iPhone 13 Mini - ima li smisla u 2025.?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iPhone 13 Mini - ima li smisla u 2025.?

11.12.2024 | 21:30
Pozdrav svima!
Imam iPhone SE prve generacije (od 2016.) kojem očito opet odlazi baterija (zamjenska stavljena prije 2 godine, a otkad je zahladilo zna se ugasiti sam od sebe i s npr. 60% samo padne na 0%), staklo ponekad ne sjeda najbolje i mrvicu iskače van (jednom davno je ostao u ruksaku na suncu pa se baterija zagrijala i raširila), onaj slider za zvuk on/off zeza (i nakon čišćenja), pa mi se čini da je možda stvarno došlo vrijeme za nešto novije.

Međutim, toliko sam naviknut na taj mali mobitel da mi sve trenutno dostupno izgleda ultra ogromno. Jedino su mi zapravo zanimljivi Mini modeli, kojih više nema za kupiti nove.

E sad... malo sam gledao oglasnike (od Njuškala do eBaya) i tu i tamo se nađe neki navodno novi i zapakirani 13 Mini, ali cijena je skoro u rangu regularne 13ice u dućanima. A ako kupim s oglasnika, nemam nikakvu garanciju da je stvarno nikad otvaran, a niti nema tvorničke garancije.

Što mislite, ima li tako nešto uopće smisla kupiti krajem 2024./početkom 2025.? Ili da čekam novi SE koji navodno izlazi u 3.mj., za kojeg mi nitko neće garantirati dimenzije? Ili me vrijeme pregazilo i moram se pomiriti da je najmanji uređaj kojeg mogu dobiti iPhone 13?

Inače nisam nikakav power user, SE mi super obavlja sve što trebam (osim što zbog veličine ekrana neke aplikacije više ne rade najbolje).
11.12.2024 | 21:43
Ja sam osobno nesklon tim kupovinama "neotpakiranih" uređaja preko oglasa. Previše je tu muljaže. To na stranu, moj sin koristi Xs i skroz je zadovoljan, ništa mu ne fali, a nije baš nezahtjevan korisnik. U tom smislu, ne vidim zašto iP 13 mini ne bi valjao.
12.12.2024 | 05:15
Imam isti SE, i čekam novi SE.

Dvoumio sam se, gledao refurbished 12 mini, 13 mini itd... i na kraju zaključio, da mi je najjednostavnije uzet powerbank za bakšiš i čekat novi SE.
12.12.2024 | 14:11
Powerbank imam, ali ta nepredvidivost baterije je baš koma, a nisam siguran bi li ulagao u novu zamjensku bateriju. Inače mi je ful zanimljivo kak je sve bilo u redu do prije 2-3 tjedna i onda mi je prvo jedan dan baterija trajala neočekivano dugo - preko 48 sati i kad se spustila na 30% se ugasio. I od tad mi se barem 4 puta ugasio sam od sebe, ponekad s 35%, ponekad 68%... I više ga ne mogu upaliti, a kad ga spojim na punjač pokaže prvo postotak na kojem se ugasio pa onda 10%.

Ma uglavnom, mene najviše muči veličina uređaja. Ovaj trenutni mi fino paše u bilokoji džep i ni ne osjetim da ga imam, a frend mi je dao da probam 15icu i kad stavim u džep, osjećam se kao da imam ciglu.

A bojim se da je velika vjerojatnost da će novi SE biti isto tako neke veće veličine.
12.12.2024 | 16:18
To što opisuješ je tipična smrt baterije. Jedna ćelija je otišla u kratki spoj. Ništa neobično.
12.12.2024 | 18:30
itoru,

Veličina je stvar navike, isto tako kako si navikao na "mali" mobitel (prije desetak godina skoro svi mobiteli su bili tako "mali"), nakon nekog vremena korištenje većeg mobitela, naviknuti ćeš se i na njega.

Šte se e-baya tiče, to je uvijek kupnja "mačka u vreći", a to što je uređaj u "originalnom pakiranju" i oblijepljen celofanom, ne znači da se ne radi o "refurbished" uređaju. Isto tako, dobro pripazi od koga i što kupuješ (trgovac koji je tek par mjeseci na e-bay-u, ili ima ocjene ispod 97% su jasni znakovi uzbune).
12.12.2024 | 19:47
Imam 13 mini i uzeo sam ga baš zato što je mali jer mi mobitel najviše služi kao telefon. Za sada na njemu ne vidim tragove zastarjevanja. Vjerujem da će me u 2025. jednako dobro služiti.
13.12.2024 | 10:15
Na kraju krajeva imaš i ovo:

gizzmo.hr/refurbished-iphone-reborn

Barem imaš garanciju od godinu dana, i ako ti ne smeta da nisu novi... cijene? Presudi sam...
13.12.2024 | 12:32
Hvala svima na odgovorima! Srce i nostalgija mi kaže "Probaj s Mini modelom iz oglasnika", ali pamet kaže "Uzmi u dućanu novu 13icu i osiguraj si mir". Ulaganje u novu bateriju za SE mi se samo čini odgađanje neizbježnog.
13.12.2024 | 13:39
Nova baterija je bakšiš, ali vidio sam primjere, kada je i nova (original apple (ako)) riknula za par mjeseci... ja čekam novi SE, jer mislim, da će koštat više manje isto kao 13-ica danas.

Isto mi je bilo sa macbook-om. Hitno sam trebao novi, uzeo M3Air 13 sa (tada) dodatnih 8GB (skupa 16) rama, a sad mi pomalo žao da nisam mogao pričekat... neću da mi se isto ponovi s telefonom.
13.12.2024 | 13:42
Baš naletio na ovo, i paše u ovaj thread:

9to5mac.com/2024/12/13/apple-stop-sellin...-se-usb-c-lightning/
13.12.2024 | 16:18
accom kaže:
Nova baterija je bakšiš, ali vidio sam primjere, kada je i nova (original apple (ako)) riknula za par mjeseci... ja čekam novi SE, jer mislim, da će koštat više manje isto kao 13-ica danas.

Na svom 6s sam tri puta mjenjao bateriju. Prve dvije zamjenske su otišle unutar 6 mjeseci a treća evo već drugu ili treću godinu ko prvi dan. Izgleda da je to lutrija.
17.12.2024 | 07:37
Znam da malo kasnim s objavom ali moje je mišljenje da je najbolje uzeti 13 mini i miran si opet 3-4 godine s novim iOS, a potom još bar 2 sa sigurnosnim ažuriranjima...
Ja namjeravam napraviti isto jer mi SE2020 nije isplativ za potpunu reparaciju.
18.12.2024 | 12:55
Šuška se da bi novi SE mogao izaći u ožujku.
Šuškanje počinje na 3:14 ovog videa.

18.12.2024 | 21:06
Pozdrav

Ja koristiim 13 mini, sad ce mu bit 2ipo god. Zadovoljan skroz. Baterija trenutno na 85 posto. Obozavam ovu dimenziju i pitam se sta danas/sutra kupit kad ne budu vise ovakvi.
Radujem se tom novom SE modelu al navodno da ce bit 6.06 ekran tako da je to kao svi Iphone modeli. Zub manje. Jbg.
Nadajmo se da ce bit nesto i za nas.

Pozdrav
Moderatori: jupi, Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 6 minuta
  • dpasaric: Smayoo sretan rođendan! :)
  • CoffeePod: Hvala puno!
  • Bertone: Pretplati se na ovu temu [link] i naruči gajbu strpljenja :D
  • CoffeePod: [link]
  • CoffeePod: Ima li tko iskustva sa kuycon monitorima?
  • miomika: nebi niti ja preporučio RAM servis....bez da se ITKO ljuti.
  • cariblanco: Ja sam našao stari filter u boji, dok još nije bilo kolor-tv, ako netko ima crno-bijeli, ja mu taj filter poklanjam :)
  • zvone: Ljudi imam neke screen protectore za 12 pro i par caseova. Zena ima novi mob a ostali stari dodaci. Ako netko zeli pokupiti na podrucju Zagreba.
  • drlovric: Ja koristim FluidVoice diktiram vise od 70% mailove, kao i text poruka.
  • smayoo: :D
  • Bertone: Ma znam kako diktiranje funkcionira ali iskreno se ne sjećam kada sam zadnji put čuo tišinu :(
  • smayoo: To naravno da ne funkcionira ako više ljudi priča u glas ili ako ti radio svira dok pričaš.
  • Bertone: Ma to sa diktiranjem je pušiona, nevezano za poruke nekidan vozim mamu doma i trebam nešto ženu pa je pokušam nazvati no auto ponavlja da ne razumije,... na kraju sam morao reći mami da malo zašuti :D
  • smayoo: Ne smiješ diktirati kako normalno pričaš. Kad se priča usporeno i jasno razdvaoja riječi, točnost je ≥90%
  • smayoo: :-D
  • Bertone: Znam, zato često i dobijem haiku od poruka :D
  • smayoo: Diktiraj poruke u vožnji. Radi sve bolje.
  • Yonkis: Bertone, ne mogu, vozim. :)
  • Bertone: Eto današnje mladeži, vozi i piše poruke,... ajd se sad sam kazni :)
  • Yonkis: "obaviti", pobjeglo mi, naletio sam na šaht u vožnji.
  • Yonkis: Kloba, ne možemo ti ga MI aktivirati, to moraš sam bavi
  • Kloba: Pozdrav ekipa ima neki znalac da mi aktivira whats app?
  • smayoo: A propos smještanja konektora... :P
  • smayoo: U Beogradu ulazi stari deda sa štapom, klimavo i s mukom u gradski autobus, obrati se vozaču: "Mladiću reci mi gde bih mogao da smestim kosti...?", a vozač na to skoči ljutito: "Nemoj da tebi Kosta smesti!" :D
  • Bertone: Bolje i straga nego kad ga Apple smjesti ispod :D
  • jura22: I smjestila ga straga.
  • smayoo: To je sve EU standardizirala na USB-C. :D
  • jura22: Izgleda da mora biti više od dva konektora!
  • jura22: Landtag Brandenburg ih ke nabrojao: Gejevi, lezbijke, androgini, birodne osobe, trans muškarci, trans žene, rodno promjenjive osobe, rodno kvir osobe, interseksualne osobe, interseksualne žene, interseksualni muškarci, transseksualne osobe, transseksualne žene, transseksualni muškarci, trans osobe, transmuške osobe, transženske osobe, rodno fluidne osobe, panrodne osobe, osobe s dva duha (
  • jura22: Misliš da se smiju stavljati samo muški ili ženski konektori?
  • smayoo: :D
  • Riba: Po muskim i zenskim konektorima.
  • jura22: Zašto ženski robot mora imati sise? U stvari, zašto uopće postoje muški i iženski roboti? Kako ih tazlikovati?
  • smayoo: @bbosnjak, otvori temu u forumu pa pitaj da ti se jave jabučari iz Zagreba ili okolice koji imaju monitor iz te generacije da probaš s njihovom ciglom
  • smayoo: Aha, to ima vanjsku ciglu za napajanje? Pa da, onda svakako treba probati s drugom ciglom prije ikakvog servisa.
  • jura22: Sumnjam. Rekoi su neka nabavim nateriju i onda je budu zamijenili. U stvari, trebao sam je nabaviti, sam zamijeniti i inda njima odnjeti novce.
  • dpasaric: Za Cinemu 23 prvo provjeri da nije samo napajanje, 90% slučajava bude to.
  • Riba: Vjerojatno su pretrpani poslom kao i svi.
  • jura22: Vidim hvalite RAM servis. Ja sam ih pitao za promjenu baterije pa su poceli kolutati s ocima. Kao da su me htjeli otpiliti.
  • jura22: Jok, Ludbreg je centar svijeta.
  • bbosnjak: Jbg. mi Zagrebčani mislimo da smo u cetru svijeta. Hvala na linku.
  • Riba: Kad ljudi ne kazi lokaciju obicno se radi o Zagrebu. :) U tom slucaju preporuka za [link]
  • Riba: A gdje se nalazis?
  • bbosnjak: Imam Apple Cinema Display 23-Inch. Radio je ok do prije mjesec dana i prekrasan je. Imao je jednu crtu mrtvih pisela po sredini ali koga briga kad je tako elegantan i dobru sliku ima. I onda je prestao raditi. Ima li igdje servis koji bi to mogao pogledati i možda popraviti ili bi to možda netko udomio pa se time pozabavio. Ne mogu se natjerati da ga odnesem na glomaznni otpad ko da je neki šte
  • smayoo: [link]
  • Pongy75: Meni se čini i jedno i drugo, app šema. A vaditi se na bilesnu djecu, ako je to uopće istina je krajnje bezobrazno. Ovo mjesto nikad nije bila takva zajednica.
  • drlovric: Ja sam slab na djecu i radio bih pomogao i u ovom konkretnom slucaju. Vec sam to radio ovdje. Samo nisam shvatio kakvu pomoc on ocekuje konkretno. Da skupimo pare za M4 ili da mu ga nekako nadjemo unutar njegovog budzeta. Taj dio mi nije jasan...
  • Pongy75: Napad je najbolja obrana - kad te uberu!
  • Sarek: I stvarno mu nitko nije ništa loše napisao, a on je odmah krenuo u neke obrambene teze
  • Sarek: Meni je isto bilo čudno da na jasno postavljeno pitanje krenu traktati nečega što nema veze s pitanjem. Dva su moguća scenarija ili se čovjek pogubio u svemu i samo se krivo izrazio ili je stvarno neka muljaža. U svakom slučaju trebalo bi objašnjenje od dotičnog člana ili ako je ovo drugo u pitanju neka admini reagiraju

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.54 Seconds

Provided by iJoomla SEO