problemi sa slovima, ćirilica
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

problemi sa slovima, ćirilica

05.03.2008 | 17:36
Ovako, prije par mjeseci mi se pojavio problem da mi se ćirilična slova zamjenjuju upitnicima na browseru na netu i na nekim stranicama, nemogu više pisat nego moram pogađat slova na tipkovnici..nisam ništa prčkala oko jezika, normalno je funkcioniralo par mejeseci i onda je odjednom počelo, možda treba podesit jezik negdje drugdje osim na internationalu, please pomagajte, studiram ruskii neophodno mi je koristiti se internetom i ćiriličnim pismom!!!
10.03.2008 | 21:33
Koji browser? Da nije nesto bazirano na Geckou (Firefox, Camino...)? Pogledaj u FAQ ovdje, tamo je opisan jedan slican problem, mozda je ista stvar?
12.03.2008 | 00:09
browser, pa prozorčić na npr. googlu ili bilo kojoj stranici na koju treba nešto upisat
12.03.2008 | 15:41
Iz ovog se tek sada da zaključiti da nije problem u prikazu slova na browseru nego u tipkovnici ili international postavkama.
A možda je problem i u fontovima.
Koji mac?
Koji os?
12.03.2008 | 23:56
A ja i dalje ne znam koji je browser.
13.03.2008 | 00:11
Ja bih iz odgovora pretpostavio da cijenjena kolegica niti ne zna da postoji neki drugi browser pa onaj koji je zatekla na Macu zove Browserom (s velikim B ).

2 Whitelemon: Browserom zoveš onaj program koji se otvori kad klikneš na kormilo, zar ne?
13.03.2008 | 08:21
(kompas)
13.03.2008 | 10:47
whitelemon je napisao:
browser, pa prozorčić na npr. googlu ili bilo kojoj stranici na koju treba nešto upisat

Znači da kad otvoriš neku web stranicu na ruskom, vidiš uskličnike i upitnike umjesto slova i ne možeš upisivati dijakritike u tražilicu?

Je li to?
14.03.2008 | 22:08
Breed je napisao:
(kompas)

Jah, kompas, sorry, ne koristim Safari i nemam ga u Docku pa sam bubnuo napamet.
16.03.2008 | 20:51
je da otvori mi se ruska stanica, a umjesto slova su mi upitnici i uskličnici, a smayoo kolega molim bez vrijeđanja jer sam ja amater i da znam u čemu je problem nebi se obratila formu za pomoć!!
17.03.2008 | 13:05
Onda u system preferences - international -input menu - stavi russian keyboard layout.
Prilozi:
17.03.2008 | 21:41
2 whitelemon: Ispričavam se što sam te uvrijedio, nije mi bila namjera. Riba pokušava doznati koji browser koristiš, a ja sam te htio navesti na odgovor s obzirom da mu nisi odgovorila (ja sam mislio da nisi znala odgovoriti).

2 Frankie: Zašto misliš da ime veze s kbd layoutom? Ja imam aktivan jedino HR layout, ali mi ćirilicu na www uredno prikazuje. Evo:
Prilozi:
17.03.2008 | 21:46
(Riba, ovaj engine fakat sucks. Odbije mi sliku jer ima 100 bytes previše i onda je više u edit ne mogu ubaciti nego mora novi post??)

Prilozi:
17.03.2008 | 22:01
Whitelemon, kad otvoriš Safari (browser), pa gore na meniju klikneš na Safari, pa na Preferences, pa ti se otvori dijalog i onda među slikama na vrhu odabereš drugu slijeva (Appearance), što ti piše? Kod mene to izgleda ovako i uredno prikazuje ćirilicu (i u Safariju, provjerio sam, ne samo u Operi)

Ako su ti ovdje definirani neki fontovi koji nemaju ćirilične znakove definirane, možeš imati problem kao što je tvoj. U tom slučaju probaj staviti ove standardne.

Također, u istom dijalogu, ako klikneš najdesniju sličicu (Advanced), ima jedna rubrika \"Style Sheet\" kraj koje mora biti odabrano \"None selected\" (što znači da koristi style sheet od stranice, a ne neki svoj predefinirani).
Prilozi:
18.03.2008 | 00:02
smayoo je napisao:
2 Frankie: Zašto misliš da ime veze s kbd layoutom? Ja imam aktivan jedino HR layout, ali mi ćirilicu na www uredno prikazuje. Evo:

pa ako zeli upisivati russian cir. u trazilicu, moze samo ako ima aktiviran ruski k. layout, a sta se prikaza znakova u browseru tiče....ne znam.
18.03.2008 | 00:02
smayoo je napisao:

pa ako zeli upisivati russian cir. u trazilicu, moze samo ako ima aktiviran ruski k. layout, a sta se prikaza znakova u browseru tiče....ne znam.

Cir. nije unicode?
18.03.2008 | 23:32
na safariju mi normalno rad ali ga ne koristim zato jer mi je prespor za internet koji ja imam, pa koristim mozilla firefox, tamo je prvo bilo sve normalno a onda se to pojavilo. U tražilici nemogu pisati ćirilicu, pojavljuju mi se upitnici.. imam aktiviranu russian layout tipkovnicu, sve tri, ali svejedno ne radi
19.03.2008 | 00:20
E, pa, štovana kolegice, bez uvrede, ali, to je Riba napisao odmah na početku. Čitati pažljivo:

Koji browser? Da nije nesto bazirano na Geckou (Firefox, Camino...)? Pogledaj u FAQ ovdje, tamo je opisan jedan slican problem, mozda je ista stvar?
19.03.2008 | 00:22
I, da, ako jednom poželiš umjesto Firefoxa koristiti normalan browser, i k tome još najbrži na svijetu:

http://www.opera.com
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 59 minuta
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)
  • drpongrac23: Danas sam ušao u 5-u DEKADU ŽIVOTA!!! Živjeli svi!!!
  • hal9000: [link]
  • Riba: Odnio vrag prisu!
  • hal9000: Za 30-ak godina većina nas ni neće više biti živo pa koga briga za responsive site! :D
  • Borisone: Ma nije to, nego se sada početna stranica učita u tren oka. Treba bar 3-4 sekunde da bi bilo moderno.
  • Riba: Uostalom, nije Jabucnjak neresponsivan nego je vama ekran premalen! :-D
  • dpasaric: I nisi boomer, ti si gen X! :)
  • dpasaric: Zašto bi itko išao na ovaj tip weba s mobitela? :)
  • Riba: Hoce, vec je u pripremi godinama ali je implementacija malo zapela...plus sto ne pomaze sto ja boomer nikada ne idem na jabucnjak sa mobilnog uredjaja. :)
  • CoffeePod: Jabucnjak*
  • CoffeePod: Hoce li Jabuvnjak ikad dobit reponsive sajt?
  • cariblanco: Danas smo u Osijeku, možda shebali turističku sezonu :D
  • dpasaric: Slijedi uskoro osvrt na naslovnici...
  • Air: ...a Applevom slučaju iako te fore drugi telefoni imaju već godinama, ali kad to Apple napravi mi bi se trebali diviti tome kao toploj vodi.
  • Air: Meni Keynote izgleda kao kad Trum hvali samo sebe i svoje odluke kao ono baš najbolje, iako ga je cijeli Svijet popljuvao...
  • drlovric: Na Mac, Spotlight je odlican, kao i boja foldera (konacno) :)
  • drlovric: iPad je odlicno profitirao. Ako sve ovo ne zakljucaju za najnovije modele only :)
  • Riba: Keynote mi je kao neka epizoda Teletubbiesa.
  • Riba: Gledam taj WWDC i razmisljam kako su teme o umiranju mozda privlacnije. :-D
  • dpasaric: Idemo mi na ljepše teme, WWDC je za sat vremena! :)
  • dpasaric: Sve pet, ali nije li zanimljiva statsitika da je od zadnjih 30-ak (toliko pratimo na jednoj internoj grupi objave u medijima) sportaša, umjetnika i ostalih poznaith osoba koje su iznenada umrle, uzorak cijepljenih 100%. A znamo da je kod nas situacija bila cca 50:50, znači nešto lomi statistiku. Evo, samo to primjećujem.
  • smayoo: To što nije u javnosti poznato što je prethodilo njegovoj smrti, ne znači da nije prethodilo ništa čega bi ta smrt bila logičan i sasvim vjerojatan ishod. Moj pokojni stari je umro u 59. godini i svima koji ga nisu jako dobro znali je to bilo "iznenada". Nas koji smo mu bili bliski nije baš *iznenadilo*, iako nam je bilo teško i bolno.
  • Riba: Obrati paznju na nepoznate osobe poput mog oca koji ne uzima lijekove kako je propisano, odbija ici na kontrole, jedva je izvukao zivu glavu nakon srcanog udara pred par godina i jos hoda naokoo unatoc tome sto se cak i cijepio. Znanost bi se trebala na takve slucajeve usredotociti. :)
  • dpasaric: Samo primjećujem uzorak. Do sada je 100% kod domaćih i stranih poznatih osoba koje su iznenada umrle. Ponavljam, možda je zaista slučajnost, ali sada već postaje statistički zanimljivo.
  • Riba: Covjek je vjerojatno pocinio suicid ili izravno ili neizravno alkoholom, nije tu potrebna velika znanost.
  • dpasaric: Sjajan umjetnik je to bio. Velika šteta.:( I gle, opet moramo primjetiti slučajnost koja povezuje sve "prerano" umrle. :( Nadam se da će znanost potražiti uzroke takvoj statistici.
  • smayoo: RIP, Matija :(. Stvarno prerano.
  • dpasaric: Večeras u 19 sati po našem vremenu Appleov #WWDC25 keynote!
  • Maxxy: RIP Matija Dedić :(
  • smayoo: RIP :(
  • dpasaric: Umro Bill Atkinson! :(
  • drpongrac23: @Zdravac - Nemoj ići lijevo ako semafor je desno :) :)
  • Zdravac: hahahah
  • Zdravac: A da se, umjesto palac dolje/gore, uvede palac lijevo/desno?!
  • tino1: Gjuro, bola, Mazlum i to s veliko "M".
  • Gjuroo: Možda "mamlaz"?
  • tino1: Mazlum- na Herceg- Bolansanski- Budala.
  • Yonkis: Mazlum - Mazlum (maẓlūm) is an Arabic term for "oppressed, ill-treated, injured, sinned-against" (the antonym being ẓālim "oppressor"; root ẓlm "to oppress";).
  • tino1: Riba! Vraćaj karmu! Ej ne ćeš se imat kamo vratit.
  • tino1: Ej ukinuo Mazlum Karmu!! Šta vam je odmah vraćaj karmu Riba!!
  • smayoo: :(
  • drpongrac23: Napustio nas je Ivan Piko Stančić. RIP

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.86 Seconds