Usporava li Apple namjerno starije iOS uređaje?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Usporava li Apple namjerno starije iOS uređaje?


30.12.2017 | 19:41
cariblanco kaže:
Kad smo već kod baterija, mada nije prikladna tema. Imam garminov vivoactive hr, sportski sat, koji prati otkucaje srca i ima bluethooth. Povezan je s mobitelom, te preko njega mogu odbiti ili prihvatiti poziv ili čitati poruke. Sasvim dosta što meni treba. Bateriju punim svakih dva tjedna, pa mi neide u glavu zašto se na apple watch mora baterija svakodnevno puniti. Sigurno taj sat nema nema bateriju loše kvalitete.


Ja ti mogu odgovoriti protupitanjem:
Koliko budeš goriva potrošio ako svako dan ideš na posao i natrag autom od 250kW i autom od 50kW?
Ista funkcija, tj. isto se budeš vozio.
AW guta jer kad su ga projektirali, onda su išli naopako. Zadali su što sve mora raditi, a onda su krenuli s izradom, potrošnja je stradala.
30.12.2017 | 20:49
Daddo kaže:
@smayoo: Obzirom da je djed bio prvi klinaš na Gojlu a dragi tata svoju mirovinu zaradio kao dipl. ing. naftnog rudarstva mislim da mi o fosilnim gorivima ne moraš držati predavanje.


Nije mi ni bila namjera držati predavanje. Potaklo me tvoje zapažanje o zbrinjavanju baterija ovdje podijeliti to što već dulje vrijeme primjećujem - kako naftno-plinski lobby vrlo kvalitetno štopa i informacijski blokira javnost (pa i šire - relevantne učesnike poslovnog procesa, kao što su bankari i političari) i zamagljuje činjenice o obnovljivim izvorima energije i vozilima na električni pogon.

Ipak, moram dodati da naftno rudarstvo zapravo samo marginalno ima veze s problemima koje sam iznio. Strojarstvo i kemijska tehnologija, pak, puno, puno više.

Što se mojih godina tiče, svojedobno sam na vikalici ti napisao da nam je informatički put bio sličan iako sam ja tek 81-o (prošao sam od Spectruma 48k preko C128 do XT, AT, prvih pentiuma...). Također, kao bivši student FER-a nisam elektrotehnički nepismen pa da s te strane moraš svisoka.


Ispričavam se i žao mi je ako si moje rečenice doživio kao svisoka pisane, ali ipak moram ustrajati na svom zapažanju kako su tvoje opservacije na temu baterija i dalje zapravo površne i nestručne (ljutio se ti na to koliko želiš, ali, molim te, ne vrijeđaj se, ne želim te vrijeđati, želim samo izvući iz tebe korektan i dosljedan tehnički argument). Dakle, ako smatraš da nisam u pravu, a tvrdiš da si čovjek od struke koji je vidio i doživio dovoljno toga unatrag, molim te onda mi objasni kako to da smatraš da današnje baterije nisu neusporedivo, na desetke puta, bolje, kvalitetnije, trajnije, upotrebljivije, što god želiš, od onih koje su se koristile prije 25 godina.

Potrudio sam se dati razložnu i detaljnu usporedbu razvojnog puta i problema nekadašnjih nikalskih i olovnih baterija u odnosu na današnje, a ti si to sve ignorirao i opet po svom?

U čemu su baterije trebale napredovati? U tome da budu - kvalitetnije i trajnije


U odnosu na što? U odnosu na baterije od prije 5, 10, 20 ili 30 godina sasvim sigurno jesu, i to debelo višestruko. I još su k tome jeftinije. Dakle, i kvalitetnije, i trajnije, i jeftinije. Naravno, jer tehnologija sazrijeva. Tvrdiš da si od struke i da imaš iskustva od onda. Kako onda ovo ne vidiš?

Ili smatraš da bi baterije trebale biti kvalitetnije i trajnije u odnosu na neko tvoje očekivanje koje je utemeljeno na ... čemu? Mislim - ako radiš kao serviser, jasno mi je da imaš, kao i gotovo svi serviseri, iskrivljen pogled na stvarnost jer se u svom poslu susrećeš gotovo isključivo s neispravnim primjercima nekog proizvoda te na temelju toga gradiš svoj sud. Ali probaj definirati objektivno mjerilo temeljem kojeg određuješ kvalitetu i trajnost trenutnih baterija.

Imao sam nekad kolegu koji je uvjereno ustvrdio kako je određena marka elektroničkog proizvoda (profesionalnog, ne konzumnog) - smeće - jer mu se u godinu dana pod jamstvom vratilo na servis 50 komada. Pri tom on nije bio svjestan (naravno, jer radi u servisu, a ne u prodaji) da tih 50 kom nije bilo ni 1% onog što je u toj godini prodano. A onih prethodnih uređaja s kojima je on bio jako zadovoljan (jer su se lakše rastavljali i popravljali te ih nije dolazilo puno na servis) mu nikad nije u godini dana došlo na servis više od 10-15, ali za njihov obujam prodaje to je ispadalo 5-6%. Tako da...

(čime bi automatski u startu bile skuplje), a ne većeg kapaciteta niti da se napune brže pa da proizvođači na taj način "pumpaju" autonomiju svojih uređaja. Onda se možda krajnji korisnici ne bi čudili kad im (jer su kako ih ti nazivaš nepismena indolentna telad) nakon 4 mjeseca u smartphoneu sa MPC 399 kn krepa baterija a kupili su ga klincu da ima na čemu igrat igrice sa trgovine play i mali to nonstop prazni i puni.


