Wifi problem?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Wifi problem?

07.02.2015 | 21:28
Ok, znači net mi već tjedan dana šteka i više, no zasada je koliko toliko ok, na svakom uređaju wifi mi super radi. osim na macbook pro-u(YOSEMITE!!!), i uglavnom, radi, pa ne radi, odnosno, radio je super cijeli dan, odem na reddit, nece, google nece. hjao....

spojim ga na mob(personal hotspot) radi, a drugi uredaji uredno rade na wifiu. znaci neki klinac sa macbook pro. al ocito je do nekog softverskog dijela, jer kada se preko wifi kartice spoji na mob, uredno pristupa mobilnoj mrezi.

dns mi je vec onaj 8.8.8.8, ja cu poludit

EDIT: spojio sam ga natrag i sada radi(jedva i nekako) i uglavnom radim speed test na njemu, i npr. na imacu, na imacu ga radi bez problema. a tu samo vrti u prazno.
07.02.2015 | 23:35
Koliko ukupno uređaja na wifi access pointu odjednom?
08.02.2015 | 09:41
smayoo kaže:
Koliko ukupno uređaja na wifi access pointu odjednom?

Puno, ali uvijek je stvar u njem(retini, odkad je yosemite gore, i na pocetku kada je mavericks izasao)

Wifi uredaji(zbrajajuci susjede koji su stalno spojeni):4 smartphonea, 1 ipad, 4 kompa i 3 apple tva
08.02.2015 | 11:27
To je jako puno, previše uređaja za jedan access point ako se svi spajaju istovremeno. To što ti je uvijek problem u tom MBP može biti zato što se uvijek pokušava spojiti kad je već prevelika gužva. Napravi test - promijeni pristupnu šifru i/ili tip enkripcije tako da prisiliš sve uređaje da se spoje ponovno. Onda će se taj problematični MBP spojiti prvi zato što ćeš njemu prvom upisati novu pristupnu šifru pa vidi da li će onda raditi kako treba ili će isto praviti probleme.

Ako i dalje imaš probleme baš i samo s njim, iduće probaj da mu dodijeliš fiksnu IP adresu (u odgovarajućem adresnom prostoru, takvu da ne kolidira s DHCP rasponom) umjesto DHCP.
08.02.2015 | 12:02
smayoo kaže:
To je jako puno, previše uređaja za jedan access point ako se svi spajaju istovremeno. To što ti je uvijek problem u tom MBP može biti zato što se uvijek pokušava spojiti kad je već prevelika gužva. Napravi test - promijeni pristupnu šifru i/ili tip enkripcije tako da prisiliš sve uređaje da se spoje ponovno. Onda će se taj problematični MBP spojiti prvi zato što ćeš njemu prvom upisati novu pristupnu šifru pa vidi da li će onda raditi kako treba ili će isto praviti probleme.

Ako i dalje imaš probleme baš i samo s njim, iduće probaj da mu dodijeliš fiksnu IP adresu (u odgovarajućem adresnom prostoru, takvu da ne kolidira s DHCP rasponom) umjesto DHCP.

Razumijem, alizato sam i kupio apple airport express pred godinu dvije. jer podryava do 50 korisnika. ili je to uber teoretski limit?
08.02.2015 | 13:18
Nekad, koliko se sjećam, bilo je 10 korisnika na express-u, a 50 na extreme-u. Moguće da su mijenjali.
Probaj sve pogasiti i ostavi samo taj problematićan komp i onda vidi.
08.02.2015 | 13:38
To je marketinški bullshit.

Koji standard koristiš? 802.11g, pretpostavljam? Ili 802.11n? Na g je ukupni teoretski maksimalni bandwidth 54 Mb/s i on opada EKSPONENCIJALNO s povećanjem udaljenosti, brojem zapreka (betonskih deka i zidova) i količinom smetnje. Recimo da imaš super-duper situaciju da ti svi uređaji zajedno postižu efektivnu kumulativnu širinu pojasa u trajnom opterećenju od čak pola teoretski maksimalne, dakle to ti je 27 Mb/s. Podijeli to s 10 i već si došao na knap brzinu za streamanje lokalnog HD filma. Podijeli s 50 pa - onda ti meni reci što ti vrijedi toliki bandwidth?

