Kako radi WLAN?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kako radi WLAN?

20.11.2008 | 10:40
Jucer mi je dosao MAX TV paket sa novim wireless modemom. Kako mi je telka 15-tak metara daleko od kompjutera (PowerMac G5), a kabel za spajanje MAX TV prijamnika prekratak da ga dovedem do sobe u kojoj je komp, morala sam modem i ADSL splitter seliti u dnevnu sobu. Kupila sam Edimaxom WLAN USB adapter i sad mi je MAC na wirelesu. No, tom vezom nisam nekako zadovoljna. Imam osjecaj da je ponekad dosta sprija nego je bila preko zice. Kad pogledam u program wireless utility kaze da je signal 24 (da li taj broj nesto oznacava? je li mozda 100 maximum a ja imam tek 24?). Link quality mi je 75-80% a signal strenght varira izmedju 15 i 25%. No, kad sam uplodala fotke FTP-om dobijala sam brzine kao i ranije, izmedju 50 i 120kb/sec. Mrezu sam zastitila firewallom i WEP enkripcijom, tako da zivim u nadi da mi se nitko ne kaci od susjeda. Zasto je to ponekad tako spora veza? Je li zato jer je WLAN modem petnaestak metara udaljen? Druga stvar, kad ukljucim MAC, komp prvo pronadje sve tudje mreze, medju kojima ima cetiri otkljucane, to jest bez ikakve lozinke i komp se prvo nakaci na njih, a moju vezu skuzi tek nakon nekoliko minuta. Da bi se spojila na svuju mrezu, moram iznova upisivati sifru sa 26 znakova, a to mi je gnjavaza. Da li postoji neka opcija da se on ne spaja na tudje, i da zapamti svoju lozinku? Na laptopu sam imala airport i sve je bilo tako jednostavno! Zadnje pitanje: Da li postoji velika opasnost da mi netko provali u komp dok sam spojana na susjeda? Je li se ovo da nekako srediti, ili da ja krenem vuci kablove, i vratim modem nazad, komp na zicu a WLAN da bude tek za laptop?
Hvala
21.11.2008 | 03:46
Ja sam neko vrijeme imao sličan setup i na kraju sam opet vratio sve na žicu. Mislim da proječan životni prostor tehnofila ima previše izvora smetnji da bi takva veza bila udobna, a na 15 metara bi se to moglo i te kako osjetiti. Prvu stvar koju bih ja pokušao jest pokušati sa promjenom wireless kanala kojeg koristiš, možda se stvar popravi. Opet, nekako sam i sumnjičav prema USB wireless adapterima... Kakva je veza sa nekim laptopom?
21.11.2008 | 11:37
Kako promijeniti kanal? Naime, tu vezu mogu konfigurirati jedino kroz program wireless utility, program bas i nije nesto. Tipa, kucica gdje stoji Current Channel uopce se ne da promijeniti. Inace, bilo je velikih problema kod setiranje USB adaptera jer je imao drivere za 10.3.x i 10.4.x, pa sam za 10.5 morala skidati s interneta. Kad dugo imas Maca naviknes se da on sve sam satira, i naravno, da sve radi besprijekorno, kao primjerice kad se s laptopom koji ima airport spajas na WLAN. Pa mi sad pada na pamet, da li bi airportstanica elegantnije rijesila problem?
21.11.2008 | 20:34
Evo samo nekih telegrafskih opservacija, pa ako te nešto zanima detaljnije, traži.

1. WEP enkripcija je s*anje. Bilo koji balavac koji je s nekog warez sajta za par dolara skinuo keybot nakači ti se na mrežu (i na tvoje podatke) za manje od 10 minuta. Ako želiš biti sigurna, minimalno WPA2 s AES enkripcijom i ASCII ključem od više od 15 znakova (ako ubaciš i "$%"#/$, odnosno više od 25 ako koristiš samo a-z).

