Problem!!! TRazim pomoc!!!!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Problem!!! TRazim pomoc!!!!

11.01.2014 | 18:46
Poštovani!
Na macbook airu odjedanput mi se dogodilo sr..... Prakticki sam ga najnormalnije koristio( OS MAvericks) i napravio shut down...da bi kasnije kada sam ga upalio...bio bez operativnog sustava.... kako? upalim ga....pojavi se crna stranica sa porukom Insert bootable disk....Uzas ...kako je moglo sve nestati? Imam i imac stolni ali neznam kako da si pomognem?
Hvala unaprijed na pomoći!
11.01.2014 | 19:00
Možda je u pitanju i sam disk, a ne samo op. sustav?
11.01.2014 | 19:01
Napravi Hardware Test kao ovdje opisano:

support.apple.com/kb/HT1509?viewlocale=en_US
11.01.2014 | 19:12
Upravo radim taj test kao sto je opisano na toj stranici! o rezultatima kasnije! ali neznam kako da si vratim operativni sustav na macbok air....ja imam snow leopard na dvdu sta mi je ostao od imaca....ali gdje da ga stavim kada macbook air nema pogona... plus toga ja ni nemam vanjski pogon prijenosni jer mi jednostavno ne treba.... Kako sada? ja sam kopirao materijal s dvda i stavio svih 6,5gb-a na vanjski hdd.....stavio sam to u macair i pritisnuo bilo koje dugme ali nista od toga....nema tu pomoci!
11.01.2014 | 19:14
je si li nešto prčkao sa Bootcamp-om? Možda si ga pokrenuo i sad te traži da mu instaliraš prozorčine ili neki OS.
11.01.2014 | 19:16
Nije sigurno sve nestalo. Redom vjerojatnosti:

1. možda je crkao disk
2. možda je (zbog nekog malwarea ili krivo unesene terminal komande) pregažen GUID (nazovimo to "boot sektor")
3. možda je crkao SATA interface na MBA

Kako reče Tino, najprije AHT pa da vidimo što on kaže. Ako kaže da je disk ok i da nema hardverskih problema, onda disk warrior (samo treba bootati stroj s nekog vanjskog diska, ili odnijeti MBA do nekog tko ima Mac pa ga spojiti u target mode kao vanjski disk na zdravog maca, ili ga otvoriti pa izvaditi disk pa ga spojiti na drugog maca...).
11.01.2014 | 19:16
1. Polako, samo bez panike.
2. Šta je javio Hard Test nešto važno?
3. Koji ti je MacBook Air?

ima za sve riješenje, ne brini ništa.
11.01.2014 | 19:17
Fora je honeybunch trgovina:)))))))) > tino
11.01.2014 | 19:17
za sada iskreno nemam pojma! jer test napreduje sporo i polako......
11.01.2014 | 19:19
macbook air od 11/2012...i5....maverciksi su bili gore....4gba rama itd...neznam sta vise reci o njemu:(
11.01.2014 | 19:19
Pretpostavljam da ide sporo prvenstveno jer sam ja odabrao extended testing
11.01.2014 | 19:20
ivanbugy kaže:
plus toga ja ni nemam vanjski pogon prijenosni jer mi jednostavno ne treba.... Kako sada? ja sam kopirao materijal s dvda i stavio svih 6,5gb-a na vanjski hdd.....stavio sam to u macair i pritisnuo bilo koje dugme ali nista od toga....nema tu pomoci!

Install DVD od iMaca ti neće baš ništa pomoći.

Standardni Disk Utility koji bi mogao odande pokrenuti ti neće baš ništa pomoći s ovakvim problemom.

Ako AHT prođe u redu (ako ti ne prijavi hardverske kvarove), onda ti treba instalirani, funkcionalni OS na vanjskom HDD-u kojeg možeš iskoristiti za bootati MBA (ne instalacija) i onda na njemu disk warrior.

Ako nemaš to ništa i ako ne znaš o čemu pričam, ne čačkaj dalje ništa da ne napraviš veću štetu. Nosi to nekom tko se bolje snalazi, da ti pomogne, ali ne u servis, jer se u servisu ne bakću s takvim stvarima. Samo ti pregaze disk i nanovo instaliraju.
11.01.2014 | 19:22
smayooo nemoj me plašiti , mene obicnog laika , sa hrpom tehnikalija....i ovaj aht sta radim djeluje dosta scifi:((
11.01.2014 | 19:22
ivanbugy kaže:
Pretpostavljam da ide sporo prvenstveno jer sam ja odabrao extended testing

Da. To ti može trajati satima, možda i cijelu noć (ako naiđe na probleme). Skuliraj se, makni se od njega, čitaj knjigu, gledaj TV, odi prošeći malo, subota je, izađi na piće s društvom...
11.01.2014 | 19:24
ivanbugy kaže:
Fora je honeybunch trgovina:)))))))) > tino

Kupi nešto
11.01.2014 | 19:27
hhhahahah...iz dubrovnika da narucujem stvari kojih imam u porecu i vise nego potrebno ... jedino sta bi meni koristilo i sta je u principu najbolje je arganovo ulje.... nadam se da dubrovcani prepoznaju kvalitetu vasih usluga i da biznis ide dobro:))) test je spor za poludjet
11.01.2014 | 19:32
ivanbugy kaže:
hhhahahah...iz dubrovnika da narucujem stvari kojih imam u porecu i vise nego potrebno ... jedino sta bi meni koristilo i sta je u principu najbolje je arganovo ulje.... nadam se da dubrovcani prepoznaju kvalitetu vasih usluga i da biznis ide dobro:))) test je spor za poludjet

Nemaš u poreču divlje kava, ili gdje?
11.01.2014 | 19:37
Ima u kopru svega... ali ja ne konzumiram kavu u nikakvom obliku! zakiseljavanje tijela a i opcenito nisam ljubitelj kave vec cikorije i jecmene kave.....

Van toga.... test je gotov i pise doslovno no trouble found....
11.01.2014 | 19:40
ja imam i stolni mac osim MBA.... kako da si pomognem ... i imam instalacijski dvd od snow leoparda... fale samo hrpa kablova mozda:)....ne zanima me ako sve izbrisem sta je bilo na njemu ...vazno da radi i da si vratim sve kako je bilo....ja sam tip osobe koja sve drzi na vanjskom hdd tako da nema panike
11.01.2014 | 19:53
probaj ga startati ponovo.
11.01.2014 | 19:57
Ako nema hw kvara, onda kod paljenja drži cmd+R i bootaj recovery particiju. Prištekaj taj backup disk (pretpostavljam da je time machine backup?) i uklikaj restore from time machine backup.
11.01.2014 | 19:59
ivanbugy kaže:
ja imam i stolni mac osim MBA.... kako da si pomognem ... i imam instalacijski dvd od snow leoparda... fale samo hrpa kablova mozda:)....ne zanima me ako sve izbrisem sta je bilo na njemu ...vazno da radi i da si vratim sve kako je bilo....ja sam tip osobe koja sve drzi na vanjskom hdd tako da nema panike

Šta ti je na stolnom Mac-u? Bili mogao napraviti Mirror Image-a sztolnog na Air?
11.01.2014 | 23:18
evo me naiad.... ja nemam nikakav back up disk...ja imam instalacijski dvd od snow leopard iz 2009 kojeg sam dobio sa imacom...i to je to .....posto ga ne mogu ugurati u mba onda sam stavio sadržaj na neki vanjski hdd pa sam mislio na taj nacin ponovo instalirati operativni sustav ali nece i ja neznam....
11.01.2014 | 23:20
stvarno uz svu dobru volju neznam sta je mirror image..... moram googlat i procitat i naucit....moja znanja u rijesavanju takvih problema su ogranicena....
11.01.2014 | 23:26
Pa napisao si da sve držiš na vanjskom hdd??!
No, dobro...