Čuj, ja stvarno ne vidim kako je opisana situacija problem nedovoljno trajne i kvalitetne tehnologije baterija općenito. To je isto kao se netko posklizne na ledu i slomi nogu, a ti kažeš da je to problem toga što ljudske kosti nisu dovoljno čvrste...
Problem kojeg opisuješ je najprije problem pogrešno postavljenih očekivanja, odnosno pogrešno odabranog uređaja za određenu svrhu (dakle, to je problem što vaša prodajna mreža uređaj namijenen penzionerima gura djeci koja su heavy duty korisnici), a onda problem relativno niske kvalitete TOG PARTIKULARNOG PROIZVODA u cjelini, a ne nužno samo njegove baterije (koja, kao ta PARTIKULARNA baterija, vjerojatno isto nije top kvalitete).

Brzinska računica. Dijete na takvom jeftinom mobitelu vjerojatno napuca 4-5 ciklusa punjenja dnevno. 4 mjeseca je 120 dana, dakle 600 ciklusa. Ako je litijska baterija *crkla* nakon 600 ciklusa punjenja, onda je TA PARTIKULARNA BATERIJA - smeće. Ali to ne znači da su DANAŠNJE BATERIJE OPĆENITO - "katastrofa". Slažeš li se?

Naravno da je jamstvo na takvu bateriju 3 mjeseca.


Da. Na TAKVU bateriju, naravno da jest.

Kao i na većinu ostalih. Općenito, kod elektroničkih uređaja koji uz sebe sadrže baterije, ja nisam sreo nijedan a da je jamstvo na bateriju dulje od 6 mjeseci.


Vjerojatno je to tako kod tvog poslodavca. Apple jamstvo od godinu dana uključuje i bateriju. Da ne pričam kako je sa Samsungom danas, ali prije 5-6 godina kad sam bio kupio Note 8 tablet, jamstvo je bilo 2 godine, na tablet i bateriju, sve skupa. Čak i na olovčicu. Vjerovao sam kako će moji klinci usmrtiti bateriju najmanje jednom u toku tog jamstvenog roka, ali prevario sam se. Bateriju sam zamijenio prije 2 godine i to ne zato što je krepala, nego joj je kapacitet jako opao.

Qualcommov QC, pametna elektronika koja upravlja režimom punjenja današnjih baterija, sve to su super stvari no ne rješavaju problem koji je kroničan s tim baterijama (bez obzira na tehnologiju proizvodnje) a to je njihova trajnost.


Evo ga opet... Kako je trajnost litijskih baterija općenito "kroničan problem"? Kvalitetna litijska baterija u vrlo visokom postotku (preko 90%) živi 1200 ciklua punjenja, a više od polovice ih doživi 2000 ciklusa. Zašto to nije dovoljno trajno? Po kojem kriteriju? I koliko bi to, po tebi, trebalo trajati? I zašto baš toliko?

Uređaji tehnološki višestruko premašuju životni vijek tih baterija koje ih pogone


Pa naravno! Tako je oduvijek i bilo. Zašto je sad to odjednom "katastrofa", "kroničan problem" i ne znam što sve ne?
Dapače, upravo smo tek sad i stigli do situacije u kojoj se u određenom postotku može dogoditi da baterija nadživi uređaj. Ali to nije ni logično, ni potrebno, ni korisno.
Zašto bi to bio problem - što baterija traje manje od uređaja? Stvari su namjerno napravljene tako da se neki dijelovi mijenjaju češće od drugih.

Je li, što misliš ti, nije li to katastrofa i kroničan problem što su gume na autima tako loše? Jbt, pa to treba svakih 20-30.000 km mijenjat... Koje sranje...

Upravo zato sam bio napisao da imaš noobovsko očekivanje. Opet ti se ispričavam ako te je to uvrijedilo, ali baš tako ispada. Daj mi neki razuman tehnički kriterij po kojem baterije ne valjaju ako ne traju koliko i uređaj.

baterije su sve jeftinije u proizvodnji i samim time i sve manje kvalitetne,


Ma kakvi, nije to tržište ni približno još u toj fazi (koja se zove "zasićenje"). Primjer toga su, npr. konzumni HDDovi ili printeri.
Potražnja za baterijama je tek počela ozbiljno rasti. To je tržište (i ta tehnologija) još u vrlo, vrlo mladim godinama. Još će desetljećima baterije biti sve jeftinije *I* sve kvalitetnije.

Naravno, kako se tržište razvija, stvarat će se i segmentacija, pa će, jasno, biti sve više niskokvalitetnih baterija za još nižu cijenu. Opet kažem - problem je vjerojatno u tvom radnom mjestu i tvom poslodavcu, a ne u tehnologiji i tržištu baterija općenito.
  • Daddo
  • Posjetitelj
30.12.2017 | 23:11
@smayoo: sve što si napisao je 100% točno. Ono što si propustio uvidjeti da ja nigdje nisam tvrdio da baterija mora trajati koliko i uređaj. Vjerujem da se možemo složiti oko toga kako je napredak u tehnološkom razvoju baterija u odnosu na tehnološki razvoj mobilnih uređaja (pa i elektroničkih općenito) višestruko sporiji. I upravo u tom grmu leži zec. Uređaji su sve gladniji baterija i umjesto da se razvijaju nove baterije razni proizvođači pokušavaju iz postojećih izvući što više zanemarujući pritom činjenicu da svaki novi model uređaja je sve veći potrošač i da to neće prikladno kompenzirati ni brzo punjenje ni veći kapaciteti baterije. Umjesto da razvijamo štedljivije uređaje (procesore, zaslone, grafičke čipove) kad već nemamo "dovoljno dobrih"* baterija za postojeće, mi nalazimo načine da te postojeće napunimo brže i da im cikluse trošimo sporije, a skraćujemo jamstvo na baterije i životni vijek uređaja izbacujući nove modele dok stari još nisu ni pošteno zaživjeli.

