Problem!!! TRazim pomoc!!!!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Problem!!! TRazim pomoc!!!!

11.01.2014 | 18:46
Poštovani!
Na macbook airu odjedanput mi se dogodilo sr..... Prakticki sam ga najnormalnije koristio( OS MAvericks) i napravio shut down...da bi kasnije kada sam ga upalio...bio bez operativnog sustava.... kako? upalim ga....pojavi se crna stranica sa porukom Insert bootable disk....Uzas ...kako je moglo sve nestati? Imam i imac stolni ali neznam kako da si pomognem?
Hvala unaprijed na pomoći!
11.01.2014 | 19:00
Možda je u pitanju i sam disk, a ne samo op. sustav?
11.01.2014 | 19:01
Napravi Hardware Test kao ovdje opisano:

support.apple.com/kb/HT1509?viewlocale=en_US
11.01.2014 | 19:12
Upravo radim taj test kao sto je opisano na toj stranici! o rezultatima kasnije! ali neznam kako da si vratim operativni sustav na macbok air....ja imam snow leopard na dvdu sta mi je ostao od imaca....ali gdje da ga stavim kada macbook air nema pogona... plus toga ja ni nemam vanjski pogon prijenosni jer mi jednostavno ne treba.... Kako sada? ja sam kopirao materijal s dvda i stavio svih 6,5gb-a na vanjski hdd.....stavio sam to u macair i pritisnuo bilo koje dugme ali nista od toga....nema tu pomoci!
11.01.2014 | 19:14
je si li nešto prčkao sa Bootcamp-om? Možda si ga pokrenuo i sad te traži da mu instaliraš prozorčine ili neki OS.
11.01.2014 | 19:16
Nije sigurno sve nestalo. Redom vjerojatnosti:

1. možda je crkao disk
2. možda je (zbog nekog malwarea ili krivo unesene terminal komande) pregažen GUID (nazovimo to "boot sektor")
3. možda je crkao SATA interface na MBA

Kako reče Tino, najprije AHT pa da vidimo što on kaže. Ako kaže da je disk ok i da nema hardverskih problema, onda disk warrior (samo treba bootati stroj s nekog vanjskog diska, ili odnijeti MBA do nekog tko ima Mac pa ga spojiti u target mode kao vanjski disk na zdravog maca, ili ga otvoriti pa izvaditi disk pa ga spojiti na drugog maca...).
11.01.2014 | 19:16
1. Polako, samo bez panike.
2. Šta je javio Hard Test nešto važno?
3. Koji ti je MacBook Air?

ima za sve riješenje, ne brini ništa.
11.01.2014 | 19:17
Fora je honeybunch trgovina:)))))))) > tino
11.01.2014 | 19:17
za sada iskreno nemam pojma! jer test napreduje sporo i polako......
11.01.2014 | 19:19
macbook air od 11/2012...i5....maverciksi su bili gore....4gba rama itd...neznam sta vise reci o njemu:(
11.01.2014 | 19:19
Pretpostavljam da ide sporo prvenstveno jer sam ja odabrao extended testing
11.01.2014 | 19:20
ivanbugy kaže:
plus toga ja ni nemam vanjski pogon prijenosni jer mi jednostavno ne treba.... Kako sada? ja sam kopirao materijal s dvda i stavio svih 6,5gb-a na vanjski hdd.....stavio sam to u macair i pritisnuo bilo koje dugme ali nista od toga....nema tu pomoci!

Install DVD od iMaca ti neće baš ništa pomoći.

Standardni Disk Utility koji bi mogao odande pokrenuti ti neće baš ništa pomoći s ovakvim problemom.

Ako AHT prođe u redu (ako ti ne prijavi hardverske kvarove), onda ti treba instalirani, funkcionalni OS na vanjskom HDD-u kojeg možeš iskoristiti za bootati MBA (ne instalacija) i onda na njemu disk warrior.

Ako nemaš to ništa i ako ne znaš o čemu pričam, ne čačkaj dalje ništa da ne napraviš veću štetu. Nosi to nekom tko se bolje snalazi, da ti pomogne, ali ne u servis, jer se u servisu ne bakću s takvim stvarima. Samo ti pregaze disk i nanovo instaliraju.
11.01.2014 | 19:22
smayooo nemoj me plašiti , mene obicnog laika , sa hrpom tehnikalija....i ovaj aht sta radim djeluje dosta scifi:((
11.01.2014 | 19:22
ivanbugy kaže:
Pretpostavljam da ide sporo prvenstveno jer sam ja odabrao extended testing

Da. To ti može trajati satima, možda i cijelu noć (ako naiđe na probleme). Skuliraj se, makni se od njega, čitaj knjigu, gledaj TV, odi prošeći malo, subota je, izađi na piće s društvom...
11.01.2014 | 19:24
ivanbugy kaže:
Fora je honeybunch trgovina:)))))))) > tino

