Kako radi WLAN?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kako radi WLAN?

20.11.2008 | 10:40
Jucer mi je dosao MAX TV paket sa novim wireless modemom. Kako mi je telka 15-tak metara daleko od kompjutera (PowerMac G5), a kabel za spajanje MAX TV prijamnika prekratak da ga dovedem do sobe u kojoj je komp, morala sam modem i ADSL splitter seliti u dnevnu sobu. Kupila sam Edimaxom WLAN USB adapter i sad mi je MAC na wirelesu. No, tom vezom nisam nekako zadovoljna. Imam osjecaj da je ponekad dosta sprija nego je bila preko zice. Kad pogledam u program wireless utility kaze da je signal 24 (da li taj broj nesto oznacava? je li mozda 100 maximum a ja imam tek 24?). Link quality mi je 75-80% a signal strenght varira izmedju 15 i 25%. No, kad sam uplodala fotke FTP-om dobijala sam brzine kao i ranije, izmedju 50 i 120kb/sec. Mrezu sam zastitila firewallom i WEP enkripcijom, tako da zivim u nadi da mi se nitko ne kaci od susjeda. Zasto je to ponekad tako spora veza? Je li zato jer je WLAN modem petnaestak metara udaljen? Druga stvar, kad ukljucim MAC, komp prvo pronadje sve tudje mreze, medju kojima ima cetiri otkljucane, to jest bez ikakve lozinke i komp se prvo nakaci na njih, a moju vezu skuzi tek nakon nekoliko minuta. Da bi se spojila na svuju mrezu, moram iznova upisivati sifru sa 26 znakova, a to mi je gnjavaza. Da li postoji neka opcija da se on ne spaja na tudje, i da zapamti svoju lozinku? Na laptopu sam imala airport i sve je bilo tako jednostavno! Zadnje pitanje: Da li postoji velika opasnost da mi netko provali u komp dok sam spojana na susjeda? Je li se ovo da nekako srediti, ili da ja krenem vuci kablove, i vratim modem nazad, komp na zicu a WLAN da bude tek za laptop?
Hvala
21.11.2008 | 03:46
Ja sam neko vrijeme imao sličan setup i na kraju sam opet vratio sve na žicu. Mislim da proječan životni prostor tehnofila ima previše izvora smetnji da bi takva veza bila udobna, a na 15 metara bi se to moglo i te kako osjetiti. Prvu stvar koju bih ja pokušao jest pokušati sa promjenom wireless kanala kojeg koristiš, možda se stvar popravi. Opet, nekako sam i sumnjičav prema USB wireless adapterima... Kakva je veza sa nekim laptopom?
21.11.2008 | 11:37
Kako promijeniti kanal? Naime, tu vezu mogu konfigurirati jedino kroz program wireless utility, program bas i nije nesto. Tipa, kucica gdje stoji Current Channel uopce se ne da promijeniti. Inace, bilo je velikih problema kod setiranje USB adaptera jer je imao drivere za 10.3.x i 10.4.x, pa sam za 10.5 morala skidati s interneta. Kad dugo imas Maca naviknes se da on sve sam satira, i naravno, da sve radi besprijekorno, kao primjerice kad se s laptopom koji ima airport spajas na WLAN. Pa mi sad pada na pamet, da li bi airportstanica elegantnije rijesila problem?
21.11.2008 | 20:34
Evo samo nekih telegrafskih opservacija, pa ako te nešto zanima detaljnije, traži.

1. WEP enkripcija je s*anje. Bilo koji balavac koji je s nekog warez sajta za par dolara skinuo keybot nakači ti se na mrežu (i na tvoje podatke) za manje od 10 minuta. Ako želiš biti sigurna, minimalno WPA2 s AES enkripcijom i ASCII ključem od više od 15 znakova (ako ubaciš i "$%"#/$, odnosno više od 25 ako koristiš samo a-z).

2. 15 m nije velika udaljenost ako nema težih zapreka između (armiranobetonskih i debljih ciglenih zidova, neke žešće mreže vodovodnih cijevi u zidovima) na 15 meni WLAN radi ko zmaj (VIP homebox)

3. Link qty nije loš, taj postotak označava koliko prebačenih paketa nije odbačeno zbog pogreške u prijenosu (pogreške se dešavaju više kad je veći utjecaj drugih wlanova u susjedstvu, ali i kad se netko giba po stanu i ako imaš dimmer-rasvjetu - s regulacijom jačine). Signal strength je premali. Ako ti maxtv stoji ispod televizora, stavi ga radije na televizor. Ili ga odmakni više sa strane i odmakni ga od zida. Također i mac s USB wlanom

4. nije normalno da moraš svaki put iznova unositi WEP key. Ali prebaci na WPA2 pa vidi kako se ponaša onda.

