Odgovor Min.gospodarstva vezano za trajanje jamstv
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Odgovor Min.gospodarstva vezano za trajanje jamstv

20.11.2013 | 19:35
S obzirom da smo od 01.07. punopravna članica EU garancije bi nam trebale vrijediti 2 god.Međutim tgovci nam to nikako ne priznaju pa sam uputio e-mail sa upitom za objašnjenje zakona.
Dobio sam sljedeći odgovor:

Nastavno na Vaš upit vezan uz trajanje jamstva, očitujemo se kako slijedi.

Postoje dvije vrste rokova propisanih u Zakonu o obveznim odnosima („Narodne novine“, broj: 35/05., 41/08. i 125/11.) unutar kojih kupac može ostvarivati svoja prava u slučaju neispravnosti kupljene stvari, a to su rokovi za prava koja kupcu pripadaju s osnova jamstvenog (garancijskog) lista, te s osnova materijalnih nedostataka na proizvodu.

Prvi rokovi vezani su uz jamstvo za ispravnost prodane stvari (garanciju). Kao potvrda koja jamči ostvarenje prava iz garancije, izdaje se jamstveni (garancijski) list, kojeg najčešće izdaje proizvođač, a koji obvezuje na vrijeme na koje je dano (trajanje garancije je jedna od obveznih stavaka koja mora biti naznačena u garancijskom listu). Drugim riječima, u garancijskom listu se može naznačiti trajanje garancije u trajanju od 12 mjeseci, a može biti propisano i dulje trajanje, ovisno o odluci proizvođača (u Vašem primjeru, tvrtke Apple). Što se tiče odstupanja hrvatskog zakonodavstva od EU regulative, naglašavamo da europsko zakonodavstvo ne uređuje pretpostavke niti rokove pod kojima se garancija mora dati, već je ostavljeno zemljama članicama da postave određene zakonske okvire unutar kojih kupci mogu ostvarivati svoja prava iz garantnog lista, a kojih se proizvođači moraju držati, a što je učinjeno odredbama članaka 423. do 429. Zakona o obveznim odnosima.

S druge strane, članak 422. Zakona o obveznim odnosima također utvrđuje i rok od dvije godine, kao rok za ostvarivanje prava kupca u slučaju materijalnih nedostatka stvari, pod uvjetom da je kupac pravodobno obavijestio prodavatelja o postojanju navedenih nedostatka (točnije, u roku od dva mjeseca od trenutka od kada je kupac ustanovio da postoji kvar na proizvodu). Ti rokovi obvezuju trgovca od kojeg je proizvod kupljen (a ne proizvođača, kao u slučaju jamstva), njih se kupac ne može odreći niti ih trgovac može isključiti, a njihovo minimalno dvogodišnje trajanje propisano je i Direktivom 1999/44/EZ Europskog parlamenta i Vijeća od 25. svibnja 1999. o nekim aspektima prodaje robe široke potrošnje i popratnim jamstvima, s kojom je usklađen i važeći Zakon o obveznim odnosima. Bitno je napomenuti da pravo potrošača na pozivanje na odgovornost za materijalne nedostatke uvijek postoji, bez obzira na to da li je kupac uz proizvod dobio garantni list ili ne.

Slijedom navedenog, u slučaju kvara na proizvodu za koji posjedujete garancijski list, a koji se dogodio unutar garancijskog roka, ovlašteni ste tražiti da se proizvod popravi u ovlaštenom servisu naznačenom na garancijskom listu, ili da se isti zamijeni unutar navedenog roka. Međutim, ukoliko je garancijski rok kraći od roka za odgovornost za materijalne nedostatke (kao primjerice u slučaju tvrtke Apple, gdje je garancijski rok iznosi 12 mjeseci), u slučaju kvara na proizvodu nakon proteka tih 12 mjeseci, možete se pozivati na odgovornost za materijalne nedostatke prema trgovcu, te od njega tražiti popravak ili zamjenu neispravnog proizvoda pod uvjetima i u rokovima predviđenim Zakonom o obveznim odnosima.