Ako se vratiš na početak mojih upisa, ja sam prvo iznio vlastito iskustvo s apple uređajima, nakon toga sam se čudio što se netko čudi da proizvođači skrivaju određene stvari od kupaca, pa sam se onda čudio što je nekome čudno da generacijski stariji uređaj s vremenom prestane raditi jednako dobro kao i kad je bio perjanica ponude. Ništa više ni manje od tog.

* "dovoljno dobrih" je korisnički, ne tehnološki kriterij, većina korisnika tretira LiPo baterije kao i one prije njih, što bi značilo da ih "iscicaju" do kraja pa se onda čude zašto ih više ne mogu napuniti priloženim punjačem ili zašto im brzo pada kapacitet.
31.12.2017 | 00:12
Nisam čitao sve ispočetka, ALI

@Smayo
Isto pitanje bi se moglo postaviti, samo u obratnom smjeru; "Zašto ti smatraš da razvoj baterija napreduje zadovoljavajućom brzinom"?
Tko je taj, koji postavlja kriterije što je to nedovoljno, dovoljno, dobro ili odlično?

Ja kao korisnik nisam zadovoljan činjenicom da mobitel (ili laptop) ne mogu koristiti cijeli dan, bez da ga popodne nadopunim. A čak nisam ni extremno zahtijevan korisnik. Samo zahtijevan.
Ako me to čini "neobrazovanim", onda ok. Priznajem - "neobrazovan" sam i needuciran. (pronašao sam se u tvom postu)

ALI, uz to što nisam obrazovan, nisam ni kapitalista, za razliku od rukovodećih ljudi Applea (kao i ostalih velikih kompanija). I stoga stvari gledam ipak malo drugačije.

Ali, činjenica je, da je ta kapitalistička kurvinska pokvarenost prisutna u svim područjima (auto-industrija npr.,...), i bojkotirajući jednog, nećemo ništa učiniti, jer svi prate isti trend. A prate jer svi hoće zaraditi. Ni Samsung ni Huewei, ni Mercedes ni BMW nisu dobrotvorne ustanove. I s time se moramo pomiriti, jer oni diktiraju brzinu razvoja, na veliku žalost...

I da zaključim;
Neću reći da tehnologija razvoja baterija ne ide dovoljno brzo, nego ću reći da se pre malo novaca ulaže u ALTERNATIVNE putove, prototipove, znanstvene projekte...
Da je Apple uistinu iskren i dobronamjeran prema klijentima, onda bi tu svoju NETO gotovinu sa računa u banci uložio u RAZVOJ projekta npr. bežićnog prijenosa struje, a ne gomilao dobit, i čekao sve na tacni pa da kupi gotovo rješenje jednom, u dalekoj budučnosti... Eto ti kapitalizma...
31.12.2017 | 02:39
Nisam se nigdje hvatao izraza "zadovoljavajuće" jer je on jako subjektivan (kao što vidimo). Ja sam samo ustvrdio da je, usporedimo li stanje od prije 25 godina, razvoj tehnologije punjivih baterija *VIŠESTRUKO* brži, nego npr. tehnologije ručnih digitalnih uređaja. I stojim iza toga, to je objektivno mjerivo. Vrlo je lako usporediti brojeve i jasno vidjeti što mogu današnje baterije, a što su mogle one od prije 25 godina te koliko su ove današnje jeftinije od onih tada.
Isto tako možemo uspoređivati standardne benchmarkove (u nedostatku boljeg kvalitativnog mjerila) ručnih digitalnih uređaja od prije 25 godina, prvih smartphoneova od prije 15 godina i ovih današnjih.
Pa onda postavi omjer osobina danas i osobina onda i vidjet ćeš koliko je taj omjer PUTA veći kod baterija, nego kod smartphonea.

Kako sam već napisao (pa ste me uredno izignorirali) - problem NIJE u tome da baterije ne valjaju, nego (a) u tome da su očekivanja i navike korisnika nesrazmjerno narasla (nekad nikom nije padalo na pamet da bude neprekidno online i na mobitelu gleda online live stream u HD rezoluciji dok šeta ulicom ili putuje autobusom jer nije imao niti realne mogućnosti) i (b) u tome da dizajneri smartphonea svjesno i namjerno žrtvuju kapacitet baterije da bi dobili tanji i lakši uređaj.

Da bilo koji današnji smartphone ima gabarite i masu npr. Sony Ericsson P800 smartphonea iz 2002. ili R380S iz 1999, te da se raspoloživ prostor iskoristi za smještaj baterije, ne bi se nitko žalio da mu baterija kratko traje (ni u smislu autonomije, ni u smislu životnog vijeka).

Eto, to je to. Sad se idi žali Appleu što u nisu novi MBP ostavili jednako debelim kao što je onaj iz 2012 a razliku prostora iskoristili za bateriju. Znaš koliko bi ti onda trajala? Tjednima, vjerojatno...

E, sad, to što si ti ili netko drugi kao korisnik - nezadovoljan što nemaš neku funkcionalnost koju si ti zamislio - ne govori ništa o stvarnim tehničkim i tehnološkim mogućnostima u nekom polju, nego samo o tvojim očekivanjima. A ona mogu i ne moraju biti utemeljena na nekom objektivnom kriteriju. Neka se ne uvrijedi nitko tko se prepozna u riječi "noob". Nisam je koristio u pogrdnom kontekstu (niti je ona zamišljena kao pogrdna riječ). Svatko od nas je noob za nešto. Pače - za puno više toga smo svi mi noobovi, nego što smo stručnjaci...