Kupi nešto
11.01.2014 | 19:27
hhhahahah...iz dubrovnika da narucujem stvari kojih imam u porecu i vise nego potrebno ... jedino sta bi meni koristilo i sta je u principu najbolje je arganovo ulje.... nadam se da dubrovcani prepoznaju kvalitetu vasih usluga i da biznis ide dobro:))) test je spor za poludjet
11.01.2014 | 19:32
ivanbugy kaže:
hhhahahah...iz dubrovnika da narucujem stvari kojih imam u porecu i vise nego potrebno ... jedino sta bi meni koristilo i sta je u principu najbolje je arganovo ulje.... nadam se da dubrovcani prepoznaju kvalitetu vasih usluga i da biznis ide dobro:))) test je spor za poludjet

Nemaš u poreču divlje kava, ili gdje?
11.01.2014 | 19:37
Ima u kopru svega... ali ja ne konzumiram kavu u nikakvom obliku! zakiseljavanje tijela a i opcenito nisam ljubitelj kave vec cikorije i jecmene kave.....

Van toga.... test je gotov i pise doslovno no trouble found....
11.01.2014 | 19:40
ja imam i stolni mac osim MBA.... kako da si pomognem ... i imam instalacijski dvd od snow leoparda... fale samo hrpa kablova mozda:)....ne zanima me ako sve izbrisem sta je bilo na njemu ...vazno da radi i da si vratim sve kako je bilo....ja sam tip osobe koja sve drzi na vanjskom hdd tako da nema panike
11.01.2014 | 19:53
probaj ga startati ponovo.
11.01.2014 | 19:57
Ako nema hw kvara, onda kod paljenja drži cmd+R i bootaj recovery particiju. Prištekaj taj backup disk (pretpostavljam da je time machine backup?) i uklikaj restore from time machine backup.
11.01.2014 | 19:59
ivanbugy kaže:
ja imam i stolni mac osim MBA.... kako da si pomognem ... i imam instalacijski dvd od snow leoparda... fale samo hrpa kablova mozda:)....ne zanima me ako sve izbrisem sta je bilo na njemu ...vazno da radi i da si vratim sve kako je bilo....ja sam tip osobe koja sve drzi na vanjskom hdd tako da nema panike

Šta ti je na stolnom Mac-u? Bili mogao napraviti Mirror Image-a sztolnog na Air?
11.01.2014 | 23:18
evo me naiad.... ja nemam nikakav back up disk...ja imam instalacijski dvd od snow leopard iz 2009 kojeg sam dobio sa imacom...i to je to .....posto ga ne mogu ugurati u mba onda sam stavio sadržaj na neki vanjski hdd pa sam mislio na taj nacin ponovo instalirati operativni sustav ali nece i ja neznam....
11.01.2014 | 23:20
stvarno uz svu dobru volju neznam sta je mirror image..... moram googlat i procitat i naucit....moja znanja u rijesavanju takvih problema su ogranicena....
11.01.2014 | 23:26
Pa napisao si da sve držiš na vanjskom hdd??!
No, dobro...