Da i ne govorimo o tome što ti ostane od VANJSKOG bandwidtha kad ga podijeliš na 10 ili 50 korisnika (ako svi istodobno idu na net).
08.02.2015 | 13:42
Pa ne srću svi stalno i puno. Neki prosjek se valjda uzima.
08.02.2015 | 15:04
Koristim 802.11n jer vrtim streamanje HD filmova(ripovi po 2gb) do sva tri apple tva istovremeno bez problema. Yato i jesam kupio APE jer thomsonov router nije mogao podnijeti ni streamanje s jednog, a kamoli 3. Što se tiče te raspodijele to sve super funkcionira. Čak imam i repeater(zaboravio sam prije napisati) koju šalje signal sestri u stanu udaljenog od glavnog routera nekih 20ak metara.

Probat cu sve pogasiti pa cemo vidjeti. Ali objasniti svima zasto nema neta, to je prvo sto moram probati i napraviti. -.-
08.02.2015 | 15:16
Nema ti druge nego svima poslati:
Slika
08.02.2015 | 18:39
zabac kaže:
Nema ti druge nego svima poslati:
Slika

jako su ovisni o netu hahha
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 14 minuta
  • Bertone: Sad sam zbunjen, toliko da sam išao googlati da li se što promijenilo oko pojma "tašt", ali kako nije, ne razumijem pitanje ili zašto si došao do takvog zaključka :/
  • drpongrac23: @Bertone- Zašto si pun taštine?!?!
  • Tito: Baš gleado prošli tjedan u Kinoteci
  • Yonkis: [link] ako niste gledali u kinu (Art Kinu) onda morate pogledati na HRT2, večeras, rekao bih da je must-see za sve koji su iz Rijeke
  • Bertone: I tako se od pitanja da li djetetu (za koje ne znamo koliko ima godina) isplati uzeti laptop, došli smo do čiji je ve*i :D
  • jura22: Naveo primjer. Postoje i editori za jednanzbe na macOS-u.
  • smayoo: Pages koristi standardni LaTeX za jednadžbe, kao i LibreOffice (LO ima još i neki legacy sistem od OpenOfficea), a MS Office koristi svoj neki vrlo nepraktičan sistem, oduvijek. Tko piše puno jednadžbi u svojim tekstovima, nauči se LaTeXu jako brzo i puno je brži i efikasniji nego s MSO, na bilo kojoj platformi.
  • jura22: Za unijeti jednandžbu u Pages treba naučiti prohgramirati.
  • jura22: MSO na macOS-u ne radi kao na WIN. Recimo Mail Merge je neupotrebljiv ako ima iole više slogova. Kao tekst procesor je OK, ali je i Pages isto OK.
  • drlovric: Ako bas hoces Air, instaliraj Parallels i opet vrti nativnu verziju Win Office paketa. Radi to dobro.
  • drlovric: Autori MS Office za Win i Mac nisu nikada otisli niti na team building, a kamoli radili skupa. Ta dva proizvoda nemaju zive veze jedan s drugim :)
  • Bertone: Kako to? Pa rekao si da MacOS bolje koristi hardverske resurse :P
  • drpongrac23: @Bertone - evo vidiš, baš suprotno. MS Office na PC-u radi daleko brže i uglađenije nego na Mac-u. Baš si fulao od prve :)
  • Yonkis: jer jabučnjak nije optimiziran ;/
  • ping: Zašto na iPadu ne mogu skrolat u vikalici?
  • Bertone: Imaš pravo, M$ Office na PC-u i W11 piše što korisnik stisne na tipkovnici, dok na MBP i MacOS-u isti taj office radi na misli korisnika :D
  • drpongrac23: Mješate RAM i takt CPU na PC-u i na Mac-u. Dva potpuno različita OS-a koji iskoristavaju resurse na potpuno drugačiji način. Mac je Mac, a PCje PC.
  • Bertone: ??
  • drpongrac23: Mješate RAM 8
  • Bertone: Dalje, razlika između i5 i i7 za školske potrebe dijete neće osjetiti, a razlika u cijeni za tebe je dupla tak da,.. odluči sam :)
  • Bertone: *za dijete
  • Bertone: Što se tiče cijene, da više se isplati da dijete uzeti IdeaPad jer su RAM (iako ima samo jedan utor za RAM) i disk nadogradivi, kod MBP nisu
  • Bertone: Savija se poklopac ekrana (s njime i ekran), savija se tipkovnica u sredini jer nema podokvira (kod T serije je unutar lapropa magnezijski okvir , IdeaPad toga nema)..
  • Yonkis: Mini Mac [link]
  • Air: kazes da bi 150-200 bilo oko uzeti prije nego maca za 300-350? Iako je pc i5 i 8GB rama a mac i7 i 16 GB?
  • Air: O elementu savijanju nisam imao pojma kad koristim samo aluminij
  • Bertone: PS. Ako ti frend da taj laptop za 150-200 € onda ga uzmi pa koliko joj potraje, ako traži više nemoj.
  • Bertone: Imao sam 15" model u rukama i savija se, na 17" se vjerojatno savija još i više,... ako misliš uzimati Lenovo onda samo ThinkPad T seriju ili P ako ti treba prijenosna radna stanica
  • vicko: Nemoj se radi cijene uvaliti. Moja kćer je sa MB Air 2017 odradila gimnaziju i sada je na drugoj godini biotehnologije na PBF-u i još se ne žali da nešto ne može odraditi
  • Air: frend mi nudi taj PC ispod tržišne cijene i sad sam na muci što da odabrerm. Pustiti ću da mozak “prespava” nekoliko dana pa ću odlučiti
  • Air: Hvala svima na iskustvima…
  • smayoo: (to je bilo prošle godine)
  • smayoo: Inače, kćeri je na Airu 2016 aktualna verzija AutoCADa radila dovoljno dobro da odvježba i položi ispit iz nacrtne geometrije na prvoj godini arhitekture
  • smayoo: Sina nisam ni pitao nikad, kći mi je pokazala da je koristila skole.hr office365 account (web aplikcije od MS Officea)
  • smayoo: Naši i sin, i kći su završili gimnaziju (sin i faks) koristeći Mac (sin uvijek moje stare MBP, a kći Air, najprije jedan 2011, a onda 2016, ako se dobro sjećam - ovog drugog još koristi, 2. godina arhitekture)
  • Air: mislim da se i ja tu trebam suzdržati i pustiti PC u naš dom
  • Air: u protivnim bi u školi ili kasnije na faksu zijevala u čudu kad mora savladati “logiku” PCa
  • Air: Iz te perspektive bolje je da nauči se snalaziti na PCu a lako će na Maca. Ionako imamo samo Apple uređaje.
  • Ender: jes, pa posle kad dete predje na Mac da se pita sto je gubilo vreme sa PC-jem toliko dugo. ne bi bilo prvi put da se tako nesto cuje.
  • drpongrac23: Uzmi djetetu PC! Kasnije se privikava na Mac. Dobro ti Lovrić kaže!
  • Ender: @Air: uzmi tog Mac-a, instaliraj pored Mac OS, BootCamp imaces i windows. na Mac-u windows radi bolje i kompatibilnije od vecine PC-ja.
  • Air: Naj PC laptop je i5 a mac j i7
  • Air: pogotovo kada je u pitanju ista para
  • Air: Ali nekako me spopadne svrab po tijelu kad pomislim da ću morati rješavati PC zavrzlame
  • Air: i ja sam nekako prepostavio da je za dijete bolje PC
  • drlovric: Istu sam dilemu imao i na kraju joj kupio PC laptop. Prakticnije je vjeruj, jer Word na Mac i Word na Win nisu isti. Ustedjet ces djetetu vremena i zivaca :)
  • Air: draže mi je ovaj
  • Air: [link]
  • Air: Da li netko ima iskustvo sa srednjoškolcima i korištenjem apple računala, da li je bilo kakvih problema?
  • Air: Ali sad se dvoumim.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

drlovric, drpongrac23, Anonimci (908)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.90 Seconds