iPhone kupovina preko eBaya
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iPhone kupovina preko eBaya

05.10.2009 | 21:05
Ima li tko iskustva s kupovinom iPhonea preko eBaya ili nekog slicnog sajta/ducana?

Htio bi proci sto jeftinije, ali ne bi htio da me prevare. Zanima me koristiti uredjaj preko najvjerojatnije Vipa i imati sto bolju kontrolu troskova sto naravno ne ukljucuje potpisivanje ugovora s T-mobileom na dvije godine. Uredjaj bi naravno ili trebalo kupiti unlockan ili ga naknadno unlockati. Ima i unlockanih preko eBaya.
Sto misle iskusniji ovdje?
05.10.2009 | 21:16
Mislim da ima svasta na tom eBayu

Najbitnije je da nadjes sellera sa sto vise prodaja i po mogucnosti sa 100% feedbackom. Ako od njega kupis, 98% da ces dobiti prvu stvar

Ja jos nisam isao preko 400kn na eBayu, a ovo sto jesam kupovao za sada 100% ucinak. Top selleri sa 99 i vecim postotkom.
05.10.2009 | 21:21
Ja sam kupio već 3 macbooka preko ebaya i sve je prošlo po PSu. Kao što je već navedeno, neka ti mjerilo bude feedback sellera. U pravilu kvalitetne stvari nisu jeftine, kako ni tu tako ni tamo. 3GS realno ispod 650dolara je iluzorno očekivati. A za taj novac dade ga se naći i tu, IMO!
05.10.2009 | 21:28
Mda, popularne stvari poput iPhonea i slicnog je dosta rizicno kupovati preko eBaya. Medjutim i to je izvedivo ako se vodis za zdravim razumom, ali kao sto serafin kaze, pitanje je koliko ti je to u konacnici isplativo.
05.10.2009 | 22:03
Zahvaljujem. Vasi odgovori nas dovode do drugog pitanja, a to je: koliko je pametno i kakva su iskustva kupovanja iPhonea preko domacih oglasa (forumi, njuskalo, oglasnik i sl.)?
Naravno, prednost je sto uredjaj mozemo vidjeti na licu mjesta i provjeriti barem da li je ogreban i ostecen.
Pitam se, kako ljudi koji kod nas prodaju preko oglasnika iPhoneove tvornicki zapakirane za tri, cetiri ili pet tisuca kn zapravo nabavljaju te uredjaje a da im se isplati?

I na kraju, kakva je situacija s jamstvima? Kad mi netko npr. kaze da ima jamstvo od T-mobilea jos 8 mjeseci. Mogu li ja to jamstvo iskoristiti (iako ne koristim T-mobile uslugu i karticu)? Koje su jos stvar na koje bi trebalo pripaziti?
05.10.2009 | 23:25
Ja odlazim sada jer nisam nikada kupovao iPhone niti namjeravam!
06.10.2009 | 00:04
Imam jedno zlatno pravilo vezano uz Apple - garancija. To je krucijalni moment i po meni jednako važan kao i sam uređaj, to znaju oni koji su plaćali popravke i zamjenske djelove. U svakom slučaju pobrini se da ti iPhone bude pokriven jamstvom.
06.10.2009 | 15:00
bok.
da vam se malo ubacim... mene zanima općenito kupovina preko interneta.
konkretnije:
a) kolika je poštarina za USA-Hr ili EU-Hr / koliko otprilike traje dostava;
b) kako je kupac zaštićen pošto se plaća avansno?
06.10.2009 | 15:43
a) To prvenstveno ovisi o tome što naručuješ, vrijednost poštarine u pravilu se vrednuje po težini, također utjecaj na cijenu i brzinu dostave ima i tip dostave - DHL, FEDEX, UPS i slično ili normalnom poštom koja je svakako jeftinija ali i znatno sporija.