1. PRESTANI PANIČARITI!
2. Ugasi Air. Upali Air i drži CMD+R da ti se pokrene emergency recovery
3. on će povući OS s interneta i instalirati sve na friško.
4. onda dalje kako ćeš vratiti sve kupljene aplikacije itd. ne znam, ako nemaš time machine backup, morat ćeš sve aplikacije iznova ručno instalirati i podesiti
5. To što imaš na vanjskom HDD kopiraj natrag na komp
11.01.2014 | 23:40
Trenutno sam u toj fazi.... Jer si spominjalo time machine.......... Imam blagi osjećaj da sam pogriješio....
Prilozi:
11.01.2014 | 23:46
Ako si u panici i nervozi, ne radi onda ništa. Poklopi sve, pogasi, idi spavati, gledaj filmove, izađi van među ljude, što god... Sutra ujutro lijepo doručkuj, popij bijelu kavu od ječma i cikorije i fino skuliran se primi posla...
11.01.2014 | 23:47
uploadao sam sliku...... ali se ne vidi..uglavnom drzao sam cmd plus r i onda odabrao prvu opciju ...tj. search time machine backups...ali kako rekoh imam osjecaj da sam pogrijesio.....trebao sam ono online??? ili?
11.01.2014 | 23:54
Uglavnom opcije nakon sta sam drzao su slijedece:
12.01.2014 | 00:03
Slika ti je prevelika za upload. Da, trebao si ono online, ali ponavljam ti još jednom - NE RADI TO SADA, TAKO NERVOZAN I UMORAN!!!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 6 sati, 38 minuta
  • Yonkis: "obaviti", pobjeglo mi, naletio sam na šaht u vožnji.
  • Yonkis: Kloba, ne možemo ti ga MI aktivirati, to moraš sam bavi
  • Kloba: Pozdrav ekipa ima neki znalac da mi aktivira whats app?
  • smayoo: A propos smještanja konektora... :P
  • smayoo: U Beogradu ulazi stari deda sa štapom, klimavo i s mukom u gradski autobus, obrati se vozaču: "Mladiću reci mi gde bih mogao da smestim kosti...?", a vozač na to skoči ljutito: "Nemoj da tebi Kosta smesti!" :D
  • Bertone: Bolje i straga nego kad ga Apple smjesti ispod :D
  • jura22: I smjestila ga straga.
  • smayoo: To je sve EU standardizirala na USB-C. :D
  • jura22: Izgleda da mora biti više od dva konektora!
  • jura22: Landtag Brandenburg ih ke nabrojao: Gejevi, lezbijke, androgini, birodne osobe, trans muškarci, trans žene, rodno promjenjive osobe, rodno kvir osobe, interseksualne osobe, interseksualne žene, interseksualni muškarci, transseksualne osobe, transseksualne žene, transseksualni muškarci, trans osobe, transmuške osobe, transženske osobe, rodno fluidne osobe, panrodne osobe, osobe s dva duha (
  • jura22: Misliš da se smiju stavljati samo muški ili ženski konektori?
  • smayoo: :D
  • Riba: Po muskim i zenskim konektorima.
  • jura22: Zašto ženski robot mora imati sise? U stvari, zašto uopće postoje muški i iženski roboti? Kako ih tazlikovati?
  • smayoo: @bbosnjak, otvori temu u forumu pa pitaj da ti se jave jabučari iz Zagreba ili okolice koji imaju monitor iz te generacije da probaš s njihovom ciglom
  • smayoo: Aha, to ima vanjsku ciglu za napajanje? Pa da, onda svakako treba probati s drugom ciglom prije ikakvog servisa.
  • jura22: Sumnjam. Rekoi su neka nabavim nateriju i onda je budu zamijenili. U stvari, trebao sam je nabaviti, sam zamijeniti i inda njima odnjeti novce.
  • dpasaric: Za Cinemu 23 prvo provjeri da nije samo napajanje, 90% slučajava bude to.
  • Riba: Vjerojatno su pretrpani poslom kao i svi.
  • jura22: Vidim hvalite RAM servis. Ja sam ih pitao za promjenu baterije pa su poceli kolutati s ocima. Kao da su me htjeli otpiliti.
  • jura22: Jok, Ludbreg je centar svijeta.
