po čemu se iPod Touch razlikuje od iPhonea?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

po čemu se iPod Touch razlikuje od iPhonea?

03.12.2009 | 21:30
Mom sinu (9 g) se jako svidio kumov iPhone. Radi igrica koje se igraju naginjanjem uređaja, naravno.

S obzirom da je dobar, vrijedan i pošten, zaslužuje možda i nešto skuplji božićni dar nego što sam mislio.

Ali iPhone mu ne bi kupovao jer sam siguran da GSM celularni uređaji loše djeluju na hipofizu, a to može imati ozbiljne posljedice kod manje djece. I to je to. End of discussion, neću kupiti djetetu nikakav mobitel, pa ni iPhone, nemojmo gubiti vrijeme na to da me netko (opet) nagovara na to.

E, sad, priča se po selu da je iPod Touch 100% sve isto što i iPhone, samo što nema GSM/3G modul, tj. nije za telefoniranje i SMS-anje, a surfanje može samo preko wlan.

Mene zanima da li je to baš zaista tako. Konkretna pitanja:

1. Da li sav (ono 30000000% sav) software za iPhone radi na iPod Touch? Naravno, osim onog koji ima veze s GSM funkcionalnošću?

2. Da li ima te senzore naginjanja za igranje kao i iPhone?

3. Da li ima surfanje preko wirelessa?

4. Kako se u njega ubacuje software? Preko iTunesa ili...?

5. Da li ga isto treba jailbreakati za neke aplikacije? Koje npr?

6. Dajte neki link gdje se vidi što se sve nudi "legalno" (bez jailbreakanja), a što "ilegalno"?

7. Kako to "legalno" funkcionira? Ako sam dobro skužio, treba se upuštati u neke teške muljaže za otvoriti američki itunes account jer na hrvatskom nema ničega? Ili sam krivo čuo? Kakve su to točno muljaže potrebne za otvoriti američki itunes account?

Ako sam sad tu pitao nešto što je već odgovoreno n puta, ispričavam se, samo me upozorite, npr. "pitanje ad 7 je odgovoreno već" pa ću potražiti sam. Hvala.
03.12.2009 | 22:32
iPod Touch nema mobitel u sebi i GPS i kameru. Sve ostalo bi trebalo biti "isto". EDIT: Nema mikrofon, ali mislim da postoji opcija da se spoje slusalice sa mikrofonom od iPhonea na iPod touch. Nisam siguran.

1. NE radi ono sto trazi GSM, GPS ili kameru.

2. Ima

3. Ima

4. Preko iTunesa.

5. Treba. One koje na app store-u kostaju recimo 5$, a ti bi je besplatno ili applikacije sa Cydie

6. Legalno: otovoris iTunes i kliknes store. Illegalno www.appulo.us

7. Na HR store ima skoro sve. Nemaju neke aplikacije koje nisu namjenjene za HR trziste. Igrice su po meni sve gore. Nema aplikacija muzickih nekih zbog autorskih prava. Isto tako i nemamo iTunes store za mp3ce. I recimo aplikacija tv rasored neke americke tv kompanije (jer sto ce to nama).
04.12.2009 | 10:10
Smayoo - go for it.
Samo izbjegavaj jailbreak, ne treba ti to.
04.12.2009 | 10:59
Hvala obojici. I draže mi je da se ne bavim jailbreakom. A je li fakat HR iTunes "opremljen" svime osim navedenog (što me ni ne zanima)?

Da li na uređaj vrijedi univerzalna garancija? Tj - ako ga dobavim iz USA, da li će Powercom prihvatiti servis pod garancijom ako zatreba?
04.12.2009 | 14:41
Imam i naš i usa account i mogu reći da sve kaj sam našao na usa storeu našao sam i na našem. Jedino kaj na našem ima puno manje ocjena i reviewa pa je možda teže naći neku dobru igru ili aplikaciju.

Jailbreakati sam probao ali nije bilo uspješno jer imam neku MC seriju iPoda na kojoj jailbreak ne radi. Ali nije ni ovako loše, tu i tamo kupim koju igru, čak se nekad i s besplatnim igrama možeš dobro zabaviti. Pogledam kakvu kraću seriju na njemu, služi mi kao mp3 player, pomoću stanze bi se i kakav ebook dao fino čitati.

Nisam očekivao da će senzor i touch tako dobro funkcionirati, pogotovo u igrama.
Igara ima odličnih i po jeftinijoj cijeni nego npr one (loše)java igre kaj naši mobilni operateri prodaju po 20, 25 kn.
04.12.2009 | 15:34
Nema GPS prijamnik. Ali to i nije nesto jako potrebno.
05.12.2009 | 13:34
smayoo je napisao:
A je li fakat HR iTunes "opremljen" svime osim navedenog (što me ni ne zanima)?

Svega ima što ti srce želi. Ne trebaš ni imati karticu, no onda nema kupovanja, ali gledajući frenda sa iPhoneom, uživa u svemu što je besplatno i ne žali se.

Da li na uređaj vrijedi univerzalna garancija? Tj - ako ga dobavim iz USA, da li će Powercom prihvatiti servis pod garancijom ako zatreba?

