06.11.2023 | 23:38
Zdravac kaže:
Ako maknemo one "paranoične" razloge da nas netko prisluškuje kad se ovi kineski smart uređaji spoje na wifi/internet, ovakve probleme rješava, barem kod mene, dodatni Mikrotik router + wireless AP
Dakle, imam optiku i router od internet providera. Na njegov wireless mi se spajaju samo gosti, i imaju normalan pristup internetu sa super brzinama.
Na taj router od ISP-a mi je spojen (kabelom( Mikrotik router, koji onda hendla sa 4 dodatna routera, koji su konfigurirani kao Wireless AP (podrum, prizemlje, kat i još jedan u dnevnoj sobi)
3 AP-a su XIAOMI MI 4A Gigabit, dual band AC1200 Wi-Fi router. 24 €/kom
Nitko ne gubi pristup internetu i nitko ne mora čekati "na red za slanje ili primanje paketa" jer svaki router ima po 4 MIMO
Ovo što Davor kaže je apsolutno točno, ali ja sam to riješio / relativno povoljno jer neeeedam 250 EUR za jedan Ubiquity AP
EDIT:
Zaboravih napisati da mi je na Mikrotiku složen Proton VPN (Wireguard protokol), sav promet mi ide prek VPN-a...
Ma kakvi crni Ubiquiti, ti dani su daleka proslost....
Za Mikrotik se slazem jako dobar izbor, ali nisi napisa ni model ni cijenu, pa cu ja i svog konja ovdje malo izreklamirati ako smijem.
Relativno su novi pa mozda dosta ljudi nije ni culo za njih (osnovani 2010, ali tek 2014 je to postalo nesto), firma je GL-iNet, kinezi (zapravo Hong Kong) al nek to nikoga ne obeshrabri, hardver je prejak a sve pogoni cisti OpenWRT.
Moj mali
Flint bome zari i pali, a najbolje od svega kompletno sam izbacio ISP-ov router (optika u ONT i iz ONT-a direkt u Flinta, Flint handlea WAN konekciju).
Sa 2 komada ja sam pokrio 100 kvadrata duplex stan (zapravo i jedan bi mi bio dosta, ali bilo je par sitnih blind spotova na drugom katu + balkoni pa sam stavio 2. u AP modu). Isto ko i tebi, na njemu mi je Wiregard VPN klijent (povremeno palim kad hocu gledati nesto iz druge regije), ali tu je jos i Wiregard VPN server kad nisam kuci za spojiti se doma u mrezu (i cascade radi ako hocu). I jos je na njemu i AdGuard Home (DNS based Ad-blocker, nesto kao Pi-hole).
E da, i naravno 802.11r Fast Roaming je isto ukljucen, router ne podupire "pravi" mesh, ali sto ce mi uopce mesh sa 2 zicano povezana AP-a.
Mada imaju oni u ponudi i mesh routere ako se tko na to pali.
Nisam se puno igrao sa Mikrotikovim RouterOS-om, ali mislim da se tesko ista moze mjeriti sa OpenWRT-om. Cak i za nekoga tko nije bas linux proficient a za SSH je cuo samo kao Savez Socijalista Hvatske, tu je LuCI di svaki i najsitniji detalj mozes podesiti.
A da ni ne spominjem da su upravo izbacili i
Flint 2, trenutno je sa dobrim popustom na pre-order (naravno ja vec narucio prvi dan, za prvih 100 kupaca je bio $89). Jedva cekam da to cudo stigne.
P.S. Nemam nikakvi referral u ovim linkovim, cisto dobronamjerna preporuka. Ako modovi smatraju da je neprimjereno slobodno maknite.