5. nažalost, ako su ti mreže od susjeda jače od tvoje vlastite (signal strength), uvijek će ti Mac prije prepoznati njih nego tvoju. Tu ti promjena kanala neće pomoći.

6. općenito, link qty je dovoljno visok, sigurno ti neće pomoći promjena kanala ako je vrijednost uvijek, stabilno, takva. Ako primjetiš da ti ponekad padne pa je nisko neko vrijeme, pa se opet popravi, to je znak da netko u susjedstvu ima wlan na istom kanalu koji uključuje povremeno. Ako ti ne da promijeniti kanal, imaš negdje neku kvačicu "automatic setting" ili tako nešto koju trebaš odkvačicat...

7. ako se kačiš na mrežu čiji access point administrira netko drugi, moraš biti svjesna da adiministrator tog access pointa ima (ako zna išta o tome) puni pristup svim (svim, 100%, S T O P O S T O) podacima koji se prenose preko tog AP-a, a uz samo malo više truda (ako ti je password za logon na Maca sastavljen samo od malih engleskih slova ili nedajbože ako ga nemaš) ima pristup do svega na tvom računalu. Uglavnom to je razlog zašto se ja nikad ne kačim na javne wirelesse po gradovima i aerodromima.
22.11.2008 | 15:51
Rona je napisao:
Kako promijeniti kanal? Naime, tu vezu mogu konfigurirati jedino kroz program wireless utility, program bas i nije nesto. Tipa, kucica gdje stoji Current Channel uopce se ne da promijeniti. Inace, bilo je velikih problema kod setiranje USB adaptera jer je imao drivere za 10.3.x i 10.4.x, pa sam za 10.5 morala skidati s interneta. Kad dugo imas Maca naviknes se da on sve sam satira, i naravno, da sve radi besprijekorno, kao primjerice kad se s laptopom koji ima airport spajas na WLAN. Pa mi sad pada na pamet, da li bi airportstanica elegantnije rijesila problem?

Airport stanica ne bi, ali ja bi pokušao naći wireless modul ya taj G5 (osim ako se ne radi o onom modelu koji je imao "wireless bluetooth/wifi kit" kojeg je nemoguće naći). Ima li taj stroj PCI slotove? Postoje wireless PCI kartice koje rade u Macu bez problema. Mijenjati postojeći access point sa Airportom mislim da nema smisla, ako već želiš to probati, nemoj Airport jer je to po mojem mišljenju preskup sport za ono što nudi. Kanal inače mijenjaš na access pointu a ne na klijentu.
Probaj i isključiti WEP i koristi MAC address filter, makar za probu.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 10 minuta
  • dpasaric: Hardver koji mi je trebao doći na review nažalost kasni! Nadam se da će uskoro! :)
  • Pongy75: @smayoo - Victoria!!!
  • smayoo: MX Master FTW! :)
  • zoranowsky: Od mene isto glas za MX master
  • Pongy75: Palac gore za Logitech MX Master! Od Magic mouse zabolinruka nakon duljeg rada.
  • Tito: MAgic mouse - najbolji mis ikada!!!
  • drlovric: @super. Zaobidji ga u sirokom luku. Bolje kupi za te pare Logitech MX Master :)
  • jura22: Rubno? Nije upotrebljiv osim kao ukras na stolu. Imao dva, jednog prodao a drugog poklonio kupcu mog MBP.
  • dpasaric: Magic Mouse - lijep, ali rubno upotrebljiv! :)
  • superstric: ako netko treba, apple magic mouse 63,01 euro na amazon prime day
  • dpasaric: :)
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • drlovric: Za nekih tjedan dana moj Macbook Pro M1 Pro 16" ide na prodaju. Ako nekoga zanima takvo racunalo (us layout, 16gb ram) neka se javi za dogovor.
  • dpasaric: Možda je to bio Belonguzije - androdi kojeg je predstavio LET 3 u Pikiju jednom davno... istina, imao je dosta ograničen rječnik... :)
  • accom: Evo, čitam o zidiću i gledam Baltazara... jel to bila prva AI mašina na svijetu?
  • dpasaric: To se i meni dogodilo par puta, uvijek prije objave napravim barem copy u buffer, a često ako je nešto kompleksnije, samo paste u TextEdit, just in case.
  • Yonkis: I pretraga je beskorisna, zato sam pisao novu temu jer mi je trebalo manje vremena da ju natipkam i dodam screenshotove nego da češljam rezultate pretrage.
  • Yonkis: Jedem ti jabucnjak, napišem novu temu i nisam odabrao Forum i sve mi izbriše kad sam kliknuo PROVJERI. Odsutajem, 20 min tipkanja otišlo u vjetar. Nikakav alert ili nešto da iskoči da me upozori.
  • ZeljkoB: Zaba na dev beti radi bez greske
  • dpasaric: Vidio sam neke na Twitteru da su stavili dev betu, ali nisu ovdje.
  • mbp2009: ne vidim neke konkretne info na netu za to
  • mbp2009: Ne znam odakle ove diskusije poticu, ali da vidim, ima li koga na dev beti ios? Pogotovo ovaj dio me zanima za PBZ i poslovnu PBZ, ako radi
  • dpasaric: Čekam da mi dođe jedan zanimljiv komad hardvera, pa ću finalizirati velik pregled monitora koji će mnogima biti koristan!
  • dpasaric: "Your request has been processed"
  • Ender: takodje i ja molim admina da obrise i moj korisnicki nalog. ostavljam mogucnost da se kasnije opet prijavim kad i ako se neke stvari promene. pozzz i svako dobro.
  • dpasaric: @Air U redu, razumio sam. Hvala ti na svemu onom pozitivnom, ono drugo će srediti vrijeme.
  • jura22: Vrijeđaj partizane i Tita pa da vidiš.
  • Air: Ako si razumio onda napravi to, a ne da moram pisali litanije za jednostavan zahtjev.
  • dpasaric: Air, naravno da je dovoljno, ako to želiš mogu i ja odmah, ali hej, jutro je pametnije od večeri, prespavaj, pa javi, najmanji je problem kliknuti na delete.
  • Air: Zanimljiv vam je latinski. Uživajte. Između vaših upisa napišite što je potrebno da zatvorim račun na Jabučnjaku ako nije očigledno dovoljno razumljivo ovo što sam napisao na vikalici.
  • smayoo: Canis mater studiorum. Stara studentska. :D
  • dpasaric: @Gjuroo: Per aspera ad astra!
  • Gjuroo: @Air: Illegitimi non carborundum.
  • dpasaric: Chill out i vidjet ćeš kako će ovo sada biti ugodnije, korisnije i pozitivnije mjesto za sve korisnike.
  • dpasaric: Joj ne drami.
  • Air: Molim odgovornu osobu da obriše Air račun.
  • Air: U ovim novim okolnostima transparentnog licemjerstva pojedinca podvlačim crtu. Ja nemam želudac za trpiti to da mi jedan licemjer briše čiste postove samo zato što on ima problem u svojoj glavi. Kako je tino1 rekao bilo mi je zadovoljstvo dolaziti na Jabučnjak radi ljudi. Ovim putem pozdravljam sve dobre ljude Jabučnjaka i HVALA vam! Nakon ovog upisa brišem svoj račun.
  • dpasaric: Sve što je sada obrisano u "kafanskim laprdanjima" je bilo u dogovoru s Djurom, počistili samo za sobom i tko hoće može tamo dalje s "lakim temama".
  • drlovric: @Rusty: Slazem se 100%. Svako bira za sebe. Jedna tema u sekciji Razno, nije smetala nikome ko je dosao da konzumira nesto drugo. Ako sam dosao u ducan da kupim povrce, zasto bi mi smetalo sto prodaju i hranu za bebe? :)
  • rusty: Evo kao dugogodišnji član foruma, moram priznati da niti jednom nisam otvorio političke teme niti sudjelovao u njima na forumu. Dolazim vidjeti non političke, non automobili teme. I jedna i druga su mi kao nogomet, besmislene i ne interesantne. Da li će mi faliti, ne. Da li ću manje dolaziti na forum, ne.
  • dpasaric: To je tvoje viđenje.
  • dpasaric: Obećajem da ćemo je izreklamirati na forumu, pa tko voli…
  • Air: Znam tvoje ovlasti. Nije u tome problem. Problem je što se Jabučnjak predstavlja kao pozitivan, a ovo što ti radiš je negativno!
  • dpasaric: Evo, pokreni i ti moderiraj Signal grupu za vaše političke rasprave.
  • dpasaric: I probaj biti koristan. Pokreni nešto pametno i svima korisno.
  • dpasaric: Pročitaj kućni red još jednom.
  • Air: @dpasaric Otvorio si javni komunikacijski kanal. Tko si ti da brišeš postove iste tematike o kojoj sam pišeš, ako ti postovi nisu uvredljivi i ne krše nikakav zakon?
  • dpasaric: Poanta je da je besmisleno dalje širiti raspravu.
  • Air: Fakat imaš teških osobnih problema
  • Air: Protiv "cara" se ne smije ništa pisati?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.50 Seconds

Provided by iJoomla SEO