Kako radi WLAN?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kako radi WLAN?

20.11.2008 | 10:40
Jucer mi je dosao MAX TV paket sa novim wireless modemom. Kako mi je telka 15-tak metara daleko od kompjutera (PowerMac G5), a kabel za spajanje MAX TV prijamnika prekratak da ga dovedem do sobe u kojoj je komp, morala sam modem i ADSL splitter seliti u dnevnu sobu. Kupila sam Edimaxom WLAN USB adapter i sad mi je MAC na wirelesu. No, tom vezom nisam nekako zadovoljna. Imam osjecaj da je ponekad dosta sprija nego je bila preko zice. Kad pogledam u program wireless utility kaze da je signal 24 (da li taj broj nesto oznacava? je li mozda 100 maximum a ja imam tek 24?). Link quality mi je 75-80% a signal strenght varira izmedju 15 i 25%. No, kad sam uplodala fotke FTP-om dobijala sam brzine kao i ranije, izmedju 50 i 120kb/sec. Mrezu sam zastitila firewallom i WEP enkripcijom, tako da zivim u nadi da mi se nitko ne kaci od susjeda. Zasto je to ponekad tako spora veza? Je li zato jer je WLAN modem petnaestak metara udaljen? Druga stvar, kad ukljucim MAC, komp prvo pronadje sve tudje mreze, medju kojima ima cetiri otkljucane, to jest bez ikakve lozinke i komp se prvo nakaci na njih, a moju vezu skuzi tek nakon nekoliko minuta. Da bi se spojila na svuju mrezu, moram iznova upisivati sifru sa 26 znakova, a to mi je gnjavaza. Da li postoji neka opcija da se on ne spaja na tudje, i da zapamti svoju lozinku? Na laptopu sam imala airport i sve je bilo tako jednostavno! Zadnje pitanje: Da li postoji velika opasnost da mi netko provali u komp dok sam spojana na susjeda? Je li se ovo da nekako srediti, ili da ja krenem vuci kablove, i vratim modem nazad, komp na zicu a WLAN da bude tek za laptop?
Hvala
21.11.2008 | 03:46
Ja sam neko vrijeme imao sličan setup i na kraju sam opet vratio sve na žicu. Mislim da proječan životni prostor tehnofila ima previše izvora smetnji da bi takva veza bila udobna, a na 15 metara bi se to moglo i te kako osjetiti. Prvu stvar koju bih ja pokušao jest pokušati sa promjenom wireless kanala kojeg koristiš, možda se stvar popravi. Opet, nekako sam i sumnjičav prema USB wireless adapterima... Kakva je veza sa nekim laptopom?
21.11.2008 | 11:37
Kako promijeniti kanal? Naime, tu vezu mogu konfigurirati jedino kroz program wireless utility, program bas i nije nesto. Tipa, kucica gdje stoji Current Channel uopce se ne da promijeniti. Inace, bilo je velikih problema kod setiranje USB adaptera jer je imao drivere za 10.3.x i 10.4.x, pa sam za 10.5 morala skidati s interneta. Kad dugo imas Maca naviknes se da on sve sam satira, i naravno, da sve radi besprijekorno, kao primjerice kad se s laptopom koji ima airport spajas na WLAN. Pa mi sad pada na pamet, da li bi airportstanica elegantnije rijesila problem?
21.11.2008 | 20:34
Evo samo nekih telegrafskih opservacija, pa ako te nešto zanima detaljnije, traži.

1. WEP enkripcija je s*anje. Bilo koji balavac koji je s nekog warez sajta za par dolara skinuo keybot nakači ti se na mrežu (i na tvoje podatke) za manje od 10 minuta. Ako želiš biti sigurna, minimalno WPA2 s AES enkripcijom i ASCII ključem od više od 15 znakova (ako ubaciš i "$%"#/$, odnosno više od 25 ako koristiš samo a-z).