2. 15 m nije velika udaljenost ako nema težih zapreka između (armiranobetonskih i debljih ciglenih zidova, neke žešće mreže vodovodnih cijevi u zidovima) na 15 meni WLAN radi ko zmaj (VIP homebox)

3. Link qty nije loš, taj postotak označava koliko prebačenih paketa nije odbačeno zbog pogreške u prijenosu (pogreške se dešavaju više kad je veći utjecaj drugih wlanova u susjedstvu, ali i kad se netko giba po stanu i ako imaš dimmer-rasvjetu - s regulacijom jačine). Signal strength je premali. Ako ti maxtv stoji ispod televizora, stavi ga radije na televizor. Ili ga odmakni više sa strane i odmakni ga od zida. Također i mac s USB wlanom

4. nije normalno da moraš svaki put iznova unositi WEP key. Ali prebaci na WPA2 pa vidi kako se ponaša onda.

5. nažalost, ako su ti mreže od susjeda jače od tvoje vlastite (signal strength), uvijek će ti Mac prije prepoznati njih nego tvoju. Tu ti promjena kanala neće pomoći.

6. općenito, link qty je dovoljno visok, sigurno ti neće pomoći promjena kanala ako je vrijednost uvijek, stabilno, takva. Ako primjetiš da ti ponekad padne pa je nisko neko vrijeme, pa se opet popravi, to je znak da netko u susjedstvu ima wlan na istom kanalu koji uključuje povremeno. Ako ti ne da promijeniti kanal, imaš negdje neku kvačicu "automatic setting" ili tako nešto koju trebaš odkvačicat...

7. ako se kačiš na mrežu čiji access point administrira netko drugi, moraš biti svjesna da adiministrator tog access pointa ima (ako zna išta o tome) puni pristup svim (svim, 100%, S T O P O S T O) podacima koji se prenose preko tog AP-a, a uz samo malo više truda (ako ti je password za logon na Maca sastavljen samo od malih engleskih slova ili nedajbože ako ga nemaš) ima pristup do svega na tvom računalu. Uglavnom to je razlog zašto se ja nikad ne kačim na javne wirelesse po gradovima i aerodromima.
22.11.2008 | 15:51
Rona je napisao:
Kako promijeniti kanal? Naime, tu vezu mogu konfigurirati jedino kroz program wireless utility, program bas i nije nesto. Tipa, kucica gdje stoji Current Channel uopce se ne da promijeniti. Inace, bilo je velikih problema kod setiranje USB adaptera jer je imao drivere za 10.3.x i 10.4.x, pa sam za 10.5 morala skidati s interneta. Kad dugo imas Maca naviknes se da on sve sam satira, i naravno, da sve radi besprijekorno, kao primjerice kad se s laptopom koji ima airport spajas na WLAN. Pa mi sad pada na pamet, da li bi airportstanica elegantnije rijesila problem?

