29.12.2010 | 09:50
Dobar dan, dragi Jabučari
Javljam vam se po prvi puta, do sada sam samo kružio forumom i čitao vaša iskustva. Nabavio sam prije 10ak mjeseci iPod Touch i od tada se jako zagrijao za touch uređaje, a pošto sam mislio zamijeniti svoju skoro 4 godine staru Nokiu 6300 (T-Mobile), pomislio sam da bi iPhone4 mogao biti baš dobra zamjena!
Rečeno - učinjeno, kada je VIP dobio iPhone4, uspio sam dobiti jednu 32GB verziju. Koja sreća!
Na žalost, sreća nije predugo potrajala. I tu dolazimo do velikog problema i razočaranja kojeg imam sa iPhoneom4. Naime, meni je kvaliteta razgovora prilično loša. Što to znači?
Pa ovako, kada razgovaram na iPhoneu sa ljudima, njihov glas je često zamućen, kao da pokušavaš razgovarati s nekim tko je sa druge strane vrata. Često ih moram pitati da ponove glasnije ili zapravo čak razgovjetnije što su rekli, jer ih nisam uspio skužiti. Dakle kao da je ton nečist, nekako zamuljan, slično kao da umjesto da na TVu imate oštru sliku imate sve razmuljano pa ne uspijevate razaznati detalje. Tako ja ne razaznajem što mi druga strana govori, i često se moram koncentrirati da pokušam iz konteksta rečenice skužiti riječi koje su bile nerazumljive. I prijatelji mi kažu da ih sada često pitam da ponove što su rekli. Ovo se dešava u svim kombinacijama - kada je osoba sa druge strane na fiksnoj liniji, VIP, T-Mobile ili TELE2.
Napominjem da to nema veze sa glasnoćom zvuka - mogu pojačati zvuk, i postati će neugodno glasan, ali to neće pomoći sa oštrinom samog zvuka, koji ostaje često nejasan, mutan, kao da je iza zatvorenih vrata, kao što sam vam već rekao. Isto tako napominjem da sam maknuo zaštitnu foliju, nemam nikakav bumper niti case, i koliko ja vidim zvučnik za uho je potpuno čist.
Ono što me najviše čudi i brine jest što bratić ima iPhone4, i koliko ja mogu primijetiti, kod njega je isti takav ton, tj. kvaliteta zvuka - nejasna. Zar su svi iPhone4 uređaji takvi? Prijatelj koji ima iPhone3GS i imao je prilike isprobati iPhone4 kaže da je po njemu zvuk mutniji na iPhone4, nije toliko čist kao na 3GS. Pokušao sam snimiti svoj glas sa Voice Memos aplikacijom i puštati na zvučniku za uho, i glas mi se činio čist i oštar i razumljiv, dakle ne bih rekao da je zvučnik problematičan.
Kada pričam na svojoj Nokiji 6300 zvuk je oštar i čist, gotovo kao da se priča na fiksnoj liniji. Isto tako kada (sada za probu) uzmem od nekoga drugoga mobitel (Sony Ericsson K800i, Samsung Galaxy S, itd.) zvuk je osjetno čisti i bolji i razumljiviji na tim mobitelima.
Pa zar sam dao veliku lovu i potpisao ugovor na dvije godine, a samo da bih morao koristiti aparat koji ne ispunjava svoju osnovnu funkciju onako kako treba? Jesam li osuđen na uistinu nerazumljive razgovore? Prilično sam razočaran za jedan tako razvikani uređaj kao što je iPhone4 - stvarno ga želim voljeti i uživati u njemu, ali uz ovakvu kvalitetu razgovora to je nemoguće.
Molim vas za pomoć i savjete, iskustva ako imate - što bi se moglo napraviti? Mislim danas otići do VIP centra da iznesem svoj problem, ali imam osjećaj da će mi samo uzeti aparat i poslati ga na servis, i onda ću biti bez mobitela na tko zna koliko dana, i dobiti ga natrag sa informacijom da je u ispravnom stanju. Zamjenski vjerojatno ne moram očekivati pošto je ionako nestašica aparata, a ja bih samo želio znati da li je ovo normalno za iPhone4 ili nešto stvarno nije dobro sa mojim uređajem ili karticom, ili nečim trećim. Želim biti zadovoljan sa iPhoneom i koristiti ga, ali ne shvaćam ovakvu kvalitetu razgovora, ne pokušavam biti picajzla, ali ako ne razumijem što mi druga strana govori - koja je poanta?