2. 15 m nije velika udaljenost ako nema težih zapreka između (armiranobetonskih i debljih ciglenih zidova, neke žešće mreže vodovodnih cijevi u zidovima) na 15 meni WLAN radi ko zmaj (VIP homebox)

3. Link qty nije loš, taj postotak označava koliko prebačenih paketa nije odbačeno zbog pogreške u prijenosu (pogreške se dešavaju više kad je veći utjecaj drugih wlanova u susjedstvu, ali i kad se netko giba po stanu i ako imaš dimmer-rasvjetu - s regulacijom jačine). Signal strength je premali. Ako ti maxtv stoji ispod televizora, stavi ga radije na televizor. Ili ga odmakni više sa strane i odmakni ga od zida. Također i mac s USB wlanom

4. nije normalno da moraš svaki put iznova unositi WEP key. Ali prebaci na WPA2 pa vidi kako se ponaša onda.

5. nažalost, ako su ti mreže od susjeda jače od tvoje vlastite (signal strength), uvijek će ti Mac prije prepoznati njih nego tvoju. Tu ti promjena kanala neće pomoći.

6. općenito, link qty je dovoljno visok, sigurno ti neće pomoći promjena kanala ako je vrijednost uvijek, stabilno, takva. Ako primjetiš da ti ponekad padne pa je nisko neko vrijeme, pa se opet popravi, to je znak da netko u susjedstvu ima wlan na istom kanalu koji uključuje povremeno. Ako ti ne da promijeniti kanal, imaš negdje neku kvačicu "automatic setting" ili tako nešto koju trebaš odkvačicat...

7. ako se kačiš na mrežu čiji access point administrira netko drugi, moraš biti svjesna da adiministrator tog access pointa ima (ako zna išta o tome) puni pristup svim (svim, 100%, S T O P O S T O) podacima koji se prenose preko tog AP-a, a uz samo malo više truda (ako ti je password za logon na Maca sastavljen samo od malih engleskih slova ili nedajbože ako ga nemaš) ima pristup do svega na tvom računalu. Uglavnom to je razlog zašto se ja nikad ne kačim na javne wirelesse po gradovima i aerodromima.
22.11.2008 | 15:51
Rona je napisao:
Kako promijeniti kanal? Naime, tu vezu mogu konfigurirati jedino kroz program wireless utility, program bas i nije nesto. Tipa, kucica gdje stoji Current Channel uopce se ne da promijeniti. Inace, bilo je velikih problema kod setiranje USB adaptera jer je imao drivere za 10.3.x i 10.4.x, pa sam za 10.5 morala skidati s interneta. Kad dugo imas Maca naviknes se da on sve sam satira, i naravno, da sve radi besprijekorno, kao primjerice kad se s laptopom koji ima airport spajas na WLAN. Pa mi sad pada na pamet, da li bi airportstanica elegantnije rijesila problem?

Airport stanica ne bi, ali ja bi pokušao naći wireless modul ya taj G5 (osim ako se ne radi o onom modelu koji je imao "wireless bluetooth/wifi kit" kojeg je nemoguće naći). Ima li taj stroj PCI slotove? Postoje wireless PCI kartice koje rade u Macu bez problema. Mijenjati postojeći access point sa Airportom mislim da nema smisla, ako već želiš to probati, nemoj Airport jer je to po mojem mišljenju preskup sport za ono što nudi. Kanal inače mijenjaš na access pointu a ne na klijentu.
Probaj i isključiti WEP i koristi MAC address filter, makar za probu.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 7 sati
  • drlovric: Bas tako Mario. Ja sam bio u USA i kupio MBP M1 Pro 16" i najmanju potrebu nemam da ga mijenjam. Pogrijesio sam jedino sto nisam uzeo 14" :)
  • marioart: uredjaji su predobri i predugo traju :)
  • Riba: Zalosno je vidjeti kako mac prodaja stagnira.
  • Yonkis: Ili ovako nešto? [link]
  • Yonkis: Gdje staviti ovakve vijestice? [link]
  • gladhr2: [link] ima li netko pametan da mi malo pomogne sa ovim problemom..?
  • dpasaric: Nema indoor mapa kod nas AFAIK.
  • Yonkis: Jeste li znali za bolji anti-reflective sloj na 17ici? [link]
  • Yonkis: Ima li u Rijeci ili igdje u HR ovo implemetirano? [link]
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi