Custom keyboard layout na ipadu - postoji li nacin
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Custom keyboard layout na ipadu - postoji li nacin

• egg
  • Korisnik
  • 13
28.07.2011 | 10:18
Da li netko zna kako napraviti custom keyboard za recimo ipad.
Ipad je jailbrejkan. Potrazio sa po webu ali nalazim samo skinove.

Htio bih napraviti tastaturu sa svim hrvatskim znakovima. Nacin na koji sada pristupam posebim znakovima nije mi pretjerano zabavan, a mjesta na ekranu ima dovoljno za takav eksperiment.

Mozda nesto slicno vec postoji?
  • Sank
  • Moderator
  • 221
28.07.2011 | 15:37
Ne znam da li si vidio ovu temu:

www.jabucnjak.hr/forum/ipad/70465-ipad-v...i-brzo-tipkanje.html

Tipkanje je brže ako samo povučeš prst, a ne da čekaš da se pojavi izbor s našim slovima. Što se tiče tvog pitanja ja do sada nisam uspio pronaći tweak kojim bi se mogao promjeniti raspored tipki na tipkovnici osim 5-row keyboard tema koje doduše ne rade s našom tipkovnicom. Meni se osobno sviđa black keyboard tweak jer je onda tipkovnica sa tamnim tipkama i bijelim slovima.
29.07.2011 | 12:13
Doista, virtualnoga prostora na iPadu ima i Apple je mogao tipkovnicu uskladiti s međunarodnim standardima. Standardi upravo zato i postoje da korisnicima bude lakše i da ne vlada proizvoljnost.

Ova virtualna, engleska tipkovnica s lokalnim grafemima koji se nalaze ispod glavnih tipaka poželjan je pristup na malim ekranima pametnih telefona, ali, držim, ne i za tablete. Jedan od argumenata da tableti nisu predimenzionirani pametni telefoni bila bi/jest činjenica da pločasta računala konkuriraju netbucima, a ne smartphoneima upravo po pitanju standardiziranosti tipkovnice. Nadam se da će Apple, ako ne izmijeniti, a onda barem omogućiti da odaberemo razne oblike tipkovnice. Tko hoće "telefonsku" tipkovnicu radi sukladnosti s pametnim telefonima, neka izvoli, ali neka se udovolji i onima koji žele profesionalnu tipkovnicu. (Još jedno nadanje: neka iOS diči jednostavnost, ali neka ta jednostavnost ide kroz ergonomiju i dizajn, a ne na štetu funkcionalnosti.)

Virtualna tipkovnica toliko mi se čini bitna da bih prema njoj određivao širinu pločastih računala pri planiranju i dizajniranju arhitekture. Nevjerojatno mi zvuči da donedavno nije bilo grafema đ na virtualnoj tipkovnici iOS-a.

Za nas koji živimo od pisanja (čitaj: e-pisanja), lokalizirana tipkovnica je bitna stvar. Dao sam tehnologiji pločastih računala "i više od 100 kredita", te se nadam da će mi doprinijeti profesionalnome radu i da se neću morati vratiti netbooku.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
29.07.2011 | 12:43
Slažem se s BarbaVelijem, ali na žalost osim dva tweaka i to

Balck keyboard - koji tipkovnicu napravi crnom s bijelim slovima i
5-row keyboard for iPad - koji doda peti red tipki sa brojevima ili simbolima, ali ne radi sa hrvatskom tipkovnicom

Nisam uapio naći ništa drugo pametnije na Cydia

Na App Storeu pak ima jedna ili dvije aplikacije koje omogućuju nekakvu izmjenu, ali samo unutar te aplikacije pa je to barem meni beskorisno.

Apple je kod najave iOS 5 najavio neke izmjene glede tipkovnice, ali spomenuli su samo mogućnost dijeljenja na dva dijela da se može lakše pisati sa palčevima kad ga se drži u ruci, no da li će konačno omogućiti i kakvu customizaciju teško je sada reći, no vjerojatno neće, a da ne govorimo o standardizaciji
  • egg
  • Korisnik
  • 13
04.08.2011 | 17:51
Sank hvala na savjetu.
Moram priznati da nisam znao za taj sistem brzog tipkanja.
Sada mi je lakše tipkati. Dobar kompromis dok netko ne napravi custom tastaturu - apple ili hakeri.
03.09.2011 | 22:54
Sank kaže:
Apple je kod najave iOS 5 najavio neke izmjene glede tipkovnice, ali spomenuli su samo mogućnost dijeljenja na dva dijela da se može lakše pisati sa palčevima kad ga se drži u ruci, no da li će konačno omogućiti i kakvu customizaciju teško je sada reći, no vjerojatno neće, a da ne govorimo o standardizaciji

Gdje i kako mogu naći tu mogućnost dijeljenja tipkovnice na 2 dijela da pišem palcevimA??!
03.09.2011 | 23:10
Sank je fino napisao i objasnio, "Apple je kod najave iOS 5 najavio neke izmjene glede tipkovnice" iOS 5 jos uvijek nije izasao Bar ne za siroku upotrebu samo testne verzije
03.09.2011 | 23:30
Ja bi ful tiPkala odvojeno!!! )
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 2 sati
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!
  • Zdravac: Sretan Uskrs!
  • drpongrac23: Sretan Uskrs svima koji slave!
  • Tomek: sad dok se ja ponovo uštekam u MACOS sustav, imat ću pitanja pa ću biti malo dosadniji :D
  • Tomek: Hvala svima... Kakav je stroj, računam s njime barem 10 godina...
  • dpasaric: Welcome back! :)
  • smayoo: Eeeej, Tomek! :)
  • Zdravac: Tomek, dobrodošao nazad! Nek te dobro i dugo služi! :)
  • Tomek: Eto nakon dugo godina, ponovo na Macu... Pozdrav svima
  • Borisone: Rekao političar i otišao krkati s generalima dok je vojska na paštetama i prekuhanim jajima.
  • Junuz: ko nehrani svoju vojsku hraniće tuđu
  • Yonkis: Apple Maps kamera naprtnjača: [link]
  • m@xym: ...nikakvu vojnu naobrazbu.
  • m@xym: Za dva mjeseca možeš naučiti rukovati pješačkim naoružanjem (od rastavljanja, sastavljana i čišćenja, do toga kako ga otkočiti, zakočiti, napuniti, sve do pucanja). Čovjek koji nema nikakvu vojnu naobrazbu, je glineni golub u slučaju rata, osoba koja je dva mjeseca nešto učila, i naučila, svakako nije. Zamisli koliko bi tek žrtava bilo da nitko od ljudi sa kojima si bio nije imao
  • Maxxy: Mi imamo malu aktivnu podobnu vojsku. A za 2 mjeseca će samo naučiti biti lijepa meta na ratištu. Proveo sam u ratu malo manje od 5 godina, i sve što ću još reći na ovu temu je da smo imali više žrtava od neznanja (igranje sa raznim zanimljivim spravicama i puškama) nego od neprijatelja! Srećom u ono vrijeme nije bilo dronova!
  • drlovric: Ja sam bio 10-11 mjeseci cini mi se. Pola vremena smo aktivno nesto ucili, pola smo ribali hodnike, kupili lisce i smarali se po vojarni. Ja sam bio 11107 (prepisali JNA VES oznaku) vojna policija, antiterosticke aktivnosti.
  • drlovric: Nekakav ustroj sa 3 mjeseca temeljne obuke da vojnik zna koirsititi pusku i kretati se unutar svoje formacije je bolje nego nista. I mozda neki modus za dodatna 2-3 mjeseca specijalisticke obuke tko to zeli. Kao neki vid nadgradnje znanja.
  • m@xym: Mi to (malu sposobnu aktivnu vojsku) već imamo. Ovih 2 mjeseca je sasvim dovoljno da mladići nauče osnove baratanja oružjem.
  • Maxxy: Vojnirok od 2 mjeseca je sprdnja. Ili lupite godinu dana, ili financirajte malu sposobnu aktivnu vojsku. Ovako se samo bacaju novci bez ikakve koristi
  • Yonkis: A što ne otvorite temu nego ovdje tipkate :)
  • Szguri: Ono što želim reći je da ljudi mogu živjeti nevjerojatno sigurne i udobne živote zato što je njihova država spremna za loše scenarije.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Bertone, tino1, Anonimci (663)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.01 Seconds

Provided by iJoomla SEO