Fusion Drive za sve
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Fusion Drive za sve

17.01.2014 | 14:45
@9a5bsz - da li bi ti možda virtualizacija za Win dio bila jednostavnije rješenje (VirtualBox/Fusion/Parallels)?
  • 9a5bsz
  • Posjetitelj
17.01.2014 | 14:58
@rusty-neznam za virtualizaciju kroz parallelse i rad sa uredjajima za koje mi trebaju Windowsi.
Za Windowse dignute na MBP radi sve kako treba
17.01.2014 | 17:40
trajanje baterije će se ovisno o ugrađenim SSD/HDD-ovima u pravilu malo pogoršati - ali u praksi se to neće ni osjetiti. Jer broj pristupa od strane OS se neće poduplati nakon ugradnje Fusion Driva, nego će se podjeliti na sad ugrađeni SSD/HDD, pogotovo šta će najviše temporalnih pristupa biti odrađeno od štedljivijog SSD-a tako da će to kompenzirati veću potrošnju. U praxsi se ne osjeti nikakva razlika.

I ako Apple kaže da bi Bootcamp parttitija trebala biti na HDD-u, može i na SDD-u.

I to:

Windows-Backup sa WinClone napraviti, Mac sa TimeMachine Backup, sa OSX-Bootsticka boot, sve HD-ove izbriši i SSD podjeli u dvije
partitie a HDD formatiraj u jednu partitiju.

1. sa USB-Stika boot i pokrenuti Terminal
2. "diskutil cs list" traži UUID od Logical Volume Group- (negdje na početku), markitaj i sa (CMD)+(C) kopiraj.
3. "diskutil cs delete UUID" (na mijesto ove UUID sa (CMD)+(V) onu kopiranu UUID umetni)
Sad u Diskovi prazni.
4. diskutil partitionDisk disk0 2 GPTFormat fat32 BOOTCAMP 100G jhfs+ coreStorage R
(mijesto 100G možeš staviti ovisno koliko ti za tvoj Bootcamp treba, i koliki ti je SSD koliko želiš)
5. diskutil cs create "FusionDisk" disk0s3 disk1
6. Na kraju odgovora je opet jedan UUID, njega opet kopiraj.
7. diskutil cs createVolume UUID jhfs+ "FusionDrive" 100%
ovamo stavi UUID koji si kopirao.

Sad ti je već sve spremno za vraćanje Backup-ova. Ali možda ti je interesantno vidjeti brzinu FD-a. Da vidiš dali je sve bilo uspješno.

8. cd /Volumes
9. cd FusionDrive
10. time dd if=/dev/zero bs=1024k of=testfile count=1024

Odgovor bi trebao biti ovakav:

1024+0 records in
1024+0 records out
1073741824 bytes transferred in 3.937636 secs (272686908 bytes/sec)

real 0m3.944s
user 0m0.005s
sys 0m0.850s

u zagradi je aktualna brzina pisanja u ovom slučaju 260MB/s, dobri HDD-ovi ne mogu više od 100MB/s tako da se vidi da je startao sa SSD-a a ne sa HDD-a, ako nije onda nešto nisi napravio kako treba i ponovi sve, s tim da paziš da staviš SSD u koraku 5. na prvo mijesto.

i na kraju:

11. rm testfile

s time nestaje test brzine.
17.01.2014 | 19:20
TRIM normalno da ne radi. Kako će TRIM zanati koji HD obrađuje, kad su jedan. Ali ako uzmeš kvalitetan SSD onda imaš u Controleru Garbage Collection i to ti je dosta.
Neki na forumima kažu da TRIM enabler prepoznaje SSD i da kao i ostali Systemprofileri obrađuje samo njega Ja se nebi igrao sa ovakvim Patch-om. A nije stvarno potrebno je GC radi pouzdano. Ako dođe do nekih usporavnja i zatrpavanja, onda Secure Erase i bila stvar. Pa ponovo složiš FD.
17.01.2014 | 19:21
9a5bsz kaže:
@rusty-neznam za virtualizaciju kroz parallelse i rad sa uredjajima za koje mi trebaju Windowsi.

Kako programi pod windowsima pristupaju tim uredjajima? Koriste li mrezu ili USB? Ne vidim niti jedan razlog da ti to ne radi pod virtualizacijom.
17.01.2014 | 19:26
Ima stvari koje se daju samo pokrenuti Windowsima i to ne radi preko Virtualke. Ja imam jedan program za štelanje šaltunga na mom biciklu i jedan USB interface za spajanje na biciklo i to ne radi preko Virtualke. Jebi ga. Ali Mac i USB svakako nije baš neka sretna kombinacija.
17.01.2014 | 19:32
Tino, koju virtualizaciju na OS X-u si koristio u tom slucaju kad ti nije radilo?
17.01.2014 | 19:36
Parallels. I ne radi nikako.
17.01.2014 | 19:42
Vidis zanimljivo. Meni do sada pod Paralelsima svaki usb uredjaj radi, pa cak i eZaba key i usb -> serial RS232 adapter.
17.01.2014 | 19:50
Do sad je meni svaki radio isto EZaba i svi printeri ali Shimano Di2 SM-PCE1 Diagnosa i PC Interface neće i gotovo.
18.01.2014 | 00:00
9a5bsz kaže:

koji su to uređaji? Današnja virtualizacija je poprilično napredovala po pitanju podrške hadrware-a i software-a tako da možda to i nije neki problem. Čisto kažem kao sugestiju.
  • 9a5bsz
  • Posjetitelj
18.01.2014 | 19:30
@tino1 - hvala na detaljnim uputama, kad smognem disc i vremena javim rezultate fuzije

@rusty - npr. software za programiranje talkie-walkiea NE radi sigurno u windozima kroz Paralelse.
Kinez kopirao i napravio i uredjaje i software. No nisu si bas dali previse truda oko prepisivanja samog programiranja.
Druga situacija je jedan specifican profi uredjaj (neka vrsta servera) koji sam po sebi radi pod DOS-om i komunicira trenutno iskljucivo samo sa 64bit Win7 i to preko LANa. Kroz paralelse nema samse da ga pokrenem, pokusao nekoliko nacina ali nema komunikacije
19.01.2014 | 09:22
Ocito sto nije napravljeno po standardu, ne radi.
19.01.2014 | 12:10
nije sve ni u standardu, ima nekih stvari koje nisu kompertabilne i gotovo, to neće promijeniti ni najbolja virtualka. Jer svaka vitrualizacija je kompromis dvaju sistema i u proces uključenog hardware-a, svi driveri moraju pasati tako da nije ni čudo da neke stvari ne rade. Ali mi smo kreativni i uvjek mađemo neki put, bili bi stvarno razočarani kad nebi imali takve izazove.
12.06.2014 | 19:08
Je li ovo normalno: nakon ugradnje SSDa i kreiranja FusionDrive-a Disk Utility mi prikazuje duple diskove?? Doduše, tek nakon povlačenja podataka iz TimeMachine BackUpa! Nakon same ugradnje i spajanja diskova u Terminalu DU je normalno pokazivao diskove, ali poslije Migration Assistanta je ovako kao na slici...

Također, nestala je Recovery particija? Tj. ne vidi se kad prilikom Restarta držim Alt...
Prilozi:
14.06.2014 | 14:09
Ovdje je (isprobano) obajšnjenje kako sačuvati postojeću Mavericks Recovery particiju prilikom kreiranja FusionDrive-a:
www.verschoren.com/blog/2013/8/19/mavericks-and-fusion-drive