Na primjer, ja sam prokleto nezadovoljan (sasvim ozbiljno, ne pod*ebavam!):

- što još uvijek nema funkcionalne komercijalne teleport usluge nego moram 1h putovati do Poreča, 2h do Zagreba ili 5 do Osijeka
- što, kad već nema teleporta, auti ne voze sami, da mogu odspavati dok putujem, ili raditi nešto
- što nema za kupiti cipela koje su savršeno udobne od prvog dana, nikad ne propuštaju vodu, ali noga se u njima nikad ne znoji, koje ne treba vezati ni odvezivati, nego se same (nekako magično) stisnu oko stopala kad staneš u njih
- što još uvijek nitko na tržištu ne nudi neko antigravitacijsko odijelo da mogu lijepo pobrati trešnje s onih najgornjih grana, gdje su najljepše
- šta više čekaju s tim meteoregulatorom, da se može lijepo namjestiti, da kiša pada samo tamo gdje treba, a ne po ulicama

I tako, imam ja podužu listu...

Daddo kaže:
Vjerujem da se možemo složiti oko toga kako je napredak u tehnološkom razvoju baterija u odnosu na tehnološki razvoj mobilnih uređaja (pa i elektroničkih općenito) višestruko sporiji.


Pa ne, dovraga, upravo se u tome ne možemo nikako složiti! Jbt, sad sam već fakat umoran... Zašto sam se trudio toliko pisati kad ti to uopće ni ne čitaš, nego samo svoje, kao Maksim po diviziji...
31.12.2017 | 06:41
Istina je kako su baterije dozivjele ogroman napredak, puno veci od ostatka uredjaja.
Tu bi mozda mogao uci OLED panel kao jedan od napredka.
Problem je sto bateriju uzimate zdravo zagotovoi nitko ovdje (mozda poneki, ako) oupce znaju kako baterija u stvari radi. Kako to ona skladisti energiju i kako je vraca.
Nemate pojma o tome a spremni ste raspravljati. Ja isto nemam blage veze kako punjive baterije tocno skladiste energiju.
Jedno znam, kad ne bi napredak baterija bio toliko veliki,auti ne bi mogli voziti nastruju u toliko velikoj autonomiji. Uredjaji ne bi niti 1/5 vremena mogli biti napajani.
Ako vas smeta toliko autonomija imate rucne generatore pa ih vrtite i telefon nikad ne bude vidio uticnice.
Neke od ideja:
www.iphoneness.com/iphone-accessories/ip...rgers-power-outages/
  • Dijete
  • Posjetitelj
31.12.2017 | 09:16
zabac kaže:

Ako vas smeta toliko autonomija imate rucne generatore pa ih vrtite...


Vrtim rucno generator, treba babi za vibrator...
31.12.2017 | 11:12

Otkud ti to, molim te...
31.12.2017 | 11:24
zabac kaže:
Problem je sto bateriju uzimate zdravo zagotovoi nitko ovdje (mozda poneki, ako) oupce znaju kako baterija u stvari radi.

I šire od toga, rekao bih. Većina ljudi ne razumije suštinu energije kao fizikalne veličine i prirodne pojave.
Tehnički, mi smo danas energiju sposobni uskladištiti samo u kemijskom i termičkom obliku, pri čemu je termički oblik apsolutno neprenosiv (gabariti, masa, itd.) i teško pretvoriv (tj. pretvoriv je, uz ogromne gubitke). Dakle, ostaje nam kemijski.
Energija je u kemijskom obliku pohranjena u tvarima koje je lako i u velikoj količini po jedinici mase oslobađaju. Npr. teški radioaktivni elementi, naftni derivati, ugljen, drva, prirodne masnoće i ulja, prirodni plinovi (npr. vodik ili opet ugljikovodici - bilo da su izvađeni u tom obliku iz Zemljine utrobe ili da su dobiveni nekim postupkom - kao npr. deponijski plin, bioplin iz gnojnice itd.), pa onda sumporna kiselina s olovnom i cinkovom elektrodom, i razne metalne soli i spojevi u tzv. suhim baterijama.
Ključni problem je u tome što je stanje visoke unutarnje energije po svojoj prirodi nestabilno, dakle teško ga je postići i teško ga je održati, a može biti i opasno.

Netko tko o svemu tome nema pojma može, naravno, vrlo uvjereno tvrditi da je jedini problem u tome što se nije ubacilo dovoljno novaca u to istraživanje pa da se "do sad već smisli ta neka super baterija". How yes no. Postoje brojni faktori koji limitiraju tehnološki razvoj, a nemaju veze s novcem. Čovjek o puno stvari još jednostavno - ne zna dovoljno. Put učenja je jedini put razvoja. I tu nema prečaca.
  • Dijete
  • Posjetitelj
31.12.2017 | 11:38
smayoo kaže:

Otkud ti to, molim te...


Pa iz memorije...


-

Al sam ga prebrzo vrtil
Pa sam babu si usmrtil.
Hodi Ruda brzo sim,
Budes vidl pick*n dim...




Drele....
31.12.2017 | 12:09
Jbg, očito sam pogriješio što sam preskočio njegov opus. Ali očito mu je to manje poznato djelo, s obzirom da ga ne nalazim na youtubeu...
31.12.2017 | 12:47
Energiju mozes i mehanicki skladistiti ali je neprenosivo (akumulacijska jezera).
Termicko skladistenje je itekako vazno i rasprostranjeno i puno se koristi u bankama leda. To je stara tehnologija. U novije vrijeme i toplinske pumpe su postale moderne.
  • Dijete
  • Posjetitelj
31.12.2017 | 12:48
Ma nisi nis propustio. Bilo je zabavno kad je izaslo, pogotovo u odnosu kaj je sve tad izlalilo. Ak se ne varam, ta stvar je bila na kazeti Se bum vas tuzil, i onda je kasnije nekak ne bila na CDu

Al mozda se varam, jer bio sam mali.... al opet, imam kazetu
31.12.2017 | 13:17
Smayoo, kako vjerojatno tu stvar ne znaš, onda evo spot da je vidiš i čuješ.
Vjerojatno mu ne možeš naći opus jer se tada (90-ih) predstavljao kao Dreletronic.
Jedan od poznatijih hitova bio mu je ovaj, prigodno nazvan "Prasci, gujde, svinje".
Uživaj!

Imaš i "Čavel v glavi", i još par "hitova" toga doba...
31.12.2017 | 13:27
zabac kaže:
Energiju mozes i mehanicki skladistiti ali je neprenosivo (akumulacijska jezera).
Termicko skladistenje je itekako vazno i rasprostranjeno i puno se koristi u bankama leda. To je stara tehnologija. U novije vrijeme i toplinske pumpe su postale moderne.

Kada smo kod akumulacijskih jezera, gledao neki dan onaj dokumentarac Big, Bigger, Biggest - i emisiju o najvećoj hidroelektrani na svijetu. Kinezi 2020., nakon 17 godina gradnje, zauzdavaju Jang Ce, i u pogon puštaju branu Three Gorges. Brana "Tri brazde" proizvoditi će 22,500 MW struje, više no što ukupno proizvedu sve nuklearke UK-a. Sama brana duga je dva km, a elektrana ima dvadeset ogromnih turbina. Za potrebe gradnje iseljeno je milijun stanovnika toga područja koje se poplavilo akumulacijskim jezerom, a dovršena će elektrana proizvoditi struju za 50 milijuna ljudi.
en.wikipedia.org/wiki/Three_Gorges_Dam
31.12.2017 | 13:37
Nego, vidio sam da ste se neki dan sjetili staroslavenskog naziva za ženu i kako je nastajao. Ono, "gurtna, gurda, gurdaš, đerdap,... žena."
Ali, "Bula - bilo ih je četvero" - to je Pervan kojem umireš od smjeha.

To je to od mene u ovoj temi, otišao sam u off topic debelo.
Sretna Nova!
31.12.2017 | 13:55
[quote="smayoo" post=164535]zabac kaže:

Tehnički, mi smo danas energiju sposobni uskladištiti samo u kemijskom i termičkom obliku, pri čemu je termički oblik apsolutno neprenosiv (gabariti, masa, itd.) i teško pretvoriv (tj. pretvoriv je, uz ogromne gubitke). Dakle, ostaje nam kemijski.
Energija je u kemijskom obliku pohranjena u tvarima koje je lako i u velikoj količini po jedinici mase oslobađaju. Npr. teški radioaktivni elementi, naftni derivati, ugljen, drva, prirodne masnoće i ulja, prirodni plinovi (npr. vodik ili opet ugljikovodici - bilo da su izvađeni u tom obliku iz Zemljine utrobe ili da su dobiveni nekim postupkom - kao npr. deponijski plin, bioplin iz gnojnice itd.), pa onda sumporna kiselina s olovnom i cinkovom elektrodom, i razne metalne soli i spojevi u tzv. suhim baterijama.


Netko tko o svemu tome nema pojma može, naravno, vrlo uvjereno tvrditi da je jedini problem u tome što se nije ubacilo dovoljno novaca u to istraživanje pa da se "do sad već smisli ta neka super baterija". How yes no. Postoje brojni faktori koji limitiraju tehnološki razvoj, a nemaju veze s novcem. Čovjek o puno stvari još jednostavno - ne zna dovoljno. Put učenja je jedini put razvoja. I tu nema prečaca.


Smayo, tema je da li Apple namjerno usporava starije uređaje. Ja tvrdim da DA. I da je razlog tome PROFIT, a ne limitiranost baterije. Eto, jednostavnije se ne znam izraziti.

Također, tvrdim da Apple, Samsung, Huawei, Mercedes, BMW... - ako i ulažu NOVAC u razvoj i napredak čovječanstva, rade to zbog vlastitog profita, a ne radi osobnog i istinskog uvjerenja za dobrobit večine. (Elon Musk je tu iznimka)

Možda mi moje noobovsko poznavanje tematike baterija upravo i dozvoljava da vidim širu sliku.
Svi ćemo se složiti da je iPhone X danas naknapredniji mobitel, i da je primjer do kuda je mobilna tehnologija došla. Ali malo više kritičnosti prema onima koji drže konce razvoja u rukama nebi škodilo. Nije to pljuvanje, nego samo dobronamjerno "guranje naprijed"

EDIT:
Samo da zaključim uključenje u raspravu - Slažem se sa svime što je Kinsif prethodno napisao!
31.12.2017 | 15:19
Daddo kaže:

...pa sam se onda čudio što je nekome čudno da generacijski stariji uređaj s vremenom prestane raditi jednako dobro kao i kad je bio perjanica ponude. Ništa više ni manje od tog.


meni ovo i dalje nije jasno. zasto je to ocekivanje cudno?
ne ocekujem da moj 20 godina stari game boy vrti nove igrice, ali ono sto je tada vrtio, vrti jednako brzo i danas kada ga iz zajebancije upalim.
ili stara plejka, neki pentium na xp-u...

na poslu smo imali staru 486icu na kojem smo vrtili samo jedan specifican program, i sve je radilo jednako brzo kao u doba kada je stvar bila top ponude, i nije bilo potrebe da se uzima novi stroj za tu svrhu. vrlo isplatljivo proizvodjacu.

iphone 3G koji je na ios-u 2.x radi glatko i jednako dobro kao i prije 9 godina. vidio, probao.

ukratko, koji je to hardverski razlog da se na par godina starom iphoneu kamera pali sekundu sporije u odnosu na vrijeme kada je bio nov?
dali se procesor izlizao, senzor kamere je dao svoje?

cisto da se prestanem cuditi.
31.12.2017 | 15:51
Ovo je vrlo loš ishod cijele priče za Apple i izvrsno je da je ovo sve izašlo van. Vidim da se pokreću parnice protiv Applea i osobno se nadam da će tih tužbi biti što više, a po mogućnosti i što veća financijska šteta. Jasno je da baterije ne mogu trajati vječno, to uopće nije tema. Ovdje je stvar u suštinski pokvarenoj poslovnoj praksi koju provodi Apple i to treba dočekati na nož.