b) Većina sellera koji prodaju vrednije stvari nude i određeno osiguranje, koje se obično plaća dodatno. Kupujem već podosta dugo s ebaya i nikada mi se nije dogodilo da nešto nije stiglo, no naravno rizik uvijek postoji.
08.10.2009 | 01:58
Racunaj da ces na cijenu samog uređaja +postarina, najvjerojatnije platiti i pdv i carinu+ carinsku pristojbu, pa si napravi racunicu da li ti se to isplati.
08.10.2009 | 06:10
Da, to nije zanemarivo. Ali pretpostavljam da se moze dogovoriti sa tim prodavacima da se paket posalje na nacin da se maksimalno izbjegne carina i pdv.
08.10.2009 | 11:50
da, upravo sam to htio spomenuti...
sumnjam da se baš možeš dogovarati s njima oko slanja - s nekima možda, ali u pravilu kad nečiji proizvod s njihovog sajta kupuješ nema puno opcija. jučer sam išao vidjeti za jednu stvar, pa imaju samo jednu opciju slanja izvan SAD-a koja košta 80$ - a proizvod košta 30$. (!!)
@serafin: koja su tvoja iskustva preko eBaya u vezi poštarine, carine i ostalog? koliko otprilike cijene kupljenog još ode na to?
08.10.2009 | 12:12
Samo da vam kazem moj nacin kupovine stvari iz Amerike i slanja u HR. Imam prijateljicu koja zivi u Americi u NH i, naravno, imam povjerenja u nju, pa sve pakete i kupovine koje napravim trazim da se salju na nju. Ona onda stvari moze prepakirati po potrebi, ispuniti formulare i na taj nacin smanjiti mogucnost carinjenja.
08.10.2009 | 12:49
Sa Fedexom imam najbolja iskustva, oni carine po naznaćenoj vrijednosti, većina sellera će izaći pritom u susret. Inače se plaća 23% na naznaćenu vrijednost (PDV na tehniku). Ako pošiljka ide normalnom poštom, oni nerijetko zanemare navedenu vrijednost i traže da se priloži dokumentacija (račun).
08.10.2009 | 12:53
Tako sam i ja cuo. Ako se salje Fedexom, nasi carinici niti ne otvaraju nego vjeruju tome sto pise.
Inace, na Apple store stranici vidim da se iPhone moze kupiti preko web ducana i naravno tek ga doma kupac aktivira. Prema tome, kupi ga se za $300 (1500 kn) i naknadno unlocka za 150 kn ili koliko vec. Da li nesto propustam ili je to dobar deal?
Update: Da, ocito propustam. Naime, pri kupovini preko Apple storea oni traze da se odmah potvrdi da li si novi ili postojeci korisnik AT&T-a kao i social securty broj i slicno. :/
08.10.2009 | 14:07
a kako prolaze accessoriesi? jel se i oni carine kao tehnika?
što se slanja tiče, na mnogim sajtovima imaš samo jednu opciju, kao što sam naveo primjer (konkretno, BackPack od TwelveSoutha) gdje nude samo FedEx International koji košta 80$...
08.10.2009 | 17:01
Zaboravili ste na Vjeće za telekomunikacije! Uvozi se "prijamno-odašiljačka radio postaja" i kako to ne radi tvrtka koja ima uvozne dozvole i slično koje je ishodovala za uvoz tog tipa oprema, moraš to sam proći. Jupi je imao taj slučaj. To je slično kao kada sam uvoziš auto, pa moraš prolaziti homologaciju i ostalo...
24.12.2009 | 13:37
KidA je napisao:
Tako sam i ja cuo. Ako se salje Fedexom, nasi carinici niti ne otvaraju nego vjeruju tome sto pise.
Inace, na Apple store stranici vidim da se iPhone moze kupiti preko web ducana i naravno tek ga doma kupac aktivira. Prema tome, kupi ga se za $300 (1500 kn) i naknadno unlocka za 150 kn ili koliko vec. Da li nesto propustam ili je to dobar deal?
Update: Da, ocito propustam. Naime, pri kupovini preko Apple storea oni traze da se odmah potvrdi da li si novi ili postojeci korisnik AT&T-a kao i social securty broj i slicno. :/

mene zanima kupovina u Americi... idem u 4. mj. u New York i tamo bi uzeo iPhone... no isto vidim na apple stranici da bi trebao podpisat ugovor s AT&T...? ..a ja bi ga tamo kupio i normalno ko osobnu ortljaku dofural sasobom u Hr... ima tko kakva iskustva s tim? thnx
Moderatori: jupi, Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 13 sati
  • jura22: Navlakusa za novi macOS.
  • imenso: Nije free, ima pretplatu, neke aplikacije i posebnu za iPad
  • Yonkis: Apple Creator Studio - free - [link]
  • drlovric: Bas tako Mario. Ja sam bio u USA i kupio MBP M1 Pro 16" i najmanju potrebu nemam da ga mijenjam. Pogrijesio sam jedino sto nisam uzeo 14" :)
  • marioart: uredjaji su predobri i predugo traju :)
  • Riba: Zalosno je vidjeti kako mac prodaja stagnira.
  • Yonkis: Ili ovako nešto? [link]
  • Yonkis: Gdje staviti ovakve vijestice? [link]
  • gladhr2: [link] ima li netko pametan da mi malo pomogne sa ovim problemom..?
  • dpasaric: Nema indoor mapa kod nas AFAIK.
  • Yonkis: Jeste li znali za bolji anti-reflective sloj na 17ici? [link]
  • Yonkis: Ima li u Rijeci ili igdje u HR ovo implemetirano? [link]
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa