Kako spojiti dva Maca?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kako spojiti dva Maca?

20.08.2008 | 10:07
Koji je najlaksi i najbolji nacin da spojim dva Maca? Imam G5 spojenu na Internet MaxADSL i novi MacBook. Takodjer imam i router (ili kako se to vec zove?), odnosno uredjaj putem kojeg smo nekad i stari i ja bili spjeni istodobo na internet. Jucer sam ih povezala putem bluetootha, no to mi bas i nije neka opcija jer je folder od 500 MB prebacivao preko dva sata. Sjecam se da smo stari i ja povezivali nase Macove putem Apple Talk, ali vise se ne sjecam kako je to islo. Please, moze neki savjet, a da ne ukljucuje puno žica?

Maja
20.08.2008 | 10:27
Spoji oba kompa na router i na svakom pokreni Network Setup Assistant koji se nalazi u System preferences pod Network.
20.08.2008 | 11:52
Samo ih pikni u router, trebalo bi proraditi bez ikakvog petljanja. Jedino ne razumijem da li imas dva routera ili jedan? U sta je spojen taj g5 koji moze na net? Na tom uredjaju na koji je on spojen bi trebala biti jos barem jedna rupa za mrezni kabel pa probaj prvo u to spojiti i booka. Imas stvarno hrpu mogucnosti, ako ti je taj modem noviji najvjerovatnije na njemu imas i wi-fi (ima malu antenicu na sebi) pa mozes booka umrezit i bezicno a ako g5 ima airport mozes i preko njega (g5 kabelom u modem a book bezicno na g5)
20.08.2008 | 19:44
Mislim da niste dobro shvatili pitanje, nije pitanje kako spojiti dva Maca na Internet, već kako ih povezati međusobno. No da bi to odgovorili Rona nam mora reći što točno misli prebacivati između njih jer čim se spoje u mrežu oni su povezani, no vjerojatno zapinje kod sheranja i slično?
20.08.2008 | 22:22
2 riba: Pa ovo sve sto sam ja napisao sluzi i za medjusobno povezivanje
20.08.2008 | 22:37
Dakle, želim spojiti dva Mac-a da bih mogla prebaciti jedno 70 GB fotografija, i to šljaka preko bluetootha ali je jako sporo. Tražim neko bolje rješenje. Tipa, ako ih povezem routerom, hoću li na G5 vidjeti MacBook kao eksterni disk, dakle moći sherati fotke, arhivu, mjuzu...? Router imam, ali neki prastari, koji nema antenu, dakle ni wireless, bar mislim. Problem je sto mi router stoji u ladici, jer mi u novom stanu nije trebao i iskreno, nemam pojima kako ga spojiti. Mislim, žice bi pokopčala, ali zbunjuje me ona hrpa pitanja, ppp i slično, plus nemam pojima koja mi je lozinka za pristupanje ADSL-u, kako sam je jednom upisala, više mi nije trebala. Da li bi airport stanica napravila sav taj posao a da se izbjegnu žice? Ili da kupim novi WLAN router (uz pretplatu na ne znam koliko mjeseci kosta 199 kn)? Koje od tih silnih rješenja nudi najvecu brzinu prijenosa podataka iz jednog kompa u drugi? Je li brzina prijenosa podataka wirelessom ovisi o brzini interneta koju imam, jer ova brzina mi i nije nesto. Koja je uopće brzina AirPorta?
tnx
20.08.2008 | 23:12
Brzina wirelessa ne ovisi o brzini interneta ali takva veza je sporija od zicane pogotovo ako mislis prebaciti 70gb. Ne trebaju ti nikakvi passwordi za ADSL, uzmii taj stari router i u njega upikni obadva stroja mreznim kablom.
  • Dijete
  • Posjetitelj
21.08.2008 | 03:32
a kaj fali Target Disk modeu?

komp sa kojeg želiš prebacit fotke restartaj i nakon "akorda" drzi slovo T ili drugim putem možeš aktivirat Target Disk mod tako da odeš u System preferences i pod Startup disk odabereš Restart in Target disk mode..

Spojiš sa firewireom ta dva kompa i ovaj koji je u targetu će se ponašat kao vanjski disk.. definitivno najbezbolniji način za riješit takav zadatak.
21.08.2008 | 14:10
Dijete je napisao:
a kaj fali Target Disk modeu?

Fali mu to sto ga se nitko nije sjetio
  • Dijete
  • Posjetitelj
21.08.2008 | 14:28
Rona je napisao:
Koji je najlaksi i najbolji nacin da spojim dva Maca? Imam G5 spojenu na Internet MaxADSL i novi MacBook.

Zbog ovog se nitko nije sjetio..

Da je samo modificirala rečenicu u
Koji je najlaksi i najbolji nacin da spojim dva Maca da bih prebacila 70gb fotografija sa jednog na drugi?
dobila bi odgovor od prvog koji je naišao na forum
21.08.2008 | 15:51
a zna li netko kako shaream fileove izmedju PC-ja i Maca ...

Naime jednom je kod mene dosao otac od cure i upalio Lenovo laptop, i puf meni u finderu iskoci ona smjesna ikona sa starim CRT monitorom sa bluescreenom (to je bilo na Leopardu).
Onda smo nakon toga nabavili HP laptop (ima wireless karticu takodjer), i ovaj ga nije nikad tako izbacio niti kad sam na macu imao tigera niti lea (sad imam tigera).
-Dakle htio bih da se bez-zicno ili zicno povezu mac (tiger) i pc (win XPpro) ...
-fileovi bi bile fotke, manji videi i sl. (ali ne silni gb-ajti) ali nemora biti pretjerano brzo samo da nije bas ovak ko bluetooth.
Imam ADSL na Kasda Routeru, nije u router modu (ako ovo igra ulogu), i nije wireles internet uopce i htio bih povezati ova dva stroja nakako.
Pokusavao sam i home network napravit sa XP-a prek onog mađionicara ali nije uspjelo.
Takodjer sam samo uspio sherat fileove prek onog bluetooth dropbox foldera ali to je preuzasno sporo.
TNX
EDIT: radio search po forumu ... ali nisam nasao nista sta sam bas razumio
21.08.2008 | 16:41
Upravo sam ga spojila u Target Disk mod, trebat ce mu koji sat vremena da sve prebaci. Problem rijesen! Hvala puno!
21.08.2008 | 22:31
ecvis17 je napisao:
a zna li netko kako shaream fileove izmedju PC-ja i Maca ...

Naime jednom je kod mene dosao otac od cure i upalio Lenovo laptop, i puf meni u finderu iskoci ona smjesna ikona sa starim CRT monitorom sa bluescreenom (to je bilo na Leopardu).
Onda smo nakon toga nabavili HP laptop (ima wireless karticu takodjer), i ovaj ga nije nikad tako izbacio niti kad sam na macu imao tigera niti lea (sad imam tigera).
-Dakle htio bih da se bez-zicno ili zicno povezu mac (tiger) i pc (win XPpro) ...
-fileovi bi bile fotke, manji videi i sl. (ali ne silni gb-ajti) ali nemora biti pretjerano brzo samo da nije bas ovak ko bluetooth.
Imam ADSL na Kasda Routeru, nije u router modu (ako ovo igra ulogu), i nije wireles internet uopce i htio bih povezati ova dva stroja nakako.
Pokusavao sam i home network napravit sa XP-a prek onog mađionicara ali nije uspjelo.
Takodjer sam samo uspio sherat fileove prek onog bluetooth dropbox foldera ali to je preuzasno sporo.
TNX
EDIT: radio search po forumu ... ali nisam nasao nista sta sam bas razumio

mozda na windowsima treba u control panelu onoguchiti unix file shareing al nisam s tim ziher..