Moja žena ima Galaxy S6 kupljen na ljeto 2015 i mobitel radi odlično. Ta je verzija poznata po kraćem trajanju baterije (to smo znali prije kupnje) i to je uvijek bio problem na tom uređaju, ali evo prije cca mjesec dana je instalirala update softvera koji joj je produljio trajanje baterije. Dakle, nakon dvije godine njen mobitel je jednako brz kao prvog dana, ali traje dulje. Boli me ona stvar kakve napretke jesmo ili nismo ostvarili kad su u pitanju baterije, zadržat ću se samo na tome da je, neovisno o nečijem filozofiranju, ipak moguće da mobitel pri nadogradnjama najnovijeg softvera bude brz i nakon više od dvije godine. Galaxy S6 otvara Viber pola sekunde, moj iPhone 6 otvara Viber 7 sekundi. I ne, mobitel joj se ne gasi.

Tu dolazimo do vrlo bitnog aspekta cijele priče, a to je opće uvjerenje da Appleovi uređaji traju dulje nego kod konkurencije. To je nedvojbeno prije bilo tako, ali sada više nisam siguran. Ovo ne pišem jer mislim da Samsung proizvodi bolje mobitele, nego da ukažem na činjenicu da je konkurencija ispred Applea u nekim stvarima, dok u nekim drugim stvarima u kojima je Apple imao prednost ta se razlika bitno smanjila ili je uopće više nema. Na ljeto 2018 ću ispitati kako funkcionira ženin S6, a u tom trenutku ću si vjerojatno morati postaviti neka pitanja i dobro razmisliti postoji li ijedan razlog zašto bih nastavio koristiti iPhone.

Potajno raditi ovako značajne izmjene u softveru koje direktno utječu na funkcionalnost uređaja je nedopustivo. Potrošač treba imati sve informacije vezane uz svoje vlasništvo, pri čemu se kao standard uzima prosječan potrošač s prosječnom razinom pažnje. Ako takav potrošač ne raspolaže relevantnim informacijama, to je nepoštena poslovna praksa i u tom trenutku takvog proizvođača treba napustiti. Ja nisam išao na FER, ne razumijem se u tehnologiju, ali pratim što se događa na tržištu mobilnih uređaja i kako funkcionira moj mobitel pa mislim da u najgorem slučaju zadovoljavam definiciju prosječnog potrošača s prosječnom razinom pažnje. Odmah sam primijetio kada mi je mob usporio pa mi je u glavi bio iPhone 8. Malo sam razmišljao ima li financijskog smisla sada raditi upgrade i srećom pa sam odlučio sačekati jesen 2018. To nije imalo veze s Appleom, budući da tada nisam znao da se sporost mojeg mobitela može riješiti baterijom od par stotina kuna, umjesto novim mobitelom od skoro tisuću eura.

Apple je jako dobro znao koja će biti posljedica usporavanja iPhonea, a to je prije svega kupnja novih uređaja. Šutjeli su i pustili da to tako bude dok ih netko nije uhvatio (pa čak i ako je to klinac od 17 godina). Ove isprike sada vjerujem da ne znače ništa ljudima koji su u proteklih par mjeseci kupili novi iPhone jer im je njihov iPhone 6/6S bio previše spor zahvaljujući "nadogradnji" softvera. Tko će tim ljudima nadoknaditi tisuće kuna razlike, jer su nepotrebno kupili novi mobitel ne znajući da bi neusporedivo manjom investicijom vratili izvornu funkcionalnost svojem starijem mobitelu? Neće nitko, jer to je i bila poanta cijele priče.

Dakle, nije problem u tome što baterija protekom vremena slabi i što je Apple softverom odlučio spriječiti gašenje mobitela. Problem je što potrošače o tome nisu obavijestili niti su nam dali mogućnost izbora, pri čemu je jako važno zapamiti da uređaji pripadaju nama koji smo ih platili, a ne Appleu. Sada kada znamo za ovo, i dalje nemamo dovoljno informacija koje su po mojem mišljenju ovdje relevantne, kao npr. prag kojeg je Apple odredio za usporavanje mobitela. U kakvom stanju treba biti baterija da iPhone uspori dovoljno da korisnik primjeti razliku u performansama? Ovdje prije svega mislim na korisnike iPhonea 7, a imamo komentare da je ljudima iPhone 7 na novijem iOS-u sporiji od iPhonea 6S na starijem iOS-u, što je tužno jer bi iPhone 7 nakon godinu dana i i dalje trebao biti moćan uređaj koji može bez problema podnijeti bilo kakve zahtjeve iOS-a. Dakle, ako sedmica ima probleme na iOS 11, onda mislim da svi korisnici Appleovih uređaja imaju problem.

Ovakva praksa od strane Applea nije novost, imali smo to s home tipkom i errorom 53. Šutjeli su o svemu dok se mediji nisu u dovoljnoj mjeri zainteresirali. Sada nude baterije za 30 dolara, ali jednako bih razmišljao i da ih nude besplatno, to je jeftin način iskupljivanja za pokvaren potez kojim su već od korisnika izvukli dovoljno novca da i s ovih 30 dolara ne gube profit. Nadam se da će im prodaja uređaji pasti i da će stvarno osjetiti ovaj skandal jer ponavljam, ovo im nije prvi put da korisnicima uskraćuju informacije. U ovom trenutku, ono najgore što mi korisnici možemo učiniti za sebe je racionalizirati ovaj potez Applea i mazati si oči da je ovo nekakav feature. Ovakve stvari treba kazniti ako želimo bolji položaj u odnosu na Apple, više informacija i više pogodnosti sa svojim uređajima. Pozdravljam bilo kakav izljev nezadovoljstva i bilo koju podnesenu tužbu jer ovo što smo sada otkrili nema toliko veze s baterijom, koliko ima veze s Appleovim ponašanjem prema korisnicima.

