Pristup internetu - od kada?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Pristup internetu - od kada?

04.04.2009 | 14:56
Od koje godine i datuma mi iz Hrvatske ili ovih podrucja imamo pristup internetu?

Kada se internet poceo koristiti?
04.04.2009 | 18:27
Eh, nostalgija... Doba Gophera, Archiea i Veronice. I telnet MUD igara. Sjećam se da smo tih dana na kavi u KSET-u prepričavali tračeve kako je neka ekipa na CERN-u smislila protokol za prikaz dokumenata preko mreže, sa hiperlinkovima, samo klikaš mišem, a dokumenti se sami otvaraju. Neki HTML.

Ovom bi dodao da su CARnetovi SLIP modemski ulazi profunkcionirali negdje na jesen '94 ili malo ranije pa se od tad moglo (ako si pripadao akademskoj zajednici) spajati na Internet i od kuće. Vrtoglavom brzinom od 9600 b/s

Tada još HPT je počeo s komercijalnom uslugom pristupa internetu (14.400 b/s najveća podržana brzina) otprilike godinu dana kasnije. Sjećam se da su te prve cijene bile nebulozno visoke. 3 Kn+PDV po minuti, ako me sjećanje dobro služi?

Zar je moguće da je u tek petnaestak godina to otišlo toliko naprijed...?
04.04.2009 | 20:21
Ne mogu da se sjetim od koje godine sam poceo i mogao da se koristim internetom.
04.04.2009 | 21:10
Ipak je to bilo davno. Moji prvi koraci u obrazovanju na daljinu - naravno s Mac računala:
docs.google.com/View?docid=dd366nnq_596f...erneta_u_obrazovanju
.......“Dana 05. studenog 1996., u virtualnoj skoli, Obrtnicka skola za strojarstvo i elektrotehniku u Velikoj Gorici, realizirano je ispitivanje ucenika preko Interneta.....“
04.04.2009 | 21:46
Hehe, tko se sjeca Carnet Utilitiesa? Pa cekas sat-dva da se opce spojis i onda "srfas" na vrtoglavih 2400 (moj prvi modem). Jedino je frendov stari imao 9600 kupljen u Kanadi i to je bilo brzooooo
04.04.2009 | 23:28
Pih! Ja sam sam sastavio modem na 300 bps koji je dosao u kitu. Tada jos nije ni bilo spajanja na internet...mislim da je to bilo 1989... :-D
04.04.2009 | 23:48
Jao Riba TO je bio pravi modem! Inače, za ostale, došao je kod mene nakon što je Riba nabavio 4 puta brže super turbo čudovište na 1200 bps!
05.04.2009 | 01:57
Je li to jos negdje kod tebe? Izgubio sam tracking.
05.04.2009 | 02:29
Dobro pitanje! Pogledam sutra kod Bože u ormaru! To ima posebnu vrijednost!
05.04.2009 | 05:38
Ja sam prvi put u živo vidio Mosaic 0.9 u siječnju '95 u Splitu. Negdje tjedan-dva kasnije sam imao internet i doma. Tijekom prethodne jeseni sam viđao članke u Bugu o "nekakvom internetu", ali me to ni najmanje nije interesiralo jer su se oni trudili prikazati na tim slikama neke svakodnevne banalnosti kako bi valjda pokazali kako gore ima ponešto za svakoga.

Više ne znam kako i preko koga i na koji broj telefona, ali znam da sam se spajao na internet preko finog modema na 14400 koji sam do tada koristio za one neke BBS-ove i tko zna što. To mi je sad kao u nekoj magli, ali mislim da sam bar godinu dana išao na BBS-ove prije interneta. Što se gore radilo i s kime, to sam zaboravio.

Mosaic sam koristio možda par dana, pa sam nabavio Netscape. On se prije verzije 2.2. rušio ko blesav. Mislim da u prvih godinu dana nisam stisnuo File->Quit možda pet puta. Jednostavno bih surfao sve dok se ne sruši i onda ugasio modem.

Igor
05.04.2009 | 09:37
A ja mislio da sam samo ja sa svojih šezdeset godina zaboravljiv.

He, he, he...

Da pristupim internetu zasluzan je Davor koji mi je u to vrijeme cesto morao dolaziti i za najmanju banalnost. Ne sjecam se ni godine kada sam kupio svoj prvi kompjuter, svoj prvi Macintosh po nagovoru profesora Pavla Dragojlovica. Cim su ga u kuci postavili, instalirali i otisli, ja koji tada nisam znao ni kako se kompjuter ukljuci, za divno cudo, uspio sam izbrisati cijeli operativni sistem. Majstori nisu mogli da se nacude. Hvala profesoru sto me je nagovorio na Macintosh.

E, sada, razmisljam sta bi mi vrijedio internet i Skype za vrijeme od 1991-1995. Sta bih dao za to Cudo kada ni telefonske linije nisu radile sa nekima od nasih susjeda.
05.04.2009 | 13:14
Riba je napisao:
Tada jos nije ni bilo spajanja na internet...mislim da je to bilo 1989... :-D

Ofkors, tada smo svi visili po BBSovima i starcima nabijali tel. racune kad bi se spojili na one koji su se placali vise (Figura je bio jedan od tih skupih ako se dobro sjecam).
05.04.2009 | 14:44
Ehh... bbsovi. Mislim da sam ja imao jedini Mac bazirani BBS na ovim prostorima. FirstClass.

A internet sam prvi puta koristio (mislim) '93 na IRB, mislim da su ga bas tada povezali sa SRCEm.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 17 sati
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.
  • drpongrac23: Ovaj novi MacOS - bye, bye Apple!!! Ćesme od svega!
  • drpongrac23: PC za 400 EUR iz Pevexa žvače taj prastari MacPro za gablec :)
  • drpongrac23: U PC svijetu je DDR5 RAM polako standard - o čemu vi pričate?!?
  • BigMac: i ja kažem, prvo bolja pasta, nego zadnji put, i nižaa temperatura, očito prvi put nisam dobro stegao hladnjake, pa su procesori radili na nižem taktu :(
  • dpasaric: Odlično! :)
  • BigMac: Promjenio pastu na starom mac pro, osvježenje ....
  • smayoo: plus je sigurno problematičan, ali nije jedini
  • dpasaric: Više sam zaboravio koji su sve znakovi u pitanju, ali u tome je stvar.
  • dpasaric: I meni se često dogodi na nešto napišem i samo PUF!
  • dpasaric: Jura, na Vikalici se "progutaju" neki komentari jer postoje neki karakteri koje modul Vikalice ne podnosi i onda to sve samo ode u crnu rupu!
  • jura22: Mozda nezasitan?
  • VanjusOS: evo ja sam isprobao i radi! na A1 je moguće sa fizičke SIM prebaciti se na e-SIM na samom telefonu..
  • Borisone: Jer je gladan!
  • jura22: Zasto Jabucnjak guta komentare?
  • smayoo: :D
  • Borisone: Kako prebacuješ eSIM između moba za koji žena smije i za koji ne smije znat?
  • VanjusOS: ali bravo drlovric, nekad su najjednostavnija rješenje i najbolja!
  • VanjusOS: hahaha, problem je što imam službenu SIM karticu, pa ako mi se sjebe moram tražiti od firme da mi šalju novu...
  • drlovric: Pa probas i samo ce ti se kazati jbt. Sta je najgore sto se moze dogoditi? :)
  • VanjusOS: pitam da li je to itko isprobao?
  • VanjusOS: u iphoneu sa fizičkom sim karticom se pojavila opcija da se prebaci ta fizička sim u e-sim
  • VanjusOS: niste me shvatili, očito
  • miomika: na A1 ti samo pošalju na mail/sms ili putem aplikacije Moj A1 i to je to
  • rusty: Prije jedno 3 godine na Tmobile. u 22h navečer putem supporta jer se u protivnom trebalo ići u poslovnicu
  • VanjusOS: da li je netko isprobao funkciju konvertiranja SIM u e-SIM, i na kojoj mreži?
  • ZoPaj: ha ha, nisu li usbC isforsirali upravo radi štednji na punjačima:)
  • dpasaric: I bez punjača... :(
  • Borisone: Danas najavljeni novi iPad Pro, Vision Pro i MacBook Pro 14-inch. Sve s M5 procesorima (bez Pro i Max varijanti).
  • Air: Veliko priznanje Fedora našem Filipoviću - pozvao ga je na boksački meč.
  • Air: Taj pc laptop je imao cijenu cca 800 eura što nije malo
  • Air: Mislio sam da su se malo pomakli u tom smjeru, ali jok
  • Air: trackpad je... hm...
  • Bertone: Rekao sam ti da je kvaliteta izrade loša, ali sam CPU je brži od CPU-a iz MBP 2014/2015,... stavi na njega LinuxMint pa ćeš vidjeti da nije spor ;)
  • Air: Moj MBP 2014 je ferari / Bentley za usporedbu...
  • Air: Moj utisaK da sam ga platio 100-150 eura plakao bi što nisam dao još 150 za MBP 2014 - 2016 godište.
  • Air: Samo da javim, na kraju sam dobio laptop od frenda. Nije htio čuti za nikakve pare. Skro smo se posvađali ali eto pametniji popušta ;)
  • hal9000: Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno! [link]
  • hal9000: Kakva pizdarija: [link]
  • drpongrac23: Meni onaj sa uzorkom krzna leoparda
  • hal9000: @Bertone: Da, jedan od najdražih Wallpapera ikad.
  • Bertone: 5k [link] i 6k [link]
  • Bertone: ... kojeg rado koristim
  • Bertone: Na stranu sad brzina i ispeglenost OS-a ali mom oku je najljepši i najugodniji bio Mac OS X 10.4 Tiger, a nativni Aqua wallpaper mi je i dan danas jedan od nesmetajućih wallpapera.
  • Air: RIP otišao je i HALID...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.08 Seconds

Provided by iJoomla SEO