Najpovoljniji bežični prstup internetu
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Najpovoljniji bežični prstup internetu

06.01.2009 | 17:54
Osobe koje koriste na Macu bežični internet molim za savjet, preporuku i upozorenje glede kupnje i isplativosti trenutno raspoloživih USB-stickova za bežični internet od svih mobilnih operatera u HR (VIP, T-mobile, Tele 2). Dakle, zanimaju me iskustva, zadovoljstvo, troškovi, razočarenja...

Unaprijed zahvaljujem.
06.01.2009 | 18:47
@ iMo :
Kao prvo moraš sam definirati neke stvari.
-za stolni ili prijenosni
-za stolni pretpostavljam da znaš,da moraš vidjeti pokrivenost signalom i kvalitetu i jačinu.
-za prijenosnik je vrlo šarena situacija.Ovisi gdje ćeš se kretati i za što ti treba.Ovo probaj definirat pa budeš vidio odgovore.
Ja imam Vip i pivremeno ga koristim (obično kad rikne Adsl T-com)najjeftiniju varijantu i za sada nemam problema.
06.01.2009 | 19:32
Sve ti je to ista pljačkaška banda. Izbor ti se na kraju svodi da odabereš operatera koji ima najbolje pokrivanje u onom području gdje ga najviše misliš koristiti.
07.01.2009 | 09:50
Bežični pristup bio bi mi mi potreban prvenstveno za korištenje na prijenosnom računalu (područje Zagreba i šire okolice), a bilo bi dobro da može raditi na području donjeg Vrapča (Oranice). Na tom području je proteklog ljeta bio jako dobar signal jednog Connection Pointa, koji se prije nekoliko mjeseci potpuno ugasio. Pristup je bio omogućen bez zaporke.

Prva potreba je poslovne naravi, druga privatne. U oba slučaja često puta se radi o "laganim" mailovima tekstovnog sadržaja i eventualno kojom fotografijom prilagođenom za web.

Za privatne potrebe volio bih pristup internetu preko "žice", ali trebao bih još doznati koji operateri nude mogućnost "seljenja" usluge na drugi broj ukoliko se preselim za vrijeme trajanja ugovora.
07.01.2009 | 11:52
Za ZG i okolicu ti je najbolji T-mobile ako ti ne treba UMTS (velike brzine). VIPNET je nešto bolji s UMTSom, ali isto ne baš 100%.

Za Vrapče ne znam.

Za fiksni priključak svi operateri rade seljenje ako na lokaciji za seljenje imaju tehničke uvjete. Tu ti moram naglasiti da je T-com vrlo nerazuman po tom pitanju. Ti preseliš, oni ti ne mogu spojiti DSL na novoj adresi i onda ti naplate ugovorne penale za prijevremni raskid ugovora. Tako da njih izbjegni ako možeš.
07.01.2009 | 14:40
Hvala na svim odgovorima. Još ću malo pričekati. Možda stigne još neko iskustvo...
07.01.2009 | 16:48
Već sam čuo da su internet-usluge kod nas preskupe. Sigurno imate primjere iz inozemstva... Ima li nade da s vremenom cijene budu normalnije?
07.01.2009 | 21:06
Cijene će padati kako raste dostupnost alternativnih operatera potrošačima. Dokle god većina populacije nema alternativu od T-coma, neće ni cijene bitno padati.

Primjera iz inozemstva znam dosta, ali bolje da ih ne navodim. Čemu sol na ranu...
08.01.2009 | 00:02
Ja se spajam na net preko Vip-a, preko mobitela (HTC Tytn). Dobrih par mjeseci pokušavao sam u stan uvesti ADSL preko raznih operatera (amis, optima, iskon i na kraju tekom), međutim uvijek je problem nastajao kod nepostojeće infastrukture svih operatera osim tekoma (u Zg-u, pet stanica od trga). Budući da nisam imao drugog izbora odlučio sam se spajati preko Vip mobile broadbanda. Uglavnom, 512 MB ispada manje od 50 kn mjesečno uz pretplatu (minimalna, 25 kn - to mi je privatni mob). Što se tiče pokrivenosti signala sve 5. Cura ima T-com stick, koji uglavnom radi, nekada neće iz prve... Osim toga, mislim da je u toj varijanti 512 mb oko 100 kn. Ukoliko mobitel podržava HSDPA mislim da je to isto varijanta koju valja razmotriti, ovisno o operateru... Dovoljno je preko bluetotha upariti uređaje i iz bluetooth menija odabrati connect to network, i stvar radi!
26.01.2009 | 09:43
Ima li netko iskustva u korištenju interneta preko VIP-ovog Mobile Broadband 512 ili 1GB servisa? Nudi li operater stalnu evedenciju "potrošenih" MB prometa? To mi je važno jer ne želim prekoračiti promet predviđen tarifnim modelom. Servis bih koristio na Mac računalu (OS X 10.4.11).
26.01.2009 | 18:38
@ iMo
išao sam si provjeriti podatke na ugovoru. Imam 512 tarifni model i plaćam cca 100kn pretplatu.
Platio sam više jedino kad sam bio u roamingu, pa mi se lap apdejtao a da nisam vidio/znao.
Ispis normalno dobiješ sa računom, a ima i neki program za kontrolu potrošnje, koji nisam nikad koristio, a ima i bolji kako sam čuo, samo ga treba naći na netu.
27.01.2009 | 10:15
Hvala na odgovoru.

U međuvremenu odgovorili su mi i iz VIP-a: "U programu koji koristi uredjaj putem kojeg se vrsi spajanje dostupna je opcija koristenje u kojoj se biljeze transakcije i promet. Prilikom instalacije programa potrebno je samo podesiti pocetni datum koristenja kako bi pracenje potrosnje bilo uskladjeno i sa obracunom."

Pozdrav!
27.01.2009 | 18:38
Jeah
Samo PAZI na to da nije ta opcija upotrebljiva u Windowsima.
Na OS Xu nema SMS, niti još neke opcije koje ima Win.Bolje provjeri , nego da popušiš kao ja za SMS.
28.01.2009 | 20:32
Pozdrav s VIP-ovog bežičnog interneta, preko CARNet-a. Ide ; )

Hvala svima na pomoći!
28.01.2009 | 21:52
elem, semi OT (posebno kada je stvar riješena, ali ipak...)

najpovoljniji bežični pristup netu je na korzu u rijeci

vjerujem i u varaždinu!
29.01.2009 | 16:39
Najpovolniji je ZyXEL... Dok nema zaporke.

Kad prosurfam osjećam se kao pingvin kad probije led

Jesam li se navukao na internet?
31.01.2009 | 16:52
Može li se u Safariju, ili nekom drugom pretraživaču, podesiti postavke da se ne učitavaju svi sadržaji s web-stranica (pogotovo oni teži)? Želio bih postići brže otvaranje stranica i smanjiti promet.
01.02.2009 | 15:40
Ne znam za Safari, mislim da moze sa nekakvim dodatnim pluginovima, ali to neka objasni netko tko aktivno koriti Safari. U Operi je to jednostavno, right click->Block content, i poklikas na stranici sve sto en zelis da se prikazuje ubuduce.
07.02.2009 | 22:12
U vezi obračuna internet-prometa: Software koji omogućuje spajanje na VIP-ovu bežičnu mrežu ima programčić koji bilježi internet-promet (slika u prilogu). Koliko je pouzdan vidjet ćemo kad dođe prva uplatnica, nakon 15-tog u veljači. VIP napominje u uputama za instalaciju spomenutog softwarea da "brojač" daje približnu sliku prometa.

090201_infoVodafoneMCon.png
09.02.2009 | 15:13
Glede "redukcije" internet-prometa, primijetio sam da brojač na VMC-u bilježi promet i dok ne surfam (u 30 min oko 340 Kb). Kad sam zatvorio Safari i Operu promet se neznatno smanjio, a kad sam zatvorio Skype promet se prepolovio, no i dalje ga je bilo.

Može li mi netko objasniti zašto ima prometa ako se aktivno ne koriste programi za pretraživanje interneta, odnosno e-mail i slično?
09.02.2009 | 15:52
Pogotovo za Skype je to normalno, zato je rmora biti u kontaktu sa serverom da bi znao je li online ili nije. Jos i gore, Skype na tvom racunalu moze imati ulogu supernodea, sto znaci da se koristi za routanje prometa sa ostalih skype klijenata koji su iza firewalla i slicno. Za vise detalja, kao i kako to sprijeciti, pogledaj recimo ovdje:
www.ghacks.net/2008/06/26/find-out-if-yo...-a-skype-super-node/

I ostali softver moze generirati neki promet, zbog provjere za updateima i slicno. Ako zelis imati pod kontrolom tko se zeli kamo spojiti i to sprijeciti, inastaliraj Little Snitch aplikaciju koja ce ti svaki takav pokusaj prijaviti.
09.02.2009 | 20:38
Hvala na odgovoru.
11.02.2009 | 14:19
Hvala, gosp. Ribičiću. Little Snitch pokazuje mi 28 različitih "puteljaka" koje mi računalo otvara kad sam online. Neke nazive razumijem, ali neke baš i ne.
Npr. što su:
ntpd
nmblookup
ntpdate
...

Koje bi svakako trebalo isključiti ako se pojave?
Zašto mi je "Front Row" označen crvenom bojom?
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 9 sati, 17 minuta
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!
  • Zdravac: Ali ok, svaki privatnik u svome restoranu može svojevoljno određivati cijene, a na nama je opet volja hoćemo li ići u taj restoran ili ne.
  • Zdravac: Shvatite da NIJE ilegalno instalirati Kodi na AppleTV

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

drlovric, Maxxy, Riba, tino1, VanjusOS, Yonkis, Anonimci (765)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.36 Seconds

Provided by iJoomla SEO