Ako se ne budemo bunili, sutra će izmisliti nešto novo, što će imati istu funkciju kao i error 53 i ovaj downthrottling.
31.12.2017 | 16:32
Zdravac kaže:
Također, tvrdim da Apple, Samsung, Huawei, Mercedes, BMW... - ako i ulažu NOVAC u razvoj i napredak čovječanstva, rade to zbog vlastitog profita, a ne radi osobnog i istinskog uvjerenja za dobrobit večine. (Elon Musk je tu iznimka)


Problem je u što bi to tošno trebali uložiti novac. Možda u antigravitacijsko odjelo kako bi @smayoo mogao brati trešnje?
Uložili bi oni kapital u baterije, ali u koju točno granu industrije?
Treba ulagati (ali to već i rade) u obrazovanje i možda, samo možda se nađe neki novi lumen koji bude iveo iz slijepe ulice neku od tehnologija.

Dalje, dobrobit čovječanstva je utopija jer to vodi socijalizmu, a to opet vodi do bijede i siromaštva, te do progona i ubijanja.
NE postoji formula "dobrobiti čovječanstva".
S druge strane vidjeli smo kako ide kad se podredi dobrobiti većine, tada manjina diže revolucije, prosvjeduju a niti sami ne znaju zašto (idu kao guske u magli).
Zato kapitalisti ulažu kapital kako bi NJIMA bilo bolje, a nama dolaze samo ostaci. Koji puta nam se i posreći.
31.12.2017 | 18:20
Daddo kaže:


...Što se mojih godina tiče, svojedobno sam na vikalici ti napisao da nam je informatički put bio sličan iako sam ja tek 81-o (prošao sam od Spectruma 48k preko C128 do XT, AT, prvih pentiuma...)...


'81 si mogao imati ZX Spectrum jedino ako si sa Sir Clive-om radio na razvoju istog jer su prvi Spectrum-i na tržište izašli '82.

Vjerojatno si malo pomiješao godine, tada je još uvijek bio 'aktualan' ZX-81, sa vrtoglavih 1 Kb RAM-a, što se dalo bez problema nakucati u BASIC-u za par minuta tipkanja...
  • Dijete
  • Posjetitelj
31.12.2017 | 22:52
Meni se iPhone 7 nije usporio, al mi je pukao ekran nakon updejta na 11.2.... koji me djavo tjero da apgrejdam...
01.01.2018 | 04:00
Mislim da je čovjek rekao da je on 81-vo godište
01.01.2018 | 12:20
Uh, tek sad sam skontao, hvala smayoo, i isprike Daddo-u, izgleda da su me pripreme za Starogodišnje slavlje malo poremetile.
  • Daddo
  • Posjetitelj
01.01.2018 | 14:15
Ne da mi se stvarno ovo "pimpekovanje" i dokazivanje koliko godina i/ili znanja imam. Baterije su napredovale fantastično (po pitanju kemije i brzine punjenja). Uređaji su napredovali još fantastičnije. Procesorski taktovi narasli za red ili dva veličine, broj procesorskih jezgri je narastao 4-10 puta, ekrani su od monokromatskih sa smiješnim rezolucijama došli do milijuna boja i full HD-a. Nekad smo za Turbo Outrun sjeli i ubacivali žetone u 8bitnu konzolu, danas klinci igraju Asphalt na svojim "mobitelima".

Autonomija "mobitela" je sa prvotnih 3-5-7 ili 14 dana ovisno o načinu upotrebe unatoč super-duper baterijskom napretku (koji ja ne sporim) došla na 1-2-3 dana, a istovremeno se kapacitet baterije povećao 8-10 puta.

Priča o tome kako su baterije toliko super da pogone i automobile? Eto jučer u jednoj zagrebačkoj javnoj garaži u kojoj je 370 parkirnih mjesta (bilo je slobodno 20)... cijelih 6 je ostavljeno za elektrovozila i ako se tu parkiraju mogu se i napuniti. Od tih 6, čak 2 su bila puna (da, smatram tu brojku velikom, tim više što su oba imala domaće registracije). Nedavno je prijateljičin brat imao u testu BMW serije 1 elektrovozilo... ostali su u Austriji bez štroma, naišli na "pumpu" i htjeli se "natočit", ali ne ide bez nekakvog koda koji "pumpa" ne očitava dobro. Inače taj mali gradski auto ima na HR tržištu cijenu od 230 i sitno tisuća kuna.

Poanta? Uređaji su napredovali puno više no ono što ih pogoni. Korisnici su sve "gluplji" jer je tehnologiju sve lakše koristiti... i onda serviseri slušaju priče o tome kako "baterija ne izdrži ni jedan dan" (uređaj ima 4000mAh bateriju, 10jezgreni procesor, 5,5" FullHD ekran, 2 sim kartice na 4G mreži, uključen wifi, BT i podatkovni promet i upaljeno 3 različite messenger aplikacije, FB, Twitter i....).

Zašto se stariji uređaji usporavaju? Jer se pune podacima koji se nalaze u unutarnjoj pohrani samog uređaja. Proizvođači aplikacija dodaju nove mogućnosti i tjeraju krajnje korisnike na nadogradnje sustava... sve je to "začarani" krug u kojem oni korisnici s nešto više iskustva (ili oni tehnički potkovaniji) prođu bolje od ostalih.

