Koji SSD za MBP 2008?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Koji SSD za MBP 2008?

27.04.2013 | 00:31
Znam da se dosta pričalo, ali star sam i glup.

Udahnuo bi život u svoj vjerni MBP 2008, izbor SSDova mi je ograničen na sljedeće modele, pa bih cijenio koji pametan savjet oko odabira:

www.blink.com.kw/product-detail/crucial-...b-s-ct256v4ssd2.html
www.blink.com.kw/product-detail/samsung-...rea-mz-7td250bw.html

Pročitao sam da za moj model mora biti 3Gb/s, ne piše brzina za ovog Samsunga.

Tnx!
27.04.2013 | 07:41
Mislim da ako možeš nabaviti intel,da nećeš pogriješiti. Najveći broj forumaša u brojnim temama o ssd, njega preporučuju. Što se tiče brzine mislim da możeš uzeti i brži a sabirnica od maca će spustiti na brzinu kojoj njoj paše. Imat češ brži disk za ubuduće... naravno i malo skuplji.
27.04.2013 | 12:52
Nemaju intel u ponudi koliko vidim. Negdje an Apple forumu sam naletio na informaciju da 6Gb/s neće raditi u MBP 2008 iako mi je logično ovo što ti kažeš.
27.04.2013 | 13:28
Moras paziti na problematiku SATA2 (3GBps) i SATA3 (6GBps) kontrolera. Naime, primjeceno je da se stariji (neki ne svi) modeli SATA2 kontrolera cudno ponasaju kad se na njih prikljuci SATA3 uredjaj. Oni iz nepoznatih razloga odluce izabrati SATA1 (1.5GBps) brzinu rada sa SATA3 uredjajom. Ja sam imao slucaj sa Mac Mini late 2009 gdje mi se OWC Mercury EXTREME 6G tako spojio (Link Speed: 3Gigabit, Negotiated Link Speed: 1.5Gigabit). Nista nisam mogao napraviti po tom pitanju, a nije mi bilo normalno koristiti SSD na 1.5GBps. Nabavio sam drugi SSD koji je bio samo SATA2 i on se je normalno spojio na 3Gbps.
Koliko vidim ovaj Crucial koji si predlozio je SATA2 pa bi moj izbor pao na njega. Intel je sigurno u vrhu danasnje ponude, ali jos uvijek nemam potvrdu dali radi (na 3Gbps) u starijim mashinama.

Evo review koji potvrdjuje da je Crucial SATA2
www.legitreviews.com/article/2010/1/
27.04.2013 | 13:59
Potroši novce na nekaj pametnije!
27.04.2013 | 14:19
Hvala jmirakul na korisnim informacijama!

@zabac, sada imam dovoljno para da mogu potrositi i na pametno i na glupo!
27.04.2013 | 14:28
Kljucna rijec je sada...
27.04.2013 | 17:34
Iskreno, ne vidim što bi to bilo pametnije od SSDa. Jučer sam u svoj Mac Mini 2010 ubacio SSD, digao ga sa 2 na 4GB memorije i to je sad skroz novi stroj.

Sve se događa trenutno. Iskreno, nakon više od godinu dana sa Mac Book Airom nisam se trebao posebno iznenaditi, ali svejedno jesam. Boota unutar 5-6 sekundi, a čak se i FireFox pokrene i prikaže homepage untar sekunde.
27.04.2013 | 17:44
Osim brzine, meni je jako bitna stvar i da laptop nema pokretnih dijelova (osim ventilatora, naravno).

Ne strahujes prilikom transporta, udara, noseci laptop dok se HD vrti i sl. problema

Velika doza rizika gubitka HD i pohranjenih podataka se eliminira ugradnjom SSD koji nema mehanickih pokretnih dijelova.

Samo Riba kupuj, kad ces ako neces sad
27.04.2013 | 18:53
Ma i ja mislim da je ovo no brainer, pogotovo za mene. Naime, planirao sam uzeti novi Mini, ali ovaj MBP me sasvim dobro sluzi, ni trenutnih 200GB ne mogu napuniti, tako da će sa SSDom biti novi stroj i sigurno me dobro služiti još koju godinu.
27.04.2013 | 19:00
28.04.2013 | 07:47
Ovaj problem sa prepolovljenim SATA transfer rate-om, o kojemu je pisao Mirakul nije za zanemariti kod "starijih" Mac-ova, pogledaj svakako dali postoji neki EFI Firmware Update za tvoj MBP. Ja sam našao ovo support.apple.com/kb/HT3561
ali za mali "mlađe". A i SSD-ovi su uvidjeli da kod Mac-a "starije" ima drugo značenje nego kod PC-ja tako da su sa njihove strana skoro pa svi reagirali sa Firmware Update.
Ovaj Samsung je za tvog "veterana" dobar izbor, rokni ga i prst u uho. Koliko je to para u € ili Kn?
28.04.2013 | 09:25
Bilo koji koji je ima DRAM umjesto FLASH-a! Ako je malo skupo, onda SLC SSD.
28.04.2013 | 11:15
A sto ja znam koji ima sto.
tino, cijena je 1200 kuna...gledam sada na nabava.net, otprilike su slicne cijene i kod nas ako me oci ne varaju.
29.04.2013 | 07:47
zabac kaže:
Bilo koji koji je ima DRAM umjesto FLASH-a! Ako je malo skupo, onda SLC SSD.

