Ne mogu pristupiti Synology NAS-u
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ne mogu pristupiti Synology NAS-u

29.03.2022 | 10:34
Pozdrav,

Imam Synology NAS DS218+ koji je uredno spojen, vidljiv mi je u Finderu i mogu pristupiti svim dokumentima, ali ne mogu vise pristupiti njegovom sucelju. Quickconnect ga ne nalazi, ne nalaze ga ni find synology ni Synology Assistant. Kopao sam po Synology troubleshootingu, googlao i jos svasta probao, ali nista nije pomoglo.

Ono sto se promijenilo je da sam se preselio gdje mi je optika i router mi vise nije na 192.168.0.1 nego na 192.168.100.1. NAS mi se prije mogao direktno pristupiti preko 192.168.0.25 sto to sad naravno ne radi.

Ima li netko ideju sto bi moglo biti ili sto bi mogao dalje napraviti?

Hvala unaprijed!
29.03.2022 | 12:40
Pozdrav,
izgleda da ti je na NAS-u ostala postavljena fiksna IP adresa u pool-u koji više ne koristiš.

Imaš više opcija. Jedna od najlakših je da na routeru privremeno postaviš pool IP adresa na onaj koji ti je bio na prijašnjem. Tada će ti se NAS opet uredno prijaviti u pool i moći ćeš mu pristupiti i postaviti novu IP adresu.
Ako ti to iz nekog razloga ne igra, onda možeš nabaviti/posuditi neki router na kojem ćeš postaviti IP kao što ti je prije bila i na njega priključiti računalo i NAS kojem ćeš tada moći pristupiti i promijeniti IP adresu.
29.03.2022 | 12:50
Dodatna opcija je u biti spojiti direktno NAS i mac sa istim starim subnetom kojeg ćeš iskonfigurirati u Network dijelu na macu. Stavi fixnu adresu maca na 192.168.0.x, spoji ga sa NASom. Pristupi NASu na staroj adresi, pa onda u Control Panel > Network rekonfiguriraj adapter sa statičke na dinamičku (DHCP).

Nakon toga spoji NAS nazad na novi ruter te jasno vrati mac na adresu na kojoj je bio prije i poveži ga na novi ruter također. Sada bi trebao moći pristupiti uredno.
29.03.2022 | 16:55
Hvala obojici! Rustyjevo mi se cinilo najjednostavnije, s tim da nisam ni morao NAS spajati direktno u Mac. Cim sam na Macu promijenio fiksni IP na 192.168.0.x mogao sam pristupiti NAS-u prego njegove IP adrese, promijeniti na DHCP i zatim vratiti Mac na DHCP.

Hvala jos jednom!
  • Daddo
  • Posjetitelj
29.03.2022 | 17:10
Svakako bi bilo dobro NAS-u dodijeliti statičku IP adresu iz mrežnog segmenta 192.168.100.X (recimo 254) uz subnet masku 255.255.255.0, default gateway 192.168.100.1, DNS server onaj koji ti navodi operater ili neki od javno dostupnih DNS servera ( Cloudflareov 1.1.1.1 je dobar izbor, alternativno možeš staviti ip adresu dns servera svog operatera).

DHCP pool na ruteru ograniči na manji broj adresa za dodjelu, za uređaje koji su tvoji rezerviraj IP adrese po MAC adresi adaptera u njima… nemoj pustiti sve na defaultu.
30.03.2022 | 18:33
Postavio sam nazad staticnu adresu. Hvala!
26.11.2022 | 22:48
Eto ga...
Izgleda da imam "The Synology Flashing Blue Light of Death" situaciju. Dakle, radi se o DS415+ koji navodno ima neki problem s Atom-om koji ga pogoni, a koji je rješiv lemilicom. Ugl. NAS je nestao sa svoje IP adrese, ne vidi ga ni synology assistant. Kada ga uključim, blinka plava ledica, a one 4 za diskove svijetle narančasto.

Ono što me zanima, a molio bi jabučare koji su upućeni u to da potvrde iz prve ruke...
1. Ako uzmem npr. 920+ model ili neki slični 4-bay model, da li mogu jednostavno izvaditi diskove iz 415+ modela i ubaciti istom redoslijedom u novi NAS po principu vozi dalje? Jel to radi pouzdano ili ima neka kvaka 22? Imam backup na drugom Syno NAS-u i na C2 cloudu, pa i ako krećem od nule, nije prestrašno, ali ako mogu izbjeći gubitak vremena...