Sretn(ij)a vam (n)ova nego meni... stara je završila tako da sam ostao bez ipada 2 (mačke ga spustile sa stola i razbile LCD).
01.01.2018 | 14:47
Sretna i tebi, razbijenom ipadu usprkos.
Kad (ako ikad) te bude volja s pažnjom i razumijevanjem pročitati sve ono što sam napisao ranije, možemo nastaviti ovu diskusiju. A i ne moramo nikad. Možemo ostati na tome da se ne slažemo.
01.01.2018 | 17:44
Problem je što procesori nisu napredovali niti približno napredku baterija.
Što smo dobili s novim procesorima?
-i dalje su na siliciju - tehnologija ne daje novr materijali
-i dalje imaju velikih problema sa zagrijavanjem - opet tehnologija (dosjetili su se i skidaju takt kad ne treba kakos e ne bi pregrijavao)
-i dalje ne mogu raiti na vrlo visokim frekvencijama (ograničenje silicija i litografskog postupka) - sjetili se stavir više jezri što je vrlo stara ideja
Što smo dobili s novim baterijama?
-imali NiCd
Specific energy 40–60 W·h/kg
Energy density 50–150 W·h/L
Specific power 150 W/kg
-imali NiMH
Specific energy 60–120 Wh/kg
Energy density 140–300 Wh/L
Specific power 250–1,000 W/kg
-imali Lithium-ion
Specific energy 100–265 W·h/kg
Energy density 250–693 W·h/L
Specific power ~250-~340 W/kg
-imali Lithium polymer
Specific energy 100–265 W·h/kg
Energy density 250–730 W·h/L

Ne treba govoriti o eksperimentalnim bateijama i mateijalima kao što su:
litij-sumpor, natrij-ion, tanki film litij, cink-bromid, cink-ceri, vanadij redoks, natrij-sumpor, rastopljena-sol, srebro-cinka, kvantna baterija (oksidni poluvodički)
Nisam siguran da li sam sve dobri napisao.

Kad gledam sve to, ne mogu se oteti dojmu kako procesori nemaju što za ponuditi, tj. ne vidim ništa na vidiku.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 11 sati
  • Mislav2222: ima i 2K 27inca dell monitor, u top stanju na prodaju :D
  • Yonkis: prodao bih iPhone 8 Plus, mijenjao mu bateriju prije cca godinu dana, moram provjeriti, pa ako ima zainteresiranih da ne pišem oglasnik.. Zapravo pišem anyway, valjda tamo netko lurka :)
  • mbp2009: Smayoo riješio sam, nego sad nije za mene, nego nekog drugog
  • accom: O muziki nemam pojma, surfanje je o.k., gaming - isto nemam pojma. :)
  • Krehacro: Dj-ing...Netflix,surfanje i neki gaming :)
  • accom: @Krehacro: meni ne uspjeva koliko bih željeo. Ali je iPad super alat, i sve više mi je neophodan (ajde, navika). Najviše ovisi o tome, što želiš radit.
  • lucija: Dosta ih je uspjesno preslo na iPad.
  • lucija: Nisam no ima na YouTubeu dosta recenzija ljudi koji jesu.
  • Krehacro: Planiram preci sa MacBook air na iPad da koristim kao svoj primarni uredjaj...jel netko to još pokušao i kako mu ide :)?
  • smayoo: Pa zar još to nisi riješio?
  • smayoo: :D
  • mbp2009: Doslovno sam ju ja otvorio hahaha
  • smayoo: @mbp2009, imaš točno tu temu u forumu od prije par mjeseci
  • smayoo: Natrijeve baterije postoje u tzv. REDOX izvedbi već 30 godina, prvenstveno za stacionarne sustave, ali nisu bile pogodne za mobilne jer su bitno manje gustoće pohrane od litijevih, a i veće mase, jer su tekućinske. Velika im je prednost to što su ekološki neutralne, jednostavne za proizvesti i požarno nerizične.
  • m@xym: @Zdravac, OD otkrića nečega u laboratoriju do dolaska na tržište (ako se to upće dogodi) prođe između 5 i 10 godina
  • drlovric: O da. Jako veliko dan. Ljudi nisu svjesni bitnosti ali vrijeme ce polazati.
  • Zdravac: @drlovric, jesu, baš je lijepo danas pratiti HRT4 i live prijenos! :)
  • Zdravac: jel senzacionalizam ili ima nešto u ovoj tehnologiji da bi uskoro moglo i u praksu?
  • Zdravac: [link]
  • drlovric: Stigli Rafali ❤️????
  • mbp2009: Ekipa, treba mi preporuka za neki usb-c dongle za M1. Potreban je ulaz za SD karticu, HDMI ili DP (TB2), barem 2 Usb-a i ako je moguće jedan usb-c
  • smayoo: Funkcionalna zamjena je push notifikacija koja preko 5G ide po generičkom protokolu, samo aplikacija na mobitelu mora to podržavati
  • smayoo: Upozorili su me ljudi koji rade u toj branši, radi nekih telemetrijskih rješenja gdje nadzorni sustav SMSom šalje obavijesti korisniku
  • ZeljkoB: smayoo, odakle ti ova informacija za SMS?
  • smayoo: SMS poruke su phase-out. Znači, neki ih operateri više ne nude, niti omogućavaju njihovo slanje. Određen je neki krajnji rok, nakon kojeg više nijedan operater u EU nije dužan osigurati propagiranje SMS poruka. Probaj ručno promijeniti operatera (pretpostavljam da si u roamingu)
  • Matija klc: Ekipa, pomoc. Nalazim se u Rumunjskoj. Primam poruke normalno, no ne mogu poslati poruku. Pricam o obicnoj. Sve drugo radi najnormalnije. Sta napraviti?
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

tino1, Anonimci (420)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.48 Seconds

Provided by iJoomla SEO