Problem!!! TRazim pomoc!!!!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Problem!!! TRazim pomoc!!!!

11.01.2014 | 18:46
Poštovani!
Na macbook airu odjedanput mi se dogodilo sr..... Prakticki sam ga najnormalnije koristio( OS MAvericks) i napravio shut down...da bi kasnije kada sam ga upalio...bio bez operativnog sustava.... kako? upalim ga....pojavi se crna stranica sa porukom Insert bootable disk....Uzas ...kako je moglo sve nestati? Imam i imac stolni ali neznam kako da si pomognem?
Hvala unaprijed na pomoći!
11.01.2014 | 19:00
Možda je u pitanju i sam disk, a ne samo op. sustav?
11.01.2014 | 19:01
Napravi Hardware Test kao ovdje opisano:

support.apple.com/kb/HT1509?viewlocale=en_US
11.01.2014 | 19:12
Upravo radim taj test kao sto je opisano na toj stranici! o rezultatima kasnije! ali neznam kako da si vratim operativni sustav na macbok air....ja imam snow leopard na dvdu sta mi je ostao od imaca....ali gdje da ga stavim kada macbook air nema pogona... plus toga ja ni nemam vanjski pogon prijenosni jer mi jednostavno ne treba.... Kako sada? ja sam kopirao materijal s dvda i stavio svih 6,5gb-a na vanjski hdd.....stavio sam to u macair i pritisnuo bilo koje dugme ali nista od toga....nema tu pomoci!
11.01.2014 | 19:14
je si li nešto prčkao sa Bootcamp-om? Možda si ga pokrenuo i sad te traži da mu instaliraš prozorčine ili neki OS.
11.01.2014 | 19:16
Nije sigurno sve nestalo. Redom vjerojatnosti:

1. možda je crkao disk
2. možda je (zbog nekog malwarea ili krivo unesene terminal komande) pregažen GUID (nazovimo to "boot sektor")
3. možda je crkao SATA interface na MBA

Kako reče Tino, najprije AHT pa da vidimo što on kaže. Ako kaže da je disk ok i da nema hardverskih problema, onda disk warrior (samo treba bootati stroj s nekog vanjskog diska, ili odnijeti MBA do nekog tko ima Mac pa ga spojiti u target mode kao vanjski disk na zdravog maca, ili ga otvoriti pa izvaditi disk pa ga spojiti na drugog maca...).
11.01.2014 | 19:16
1. Polako, samo bez panike.
2. Šta je javio Hard Test nešto važno?
3. Koji ti je MacBook Air?

ima za sve riješenje, ne brini ništa.
11.01.2014 | 19:17
Fora je honeybunch trgovina:)))))))) > tino
11.01.2014 | 19:17
za sada iskreno nemam pojma! jer test napreduje sporo i polako......
11.01.2014 | 19:19
macbook air od 11/2012...i5....maverciksi su bili gore....4gba rama itd...neznam sta vise reci o njemu:(
11.01.2014 | 19:19
Pretpostavljam da ide sporo prvenstveno jer sam ja odabrao extended testing
11.01.2014 | 19:20
ivanbugy kaže:
plus toga ja ni nemam vanjski pogon prijenosni jer mi jednostavno ne treba.... Kako sada? ja sam kopirao materijal s dvda i stavio svih 6,5gb-a na vanjski hdd.....stavio sam to u macair i pritisnuo bilo koje dugme ali nista od toga....nema tu pomoci!

Install DVD od iMaca ti neće baš ništa pomoći.

Standardni Disk Utility koji bi mogao odande pokrenuti ti neće baš ništa pomoći s ovakvim problemom.

Ako AHT prođe u redu (ako ti ne prijavi hardverske kvarove), onda ti treba instalirani, funkcionalni OS na vanjskom HDD-u kojeg možeš iskoristiti za bootati MBA (ne instalacija) i onda na njemu disk warrior.

Ako nemaš to ništa i ako ne znaš o čemu pričam, ne čačkaj dalje ništa da ne napraviš veću štetu. Nosi to nekom tko se bolje snalazi, da ti pomogne, ali ne u servis, jer se u servisu ne bakću s takvim stvarima. Samo ti pregaze disk i nanovo instaliraju.
11.01.2014 | 19:22
smayooo nemoj me plašiti , mene obicnog laika , sa hrpom tehnikalija....i ovaj aht sta radim djeluje dosta scifi:((
11.01.2014 | 19:22
ivanbugy kaže:
Pretpostavljam da ide sporo prvenstveno jer sam ja odabrao extended testing

Da. To ti može trajati satima, možda i cijelu noć (ako naiđe na probleme). Skuliraj se, makni se od njega, čitaj knjigu, gledaj TV, odi prošeći malo, subota je, izađi na piće s društvom...
11.01.2014 | 19:24
ivanbugy kaže:
Fora je honeybunch trgovina:)))))))) > tino