Žabac, šta će mu SLC kad mu SATA ima problema propustiti i ovo.
29.04.2013 | 09:29
Zato jer generiraju manje grešaka (u stvari, kontroler ima manje posla za ispravljanje grešaka) i time su brži. Na stranu što je sabirnica sporija, ja bi uzeo SLC SSD (kad bi kupovao). Istina je kako im je kapacitet manji. Po meni tehnologija SSD-a nije dovoljno zrela (kako je tino1 imao par članaka o tome kako treba disk održavati jer se uspori nakon nekog vremena) i ja je ne mislim još koristiti. Ovdje me nitko nije uspio razuvjeriti. Čitam kako se Firefox diže u sekundi (to je onaj profesionalni origram s kojim se novac zarađuje) i/ili se OSX diže za par sekundi (a svi tvrde kako ne gase računalo) ....
S druge strane "diskovi" s DRAM-om su još uvijek užasno skupi (čak i za red veličine) za malecki kapacitet koji nude.
29.04.2013 | 09:56
Razuvjerilo bi te da ispropaš malo duže nego samo u šopu nešto tipkati po nekom novom stroju. Vjeruj mi ja bez SSD-a više neću. Gasim stroj svaki dan, i štedim time bateriju (Ciklusa 810 a zdravlje još uvjek 91%). Kod dizanja iole zajebanijih Software-a da ne govorim.
To s DRAM-om bi mi ipak morao malo bolje objasniti, nisam do sad našao ništa u tom smijeru šta bi bilo stabilno u prenosnicima?
SLC je stvarno preskup za ono šta više daje, MLC je za nas male smrtnike 1. izbor. Po gotovo za ove starije Strojeve kao ovaj Ribin.
29.04.2013 | 20:24
> Čitam kako se Firefox diže u sekundi (to je onaj profesionalni origram s kojim se novac zarađuje) i/ili se OSX diže za par sekundi (a svi tvrde kako ne gase računalo) ....

Naravno da sam dao primjer sa stvarima koje svi mogu razumijeti. Koja korist od informacije koliko se diže neka aplikacija koju (skoro) nitko ne koristi?

Čak niti ne koristim Firefox, em mi se nikad nije sviđao, em se dizao znatno duže nego Safari. Sad su tu negdje, Safari se pojavi u trenu, Firefox u dva trena.
29.04.2013 | 21:48
@IgorD, Bila retorika.

@tino1, vjerujem kako si koristio nekad davno RAM Disk. To je bio jedan od načina da se dio memorije pretvori u disk (što je bilo svjetlosnim godinama brže od disketa, HDD-a). Jedino je kapacitet bio maleni. Dalje se rodila ideja (kad su pojeftinili memorijski moduli), strpati module na kartice i uvaliti ih u kompove. Daljnjim pojeftinjenjem su ih strpali u kućišta koja su dimenzijama kao i diskovi (3,5"). Jedono što sam zeznuo je to što DRAM SSD rade za SAS sabirnicu (previdio sam) i ispričavam se. Znam da su skupi i brzi. Koliko sam shvatio kako im je jedina mana napajanje.
30.04.2013 | 00:22
Napajanje je jedna od većih mana, ne rade bez struje i gube sve šta je na njima. To sa malim kapacitetima i nije više toliko bitno jer se sve da spremiti u neki oblak ako ti treba prostora.
30.04.2013 | 00:34
Mslim da to rjesavaju s baterijom. Znaci, ne govori se vise o RAM driveu, vec o samostalnim diskovima, tj. poljima.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 sati, 3 minuta
  • cariblanco: Moj omiljeni bend Guns N’ Roses večeras u begišu....bilo bi fora da kažu "pumpaj" :D
  • Junuz: Yonkis, riješeno.Ubio sam icloud/face time na svim uređajima.Iako se problem manifestovao na 16e.Svakako nekoristim face/imesage.Hvala
  • Yonkis: @Junuz - ti si u USA? Na čijoj si mreži? Vidiš li ti te poruke koje su poslane? Da nemaš USA Apple account? Ne znam, puno informacija nedostaje za ikakvo pojašnjenje. Ili otvori remu/post.
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, robee, smayoo, songoku, ZeljkoB, Anonimci (403)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.83 Seconds

Provided by iJoomla SEO