mac je spojen ethernet kablom na pc ili su zajedno spojeni na neki zajednički wireless ili zicni ruter ili pak mac glumi "wajrles" ruter s internet shareingom

provjeri je li ti je u system prefsima > sharing omogućen windows file shareing
i "location" u "apple meniju" ostavi na "automatic"

vise nemam tigra od kad je leo.. mislim da bi ti onda trebala pisati na dnu prefs prozora dok je selektiran windows file shareing koja pocinje sa "smb://10.0. ..." i nju upises na pcu u explorer od windowsa.. ako pristupas filovima na macu s pca

a ako pristupas filovima koji se nalaze na pcu
dok si u finderu stisni "jabuka" + "K" ili iz "Go" menija odaberes "connect to server" pa kad ti se otvori mali prozorchic ili upises IP od PCa ili kliknes na "browse" koji ti otvori Network prozor

a jos laksi nacin danas je usb stick ili externi hdd koji su zbilja jeftini danas.. a kapaciteti su im postali sasvim prihvatljivi.. npr. 8gb stick kosta cca 300-400kn a vani ih vec ima za $15

sad ne znam kaj hoces da ti oba stroja budu na netu il samo file shareing
jer ako je mac stolni stroj.. upikni u njeg dsl.. ukljuci internet shareing sa pasvordom i spoji se laptopom na njega kao na bilo koji bezicni ruter i internet i file shareing ce ti raditi pod normalno..

pozdraf
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 18 sati
  • CoffeePod: Nadam se da će me služit sljedećih 10 godina ????
  • CoffeePod: Koja sreća da sam prošle godine za 2.900 uzeo MBP 16 48GB RAM 1TB
  • dpasaric: Nema, možda nešto sitno što je lokalno na lageru.
  • zvone: Mislim da u istylwu imaju jos stare cijene. Ili?
  • dpasaric: Klijent jučer poželio kupiti jedan solidan MacBook Pro 16", cijena nešto iznad 3.000 € PDV. Što mislite koliko je nakon poskupljenja radne memorije? 3.500 € PDV... veselo...
  • dpasaric: Hardver koji mi je trebao doći na review nažalost kasni! Nadam se da će uskoro! :)
  • Pongy75: @smayoo - Victoria!!!
  • smayoo: MX Master FTW! :)
  • zoranowsky: Od mene isto glas za MX master
  • Pongy75: Palac gore za Logitech MX Master! Od Magic mouse zabolinruka nakon duljeg rada.
  • Tito: MAgic mouse - najbolji mis ikada!!!
  • drlovric: @super. Zaobidji ga u sirokom luku. Bolje kupi za te pare Logitech MX Master :)
  • jura22: Rubno? Nije upotrebljiv osim kao ukras na stolu. Imao dva, jednog prodao a drugog poklonio kupcu mog MBP.
  • dpasaric: Magic Mouse - lijep, ali rubno upotrebljiv! :)
  • superstric: ako netko treba, apple magic mouse 63,01 euro na amazon prime day
  • dpasaric: :)
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • drlovric: Za nekih tjedan dana moj Macbook Pro M1 Pro 16" ide na prodaju. Ako nekoga zanima takvo racunalo (us layout, 16gb ram) neka se javi za dogovor.
  • dpasaric: Možda je to bio Belonguzije - androdi kojeg je predstavio LET 3 u Pikiju jednom davno... istina, imao je dosta ograničen rječnik... :)
  • accom: Evo, čitam o zidiću i gledam Baltazara... jel to bila prva AI mašina na svijetu?
  • dpasaric: To se i meni dogodilo par puta, uvijek prije objave napravim barem copy u buffer, a često ako je nešto kompleksnije, samo paste u TextEdit, just in case.
  • Yonkis: I pretraga je beskorisna, zato sam pisao novu temu jer mi je trebalo manje vremena da ju natipkam i dodam screenshotove nego da češljam rezultate pretrage.
  • Yonkis: Jedem ti jabucnjak, napišem novu temu i nisam odabrao Forum i sve mi izbriše kad sam kliknuo PROVJERI. Odsutajem, 20 min tipkanja otišlo u vjetar. Nikakav alert ili nešto da iskoči da me upozori.
  • ZeljkoB: Zaba na dev beti radi bez greske
  • dpasaric: Vidio sam neke na Twitteru da su stavili dev betu, ali nisu ovdje.
  • mbp2009: ne vidim neke konkretne info na netu za to
  • mbp2009: Ne znam odakle ove diskusije poticu, ali da vidim, ima li koga na dev beti ios? Pogotovo ovaj dio me zanima za PBZ i poslovnu PBZ, ako radi
  • dpasaric: Čekam da mi dođe jedan zanimljiv komad hardvera, pa ću finalizirati velik pregled monitora koji će mnogima biti koristan!
  • dpasaric: "Your request has been processed"
  • Ender: takodje i ja molim admina da obrise i moj korisnicki nalog. ostavljam mogucnost da se kasnije opet prijavim kad i ako se neke stvari promene. pozzz i svako dobro.
  • dpasaric: @Air U redu, razumio sam. Hvala ti na svemu onom pozitivnom, ono drugo će srediti vrijeme.
  • jura22: Vrijeđaj partizane i Tita pa da vidiš.
  • Air: Ako si razumio onda napravi to, a ne da moram pisali litanije za jednostavan zahtjev.
  • dpasaric: Air, naravno da je dovoljno, ako to želiš mogu i ja odmah, ali hej, jutro je pametnije od večeri, prespavaj, pa javi, najmanji je problem kliknuti na delete.
  • Air: Zanimljiv vam je latinski. Uživajte. Između vaših upisa napišite što je potrebno da zatvorim račun na Jabučnjaku ako nije očigledno dovoljno razumljivo ovo što sam napisao na vikalici.
  • smayoo: Canis mater studiorum. Stara studentska. :D
  • dpasaric: @Gjuroo: Per aspera ad astra!
  • Gjuroo: @Air: Illegitimi non carborundum.
  • dpasaric: Chill out i vidjet ćeš kako će ovo sada biti ugodnije, korisnije i pozitivnije mjesto za sve korisnike.
  • dpasaric: Joj ne drami.
  • Air: Molim odgovornu osobu da obriše Air račun.
  • Air: U ovim novim okolnostima transparentnog licemjerstva pojedinca podvlačim crtu. Ja nemam želudac za trpiti to da mi jedan licemjer briše čiste postove samo zato što on ima problem u svojoj glavi. Kako je tino1 rekao bilo mi je zadovoljstvo dolaziti na Jabučnjak radi ljudi. Ovim putem pozdravljam sve dobre ljude Jabučnjaka i HVALA vam! Nakon ovog upisa brišem svoj račun.
  • dpasaric: Sve što je sada obrisano u "kafanskim laprdanjima" je bilo u dogovoru s Djurom, počistili samo za sobom i tko hoće može tamo dalje s "lakim temama".
  • drlovric: @Rusty: Slazem se 100%. Svako bira za sebe. Jedna tema u sekciji Razno, nije smetala nikome ko je dosao da konzumira nesto drugo. Ako sam dosao u ducan da kupim povrce, zasto bi mi smetalo sto prodaju i hranu za bebe? :)
  • rusty: Evo kao dugogodišnji član foruma, moram priznati da niti jednom nisam otvorio političke teme niti sudjelovao u njima na forumu. Dolazim vidjeti non političke, non automobili teme. I jedna i druga su mi kao nogomet, besmislene i ne interesantne. Da li će mi faliti, ne. Da li ću manje dolaziti na forum, ne.
  • dpasaric: To je tvoje viđenje.
  • dpasaric: Obećajem da ćemo je izreklamirati na forumu, pa tko voli…
  • Air: Znam tvoje ovlasti. Nije u tome problem. Problem je što se Jabučnjak predstavlja kao pozitivan, a ovo što ti radiš je negativno!
  • dpasaric: Evo, pokreni i ti moderiraj Signal grupu za vaše političke rasprave.
  • dpasaric: I probaj biti koristan. Pokreni nešto pametno i svima korisno.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.35 Seconds

Provided by iJoomla SEO