internet zastita
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

internet zastita

17.04.2021 | 13:52
Pozdrav svima, ovih dana se saltam na mac. Imam macbook pro m1 i ono, jos mi treba vremena da se opustim s koristenjem :-D Nego zanima me, posto na Windowsu koristim Kaspersky Internet Security, da li je to potrebno i na macbook-u? Msm ima li neki nacin da mi blokira ‘ruzne’ stranice, reklame i sl. Koristim Chrome i AdBlocker ali opet zna prikazati bas ruzan sadrzaj sto ne zelim vidjeti -.-
17.04.2021 | 14:39
Nikakav antivirus ne stavljaj. Dovoljna ti je zdrava pamet. Ako nemaš korisnički password, ili je trivijalan, ili ga držiš memoriranog, onda neka ti taj korisnički account nema administratorske ovlasti. Admin password neka bude primjereno složen i kad god te komp traži da ga uneseš, razmisli zašto te to traži, jer Mac to nikad ne traži bezveze.
Antivirus govnarije su najgori malware na planeti. Nakon Chromea. Ne koristi Chrome. Iako, sad kad si ga već instalirala, špinunira te i kad ga ne koristiš, pa i kad misliš da si ga deinstalirala
Ja koristim Firefox i Ghostery addon za blokiranje trackera i reklama
17.04.2021 | 14:55
Za mnogo toga ima smisla staviti i Brave, noviji browser koji već u sebi ima blokadu smeća. Ja ga koristim za YouTube jer sve vrti bez dosadnih reklama, a i inače radi dosta brzo i glatko.

Kao što Smayoo kaže, anitviruse ne instaliraj, obično prije oni budu virus, nego antivirus!

Ono na što moraš paziti je da ti se uvali neki plug-in u browser koji radi redirekcije prometa, toga je bilo dosta u zadnje vrijeme i to napravi čudo problema indirektno, mada samo po sebi nije maligno u smislu da ćeš izgubiti podatke, ali je davež jer sve uspori i stalno ti servira nečije reklame.
17.04.2021 | 15:03
smayoo kaže:
Nikakav antivirus ne stavljaj. Dovoljna ti je zdrava pamet. Ako nemaš korisnički password, ili je trivijalan, ili ga držiš memoriranog, onda neka ti taj korisnički account nema administratorske ovlasti. Admin password neka bude primjereno složen i kad god te komp traži da ga uneseš, razmisli zašto te to traži, jer Mac to nikad ne traži bezveze.
Antivirus govnarije su najgori malware na planeti. Nakon Chromea. Ne koristi Chrome. Iako, sad kad si ga već instalirala, špinunira te i kad ga ne koristiš, pa i kad misliš da si ga deinstalirala
Ja koristim Firefox i Ghostery addon za blokiranje trackera i reklama

Ma nije mi uopste problem sto chrome “spijunira”, tejkitizi :-D nego mi dosadne reklame i glupo mi bi sto mi izbaci ‘ruznu’ stranicu a trazila kak da konfigurisem mis :-O a AdBlocker je aktivan, sto mi na PC windowsu radi...Hvala na odgovoru btw
  • jandorn
  • Posjetitelj
17.04.2021 | 16:34
Slažem se smayoom: "Nikakav antivirus ne stavljaj. Dovoljna ti je zdrava pamet."

Safari sa Hush i Wipr extensions na Macu i iPhoneu. Oboje nemaju pristup povjesti surfanja, Hush je free a Wipr sam platio. Nisu bolji od uBlock origin (koji je najbolji) ali pošto koristim Safari nemam izbora.

Backup browser mi je Brave. Neke stranice jednostavno traže Chromium based browser i u poslovnom svijetu mi je olakšao život. Brave extension koje su must have: uBlock Origin, Privacy Badger koji radi u tandemu sa uBlock Originom i HTTPS Everywhere od iste ekipe koja je napravila Prvacy Badger. Ima njih još ali ove tri su ti set it and forget it. One druge malo striktnije moraš imati malo više znanja jer ti mogu utjecati na rad stranica.