S poštovanjem,

Anda Kostijal

Ministarstvo gospodarstva

Europski potrošački centar Hrvatska

ECC Croatia

cid:image001.png@01CE7973.17D3CEC0

Ulica grada Vukovara 78, Zagreb

tel: +385 1 6106936

fax: +385 1 6109150

mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 10 sati
  • Yonkis: Sretan Božić svima!
  • vjeko1: Sretan Božić svima!
  • jura22: Sretan Božić i blagoslovljeni mi bili svi bez obzira na sve!
  • Gjuroo: Sretan Božić, ekipa!
  • zoranowsky: Sretan Božić svima! :)
  • Djuro genijalac: Sretan Žićbo!
  • Bertone: Sretan Božić!
  • dpasaric: Sretan Božić! :)
  • smayoo: Sretan Božić! :)
  • drpongrac23: Svima koji slave, čestit i blagoslovljen Božić!!!
  • drpongrac23: U peći na drva, naravno, legendarnom Smederevcu!
  • drpongrac23: Da li su svi pripremili purice, janjetinu, odojke, mlince za sutra?!?! Moja je purica nasoljena i čeka jutarnje pečenje!!!
  • imenso: Evo molio bih ako imate 2-3 minute vremena i volju proslijediti dalje za riješiti jednu anketu: [link] Potpuno je anonimno
  • Bertone: Aaaa tooo,... baš sam tutlek :) ... vidi se OK, evo pikčr: [link] ... i sorry na lošoj kvaliteti slike, jbg, nemam sad pri ruci bolju :)
  • smayoo: Mislim da je @iAntu zanimalo kako se vide gravirana slova kad je isključeno osvijetljenje od ispod, dok je dnevno svjetlo
  • Bertone: Nema razlike u količini/vidljivosti svijetla koje dolazi ispod/kroz tipke u odnosu na originalna slova, jedina razlika je mrvicu manji font uz napomenu da sam do sada radio samo lasersko graviranje na ThinkPadima T serije. Planirao sam jednom odnijeti i jedan MBP ali nisam nikad stigao.
  • iAnte: @bertone jesu li gravirana znakovi vidljivi i u dobro osvijetljenim prostorima?
  • dpasaric: Legenda.
  • smayoo: RIP Chris Rea... :(
  • VanjusOS: ovo lasersko graviranje izgleda odlično, nikakve naljepnice!
  • Bertone: ... i da, mislim da je sad graviranje oko 20€
  • Bertone: Lasersko graviranje, baci oko na [link] , ovako izgleda na T14s koji sam nosio kod njih s time da nisam htio baš sve znakove nego samo par osnovnih, tipkovnica je isto bila DE [link]
  • jura22: Radije kupi naljepnice. Ima ih na oglasniku: [link]
  • Riba: Puno, jer ako se ne varam mora se mijenjati kuciste.
  • CoffeePod: Kupio MBP16" M4, al tipkovnica je njemacka. Zna li se koliko bubvrega dode zamjena tipki da mi bude HR?
  • Soffoklo: Misliš bravo retardirana EU birokracija
  • drpongrac23: Bravooo Apple, super!!!
  • m@xym: a evo i pojašnjenja: [link]
  • Yonkis: In iOS 26.2, Wi-Fi network synchronization between iPhone and Apple Watch will no longer be available in the EU.
  • hal9000: HAHAHAHAHAHA: [link]
  • dpasaric: Iskreno, i meni Liquid Glass ide na živce i nije im to trebalo. Srećom barem se na iPhoneu lako ugasi u onim opcijama za invalidne osobe.
  • Borisone: Ne znam što su se svi uspuhali oko Liquid Glass, a tragediju od prikaza UI-a na ne-retina ekranima se tolerira više od desetljeća.
  • CoffeePod: Dyeovog odlazak je mozda najbolja stvar. Racunam da ce implementirat malo nazad Mavericks draži i da će utišat Liquid Glass gimmick. Apple se stvarno mora sjetiti da ljudi vole Apple upravo radi blenda vrhunskog hardware i software koji je funkcionalna koliko i lijepo izgleda. Liquid Glass je form over function 101.
  • Yonkis: Sa novim WApp updateom funkcionalan WhatsApp app na Apple Watchu.
  • IgorD: Zašto ne bi bilo istina? O tom se govori danima, neki ljudi slave što je Dye otišao. Trebao si otvoriti temu
  • Djuro genijalac: Sve mi se čini da je ovo istina..?
  • Djuro genijalac: [link]
  • IgorD: ovo je bilo na 17
  • IgorD: [link]
  • IgorD: Meni radi paste, iPhone Max 15, nije zadnji ios
  • smayoo: Ne možeš s iphonea
  • Djuro genijalac: Jbm, kak se pastea link u vikalicu?
  • Djuro genijalac: Ne znam jel ovo istina, ali....
  • Air: Ja sam u Zg, reci što i kada trebaš?
  • drlovric: Ima li neka dobra dusa iz Zagreba da mi preuzme hedan mali paket i preusmjeri ga na paketomat ili kakogod u Zupanju? :)
  • smayoo: [link]
  • ydrea: @Vanjuška - imamo! Poslao sam ti pp ;)
  • drlovric: Akom znate nekoga da prodaje SteamDeck, ja bih to kupio...
  • Piko: Zašto WP ? .... ima .... samo ja radim u Laravelu, no WP mi nije stran.. što konkretno treba ?
  • dpasaric: Svi otišli u keramičare. Naš ex-voditelj weba radi s mramorom sada. :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, BigMac, matkoo, pontmax1, robertM, tino1, ZeljkoB, Anonimci (1002)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.69 Seconds

Provided by iJoomla SEO