Airport stanica ne bi, ali ja bi pokušao naći wireless modul ya taj G5 (osim ako se ne radi o onom modelu koji je imao "wireless bluetooth/wifi kit" kojeg je nemoguće naći). Ima li taj stroj PCI slotove? Postoje wireless PCI kartice koje rade u Macu bez problema. Mijenjati postojeći access point sa Airportom mislim da nema smisla, ako već želiš to probati, nemoj Airport jer je to po mojem mišljenju preskup sport za ono što nudi. Kanal inače mijenjaš na access pointu a ne na klijentu.
Probaj i isključiti WEP i koristi MAC address filter, makar za probu.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 41 minuta
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)
  • drpongrac23: Danas sam ušao u 5-u DEKADU ŽIVOTA!!! Živjeli svi!!!
  • hal9000: [link]
  • Riba: Odnio vrag prisu!
  • hal9000: Za 30-ak godina većina nas ni neće više biti živo pa koga briga za responsive site! :D
  • Borisone: Ma nije to, nego se sada početna stranica učita u tren oka. Treba bar 3-4 sekunde da bi bilo moderno.
  • Riba: Uostalom, nije Jabucnjak neresponsivan nego je vama ekran premalen! :-D
  • dpasaric: I nisi boomer, ti si gen X! :)
  • dpasaric: Zašto bi itko išao na ovaj tip weba s mobitela? :)
  • Riba: Hoce, vec je u pripremi godinama ali je implementacija malo zapela...plus sto ne pomaze sto ja boomer nikada ne idem na jabucnjak sa mobilnog uredjaja. :)
  • CoffeePod: Jabucnjak*
  • CoffeePod: Hoce li Jabuvnjak ikad dobit reponsive sajt?
  • cariblanco: Danas smo u Osijeku, možda shebali turističku sezonu :D
  • dpasaric: Slijedi uskoro osvrt na naslovnici...
  • Air: ...a Applevom slučaju iako te fore drugi telefoni imaju već godinama, ali kad to Apple napravi mi bi se trebali diviti tome kao toploj vodi.
  • Air: Meni Keynote izgleda kao kad Trum hvali samo sebe i svoje odluke kao ono baš najbolje, iako ga je cijeli Svijet popljuvao...
  • drlovric: Na Mac, Spotlight je odlican, kao i boja foldera (konacno) :)
  • drlovric: iPad je odlicno profitirao. Ako sve ovo ne zakljucaju za najnovije modele only :)
  • Riba: Keynote mi je kao neka epizoda Teletubbiesa.
  • Riba: Gledam taj WWDC i razmisljam kako su teme o umiranju mozda privlacnije. :-D
  • dpasaric: Idemo mi na ljepše teme, WWDC je za sat vremena! :)
  • dpasaric: Sve pet, ali nije li zanimljiva statsitika da je od zadnjih 30-ak (toliko pratimo na jednoj internoj grupi objave u medijima) sportaša, umjetnika i ostalih poznaith osoba koje su iznenada umrle, uzorak cijepljenih 100%. A znamo da je kod nas situacija bila cca 50:50, znači nešto lomi statistiku. Evo, samo to primjećujem.
  • smayoo: To što nije u javnosti poznato što je prethodilo njegovoj smrti, ne znači da nije prethodilo ništa čega bi ta smrt bila logičan i sasvim vjerojatan ishod. Moj pokojni stari je umro u 59. godini i svima koji ga nisu jako dobro znali je to bilo "iznenada". Nas koji smo mu bili bliski nije baš *iznenadilo*, iako nam je bilo teško i bolno.
  • Riba: Obrati paznju na nepoznate osobe poput mog oca koji ne uzima lijekove kako je propisano, odbija ici na kontrole, jedva je izvukao zivu glavu nakon srcanog udara pred par godina i jos hoda naokoo unatoc tome sto se cak i cijepio. Znanost bi se trebala na takve slucajeve usredotociti. :)
  • dpasaric: Samo primjećujem uzorak. Do sada je 100% kod domaćih i stranih poznatih osoba koje su iznenada umrle. Ponavljam, možda je zaista slučajnost, ali sada već postaje statistički zanimljivo.
  • Riba: Covjek je vjerojatno pocinio suicid ili izravno ili neizravno alkoholom, nije tu potrebna velika znanost.
  • dpasaric: Sjajan umjetnik je to bio. Velika šteta.:( I gle, opet moramo primjetiti slučajnost koja povezuje sve "prerano" umrle. :( Nadam se da će znanost potražiti uzroke takvoj statistici.
  • smayoo: RIP, Matija :(. Stvarno prerano.
  • dpasaric: Večeras u 19 sati po našem vremenu Appleov #WWDC25 keynote!
  • Maxxy: RIP Matija Dedić :(
  • smayoo: RIP :(
  • dpasaric: Umro Bill Atkinson! :(
  • drpongrac23: @Zdravac - Nemoj ići lijevo ako semafor je desno :) :)
  • Zdravac: hahahah
  • Zdravac: A da se, umjesto palac dolje/gore, uvede palac lijevo/desno?!
  • tino1: Gjuro, bola, Mazlum i to s veliko "M".
  • Gjuroo: Možda "mamlaz"?
  • tino1: Mazlum- na Herceg- Bolansanski- Budala.
  • Yonkis: Mazlum - Mazlum (maẓlūm) is an Arabic term for "oppressed, ill-treated, injured, sinned-against" (the antonym being ẓālim "oppressor"; root ẓlm "to oppress";).
  • tino1: Riba! Vraćaj karmu! Ej ne ćeš se imat kamo vratit.
  • tino1: Ej ukinuo Mazlum Karmu!! Šta vam je odmah vraćaj karmu Riba!!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, robee, tino1, Anonimci (612)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.73 Seconds

Provided by iJoomla SEO