Inaće me bilo briga za Brave firmu i tokene, crypto i sve te spike ja sam to pogasio. Ja ih u glavi same tretiram kao dobar i pouzdan Chromium build.
17.04.2021 | 16:50
Vec spomenuo u vise navrata, ja sam doma upogonio Pi-Hole, i ne razmisljem vise o ekstenzijama i browserima.
18.04.2021 | 12:11
jandorn kaže:
Slažem se smayoom: "Nikakav antivirus ne stavljaj. Dovoljna ti je zdrava pamet."

Safari sa Hush i Wipr extensions na Macu i iPhoneu. Oboje nemaju pristup povjesti surfanja, Hush je free a Wipr sam platio. Nisu bolji od uBlock origin (koji je najbolji) ali pošto koristim Safari nemam izbora.

Backup browser mi je Brave. Neke stranice jednostavno traže Chromium based browser i u poslovnom svijetu mi je olakšao život. Brave extension koje su must have: uBlock Origin, Privacy Badger koji radi u tandemu sa uBlock Originom i HTTPS Everywhere od iste ekipe koja je napravila Prvacy Badger. Ima njih još ali ove tri su ti set it and forget it. One druge malo striktnije moraš imati malo više znanja jer ti mogu utjecati na rad stranica.

Inaće me bilo briga za Brave firmu i tokene, crypto i sve te spike ja sam to pogasio. Ja ih u glavi same tretiram kao dobar i pouzdan Chromium build.

Odlicno, hvala na podijeljenim informacijama o extenzijama, upravo sam instalirala Hush a kupit cu si i Wipr. Btw jelde nije pretplata, nego samo one-time payment :-D? Chrome onda moze da leti u smece :-P
  • jandorn
  • Posjetitelj
19.04.2021 | 22:07
Da, Wipr je one time payment i na iPhoneu i Macu. Predložio bih da si ostaviš jedan Chromium based browser instaliran kao što je Chrome, Edge ili Brave (preporućam Brave).

Može zatrebati ako budeš trebala koristiti neku uslugu/stranicu koja podržava samo Chromium based browser. Također ako trebaš instalirati neki program koji ne želiš ili mu ne vjeruješ možeš instalirati extension u tom Chromium browseru.
  • Dijete
  • Posjetitelj
20.04.2021 | 05:10
Riba kaže:
Vec spomenuo u vise navrata, ja sam doma upogonio Pi-Hole, i ne razmisljem vise o ekstenzijama i browserima.

Nas je Ribin savjet preporodio...

Dodatno, ukoliko imate NAS koji podrzava Docker, moze se i na NAS instalirat.. ili na maca ako imate koji upaljem 24/7 isto kroz Docker...
<3
20.04.2021 | 08:59
NAS + Docker = FTW!
20.04.2021 | 10:20
To štima korisnicima koji su uvijek ili gotovo uvijek na istoj lokaciji. Kad si mobilan ili nomad, nepraktično je.
25.05.2021 | 12:37
Pozdrav, samo da javim da i pored instaliranog wipr-a meni opet iskaču oglasi, nagrade samsung galaxy s23423948 ???? a ekstenzija je inejblana ????
  • jandorn
  • Posjetitelj
26.05.2021 | 17:23
Neke firme aktivno rade na tome da zaobiđu Ad-blockere. Google (YouTube), Facebook i ti neki većih i oni su najagresivniji u tome i uspjevaju tu i tamo probiti kroz te zaštite. To ti je igra mačke i miša. U dva navrate u zadnjih 6 mj. YT je uspio probiti razne Ad-blocker-e. Moraš prićekati da pronađu naćin da to zaobiđu pa samo skineš nove block liste u Wipr-u.

Drugo riješenje je da instaliraš AdGuard za Safari (iOS i MacOS), koji je uspio naći neko riješenje da svjedno blokira reklame na YT. Njihovo riješenje nije standarno i zato ga trenutno samo one imaju od svih Safari content blockera.

Treće riješenje je da pređeš na Firefox ili Chrome. Tamo postoji najbolji Ad-blocker (uBlock Origin) čiji korisnici nisu ni osjetili ikakvu promjenu. Zbog velike slobode koji imaju extensije na tim browserima mogu koristiti neke naprednije tehnike koje Apple ne dozvoljava zbog privatnosti. uBlock Origin adblocker je stara i poznata extenzija otvorenog koda kojoj možeš vjerovati.

Biraj između te tri varijante. Ja sam odlućio pričekati jer imam Wipr instaliran. Na iPhoneu mogu kliknuti na 3D touch i zaobići reklame. Na Macu mogu pokrenuti video preko video playera IINA koji imam instaliran. Uglavnom YT kanale pogledam na u svojoj RSS aplikaciji a tamo se ne očitavaju reklame.

EDIT:
Zaboravio sam reći da postoji jedan quick work around ako želiš pogledati specifičan video bez reklame a to je da u URL-u stranice na kojoj je YT video samo dodaš nsfw ispred youtube.com i onda će ti se otvoriti isti video na drugoj stranici i neće biti reklama jer je video embedded.
28.05.2021 | 11:00
jandorn kaže:
Neke firme aktivno rade na tome da zaobiđu Ad-blockere. Google (YouTube), Facebook i ti neki većih i oni su najagresivniji u tome i uspjevaju tu i tamo probiti kroz te zaštite. To ti je igra mačke i miša. U dva navrate u zadnjih 6 mj. YT je uspio probiti razne Ad-blocker-e. Moraš prićekati da pronađu naćin da to zaobiđu pa samo skineš nove block liste u Wipr-u.

Drugo riješenje je da instaliraš AdGuard za Safari (iOS i MacOS), koji je uspio naći neko riješenje da svjedno blokira reklame na YT. Njihovo riješenje nije standarno i zato ga trenutno samo one imaju od svih Safari content blockera.

Treće riješenje je da pređeš na Firefox ili Chrome. Tamo postoji najbolji Ad-blocker (uBlock Origin) čiji korisnici nisu ni osjetili ikakvu promjenu. Zbog velike slobode koji imaju extensije na tim browserima mogu koristiti neke naprednije tehnike koje Apple ne dozvoljava zbog privatnosti. uBlock Origin adblocker je stara i poznata extenzija otvorenog koda kojoj možeš vjerovati.

Biraj između te tri varijante. Ja sam odlućio pričekati jer imam Wipr instaliran. Na iPhoneu mogu kliknuti na 3D touch i zaobići reklame. Na Macu mogu pokrenuti video preko video playera IINA koji imam instaliran. Uglavnom YT kanale pogledam na u svojoj RSS aplikaciji a tamo se ne očitavaju reklame.

EDIT:
Zaboravio sam reći da postoji jedan quick work around ako želiš pogledati specifičan video bez reklame a to je da u URL-u stranice na kojoj je YT video samo dodaš nsfw ispred youtube.com i onda će ti se otvoriti isti video na drugoj stranici i neće biti reklama jer je video embedded.

Ok YT i to ni ne gledam, ali mi bukvalno Safari prilikom otvaranja nekog linka otvori u novom tabu novi kao neka nagradna igra Osvojili ste blabla ili nešt drugo :/
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 9 sati, 17 minuta
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)
  • drpongrac23: Danas sam ušao u 5-u DEKADU ŽIVOTA!!! Živjeli svi!!!
  • hal9000: [link]
  • Riba: Odnio vrag prisu!
  • hal9000: Za 30-ak godina većina nas ni neće više biti živo pa koga briga za responsive site! :D
  • Borisone: Ma nije to, nego se sada početna stranica učita u tren oka. Treba bar 3-4 sekunde da bi bilo moderno.
  • Riba: Uostalom, nije Jabucnjak neresponsivan nego je vama ekran premalen! :-D
  • dpasaric: I nisi boomer, ti si gen X! :)
  • dpasaric: Zašto bi itko išao na ovaj tip weba s mobitela? :)
  • Riba: Hoce, vec je u pripremi godinama ali je implementacija malo zapela...plus sto ne pomaze sto ja boomer nikada ne idem na jabucnjak sa mobilnog uredjaja. :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Gjuroo, rkoren5, smayoo, tino1, Anonimci (674)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.94 Seconds

Provided by iJoomla SEO