DLINK NAS-323
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

DLINK NAS-323

28.07.2012 | 07:06
Ekipa,

pozdrav svima. Nije me bilo neko vrijeme tu, pa eto, sve vas pozdravljam

Bio sam u jednoj marinskoj bazi u Afg, gdje bas i nemaju razumijevanja za Apple based forume na nekom cudnom jeziku

Imam blagi problem (ko je to uopce problem) pa bi htio cuti misljenja ljudi koji imaju vise iskustva s tim.

Naime, u mom domacinstvu obitavaju:

Par iPhone
Android tablet
MBP
2-3 Windows PC
Aple TV
Apple Extreme

I onda sam dosao na ideju (bruka sam pametan zar ne )da malo centraliziram storage area. Mislim prvenstveno na filmove, dokumentarce, kcerkine crtice, MP3...

Kupio sam na Ebay za 30-40$ NAS-323 od DLINK. Znam da me nece oboriti enkim performansama, ali za te pare nisam mogao naci nista bolje...

Planiram ga spojiti na Apple Extreme, kojeg koristim za Wireless internet u stanu.

Pitanja:

1. Mogu li na NAS imati zajednicku iTunes arhivu, koju mogu koristiti svi Macovi i PC na mrezi?

2. Mogu li kreirati particiju na jednom od diskova za TM backup (samo za moj glavni MBP stroj). Ili je pametnije da koristim poseban externi drive samo za tu svrhu?

3. Pise u uputama da ima Torrent podrsku. Znaci NAS skida torrente bez racunala (legalne naravno ). Jel to radi u praksi?

4. Koje biste mi diskove preporucili da stavim unutra? Imajuci u vidu buku, zagrijavanje, pouzdanost...

5. Moze li se bezicno gledati film bez problema (NAS-Apple Extreme-ATV ili neki drugi streaming player)?

Jedno vrijeme sam koristio jedan stari comp kao decidirani NAS (sa freenas) ali mi je to sada neprakticno, zato sam kupio ovaj mali NAS. Nadam se da ce ispuniti svoju zadacu...

Hvala svima na eventualnim savjetima. Svaki tip je vise nego dobrodosao.
28.07.2012 | 09:33
A zasto nisi jednostavno kupio USB disk i ustekao ga u extreme? Ako ti fali USB porrova, stavis HUB i imas dovoljno.
28.07.2012 | 17:27
drlovric kaže:
1. Mogu li na NAS imati zajednicku iTunes arhivu, koju mogu koristiti svi Macovi i PC na mrezi?

JA imam D-link 320. Podržava AFP protokol i možeš imati na njemu shared iTunes arhivu.

2. Mogu li kreirati particiju na jednom od diskova za TM backup (samo za moj glavni MBP stroj). Ili je pametnije da koristim poseban externi drive samo za tu svrhu?

Ne posebnu particiju, nego sparsebundle na korisničkom folderu. Radi malo na guranje (neće od prve, ali ja sam ga upogonio od druge, nakon malo čačkanja po netu, ima step-by-step uputa). DNS ne podržava više particija na volumeu, ali to ti ni ne treba.

3. Pise u uputama da ima Torrent podrsku. Znaci NAS skida torrente bez racunala (legalne naravno ). Jel to radi u praksi?

Da. Naravno, kako on non-stop visi na internetu, tako i seeda torrente non-stop. U slučaju da seeda nešto nelegalno, posjeti te policija, kao ona dva bedaka prije jedno 6 mjeseci. Ali to kažem samo onako, jer ti ionako to trebaš samo za legalne torrente.

4. Koje biste mi diskove preporucili da stavim unutra? Imajuci u vidu buku, zagrijavanje, pouzdanost...

DNS-320 se grije dosta, i ventilatori mu dosta buče. Nije za držati nigdje gdje boraviš. Meni stoji na stubištu, i to skroz gore na vrhu, u potkrovlju, pokraj ADSL routera, direktno kabelom uštekan u njega.

Ergo, kako se dosta grije, ne pretjeruj s brzinom diskova jer ih neće moći ohladiti.

5. Moze li se bezicno gledati film bez problema (NAS-Apple Extreme-ATV ili neki drugi streaming player)?

Onako. Recimo da može, ali ako nitko ništa drugo pri tom ne radi s NASom. O fullHD filmu govorimo, naravno. Niže rezolucije bez frke.
02.08.2012 | 15:09
Hvala Smayoo. Koncizno i argumentirano

Drago mi je da, eto, imamo slicne strojeve, pa sam dobio sve informacije u jednom potezu.

Mene je buka isto zanimala, upalio sam ga onako "na prazno" bez diskova, i nije mi uopce bucan.

Pretpostavljam da ventilatori ubrzaju kada se unutrasnjost ugrije pa generiraju vise buke, ali definitvno ga necu drzati u dnevnom boravku

Hvala jos jednom...
02.08.2012 | 22:58
Nema na čemu!
04.08.2012 | 13:40
Smayoo,

jesi li podesio da se koriste fiksne (staticne) IP adrese?
04.08.2012 | 13:57
u načelu bi bilo dobro da NAS uređaj ima statičku IP adresu
04.08.2012 | 20:17
Da. Teoretski bi radio on i s dinamičkom (DHCP), ali kilavo je to. Stabilnije radi sa statičkom adresom. Ne mora cijela mreža biti statička, staviš statički IP DNS-u, a DHCP servisu podesiš da mu nije cijeli range za dinamičku dodjelu.

Npr. kod mene DHCP dodjeljuje adrese 192.168.1.20 do 192.168.1.200, a one od 1 do 19 i 201 do 254 dodjeljujem ja, statički.
04.01.2013 | 16:49
Zanimljivi su mi nas 323 ili 320, no imam malo nejasnoća.

Unutra bih stavio 2x(1TB ili 1.5TB ili 2TB ) diska (ista, naravno) u RAID 1.

Nije mi jasno što ako nakon par godina neki disk rikne, i nema za kupiti isti takav. Kako će raditi RAID1 s dva različita diska?
Disk istog kapaciteta sigurno neće biti problem kupiti, no isti model/proizvođač će biti problem.
Zna li netko više o ovome?
04.01.2013 | 16:53
To je, kao i većina kućnih NAS-eva, neki embedded linux, tako da taj RAID nije pravi hardverski RAID, nego je zapravo ona linux mogućnost formiranja virtualnog volume-a s redundancijom zapisa. Tako da takvih problema ne bi trebao imati. Staviš drugi disk, bitno je samo da je jednako velik ili veći i pustiš ga par dana (do tjedan, ovisi o tome koliko je nakrcan) otkačenog s mreže, da ga ne guše zahtjevi, da napravi rebuild.
05.01.2013 | 00:45
Kužim. Pošto je Linux, vjerojatno postoji i neka opcija/hack spajanja preko ssh na nas.

Prošao sam sada manual, sviđa mi se što jedan dio prostora na diskovima može biti raid, a ostalo iskoristiti za ne-raid (više prostora za manje bitne stvari).
05.01.2013 | 01:49
Da, ali to nije pametno tako napraviti, jer je kasnije veća zaj... rekonstruirati image kad crkne jedan disk.

Postoji hack za spajanje preko ssh na NAS, ali onda nemoj poslije više raditi update firmwarea, jer će ti nastati rusvaj.

Ja sam taj hack napravio da bi mogao brže raditi move velikih arhiva iz jednog foldera u drugi (kad to radiš iz Findera, onda efektivno kopiraš čudo podataka tako da ih najprije vučeš na Mac pa vraćaš natrag na NAS i tek kad završi kopiranje, briše se original).
05.01.2013 | 04:25
Imas JAKO puno hackova raznih za NAS-323. Iako je star model, pomalo pregazen vremenom, okupio je vrlo aktivnu zajednicu korisnika, tako da ti nece biti problem odraditi sto god ti treba...

320 nema torrent client, pa ne znam koliko ti je to bitno, inace su manje vise isti.

Performanse te nece oboriti s nogu, ali za SOHO uporabu vise nego dobar. Ako kupujes rabljen, obrati paznju na ventilatore, znaju iritirati jer vremenom postaju bucniji.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 1 sat
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!
  • Zdravac: Sretan Uskrs!
  • drpongrac23: Sretan Uskrs svima koji slave!
  • Tomek: sad dok se ja ponovo uštekam u MACOS sustav, imat ću pitanja pa ću biti malo dosadniji :D
  • Tomek: Hvala svima... Kakav je stroj, računam s njime barem 10 godina...
  • dpasaric: Welcome back! :)
  • smayoo: Eeeej, Tomek! :)
  • Zdravac: Tomek, dobrodošao nazad! Nek te dobro i dugo služi! :)
  • Tomek: Eto nakon dugo godina, ponovo na Macu... Pozdrav svima
  • Borisone: Rekao političar i otišao krkati s generalima dok je vojska na paštetama i prekuhanim jajima.
  • Junuz: ko nehrani svoju vojsku hraniće tuđu
  • Yonkis: Apple Maps kamera naprtnjača: [link]
  • m@xym: ...nikakvu vojnu naobrazbu.
  • m@xym: Za dva mjeseca možeš naučiti rukovati pješačkim naoružanjem (od rastavljanja, sastavljana i čišćenja, do toga kako ga otkočiti, zakočiti, napuniti, sve do pucanja). Čovjek koji nema nikakvu vojnu naobrazbu, je glineni golub u slučaju rata, osoba koja je dva mjeseca nešto učila, i naučila, svakako nije. Zamisli koliko bi tek žrtava bilo da nitko od ljudi sa kojima si bio nije imao
  • Maxxy: Mi imamo malu aktivnu podobnu vojsku. A za 2 mjeseca će samo naučiti biti lijepa meta na ratištu. Proveo sam u ratu malo manje od 5 godina, i sve što ću još reći na ovu temu je da smo imali više žrtava od neznanja (igranje sa raznim zanimljivim spravicama i puškama) nego od neprijatelja! Srećom u ono vrijeme nije bilo dronova!
  • drlovric: Ja sam bio 10-11 mjeseci cini mi se. Pola vremena smo aktivno nesto ucili, pola smo ribali hodnike, kupili lisce i smarali se po vojarni. Ja sam bio 11107 (prepisali JNA VES oznaku) vojna policija, antiterosticke aktivnosti.
  • drlovric: Nekakav ustroj sa 3 mjeseca temeljne obuke da vojnik zna koirsititi pusku i kretati se unutar svoje formacije je bolje nego nista. I mozda neki modus za dodatna 2-3 mjeseca specijalisticke obuke tko to zeli. Kao neki vid nadgradnje znanja.
  • m@xym: Mi to (malu sposobnu aktivnu vojsku) već imamo. Ovih 2 mjeseca je sasvim dovoljno da mladići nauče osnove baratanja oružjem.
  • Maxxy: Vojnirok od 2 mjeseca je sprdnja. Ili lupite godinu dana, ili financirajte malu sposobnu aktivnu vojsku. Ovako se samo bacaju novci bez ikakve koristi
  • Yonkis: A što ne otvorite temu nego ovdje tipkate :)
  • Szguri: Ono što želim reći je da ljudi mogu živjeti nevjerojatno sigurne i udobne živote zato što je njihova država spremna za loše scenarije.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Damirst, dpasaric, Ender, robee, tino1, Anonimci (1029)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.14 Seconds

Provided by iJoomla SEO