1. PRESTANI PANIČARITI!
2. Ugasi Air. Upali Air i drži CMD+R da ti se pokrene emergency recovery
3. on će povući OS s interneta i instalirati sve na friško.
4. onda dalje kako ćeš vratiti sve kupljene aplikacije itd. ne znam, ako nemaš time machine backup, morat ćeš sve aplikacije iznova ručno instalirati i podesiti
5. To što imaš na vanjskom HDD kopiraj natrag na komp
11.01.2014 | 23:40
Trenutno sam u toj fazi.... Jer si spominjalo time machine.......... Imam blagi osjećaj da sam pogriješio....
Prilozi:
11.01.2014 | 23:46
Ako si u panici i nervozi, ne radi onda ništa. Poklopi sve, pogasi, idi spavati, gledaj filmove, izađi van među ljude, što god... Sutra ujutro lijepo doručkuj, popij bijelu kavu od ječma i cikorije i fino skuliran se primi posla...
11.01.2014 | 23:47
uploadao sam sliku...... ali se ne vidi..uglavnom drzao sam cmd plus r i onda odabrao prvu opciju ...tj. search time machine backups...ali kako rekoh imam osjecaj da sam pogrijesio.....trebao sam ono online??? ili?
11.01.2014 | 23:54
Uglavnom opcije nakon sta sam drzao su slijedece:
12.01.2014 | 00:03
Slika ti je prevelika za upload. Da, trebao si ono online, ali ponavljam ti još jednom - NE RADI TO SADA, TAKO NERVOZAN I UMORAN!!!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 8 sati
  • VanjusOS: ovo lasersko graviranje izgleda odlično, nikakve naljepnice!
  • Bertone: ... i da, mislim da je sad graviranje oko 20€
  • Bertone: Lasersko graviranje, baci oko na [link] , ovako izgleda na T14s koji sam nosio kod njih s time da nisam htio baš sve znakove nego samo par osnovnih, tipkovnica je isto bila DE [link]
  • jura22: Radije kupi naljepnice. Ima ih na oglasniku: [link]
  • Riba: Puno, jer ako se ne varam mora se mijenjati kuciste.
  • CoffeePod: Kupio MBP16" M4, al tipkovnica je njemacka. Zna li se koliko bubvrega dode zamjena tipki da mi bude HR?
  • Soffoklo: Misliš bravo retardirana EU birokracija
  • drpongrac23: Bravooo Apple, super!!!
  • m@xym: a evo i pojašnjenja: [link]
  • Yonkis: In iOS 26.2, Wi-Fi network synchronization between iPhone and Apple Watch will no longer be available in the EU.
  • hal9000: HAHAHAHAHAHA: [link]
  • dpasaric: Iskreno, i meni Liquid Glass ide na živce i nije im to trebalo. Srećom barem se na iPhoneu lako ugasi u onim opcijama za invalidne osobe.
  • Borisone: Ne znam što su se svi uspuhali oko Liquid Glass, a tragediju od prikaza UI-a na ne-retina ekranima se tolerira više od desetljeća.
  • CoffeePod: Dyeovog odlazak je mozda najbolja stvar. Racunam da ce implementirat malo nazad Mavericks draži i da će utišat Liquid Glass gimmick. Apple se stvarno mora sjetiti da ljudi vole Apple upravo radi blenda vrhunskog hardware i software koji je funkcionalna koliko i lijepo izgleda. Liquid Glass je form over function 101.
  • Yonkis: Sa novim WApp updateom funkcionalan WhatsApp app na Apple Watchu.
  • IgorD: Zašto ne bi bilo istina? O tom se govori danima, neki ljudi slave što je Dye otišao. Trebao si otvoriti temu
  • Djuro genijalac: Sve mi se čini da je ovo istina..?
  • Djuro genijalac: [link]
  • IgorD: ovo je bilo na 17
  • IgorD: [link]
  • IgorD: Meni radi paste, iPhone Max 15, nije zadnji ios
  • smayoo: Ne možeš s iphonea
  • Djuro genijalac: Jbm, kak se pastea link u vikalicu?
  • Djuro genijalac: Ne znam jel ovo istina, ali....
  • Air: Ja sam u Zg, reci što i kada trebaš?
  • drlovric: Ima li neka dobra dusa iz Zagreba da mi preuzme hedan mali paket i preusmjeri ga na paketomat ili kakogod u Zupanju? :)
  • smayoo: [link]
  • ydrea: @Vanjuška - imamo! Poslao sam ti pp ;)
  • drlovric: Akom znate nekoga da prodaje SteamDeck, ja bih to kupio...
  • Piko: Zašto WP ? .... ima .... samo ja radim u Laravelu, no WP mi nije stran.. što konkretno treba ?
  • dpasaric: Svi otišli u keramičare. Naš ex-voditelj weba radi s mramorom sada. :)
  • Vanjuška: Imamo li na Jabučnjaku ikoga tko je vičan WordPressu i općenito web hokus pokus?
  • Riba: Anker ili Baseus i na miru si.
  • drlovric: Ja vjerujem Ankeru. Godinama bez problema
  • dpasaric: Ne kupuj nikada jeftine punjače za auto, gomila je uništenih iPhonea na taj način.
  • Yonkis: ima netko za preporučiti autopunjač a da ima USB C i USB A? Ne vjerujem ovima ovim artiklima od 5€.
  • zvone: Vrhunski. Moj prvi OS je 7.5. Digao ga i igrao Sim Tower satima. Kao u stara dobra vremena.
  • smayoo: Evo stavio sam ja [link]
  • dpasaric: To je vrijedan link, nemoj da se izgubi na Vikalici, imamo u forumu grupu MacOS Classic, pa ostavi tamo da ostane
  • IgorD: Da, mogao bih nekom to amjestit full scree da se šokira kad se vrati a komp
  • smayoo: hvala!
  • drlovric: Ovo je tako cool. Svaka cast!!
  • Ender: @IgorD: ovo je sjajno! hvala!
  • IgorD: > Infinite Mac is a collection of classic Macintosh and NeXT system releases and software, all easily accessible from the comfort of a web browser
  • IgorD: Upravo otkrio: [link]
  • m@xym: RIP Deajn Ristanović, jedan od rijetkih koji je postao legenda još za svog života (barem nama koji smo pratili same početke kompjuterizacije u bivšoj državi.
  • smayoo: :(
  • IgorD: Računari itd. RIP
  • Yonkis: Zar Apple nije mogao napraviti bolji emoji za miša, tj za magic mouse?
  • Miro Spiro: Umro Dejan Ristanović :( RIP

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.70 Seconds

Provided by iJoomla SEO