Kupi nešto
11.01.2014 | 19:27
hhhahahah...iz dubrovnika da narucujem stvari kojih imam u porecu i vise nego potrebno ... jedino sta bi meni koristilo i sta je u principu najbolje je arganovo ulje.... nadam se da dubrovcani prepoznaju kvalitetu vasih usluga i da biznis ide dobro:))) test je spor za poludjet
11.01.2014 | 19:32
ivanbugy kaže:
hhhahahah...iz dubrovnika da narucujem stvari kojih imam u porecu i vise nego potrebno ... jedino sta bi meni koristilo i sta je u principu najbolje je arganovo ulje.... nadam se da dubrovcani prepoznaju kvalitetu vasih usluga i da biznis ide dobro:))) test je spor za poludjet

Nemaš u poreču divlje kava, ili gdje?
11.01.2014 | 19:37
Ima u kopru svega... ali ja ne konzumiram kavu u nikakvom obliku! zakiseljavanje tijela a i opcenito nisam ljubitelj kave vec cikorije i jecmene kave.....

Van toga.... test je gotov i pise doslovno no trouble found....
11.01.2014 | 19:40
ja imam i stolni mac osim MBA.... kako da si pomognem ... i imam instalacijski dvd od snow leoparda... fale samo hrpa kablova mozda:)....ne zanima me ako sve izbrisem sta je bilo na njemu ...vazno da radi i da si vratim sve kako je bilo....ja sam tip osobe koja sve drzi na vanjskom hdd tako da nema panike
11.01.2014 | 19:53
probaj ga startati ponovo.
11.01.2014 | 19:57
Ako nema hw kvara, onda kod paljenja drži cmd+R i bootaj recovery particiju. Prištekaj taj backup disk (pretpostavljam da je time machine backup?) i uklikaj restore from time machine backup.
11.01.2014 | 19:59
ivanbugy kaže:
ja imam i stolni mac osim MBA.... kako da si pomognem ... i imam instalacijski dvd od snow leoparda... fale samo hrpa kablova mozda:)....ne zanima me ako sve izbrisem sta je bilo na njemu ...vazno da radi i da si vratim sve kako je bilo....ja sam tip osobe koja sve drzi na vanjskom hdd tako da nema panike

Šta ti je na stolnom Mac-u? Bili mogao napraviti Mirror Image-a sztolnog na Air?
11.01.2014 | 23:18
evo me naiad.... ja nemam nikakav back up disk...ja imam instalacijski dvd od snow leopard iz 2009 kojeg sam dobio sa imacom...i to je to .....posto ga ne mogu ugurati u mba onda sam stavio sadržaj na neki vanjski hdd pa sam mislio na taj nacin ponovo instalirati operativni sustav ali nece i ja neznam....
11.01.2014 | 23:20
stvarno uz svu dobru volju neznam sta je mirror image..... moram googlat i procitat i naucit....moja znanja u rijesavanju takvih problema su ogranicena....
11.01.2014 | 23:26
Pa napisao si da sve držiš na vanjskom hdd??!
No, dobro...

1. PRESTANI PANIČARITI!
2. Ugasi Air. Upali Air i drži CMD+R da ti se pokrene emergency recovery
3. on će povući OS s interneta i instalirati sve na friško.
4. onda dalje kako ćeš vratiti sve kupljene aplikacije itd. ne znam, ako nemaš time machine backup, morat ćeš sve aplikacije iznova ručno instalirati i podesiti
5. To što imaš na vanjskom HDD kopiraj natrag na komp
11.01.2014 | 23:40
Trenutno sam u toj fazi.... Jer si spominjalo time machine.......... Imam blagi osjećaj da sam pogriješio....
Prilozi:
11.01.2014 | 23:46
Ako si u panici i nervozi, ne radi onda ništa. Poklopi sve, pogasi, idi spavati, gledaj filmove, izađi van među ljude, što god... Sutra ujutro lijepo doručkuj, popij bijelu kavu od ječma i cikorije i fino skuliran se primi posla...
11.01.2014 | 23:47
uploadao sam sliku...... ali se ne vidi..uglavnom drzao sam cmd plus r i onda odabrao prvu opciju ...tj. search time machine backups...ali kako rekoh imam osjecaj da sam pogrijesio.....trebao sam ono online??? ili?
11.01.2014 | 23:54
Uglavnom opcije nakon sta sam drzao su slijedece:
12.01.2014 | 00:03
Slika ti je prevelika za upload. Da, trebao si ono online, ali ponavljam ti još jednom - NE RADI TO SADA, TAKO NERVOZAN I UMORAN!!!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 19 sati
  • Junuz: Yonkis, riješeno.Ubio sam icloud/face time na svim uređajima.Iako se problem manifestovao na 16e.Svakako nekoristim face/imesage.Hvala
  • Yonkis: @Junuz - ti si u USA? Na čijoj si mreži? Vidiš li ti te poruke koje su poslane? Da nemaš USA Apple account? Ne znam, puno informacija nedostaje za ikakvo pojašnjenje. Ili otvori remu/post.
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

damir1, iAnte, Riba, robee, rusty, Anonimci (362)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.74 Seconds

Provided by iJoomla SEO