Taj dio ne znam, no ja sam svoj iTouch prve generacije nabavio na taj način i nikad nije došlo do toga da mi je trebao servis. Sad je već kod prijatelja godinu dana i ni on se ne žali. Kvalitetne su te mrcine.
07.12.2009 | 00:41
Evo ti odgovor i od mene, u vezi iTunes storea - imam iPhone 3GS 16gb nekih dva mjeseca, te sam u iPhone unio podatke o amex kartici i lozinku za nju. Manje više kupim što god mi se svidi, od 0,99$ pa do nekih 10$ mislim da sam najviše platio za neki office app, potrošio sam bar 200$ za razne igre, te manje ili više korisne aplikacije. Jailbreakanje nikako ne zagovaram za besplatno skidanje komercijalnih aplikacija - time se krade novac ljudima koji od toga žive.
Besplatne aplikacije uglavnom su dosta ograničene, tako da 99% kupim aplikaciju. U AppStore klikneš na "Buy" dugme, te uneseš lozinku. Aplikacija se downloada, a u roku 24 h na mail dobijem račun za ono što sam kupio, te mi skinu novce s kartice.
Toliko od mene, opisao sam moju uporabu hr AppStorea, a iPod Touch - za par dana ću ga kupiti pa mogu opisati doživljaj.

Pozdrav,
Tomislav

P.S. - jailbreakao bih iPhone isključivo zbog mogućnosti dijeljenja interneta putem wifi-ja (iPhone u AP modu), što se inaće ne može izvesti - Apple ne da valjda. Ali kako meni iPhone služi dobrim dijelom za posao - olakšao ga je, ne pada mi napamet zezati se s njim.
07.12.2009 | 02:23
Ja se palim na te iPhone/Ipod touch igre već duže vrijeme, ali nemam način da ih kupujem, pa bih možda i kupio Touch ako bi bio siguran da se može jailbrejkati. Da li se to radi istim onim programom kojim se cracka i iPhone ili za Touch ima neka posebna fora?
07.12.2009 | 07:07
Mene u svakom slučaju nije zanimao jailbreak radi toga da izbjegnem kupovinu softvera, nego zato što su mi neki pričali da postoje (jako dobre) aplikacije koje nisu dostupne putem iTunes storea zato što ih Apple nije odobrio. Koliko kužim - to nije (ili nije više?) slučaj.

U svakom slučaju - hvala svima na pomoći i odgovorima - uvelike ste mi olakšali odluku! Sad mi preostaje samo odlučiti odakle kupujem iPod...
07.12.2009 | 08:28
Baš sam prije par dana nabavio iPod Touch (8GB).
Smayoo, mislim da je to uređaj koji je idealan za tvog malog.
Jedina razlika je što 16 i 32 GB modeli dolaze sa mikrofonom na slušalicama, pa u nuždi možeš i preko skypea ili nekog drugog programa nazvati ( naravno da internet veza mora postojati).
Super je, samo osjetljiv na grebanje
07.12.2009 | 14:43
BigMac je napisao:
Jedina razlika je što 16 i 32 GB modeli dolaze sa mikrofonom na slušalicama,

Vise ne postoji 16 GB verzija, a razlika je i u tome sto 32 i 64 GB modeli imaju puno jaci procesor i grafiku.
07.12.2009 | 20:17
Imam iPhone 3G 8GB i prezadovoljan sam. Zbog njega još nisam ni nabavio novi Mac, jer mi jednostavno za ono što meni treba nije tolika sila. E sad ono bitno, bio je jailbreakan, no ja sam ga nakon par dana resetirao na tvorničke postavke. Zašto? Zato jer zna biti softvera koji radi poluispravno, smrzava uređaj i slično. Treba to izbjegavati.
07.12.2009 | 22:07
ipetri68 je napisao:
BigMac je napisao:
Jedina razlika je što 16 i 32 GB modeli dolaze sa mikrofonom na slušalicama,

Vise ne postoji 16 GB verzija, a razlika je i u tome sto 32 i 64 GB modeli imaju puno jaci procesor i grafiku.

Reci mi to za grafiku, jel se vidi razlika na slikama?
To za procesor mi i nije toliko bitno koliko za ekran
08.12.2009 | 17:02
Na slikama ne, ali igrice su super. Mislim da, ako imas 1G ili 2G, nema smisla kupovat-razlika nije tolika. btw. 3G nije moj, a 2G mi je ukraden tako da su usporedbe samo po sjecanju.
Moderatori: jupi, Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 5 sati
  • Junuz: Yonkis, riješeno.Ubio sam icloud/face time na svim uređajima.Iako se problem manifestovao na 16e.Svakako nekoristim face/imesage.Hvala
  • Yonkis: @Junuz - ti si u USA? Na čijoj si mreži? Vidiš li ti te poruke koje su poslane? Da nemaš USA Apple account? Ne znam, puno informacija nedostaje za ikakvo pojašnjenje. Ili otvori remu/post.
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

drpongrac23, Ender, jmirakul, Riba, tino1, Anonimci (408)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.03 Seconds

Provided by iJoomla SEO