Kako radi WLAN?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kako radi WLAN?

20.11.2008 | 10:40
Jucer mi je dosao MAX TV paket sa novim wireless modemom. Kako mi je telka 15-tak metara daleko od kompjutera (PowerMac G5), a kabel za spajanje MAX TV prijamnika prekratak da ga dovedem do sobe u kojoj je komp, morala sam modem i ADSL splitter seliti u dnevnu sobu. Kupila sam Edimaxom WLAN USB adapter i sad mi je MAC na wirelesu. No, tom vezom nisam nekako zadovoljna. Imam osjecaj da je ponekad dosta sprija nego je bila preko zice. Kad pogledam u program wireless utility kaze da je signal 24 (da li taj broj nesto oznacava? je li mozda 100 maximum a ja imam tek 24?). Link quality mi je 75-80% a signal strenght varira izmedju 15 i 25%. No, kad sam uplodala fotke FTP-om dobijala sam brzine kao i ranije, izmedju 50 i 120kb/sec. Mrezu sam zastitila firewallom i WEP enkripcijom, tako da zivim u nadi da mi se nitko ne kaci od susjeda. Zasto je to ponekad tako spora veza? Je li zato jer je WLAN modem petnaestak metara udaljen? Druga stvar, kad ukljucim MAC, komp prvo pronadje sve tudje mreze, medju kojima ima cetiri otkljucane, to jest bez ikakve lozinke i komp se prvo nakaci na njih, a moju vezu skuzi tek nakon nekoliko minuta. Da bi se spojila na svuju mrezu, moram iznova upisivati sifru sa 26 znakova, a to mi je gnjavaza. Da li postoji neka opcija da se on ne spaja na tudje, i da zapamti svoju lozinku? Na laptopu sam imala airport i sve je bilo tako jednostavno! Zadnje pitanje: Da li postoji velika opasnost da mi netko provali u komp dok sam spojana na susjeda? Je li se ovo da nekako srediti, ili da ja krenem vuci kablove, i vratim modem nazad, komp na zicu a WLAN da bude tek za laptop?
Hvala
21.11.2008 | 03:46
Ja sam neko vrijeme imao sličan setup i na kraju sam opet vratio sve na žicu. Mislim da proječan životni prostor tehnofila ima previše izvora smetnji da bi takva veza bila udobna, a na 15 metara bi se to moglo i te kako osjetiti. Prvu stvar koju bih ja pokušao jest pokušati sa promjenom wireless kanala kojeg koristiš, možda se stvar popravi. Opet, nekako sam i sumnjičav prema USB wireless adapterima... Kakva je veza sa nekim laptopom?
21.11.2008 | 11:37
Kako promijeniti kanal? Naime, tu vezu mogu konfigurirati jedino kroz program wireless utility, program bas i nije nesto. Tipa, kucica gdje stoji Current Channel uopce se ne da promijeniti. Inace, bilo je velikih problema kod setiranje USB adaptera jer je imao drivere za 10.3.x i 10.4.x, pa sam za 10.5 morala skidati s interneta. Kad dugo imas Maca naviknes se da on sve sam satira, i naravno, da sve radi besprijekorno, kao primjerice kad se s laptopom koji ima airport spajas na WLAN. Pa mi sad pada na pamet, da li bi airportstanica elegantnije rijesila problem?
21.11.2008 | 20:34
Evo samo nekih telegrafskih opservacija, pa ako te nešto zanima detaljnije, traži.

1. WEP enkripcija je s*anje. Bilo koji balavac koji je s nekog warez sajta za par dolara skinuo keybot nakači ti se na mrežu (i na tvoje podatke) za manje od 10 minuta. Ako želiš biti sigurna, minimalno WPA2 s AES enkripcijom i ASCII ključem od više od 15 znakova (ako ubaciš i "$%"#/$, odnosno više od 25 ako koristiš samo a-z).