2. Jel netko servisirao NAS van garancije? Planiram zvati u ponedjeljak RAM servis, da vidim što kažu... Ako netko ima preporuku ili iskustva s ovim, javite.

Anyhow, javim kako je prošlo...
27.11.2022 | 22:47
To te vjerojatno c2000 bug pogodio. x15 serija ih je imao dosta često i to je Syno rješavao unutar garancije i van iste čak.

To se može rješiti (ako je to taj problem), samo proguglj 100 Ohm redistribucija fix c2000 bug čak ima i detaljnih uputa gdje što i kako.

Što se tiče migracije u novo kućište, to će raditi bez problema u ovom slučaju. + na + model sa jednakim brojem diskova nikada nije problem. Neke aplikacije će se mozda trebati nadograditi čisto da je isprati razlika CPUa u tom novom uređaju ali osim toga, sve drugo će biti ok.
27.11.2022 | 23:53
Je, našao sam upute, proslijedit ću ih servisu sutra jer meni je lemilica science fiction. A što se migracije tiče, rekao si mi sve što me zanimalo.
Sad samo ostaje dvojba koji nas uzeti da ubacim diskove. Cijelo vrijeme gledam 920+ i sad vidim da ima 923+, moram malo još proučiti.
Kako god bilo, nadam se da će se ovaj moj 415+ vratiti u život, za backup...
28.11.2022 | 00:11
920 vs 923 ovisi za sto ti treba. x23 u svakom slučaju osim ako ti treba hw transcode za audio/video reprodukciju. Onda bolje 920.
  • Dijete
  • Posjetitelj
29.11.2022 | 05:29
zoranowsky kaže:
Je, našao sam upute, proslijedit ću ih servisu sutra jer meni je lemilica science fiction. A što se migracije tiče, rekao si mi sve što me zanimalo.

Hehe, mene je taj bug natjerao naucit lemit.

Kupio sam dva ds1515+ za bagatelu jer nisu radili, al sad rade ko veliki…pitanje je koliko dugo ce izdrzat, al vec se isplatilo..
29.11.2022 | 08:58
Dijete kaže:
Hehe, mene je taj bug natjerao naucit lemit.

Kupio sam dva ds1515+ za bagatelu jer nisu radili, al sad rade ko veliki…pitanje je koliko dugo ce izdrzat, al vec se isplatilo..

I to mi je palo na pamet, idem danas do RAM servisa pa ću vidjeti ishod. Što bi rekli japanski filozofi - o ovome još valja razmisliti
  • Dijete
  • Posjetitelj
29.11.2022 | 11:01
zoranowsky kaže:

I to mi je palo na pamet, idem danas do RAM servisa pa ću vidjeti ishod. Što bi rekli japanski filozofi - o ovome još valja razmisliti

Svakak preporucujem lemljenje nikad dosta ucenja novih vjestina
02.12.2022 | 12:24
Dakle, pokupio sam NAS sa servisa, radilo se upravo o bugu koji pogađa cijelu X15 seriju. Ubacio sam diskove i sve radi kao da se ništa nije desilo. U svakom slučaju, moram opet pohvaliti RAM servis, sve su brzo i bezbolno riješili.

Sad gledam da upiknem jedan neispravan iz te serije i naučim lemiti
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 4 sati
  • drlovric: Ja sam zadnji put cuo nikada da mi neko kaze, jao jest mi spor SSD na Mac :) To samo forsiraju ovi YT recenzenti. Nama normalnim smrtnicima totalno nebitna stavka na modernim M Macovima...
  • Yonkis: Zato jer mac diktira koliko će brzo SSD raditi. Ako radi max onda ce se i trošiti max. Ovako radi laganica pa traje dulje. Ovo pričam iz guzice. Možda ima smisla.
  • ZoPaj: mjerim s blackmagic disk speed test: mac studio m4 1tb disk 6380 mb/s read, 5200 write vanjski tb5 samsung 9100pro 4tb u acasis 80gps 6430 mb/s read, 6000 write znači vanjski brži od ugrađenog mac ssd
  • jura22: Uz TB5 i dobro kućište dobiju se velike brzine prijenosa podataka, ne kao interni SSD (otprilike duplo manje).
  • jura22: RAM se ne da "odlemiti" jer je sastavni dio SoC-a.
  • Ender: @cavarovobrdo: ... ili barem SSD.
  • cavarovobrdo: Nadam se da će novi CEO odlemiti RAM ;)
  • cavarovobrdo: Muštuluk: John Ternus to become Apple CEO
  • imenso: John Ternus novi CEO
  • CoffeePod: @yonkis jos me macOS 26 nije vidio a tko zna hoce li 27. Sequioa mi je toliko dobra da nemam razloga updejtati, a cijela prica sa Liquid Glass mi je odvratna.
  • Yonkis: The upcoming macOS 27 release will be compatible with Apple silicon Macs only.
  • dpasaric: Možeš uz search naći svaki
  • dpasaric: Pa zadnji intervju je na naslovnici, a ostali raspršeni tijekom godina
  • Ender: @dpasaric: a gde su ti razgovori? mislim gde se mogu naci?
  • Performita: Omogućuje lako postavljanje novih uređaja, sigurnost podataka i poslovni email bez velikog IT odjela. Cilj je da tvrtke rade jednostavnije i sigurnije na Apple uređajima.
  • drlovric: U cemu je fora sa ti Business? Imamo li mi mali smrtnici neku korist od toga ili je to samo za velike tvrtke?
  • Performita: Kalimera, Dobro jutro... ovo za Apple Business rolls zvuči kao izvrsna vijest!!!
  • Borisone: Apple Business rolls out to 200 countries today - brace for impact - even Croatia!
  • Yonkis: iOS 26.4.1 and iPadOS 26.4.1 This update has no published CVE entries.
  • stefanjos: Treba mi as u rukavu kada me netko pita gdje da ide haha :D
  • smayoo: Ima ih nekoliko koji se oglašavaju kao iPhone serviseri, nijedan mi nije baš ulio povjerenje, ali nemam neposrednih loših iskustava.
  • stefanjos: gdje nositi iphone na popravak u rijeci kada nema jm elektronike?
  • Yonkis: @smayoo Nema na čemu, evo ja upisah.
  • smayoo: @Yonkis, evo, otključano, hvala na upozorenju!
  • dpasaric: Booo?
  • Yonkis: “ Lažu li nas :) ...nastavak sa vikalice.” - tema zaključana a zadnji post završava sa pitanjem?
  • smayoo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs braćo! I sestre!
  • zoranowsky: Sretan Uskrs!
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Miro Spiro: sretan Uskrs
  • user: da bar je propao kao što su Microsoft i ostali predviđali, hvala što si pokrenuo najgori trend u techu Steve.
  • Yonkis: [link] Who’s in Apple’s top 10? Here’s the full list of the most influential people of all time
  • Yonkis: [link] netko fino složio povijest svih modela iPhonea, jako lijepo.
  • Yonkis: Apple employee #8 Chris Espinosa on working his whole life at one company: [link]
  • Ender: vrlo moguce, ja video to na nasem sajtu 02. apr. sorry.
  • Yonkis: @ender članak je prekopiran odavdje [link] i po tome ispada da je 1.april šala.
  • Ender: AMD kupuje Intel: istorijski preokret koji menja čitavu x86 industriju [link]
  • dpasaric: Super je prošlo! :) Sretno im!
  • miomika: Možda glupo pitanje, dal će se vidjeti putovanje te rakete iz .hr prema mjesecu? zasada nije oblačno
  • Ender: USA lansiranje rakete sa ljudskom posadom ka mesecu
  • Ender: [link]
  • Ender: [link]
  • CoffeePod: @yonkis iStyle takvo ruglo od firme. Pogotovo dućan u Splitu. Osoblje nema pojma, morao sam ih sve školovat :P
  • dpasaric: Večeras tko je u Rijeci u Piki na proslavu 50 godina! :)
  • Borisone: Onaj dan u godini?
  • Yonkis: zato iStyle daje popust od 2.27% ne od 3% ne od 2.5% nego 2.27% Presmiješno.
  • Tito: Kupio sam 3 MBA i 2 iphonea
  • ZoPaj: 50% off all Apple products in all Apple stores for Apple's 50th anniversary... today only! apple.com
  • dpasaric: [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.57 Seconds

Provided by iJoomla SEO