Baterija i Dock
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Baterija i Dock

16.11.2008 | 13:42
Interesira me kako se ponasa baterija kad se stavlja na dock (kad je spojen na komp). Da li smeta bateriji kad se stalno stavlja i skida sa docka, tj. kad se baterija isprazni do pola pa se drzi na dock-u par sati i nenapuni se skroz, pa se opet malo potrosi i opet na dock itd. Smeta li to vijeku baterije jer ciklusi punjenja nisu cijeli i kako se to odnosi na pad kapaciteta same baterije (ili joj to uopce ne smeta i nema nikakav utjecaj).
16.11.2008 | 15:13
Litij polimernim baterijama (kakva je vjerojatno u iPhoneu) to ne smeta na način kako je smetalo NiCd i NiMH (za koje je preporučljivo pražnjenje do dna i punjenje do vrha, radi memorijskog efekta), ali...

Punjive baterije bazirane na litiju imaju životni vijek definiran u ciklusima punjenja-pražnjenja. Svaki novi ciklus započinje promjenom toka struje iz pozitivnog u negativni smjer (dakle, stavljanjem mobitela u dock). Bez obzira koliko kratko punjenje trajalo, idućim stavljanjem u dock započinje novi ciklus. Kad se ostvari neki približno očekivani broj ciklusa, bateriji naglo počne propadati kapacitet (tipa: još prošli tjedan držala je 3 dana, a sad ne može izdržati ni par sati). LiP su u tom smislu nešto bolje od Li-ion, ali sve je to tu negdje.

Po mom iskustvu, uz jedno spajanje na punjač dnevno (u prosjeku - toliko je meni potrebno na SE P1 jer mi je uvijek sve popaljeno: bluetooth, wlan, 3G, nikad manje od 60 min razgovora dnevno...) baterija je nakon godinu - godinu i pol za u smeće. Kad nabaviš novu za 150 kn i zamijeniš je sam, to i nije neki problem.
16.11.2008 | 20:01
Smayoo ima pravo. Recimo da je savijet da se baterija svakih 10tak dana potpuno izprazni i napuni. U principu bolje je sto manje stavljat i skidat s punjaca, ali nije to primarno... Problem s iPhonom je taj sto nakon godinu dana (bar iPhone 2g) pocinjes osijecat da je baterija znatno slabija, a kazu da se nemoze zamijenit...

Mislim da malo paznje ne skodi, ali tko ce znat sta ce bit za godinu, dvije... Mozda neki iPhone 8G koji se puni na tijelesnu temperaturu...

16.11.2008 | 20:22
Može se zamijeniti, ali u servisu.
17.11.2008 | 12:56
dpasaric je napisao:
Može se zamijeniti, ali u servisu.

www.ifixit.com/Guide/iPhone/iPhone-1st-G...Battery/105/9/Page-1

Za one malo spretnije...
14.02.2011 | 20:42
Opet da ne otvaram novu temu

Ugl.zanima me mogu li iPhone uzeti s docka kad god želim ako je spojen na racunalo.
Tj.trebam li svaki put stisnuti tipku eject na iTunesu prije nego ga izvadim s docka.
Npr.to mi se baš danas desilo, iPhone na docku, puni se i zove me netko.

Mislim poznato mi je da ako flash diskove ili obicne diskove iscupas s kompa bez prethodnog
safely removea na Windowsima može rezultirati potpunim gubitkom podataka ili kvarom uređaja.
Pretpostavljam da je tako i kod OS X-a ako se ne napravi eject.

Sad mi nije jasno kako je stvar rješena kod iPhonea i OS X-a.
Dakle mogu li se drugi put odmah javiti na mob bez prethodnog odspajanja uređaja s OS-a?

Isto tako znam da mi se iPod shuffle uvijek prikazivao na desktopu poput USB-a, a iPhone ne...
Zašto?
14.02.2011 | 21:01
Iskreno, ja do sada još ni jednom nisam upotrijebio taj "eject" na iTunesima Nisam čak ni išao za time da to treba kliknuti prije odspajanja, ali nikad nisam zbog toga imao problema. Tako, da po mom iskustvu, nemaš potrebe ništa klikati, već samo odspojiš i ok.
14.02.2011 | 21:44
Hvala Sank na brzom odgovoru!
Ja bedak zaboravio da je Apple u pitanju i da to nije Windows filozofija da moraš napravit 20 koraka da bi odspojio uređaj

U međuvremenu sam taman prije nego si mi odgovorio i sam našao odgovor na Googleu, ali eto karma za brzinu

Ovo je iz uputstva za upotrebu od iPhonea 3G ili 3GS ali ocito vrijedi i za 4.
Kopirat cu dio teksta, možda nekome ko se nađe zbunjen kao ja pomogne

"Disconnecting iPhone from Your Computer

Unless iPhone is syncing with your computer, you can disconnect it from your computer at any time.
When iPhone is syncing with your computer, iPhone shows “Sync in progress.” If you disconnect iPhone before it finishes syncing, some data may not get transferred. When iPhone finishes syncing, iTunes shows “iPhone sync is complete.”
Cancel a sync: Drag the slider on iPhone. If you get a call during a sync, the sync is canceled automatically and you can unplug
iPhone to answer the call. Connect iPhone after the call to finish syncing. "

Dakle ako je i sinkronizacija u procesu, nebi trebalo biti frke. Savršeno!
14.02.2011 | 22:20
Ja koristim iPhone 3G prek 2 godine i imam dock i sve mi je 5 s baterijom. Stvarno sam stalno na njemu i punim ga kak god jer ga nekad spajas radi zike na komp pa se puni...
Moderatori: jupi, Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 sati, 48 minuta
  • dpasaric: Osvrt je na naslovnici...
  • dpasaric: Ja bih samo Siri koja radi kako treba.
  • stefanjos: pa nije da ikome treba, ali radije bi to nego iakkav AI image generator haha
  • drlovric: Top je stvar. Razmazi oci i plus dobijes par sat i baterije usput.
  • dpasaric: Kome to uopće treba? :)
  • drlovric: Slazem se. Natjerala ih AI blamaza a ne dobra volja :)
  • stefanjos: 120hz na obicnom iphoneu. Napokon!
  • stefanjos: Drpongrac. Nema uvrede. Autoagnostik sam ali volim svoj polo :)
  • drpongrac23: Bez uvrede, isprika svakome, imao san bekutanera kockici m3, golfa 4 i polo sdi - sve redom šrot!!!!
  • drpongrac23: @stefanjos - fauwe = krampwagen! Hyundai rulez!!!!
  • drpongrac23: Uskoro event! Euforija počinje!!!! Gemišti na hlađenju!!!!
  • stefanjos: @yonkis, a stvarno je tino haha. samo fauve :P
  • Borisone: [link]
  • Borisone: Kao i svake godine u rujnu, nova generacija iPhona, te eventualno AirPodsi, Apple TV, i sl.
  • Yonkis: A što se predstavlja?
  • dpasaric: Danas Appleov Keynote u 19 sati po našem vremenu!
  • Yonkis: tino1 mora pješke jer ga izdao Bayerische Motoren Werke :)
  • stefanjos: ?
  • Yonkis: [link] tužno
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (564)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa