iPad Pro 2018 ili Air 4 2020?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iPad Pro 2018 ili Air 4 2020?

25.05.2021 | 00:09
Imam priliku se počastiti se novim iPad-om, putujem ovaj tjedan za Njemačku, i tamo bih ga uzeo, pa ako može koji savjet od vas iskusnih Jabučara..

Dakle dvojba mi je između Pro 11" 2018-te i ovaj novi Air 4 2020, malo sam popratio cijene i ona im je slična, tako da to je to što se tiče cijene.

Gledao sam malo recenzije za i protiv jednog i drugog, sve je to tu negdje po specifikacijama..

Pro 11" ima Face ID, Air 4 ima Touch ID, procesor je od Pro 11" - A12X, a od Air 4 - A14, šta mislite da li bi oni mogli izdržati sljedeće 3-4 godine korištenja?

Da li tko ima koji od ta dva modela, da mi da kakav savjet? Uzeo bih 64GB Wi-Fi, znači osnovni model.

Jel koristi tko nešto od to dvoje?

Ako može neki brzinski savjet, jer mi je malo hitno..
25.05.2021 | 10:41
Nije direktan odgovor ali čisto za usporedbu moj Ipad Air 2 kupljen krajem 2016. (predstavljen 2014.) i dan danas radi super - baterija odlična i dalje drži cca. 5-6 sati na Wi-Fi, kad čitam knjigu razvučem i na 7+, surfanje, e-mail, YouTube, Neftlix, čitanje knjiga, PDF-ova i light office stvari odrađuje bez greške. Ne igram se puno ali npr. Monument Valley 1 i 2 rade odlično. Žao mi ga prodati i kupovat novi jer mi je ovaj sasvim dobar ali da kupujem uzel bi Pro 11" i to ovaj skroz novi sa M1 čipom.

Makar po meni koji god da uzmeš miran si barem 5 godina, ako ovaj moj starac radi dobro onda i sa novim modelom nebudeš imal problema.
25.05.2021 | 10:55
Ja bi uzeo Air čisto jer je noviji model. No, ako si pro korisnik - bez razmišljana Pro.
Na svoje proizvode  garantira sedmogodišnju softwaresku podršku, kao i rezervne djelove u slučaju kvara. Nakon sedam godina, ostaješ na istom OS-u a zamjene tražiš po servisima koji nisu pod licencom Applea.
Neka me isprave ljudi ako sam išta ovdje krivo napisao, ali mislim da je tako.
To je još jedan + za Air u slučaju da si prosječan korisnik.
25.05.2021 | 11:34
Ja imam Air 2020... obnovio sam svoj Pro 9" iz 2017 (kupljen 2017, nisam sad siguran koji je bio model). Uz takav "skok' Air me odusevljava. Meni iPad pruza "paperless" zivot i koristim ga jako puno. Pro iz 2018 nisam imao u rukama, pa ne mogu usporedivati. Ali, kako i sam kazes, sve sto si procitao kazuje da je "to sve tu negdje", ja bih definitivno isao na noviji model, Air 2020.
25.05.2021 | 11:38
Osnovno je pitanje za što bi ga koristi?
Ako ti baš treba pro model, onda nema dileme, u suprotnome noviji.
Ja sam uzeo iPad osnovni model (10.2", 32GB) i bitno mi je bilo da radi olovka, ostalo je nevažno.
Veselo radi mislim 3 godine.
Za nadogradnje se ne brinem jer kad više ne bude bilo nadogradnji kupiti ću novi za 379 €.
25.05.2021 | 11:46
jura22 kaže:
Za nadogradnje se ne brinem jer kad više ne bude bilo nadogradnji kupiti ću novi za 379 €.

Ma apsolutno. To sam napisao više za kompove, neka se nađe ako je nekome bitno.
25.05.2021 | 12:51
@moonlike - kako si zadovoljan sa Airom? Kako radi Touch ID? Kakva je baterija? Jesi uzeo Wi-Fi ili Cellular?

Ne znam nisam sam šta uzeti, Pro 11" ima 120Hz ekran, 4 zvučnika, i tako dalje..
25.05.2021 | 13:34
invictus kaže:
@moonlike - kako si zadovoljan sa Airom? Kako radi Touch ID? Kakva je baterija? Jesi uzeo Wi-Fi ili Cellular?

Ne znam nisam sam šta uzeti, Pro 11" ima 120Hz ekran, 4 zvučnika, i tako dalje..

Nakon iPad-a 9" iz 2017, Air 2020 me odusevljava. Znaci usporedujem ta dva. Baterija traje bez greske dva do tri dana, uz moj nacin upotrebe, a koristim ga zaista puno. Preko dana poslovno (zabiljeske, podsjetnici, citanje i obrada dokumenata, email, web...). Uglavnom ako nisam za svojim radnim stolom, a to je dosta cesto, iPad odraduje sve. Nakon posla, posluzi za citanje casopisa, imam kindle na njemu (mada imam i sam kindle, pa manje iPad za to koristim), pogledam kakav film na netflixu... Uglavnom je u [pogonu stalno i u tom rezimu dva tri dana baterija traje (puna tri dana nategnuto, ali dogodi se).

Touch ID radi besprijekorno. Tu tehnologiju je Apple dovoljno razvio i ima iskustva, tako da neces imati s tim problema. Ja nemam... brzo i responzivno.

Nisam uzeo Cellular vec WiFi. Meni osobno cellular nema smisla jer puno putujem.

Ima i Air 2020 cetiri zvucnika, a na koliko je herca ekran, nemam pojma...
25.05.2021 | 13:44
@invictus - vidi ovaj review.
25.05.2021 | 13:59
Air 2020. Uzimas osnovni model, znaci pretpostavljamo da neces krcat terabajte RAW fotografija, nego ce sluzit kao i meni, za couch&surf.

Uz jeftiniju cijenu, duze ce trajat sto se tice softvera, bar godinu dulje. A i sada imas i usb c na air 4 tako osim ekrana nema prevelika razlike.
25.05.2021 | 14:50
Ja sam imao istu dilemu i kupio sam iPad Pro 2020 256GB. Kostao me isto para kao i Air a dobio sam ekran 120Hz. Platio sam ga mislim oko 800-900 eura prije par mjeseci.

Uzeo sam i Apple Pencil (ni sam ne znam zasto). Radi savrseno ali je pljacka ziva sto se cijene tice

Nemas ti tu sta pogrijesiti, oba uredjaja ce raditi besprijekorno narednih 5 godina.
25.05.2021 | 15:03
USB-C port je bolji jer ima deklarirano veću struju napajanja i može goniti stikove i diskove koji ne rade preko lightning kabela.
Barem ja nisam na svoj iPad (koji ima lightning konektor) uspio spojiti Samsung T3 disk, dok na USB-C ide.
To je u slučaju ako se uzme iPad s malom memorijom i želi je se proširiti.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 sati, 13 minuta
  • Borisone: Apple Business rolls out to 200 countries today - brace for impact - even Croatia!
  • Yonkis: iOS 26.4.1 and iPadOS 26.4.1 This update has no published CVE entries.
  • stefanjos: Treba mi as u rukavu kada me netko pita gdje da ide haha :D
  • smayoo: Ima ih nekoliko koji se oglašavaju kao iPhone serviseri, nijedan mi nije baš ulio povjerenje, ali nemam neposrednih loših iskustava.
  • stefanjos: gdje nositi iphone na popravak u rijeci kada nema jm elektronike?
  • Yonkis: @smayoo Nema na čemu, evo ja upisah.
  • smayoo: @Yonkis, evo, otključano, hvala na upozorenju!
  • dpasaric: Booo?
  • Yonkis: “ Lažu li nas :) ...nastavak sa vikalice.” - tema zaključana a zadnji post završava sa pitanjem?
  • smayoo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs braćo! I sestre!
  • zoranowsky: Sretan Uskrs!
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Miro Spiro: sretan Uskrs
  • user: da bar je propao kao što su Microsoft i ostali predviđali, hvala što si pokrenuo najgori trend u techu Steve.
  • Yonkis: [link] Who’s in Apple’s top 10? Here’s the full list of the most influential people of all time
  • Yonkis: [link] netko fino složio povijest svih modela iPhonea, jako lijepo.
  • Yonkis: Apple employee #8 Chris Espinosa on working his whole life at one company: [link]
  • Ender: vrlo moguce, ja video to na nasem sajtu 02. apr. sorry.
  • Yonkis: @ender članak je prekopiran odavdje [link] i po tome ispada da je 1.april šala.
  • Ender: AMD kupuje Intel: istorijski preokret koji menja čitavu x86 industriju [link]
  • dpasaric: Super je prošlo! :) Sretno im!
  • miomika: Možda glupo pitanje, dal će se vidjeti putovanje te rakete iz .hr prema mjesecu? zasada nije oblačno
  • Ender: USA lansiranje rakete sa ljudskom posadom ka mesecu
  • Ender: [link]
  • Ender: [link]
  • CoffeePod: @yonkis iStyle takvo ruglo od firme. Pogotovo dućan u Splitu. Osoblje nema pojma, morao sam ih sve školovat :P
  • dpasaric: Večeras tko je u Rijeci u Piki na proslavu 50 godina! :)
  • Borisone: Onaj dan u godini?
  • Yonkis: zato iStyle daje popust od 2.27% ne od 3% ne od 2.5% nego 2.27% Presmiješno.
  • Tito: Kupio sam 3 MBA i 2 iphonea
  • ZoPaj: 50% off all Apple products in all Apple stores for Apple's 50th anniversary... today only! apple.com
  • dpasaric: [link]
  • dpasaric: 50 godina Applea u srijedu u 19.30 u Pikiju!
  • jura22: Nema mjesta za ekspanziju jer je tako Apple odlucio. Sigurno bi se mogla graficka ustekati ili vise njih. Mozda memorija i nema smisla.
  • vjeko1: Realno me ne čudi ovo za Mac Pro jer desktop lineup nije imao previše smisla sa Studio i Pro. S druge strane, arhitektura sa Apple Silicon je takva da nema previše mjesta za expanziju tako da.. RIP
  • Piko: Samo da velim da sam "ukrao" ideju za vikalicu .... i napravio svoju implementaciju na [link] ....
  • Soffoklo: Apple odustaje od Mac Proa - [link]
  • Yonkis: @CoffeePod koristiš li ono punjenje do 80% ili si light user? Moj iPhone 15 je nakon 26 mj izgubio samo 6% a 2 različita SIMa (priv posl). Tako da 1% je sasvim ok.
  • drlovric: @Coffe: Po gruboj racunici moze ti trajati do kraja stoljeca taj telefon. Nista ne azuriraj :)
  • CoffeePod: Ja sqm i dalje na iOS18 i ne planiram jos updejtat. Nakon 9 mjeseci baterija na 16PRO pala je samo za 1% od max kapaciteta
  • ZoPaj: eh, da je bar više tih OS updatea bez novih featuresa:) optimiziranih i očišćenih od bugova pored famoznih sigurnosnih patcheva.. mislim da Snow Leopard nije imao ni jednu jedinu novost? 26.4 mi se čini brz i stabilan...
  • miomika: 26.4 je vani, ali ništa od Geminija. Samo APlle Music i fora s koncertima. Neznam dal je vrijedno i skidati
  • Borisone: [link]
  • Borisone: Jel to Apple MD dostupan od 14.4. u HR? [link]
  • zoranowsky: @rak21, ja nisam, upravo sam dobio info da mi je narudžba stornirana zbog ograničenih količina. Netko je očito zeznuo kalkulaciju...
  • Yonkis: WWDC26 June 8–12, 2026 [link]
  • rak21: Je li netko ulovioacbook pro M5 pro za 2200 u instaru? Baš me zanima jel prošla narudžba ili su stornirali jjer su bili jeftiniji 500€ i više od drugih.
  • smayoo: Ja sam nedavno imao tako raspadnut prikaz oglasa u Firefoxu, ispalo je da je problem bio u Ghosteryju
  • CoffeePod: Probao sam Tahoe na M4 MBP i M2 Airu i ono je sramotno na sto lici i kako performa

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.59 Seconds

Provided by iJoomla SEO