  • bbosnjak: Jbg. mi Zagrebčani mislimo da smo u cetru svijeta. Hvala na linku.
  • Riba: Kad ljudi ne kazi lokaciju obicno se radi o Zagrebu. :) U tom slucaju preporuka za [link]
  • Riba: A gdje se nalazis?
  • bbosnjak: Imam Apple Cinema Display 23-Inch. Radio je ok do prije mjesec dana i prekrasan je. Imao je jednu crtu mrtvih pisela po sredini ali koga briga kad je tako elegantan i dobru sliku ima. I onda je prestao raditi. Ima li igdje servis koji bi to mogao pogledati i možda popraviti ili bi to možda netko udomio pa se time pozabavio. Ne mogu se natjerati da ga odnesem na glomaznni otpad ko da je neki šte
  • smayoo: [link]
  • Pongy75: Meni se čini i jedno i drugo, app šema. A vaditi se na bilesnu djecu, ako je to uopće istina je krajnje bezobrazno. Ovo mjesto nikad nije bila takva zajednica.
  • drlovric: Ja sam slab na djecu i radio bih pomogao i u ovom konkretnom slucaju. Vec sam to radio ovdje. Samo nisam shvatio kakvu pomoc on ocekuje konkretno. Da skupimo pare za M4 ili da mu ga nekako nadjemo unutar njegovog budzeta. Taj dio mi nije jasan...
  • Pongy75: Napad je najbolja obrana - kad te uberu!
  • Sarek: I stvarno mu nitko nije ništa loše napisao, a on je odmah krenuo u neke obrambene teze
  • Sarek: Meni je isto bilo čudno da na jasno postavljeno pitanje krenu traktati nečega što nema veze s pitanjem. Dva su moguća scenarija ili se čovjek pogubio u svemu i samo se krivo izrazio ili je stvarno neka muljaža. U svakom slučaju trebalo bi objašnjenje od dotičnog člana ili ako je ovo drugo u pitanju neka admini reagiraju
  • jura22: Tu je pitao nesto za MacMini M4 > M4 Pro
  • jura22: [link]
  • Pongy75: Avioni, milioni. kamioni
  • matijazx: -- to je bila prevara. Kolega forumaš mu je htio posuditi svoj Mac, al ovaj nije htio. Scammer.
  • Pongy75: Malo popratiti postove, sve je bez logike. Šarena priča, ima svega.
  • jura22: 8.2.2025. Pise da je sve prebacio s M4 na M4 Pro, ne znam tko je ovdje lud?
  • jura22: Cijela prića je čudna. Pošto se radi o bolesnom djetetu ne želim griješiti dušu.
  • marioart: izgelda da je obrisana... ja sam se ponudio za pomoc dvaput, ali sam izignoriran... cudna situacija
  • jura22: Gdje je tema o M4 MM za onu curicu?
  • Gjuroo: @Yonkis: Otvori temu... :D
  • Yonkis: Zašto su plavuše a onda nakon njih riđokose tako upečatljive?
  • smayoo: RIP :(
  • Yonkis: John C. Dvorak dies aged 80
  • 1v@n: Uzmem ih sa sobom onda idući put kad opet idem za HR
  • dpasaric: Pa nemojte baciti, mogu uvijek biti izloženi ako su ok očuvani.
  • 1v@n: Jel vam za muzej odgovaraju iCloud zaključani uređaji? Dobio sam iPhone 5 i iPad 2 koji su zaključani. Djeca praznila kuću od preminulih baka/djedova i nemaju nikakav pristup mailovima/passwordima. Probali smo kontaktirati Apple, ali nisu ni odgovorili. Ispravno i očuvano, ali cigla
  • dpasaric: Zadnji model koji imamo u muzeju je 5c! :)
  • drlovric: Zasto bi itko kupovao iPhone 3GS a da nije neki muzej? :/ Ja imam svoj iPhone 3G negdje u stvarima. Dao bih ga besplatno ako nekome vrijedi. Nisam uopce znao da to ljudi kupuju i traze.
  • smayoo: Odgovarajuća "tema" je oglasnik. Za cijenu potraži slične uređaje na e-bayu, poprati na kojem iznosu završavaju licitacije pa korigiraj cijenu s obzirom na trošak dostave iz te zemlje.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.75 Seconds

Provided by iJoomla SEO