2. 15 m nije velika udaljenost ako nema težih zapreka između (armiranobetonskih i debljih ciglenih zidova, neke žešće mreže vodovodnih cijevi u zidovima) na 15 meni WLAN radi ko zmaj (VIP homebox)

3. Link qty nije loš, taj postotak označava koliko prebačenih paketa nije odbačeno zbog pogreške u prijenosu (pogreške se dešavaju više kad je veći utjecaj drugih wlanova u susjedstvu, ali i kad se netko giba po stanu i ako imaš dimmer-rasvjetu - s regulacijom jačine). Signal strength je premali. Ako ti maxtv stoji ispod televizora, stavi ga radije na televizor. Ili ga odmakni više sa strane i odmakni ga od zida. Također i mac s USB wlanom

4. nije normalno da moraš svaki put iznova unositi WEP key. Ali prebaci na WPA2 pa vidi kako se ponaša onda.

5. nažalost, ako su ti mreže od susjeda jače od tvoje vlastite (signal strength), uvijek će ti Mac prije prepoznati njih nego tvoju. Tu ti promjena kanala neće pomoći.

6. općenito, link qty je dovoljno visok, sigurno ti neće pomoći promjena kanala ako je vrijednost uvijek, stabilno, takva. Ako primjetiš da ti ponekad padne pa je nisko neko vrijeme, pa se opet popravi, to je znak da netko u susjedstvu ima wlan na istom kanalu koji uključuje povremeno. Ako ti ne da promijeniti kanal, imaš negdje neku kvačicu "automatic setting" ili tako nešto koju trebaš odkvačicat...

7. ako se kačiš na mrežu čiji access point administrira netko drugi, moraš biti svjesna da adiministrator tog access pointa ima (ako zna išta o tome) puni pristup svim (svim, 100%, S T O P O S T O) podacima koji se prenose preko tog AP-a, a uz samo malo više truda (ako ti je password za logon na Maca sastavljen samo od malih engleskih slova ili nedajbože ako ga nemaš) ima pristup do svega na tvom računalu. Uglavnom to je razlog zašto se ja nikad ne kačim na javne wirelesse po gradovima i aerodromima.
22.11.2008 | 15:51
Rona je napisao:
Kako promijeniti kanal? Naime, tu vezu mogu konfigurirati jedino kroz program wireless utility, program bas i nije nesto. Tipa, kucica gdje stoji Current Channel uopce se ne da promijeniti. Inace, bilo je velikih problema kod setiranje USB adaptera jer je imao drivere za 10.3.x i 10.4.x, pa sam za 10.5 morala skidati s interneta. Kad dugo imas Maca naviknes se da on sve sam satira, i naravno, da sve radi besprijekorno, kao primjerice kad se s laptopom koji ima airport spajas na WLAN. Pa mi sad pada na pamet, da li bi airportstanica elegantnije rijesila problem?

Airport stanica ne bi, ali ja bi pokušao naći wireless modul ya taj G5 (osim ako se ne radi o onom modelu koji je imao "wireless bluetooth/wifi kit" kojeg je nemoguće naći). Ima li taj stroj PCI slotove? Postoje wireless PCI kartice koje rade u Macu bez problema. Mijenjati postojeći access point sa Airportom mislim da nema smisla, ako već želiš to probati, nemoj Airport jer je to po mojem mišljenju preskup sport za ono što nudi. Kanal inače mijenjaš na access pointu a ne na klijentu.
Probaj i isključiti WEP i koristi MAC address filter, makar za probu.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 15 sati, 38 minuta
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!
  • Zdravac: Ali ok, svaki privatnik u svome restoranu može svojevoljno određivati cijene, a na nama je opet volja hoćemo li ići u taj restoran ili ne.
  • Zdravac: Shvatite da NIJE ilegalno instalirati Kodi na AppleTV

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

alojz, drlovric, marioart, Riba, Anonimci (2619)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.24 Seconds

Provided by iJoomla SEO