Prvih 7 dana s iPadom 2
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Prvih 7 dana s iPadom 2


  • egg
  • Korisnik
  • 13
22.04.2011 | 23:20
Prošlo je 7 dana od kada sam dobio iPad 2, te sam odlučio podijeliti svoja iskustva.
iPad 1 ne posjedujem. Imao sam priliku isprobati ga na par minuta, tako da ne mogu uspoređivati ta dva modela.

Dakle krenimo od početka.

1. Dizajn, izgled, kvaliteta, format, cover
Prvi dojam iPada nakon što sam ga izvadio iz kutije bio relativno negativan što se tiče veličine. Očekivao sam da je malo veći, te sam bio razočaran. Sada mogu zaključiti da je dimenzija ekrana dobra. Sve što sam probao "raditi" funkcioniralo je bez problema, prostora na ekranu ima dovoljno, manja dimenzija (od 15" laptopa na koji sam inače koristio) mi je sada prednost. Lako se koristi, sprema u ruksak, nosi u ruci itd.
Što se težine tiče, sjećam se da je moj prvi dojam o iPadu 1 kada sam ga dobio na 30-tak sekundi bio da je težak u odnosu na svoju veličinu. Kod iPada 2 nisam imao taj dojam iako je težina neznatno manja.
Zaobljeni rubovi su super, iPad lijepo leži u ruci.
Staklo na ekranu je izuzetno refleksno. Ukoliko iza sebe imate prozor, rad će vam biti otežan. U biti kao i na laptopima s glossy ekranima. Možda bi mat folija riješila taj problem, a i dodatno bi zaštitila ekran. Kako u hr još uvijek ne prodaju dodatke za iPad 2, to nisam uspio isprobati.

Baterija je za svaku pohvalu. Nisam precizo mjerio vrijeme ali čini mi se da je traje blizu 10 sati intenzivnog rada.

Uz iPad sam kupio poliuretanski cover. Cover je najbolji dio industrijskog dizajna iPada. Reklame ste pogledali pa siguro znate kako se koristi, ali u stvarnosti je još i bolje.
Presavijanjem u trokut/prizmu iPad je nagnut pod kutem koji vam omogućuje da ugodno pišete ili čitate dok sjedite na kauču a iPad držite naslonjen na noge. Isto vrijedi i za stolove. Osim što je pod ugodnim kutem, pretpostavljam da je i puno stabilniji od jedinice bez ovitka jer mikrofibra kojom je presvučena unutrašnjost covera ujedno je i protuklizna.
Cover ponekad samo prebacim na stražnju stranu, te iPad naslonim na npr. presavijene noge, u tom položaju je također stabilan i ne kliže se iako je "podloga" nakošena (nisam baš siguran da sam dovoljno jasan ali što je tu je).
U nekom reviewu ili u reklami za cover pročitao sam da se coverom može brisati ekran. Prvi dan pokušao sam brisati rastvorenim coverom uz vrlo loše rezultate. Neki dan pokušao sam očistiti ekran coverom presavijenim u trokut i rezultat je odličan. Svršeno funkcionira, no čini mi se da se ubrzano prlja. Na netu sam pročitao par uputa o čišćenju covera ali još nisam ništa pokušao. Preporučuju čišćenje pjenama u spreju.

Kvaliteta izrade iPada i covera je za sve pohvale.



2. Aplikacije, konzumacija sadržaja, produkcija

Ne znam odakle bih počeo opisivanje iskustva rada na iPadu. Možda je najbolje da počnem od aplikacija koje su uključene u iOS. Za korisnike iPhonea, nema puno iznenađenja. Aplikacije poput kalendara, notepada, YouTube playera itd. rade isto kao na iPhoneu ali su redizajnirane kako bi iskoristile puno veći ekran. Sve izgleda vrlo profi. Neki dan sam shvatio da je apple izbrisao kalkulator i sat/alarm. Nije mi jasno zašto su to napravili, ali postoje free verzije istih na app storu.

Kratko vrijeme igrao sam se s ugradjenim aplikacijama. Downloadao sam besplatnu iBook publikaciju Winnie pooh kako bih isprobao iBooks aplikaciju.
Nemam posebnih komentara. Radi dobro. Može se koristiti i za čitanje pdfova. Nakon tjedan dana za potrebe prezentacije trebao sam prikazati višestranične pdf dokumente u obliku duplerica. Pdf je bio pripremljen u obliku zasebnih stranica. iBooks ne podržava takav način prikaza. Na sreću postoji pregršt Aplikacija koje omogućuju prikaz stranica na taj način. Odabrao sam fastpdf+. Interfejs je sličan iBooks aplikaciji. Ne podržava anotacije ali ta opcija meni nije potrebna. Jedan klijent upitao me je za tu opciju, te smo pronašli app koji to omogućuje, a ima i još brojne druge opcije.

Prva aplikacija koju sam instalirao nakon pokretanja bio je iTeleport koji sam kupio još na iPhoneu. Radi se o vnc klijentu koji je optimiziran za touch interfejs iPada.
Spojio sam se na svoje računalo i pokušao napraviti jednostavne stvari: otvoriti mail na računalu, spremiti attachment, napisati mail i attachirati nešto s diska itd. Program podržava dva osnovna moda rada s pointerom: prvi koji aktivan s pokretanjem aplikacije, pomiče kursor po ekranu kako dragate prst lijevo desno. Kl Klikate tapkanjem po ekranu. Drugi mod je prirodniji za touch interfejs. Draganjem prsta po ekranu pomičete pogled na remote desktop, a tapkanjem klikate. Sve u svemu ne preporučujem rad na složenijim zadacima poput crtanja u ilustratoru ali osnovne poslove poput zipanja, kopiranja itd možete obaviti bez problema.
7 dana kasnije tražeći načina da brzo prebacujem fajlove s lokalne mreže naišao sam na app Cloud connect. Aplikacija je puno bolja od iTeleporta i podržava windows remote desktop protokol. Dok sam radio s iteleportom više puta sam poželio da postoji gumb kojim bih mijenjao ponašanje single tap akcije na remote ekranu. Iteleport tap shvaća kao lijevi klik ili ako tapnete s dva prsta kao desni klik. Tap tap drag služi za pomicanje ikona, prozora itd. Ova posljednja akcija je ponekad teško izvediva. U cloud connect appu na dnu ekrana možete odabrati opciju da single tap funkcionira kao click i hold. Puno je lakše raditi. Program je pronašao sva računala koja imaju uključene razne opcije sharinga, od fajl do screen. Čak i ploter za koji nisam ni znao da ima file sharing. Pronašao je win i osx računala. Logiranjem na win file server otvorio se file browser u kojem sam mogao vrlo lako kopirati fajlove, promijeniti ime, downloadati na iPad. Nakon downloadanja fajl možete otvoriti u nekoj od aplikacija na iPadu putem naredbe open in. Sve u svemu pun pogodak. Program Podržava i razne cloud servise koje nisam stigao isprobati.

Sljedeći program bio je air video. Služi za streamanje video fajlova s vašeg računala na iPad. Na svoje računalo instalirate server koji je besplatan, odredite folder u kojem se nalaze filmovi. Air video radi on the fly konverziju filmova razni formata i streama ih na vaš iPad. Radi odlično. Moguće je pokrenuti i offline konverziju kako bi film bio spreman za gledanje bez opterećivanja vašeg računala. Tog prvog dana mislio sam da je to jedini način gledanja filmova koje dowloadam s neta bez spajanja na komp kabelom i sinhroniziranja. Bio sam u krivu. O tome kasnije.

Danima koji su prethodili nabavci iPada proučavao sam aplikacije koje simuliraju ploču za pisanje. Ideja je da se iPad koristi za live skiciranje i pisanje uz projekciju (za prezentacije i predavanja). Isprobao sam nekoliko aplikacija na iPadu. Nisam pronašao savršenu za moje potrebe. Jedna nudi beskonačnu podlogu po kojoj se možete slobodno micati ali nedostaje undo i mrvicu je prespora. Najbolje rezultate dobio sam s aplikacijom penultimate koja simulira blok za skiciranje. Linije koje povlačite izgledaju kao da su ispisane perom. Odlično izgleda i dosta je precizno. Pisao sam prstom i grifinovom olovkom kupljenom u Zagebu.

Jedna od prvih aplikacija koju sam kupio za iPHONE bile su nautičke karte. U odnosu na cijenu istih u stand alone Gps uređajima, cijena na iPhoneu bila je neznatna. Cijena na iPadu je nešto veća. Razlog je što za HD verziju ne postoji opcija kupovine samo Mediterana već morate kupiti cijelu Europu. Aplikacija radi dobro. Možete planirati rutu itd. Rad je naravno puno ugodniji od iPHONE verzije.

Garage band aplikaciju skinuo sam na molbu prijatelja koji piše glazbu. Oduševljen je mogučnošću da na malom uređaju koji može nositi sa sobom stvara glazbu. Nakon pola sata igranja s aplikacijom zaključio je da dobro radi, no mogućnosti su ograničene. Kaže da je ipak dovoljno za skiciranje budućeg uratka. Glavna prednost je mobilnost, kaže da bi mu bilo super da kod naručitelja (piše glazbu za kazališne predstave) na licu mjesta može odsvirati dionicu ukoliko su potrebne izmjene.

Numbers. Svakih par dana radim manje obračune ili računam neke vrijednosti. Za tu potrebu u Excelu imam napravljene tablice. Iste tablice napravio sam na iPadu. Interfejs je mrvicu drugačiji, rad je prilagođen touch interfejsu. U početku je teško, nakon pola sata uspio sam se "ufurati". Nedostaju mi drop down liste. Mobilnost i instant on iPada opet su ogromna prednost. Neka računanja moram izvoditi daleko od radne stanice. Ranije sam te podatke zapisivao, vraćao se do računala. Sada je iPad kraj mene i jednostavno upišem i dobijem rezultat. Laptop mi se nikada nje dalo nositi, otvarati, puniti baterije itd.

Od programa za crtanje isprobao sam dva vektorska i jedan bitmap program.
Art rage odabrao sam za crtanje bitmap slika. Program radi odlično. Simulira razne slikarske alate. Kolega slikar naslikao mi je jednu sliku koju sada držim u podlozi iPada. Oduševljen je. Rezolucija slika je niska (ekranska). Opet nije dovoljno za produkciju ali je super za skiciranje i eksperimentiranje.
Kupio sam dva vektorska programa: iDesign i idraw. Naučen na rad u ilustratoru, nisam se snašao od prve. Pokušao sam nacrtati neke osnovne stvari. Prilično je teško raditi. Vektorsko crtanje zahtjeva veliku preciznost. ArtRage me je oduševio, vektorski programi su me razočarali. Čini mi se da nema smisla trošiti vrijeme na učenje istih. Penultimate će biti dovoljan za skiciranje ideja.

Na laptopu stalno koristim skype za komunikaciju s prijateljima. Nažalost skype nije napravio verziju za iPad. Verzija koju downloadate napravljena je za iPHONE i možete taj isti ekran povećati 2x kako bi popunio screen vašeg iPada. Pronašao sam alternativu koja mi omogućuje da chatam u tekstualnom obliku. Imo.im - Podržava push notifikaciju čak i za skype accounte. Ne možete razgovarati i nisam pronašao načina da pošaljem sliku.

Tražeći zanimljive aplikacije naišao sam na iDisplay app. Instalacijom drivera na mac ili pc računalo, vaš iPad postaje dodatni monitor putem wifi veze. Na iPadu možete upravljati kursorom dodirivnjem ekrana, ali nisam uspio uključiti tastaturu. Lag je osjetan. Prva slika pojavjeje se nakon par sekundi. Pokušao sam na iPadu držati otvoren image browser ali sam na kraju odustao. Lag mi ne paše. Možda idisplay jednom postane koristan.

Dvije aplikacije koje do sada nisam spomenuo, a nužne su za svakodnevni radu su browser i mail. Mail radi kao što bi očekivali. Attachmente downloadate klikom na ikonu u mailu. Pdf fajlove možete poslati u iBooks ili neku drugu third party aplikaciju. Fotografije također možete pogledati u okviru maila ili spremiti u photos aplikaciju.

Safari sam kratko isprobavao, no kao i na iPhoneu odlučio sam se instalirati icab browser. Surfanje na safariju teže je od korištenja desktop browsera prvenstveno zbog nedostatka pravih tabova. Također ne dozvoljava downloadiranje datoteka koje nisu podržane unutar safarija. Npr. Pdf fajlove možete pregledavati direktno u browseru, a možete i spremiti u iBooks ili drugu aplikaciju. Zipove ne možete.
Icab podržava tabove i download. Doživljaj surfanja sličan je desktop browserima. Linkovi se mogu otvarati u novom tabu uz trenutni prelazak na novi tab ili otviaranje novog taba u backgroundu. Upravo ova posljednja opcija surfanje u safariju za mene pretvara u pomalo iritantno iskustvo jer imam običaj otvarati brojne linkove sa stranice komu trenutno čitam. Safari kod svakog otvaranja linka u novom "tabu" prelazi na tj ovi lilnk. Možda postoji opcija da se to izbjegne ali ja ju nisam našao.
Druga opcija u kojoj icab briljira je download. U icabu možete downloadati sve vrste datoteka. Postoji download manager u kojem pauzirate i pokrećete downloade. Nakon završenog downloada kratkim pritiskom na ime datoteke možete odabrati u kojem appu želite otvoriti istu.
Isprobao sam otvaranje zipova, rarova i filmova u brojnim formatima (divx, mkv...). Arhive otvaram u besplatnom appu iunarchive lite, a filmove gledam u azul playeru. Odabirom target aplikacije fajl se kopira u folder dotičnog programa tako da isti možete izbrisati unutar icaba. Stvar funkcionira odlično. Sve filmove koje sam skidao bili su u SD rezoluciji. Nažalost HD rezoluciju ne mogu vrtjeti na iPadu 2 (divx...) - frame rate je loš. Nadam se da će buduće verzije aplikacija podržati snažniji gfx chip dvojke. Što se tiče arhivera, radi dosta dobro no nisam pokušao otvarati arhive razbijene u više fajlova.


3. Dodaci
Od dodatak sam kupio sljedeće: Griffinovu olovku, usb/sd card adapter, hdmi port i dock.
Griffinova olovka na vrhu ima gumeni balončić. Koristim ju za skiciranje u penultimate aplikaciji i crtkaranje u artrage. Radi prilično dobro.
Usb i sd card reader isprobao sam za prebacivanje fotografija s fotoaparata. Ukoliko nemate sd kartice, fotoaparat spojite usb kabelom. iPad automatski prepoznaju spojeni uređaj te vam nudi preview svi fotografija. Možete downloadati sve ili sao odabrane.
Hdmi port još nisam isprobao jer nisam stigao kupiti hdmi kabel za spajanje s tv-om.
Dock bi bio bolji da omogućuje spajanje ipada s poklopljenim coverom. Postoji kompromis - otvorite cover, ipad spojite na dock, coverom poklopite i dio docka. Funkcionira, ali bilo bi bolje da je apple mislio na ovaj detalj.

Trenutno mi ništa novo ne pada na pamet.
Ukoliko netko ima dodatnih pitanja slobodo ih postavite.

Jedina informacija koju nisam spomenuo, a mogla bi biti zanimljiva je da Od dolaska iPada nisam upalio laptop koji sam inače koristio u kući.
Moram napomenuti da na laptopu nisam nikada radio zahtjevne poslove.
22.04.2011 | 23:50
Odlican osvrt!

Samo da prikacim i svoje odusevljenje! Presao sam sa jedinice na dvojku, i sa te strane mogu reci da je definitivno brzi, ali jos ne toliko da bi rad na jedinici bio naporan! Vecina aplikacija je radjena za jedinicu, tako da je u ovom trenutku i jedinica sto se brzine tice odlicna! Ergonoija je svakako na strani dvojke, i ta prednja kamera je mei osobno velka prednost!

Egg je sve odlicno nspisao, ja bi samo dodao jos par aplikacija koje meni cine ipad jako upotrebljivim!

IAnnotate za uzimanje biljezaka i "saranju" po pdf-ovima

2do (iphone i ipad) odlican a ne skup task manager koji se synca sa mobileMe kalendarom!

IMovie, nesto predvno! Naravno da nije mocan kao neki FinalCut, ali to sto mozete neke sitnice smisleno spajati u video dok ste fakticki u pokretu, cini ovu aplikaciju totalno upotrebljivom! Ne volim predloske, ali progutao sam nekako taj detalj

ComicZeal , must ako volite stripove! Odlican i za listanje pdf-ova (casopisi i sl)

CalcBot, calculator koji se placa... I ljudi ga onda jos i hvale! znaci stvarno mora biti dobar

I SVAKAKO real racing 2! luuuuudo

@egg dobar hint za iCab, probat cu svakako!
23.04.2011 | 08:09
Zanimljivo je kako nam se razlikuju potrebe.

Nisi spomenuo ni jedan RSS reader (npr. već opjevani Reeder), agregatore članaka (odlični Flipboard i Zite pa i Taptu i Flud), Twitter klijent (OOsfora), "hvatač" zabilješki s mogućnošću sinkronizacije (Simplenote), read later Instapaper, GTD aplikaciju (OmniFocus), mindmapping softver iThoughts, pa Papers, pa Stanza, pa Kindle, pa instant messaging Kik pa ...

Ja sam se prije kupnje pribojavao hoću li ga moći iskoristiti za nešto "korisno", a danas se više ne odvajam od njega (iPad jedinica). Teško je to objasniti nekom koji ga nema, a argument za "nekupovanje" je: Pa što da s njime radim. Primijetio sam da nikada u životu nisam čitao više no što čini sada sa iPadom. Da je samo to to njegova korist - meni se isplatio.

Slažem se za Safari. Čudi me da ga ne mijenjaju. I ja koristim iCab i vrlo sam zadovoljan.
  • egg
  • Korisnik
  • 13
23.04.2011 | 09:16
Moram priznati da ne koristim nijedan od tih softvera. Za sada.
Za moje potrebe kalendar i notes su dovoljni. Vecinu obaveza upisem na iphonu, a automatski se sinhronizira is padom preko mobile me.
Ithoughts cu instalirati. Svakih par mjeseci zatreba mi aplikacija tipa mindmanager.

Bilo bi super kada bi s nama podijelio tvoj nacin koristenja ipada. Mozda nekome pomogne u prelasku na tablet.

U ovih par dana sto ga imam, puno ljudi koji su ga vidjeli na par minuta zakljucili su da ce ga kupiti. Reakcije su "nije ni tako skup" (ocekivali su visu cijenu), "stvarno tako dugo traje baterija", "to mi treba za putovanja". Ima puno pitanja tipa, zasto nema usb i video izlaz. Usb zga spajanje na fotoaparate. Kada ima kazem za adapter to im je dovojno. Zanimljivo je da do ljudi kojima rad na racunalu nije primarni posao - svi ga koriste ali vecinom samo za mail, surfanje i pisanje, stigla informacija o nepostojanju portova (valjda putem clanaka u popularnim casopisima i dnevnim novinama).
23.04.2011 | 12:54
egg, iduci put kada te uhvati skribomanija javi se da objavimo ovo kao clanak na naslovnici, ima ljudi koji ne zalaze redovno u forum.
U stvari jos nije kasno, ako ti se da sloziti tekst i ubaciti koju sliku, slobodno posalji na mail...
Ovo vrijedi i za ostale ubuduce! Hvala na detaljnom pregledu u svakom sucaju.
23.04.2011 | 14:04
Nisam isao spominjati sve aplikacije... Simplenote i twitter su nekako "standardni dio opreme"
Minde mape nisam koristio, obzirom da ih nisam bas navikao koristiti a preskupe su mi za probati!

Istina je sto kazete, tesko je nekome objasniti koliko korisno sa poslovne i privatne strane moze bii! Svi pitaju "dobro, osim igrica, sta mozes s time napraviti?!?"

Ko da te netko pita "sta mozes raditi sa kompom, pokazi mi!"
Sta da mu pokazujem kako upisujem neke obveze i detalje u 2do? Ili kako u numbersima popunjavam tablice?
Te neke stvari svako mora za sebe otkriti! Neko ce se stvarno samo igrati na njemu, netko ce ga koristiti kao digitalni "notes", neko kao internet preglednik, itd!

Osobno mi koristi kao odlican fotoalbum kojim mogu klijentima pokazivati sto sam radio, kako je bilo prije, kako je sada (urar sam, i obnova satova je recimo nesto sto se fino da prezentirati posto slikam vecini toga sto odradim)! numbersima je samo nebo granica, od popisa kupljenih aplikacija, vodjenja odredjenib troskova, sastavljanja predracuna i sl. Fakat nema grancica! Obicno na macu montiram promo clipove kojima isto pokazujem sta radim, ali sad mi i ipad nudi dovoljno mocan alat za takve potrebe!
2do obozavam, i volim taj nacin pracenja obveza! Dosta radim i online, pa ljudi salju svoje satove i ako ne zapisujem sustavno, lako dodje do zabune! Sta sam kome rekao, adresu, opis problema, cijenu, datum... A i na ovaj nacin imam track svega sto radim, sto je isto korisna informacija! Putem tapatalka pratim specijalizirane forume (koga zanima www.portalsatova.com nas domaci portal i forum ).
Zinio koristim za kupovinu i citanje casopisa, sto o satovima, sto o macu i iOSu! Ima super ponuda ako se pretplatite na vise brojeva!
Dropbox i iDisk su tu! Puno slika postam po forumima, pa mi je dropbox za to sjajan, a na iDisku drzim sve i svasta!
Mailanje je mozda stvar koju najvise koristim, sto poslovno, sto privatno! Prilicno sam brz i na iphoneu, ali na ipadu rasturam jedino mi fali dodavanje slika direktno iz maila, ne da moram napustiti mail app, otic kopirat slikj pa se vratiti na mail! Ali obzirom da sam aktivkrao MT gestures, brze to ide (preporuka svima da si to aktivirate ako niste)!
Dok radim, na ipadu znam pustiti da se vrte slike i promo stvari!
Novine sam prestao kupovati! Twitter i portali su mi dovoljni! Flipboard mi nekako nije legao! Iskon tv tu i tamo pogledam preko ipada, ali nisam bas nesto naviknut na to!
Sad je aktualno i citanje jabucnjaka
TunelIn radio cesto radi u pozadini, a za opustanje tu je par igara koje me cine sretnim
  • campo
  • Posjetitelj
23.04.2011 | 17:07
ja sam vlasnik iPada od početka,....to je najbolji gadget svih vremena za sada. ali ono što ostavlja bez daha je 10 sati baterija traje sa intezivnim igranjem...to je revolucija i olakšanje ..ono što mi na iPhonu smeta (samo to) je curenje baterije
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 17 sati, 51 minuta
  • mbp2009: Doslovno sam ju ja otvorio hahaha
  • smayoo: @mbp2009, imaš točno tu temu u forumu od prije par mjeseci
  • smayoo: Natrijeve baterije postoje u tzv. REDOX izvedbi već 30 godina, prvenstveno za stacionarne sustave, ali nisu bile pogodne za mobilne jer su bitno manje gustoće pohrane od litijevih, a i veće mase, jer su tekućinske. Velika im je prednost to što su ekološki neutralne, jednostavne za proizvesti i požarno nerizične.
  • m@xym: @Zdravac, OD otkrića nečega u laboratoriju do dolaska na tržište (ako se to upće dogodi) prođe između 5 i 10 godina
  • drlovric: O da. Jako veliko dan. Ljudi nisu svjesni bitnosti ali vrijeme ce polazati.
  • Zdravac: @drlovric, jesu, baš je lijepo danas pratiti HRT4 i live prijenos! :)
  • Zdravac: jel senzacionalizam ili ima nešto u ovoj tehnologiji da bi uskoro moglo i u praksu?
  • Zdravac: [link]
  • drlovric: Stigli Rafali ❤️????
  • mbp2009: Ekipa, treba mi preporuka za neki usb-c dongle za M1. Potreban je ulaz za SD karticu, HDMI ili DP (TB2), barem 2 Usb-a i ako je moguće jedan usb-c
  • smayoo: Funkcionalna zamjena je push notifikacija koja preko 5G ide po generičkom protokolu, samo aplikacija na mobitelu mora to podržavati
  • smayoo: Upozorili su me ljudi koji rade u toj branši, radi nekih telemetrijskih rješenja gdje nadzorni sustav SMSom šalje obavijesti korisniku
  • ZeljkoB: smayoo, odakle ti ova informacija za SMS?
  • smayoo: SMS poruke su phase-out. Znači, neki ih operateri više ne nude, niti omogućavaju njihovo slanje. Određen je neki krajnji rok, nakon kojeg više nijedan operater u EU nije dužan osigurati propagiranje SMS poruka. Probaj ručno promijeniti operatera (pretpostavljam da si u roamingu)
  • Matija klc: Ekipa, pomoc. Nalazim se u Rumunjskoj. Primam poruke normalno, no ne mogu poslati poruku. Pricam o obicnoj. Sve drugo radi najnormalnije. Sta napraviti?
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Maxxy, Riba, Anonimci (713)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.37 Seconds

Provided by iJoomla SEO