No, još uvijek nisam riješio misterij duplih diskova u Disk Utility-u...
14.06.2014 | 15:55
U disk utility-u imaš uključenu opciju show every partition pa ti to i radi pokazuje sve particije. Kad se kreira fusion drive on se sastoji od dva(najčešće) diska koja u tom modu disk utility pokazuje kao zasebne particije.
14.06.2014 | 17:17
Ne znam otkud mi dva StratUp diska, kad System preferences vidi samo jedan??
Prilozi:
14.06.2014 | 17:21
Bravo Smet!
16.06.2014 | 02:59
Ljudi, zna li netko u čemu je kvaka s ova dva StartUp diska? Po treći put sam napravio Fusion (120 SSD + 500 HDD), instalirao Mavericks i kod boota + Alt mi pokazuje ta dva identična diska, System Preferences vidi samo jedan (kao na slikama gore), a Finder pokazuje da je od 613 GB zauzeto 14 GB - malo previše za jednog Mavericksa?

Ne kužim...
16.06.2014 | 06:49
Pokreni jedan pa drugi i pogledaj šta je na njima.
16.06.2014 | 07:12
Isto. Goli OS X Mavericks sa svim nativnim aplikacijama...

Inače, dok su diskovi rastavljeni, na SSD ne mogu instalirati Mavericksa (na kraju izbaci neki Error), nego samo na HDD?

No, kad god da ga instaliram (prije ili poslije Fusiona), uvijek dobijem dva Mavericksa?

PS: SSD je Samsung 840EVO 120 GB

UPDATE: tek nakon kreiranja bootabilnog 10.9.3 USB Sticka sam mogao instalirati Mavericksa na SSD. Napravio Fusion i sve 5, osim onog pojavljivanja dva StartUp diska kod boota. Je li to i kod drugih "Home Made" FusionDrive tako?
28.10.2014 | 18:53
kako mogu znati da li imam kreiran fusion drive na iMacu..

kupio sam ga polovnog, ima u sebi SSD 60 GB + 1 TB disk..

kako mogu biti siguran da li je napravljen Fusion Drive ili biti siguran da nije?
28.10.2014 | 20:17
Otvori Terminal i upiši: diskutil cs list
Ako je FusionDrive na njemu, vidjet ćeš dva fizička diska kreirana u jednu logičku jedinicu (nešto kao na slici dolje)...
Prilozi:
28.10.2014 | 21:09
ja dobijem ovako nešto...

što bi to značilo onda?
Prilozi:
28.10.2014 | 21:26
To mi ne liči na FusionDrive

Što kaže Disk Utility (pod Uklanjanje grešaka uključi: ”Prikaži svaku particiju”):

PS: zanemari onaj moj vanjski 2 TB USB disk (dvije žute i jedna zelena particija)...
Prilozi:
28.10.2014 | 21:30
ja niti nemam taj "UKLANJENJE GREŠAKA" toolbar... gdje se to uključi?
28.10.2014 | 22:28
Koji OS X je to?
28.10.2014 | 22:55
pa 10.10. yosemite..
28.10.2014 | 23:19
Ne kužim onda koji to Disk Utility imaš...
Meni je Smet nekoliko postova gore ukazao na tu ”show every partition” opciju i od tada mogu vidjeti ili ne vidjeti i te ”sive” particije...

Anyway, sumnjivo mi je to da ti Terminal u diskutil cs list ne pokazuje ništa... Možda imaš taj SSD unutra, ali nije složen FusionDrive? Što ti kaže About this Mac pod ”Pohrana” (Storage)?

EDIT: a što kaže Terminal na diskutil list? Kod mene je ovo:
Prilozi:
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 17 sati
  • Junuz: Yonkis, riješeno.Ubio sam icloud/face time na svim uređajima.Iako se problem manifestovao na 16e.Svakako nekoristim face/imesage.Hvala
  • Yonkis: @Junuz - ti si u USA? Na čijoj si mreži? Vidiš li ti te poruke koje su poslane? Da nemaš USA Apple account? Ne znam, puno informacija nedostaje za ikakvo pojašnjenje. Ili otvori remu/post.
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, iAnte, IgorD, Riba, superstric, Anonimci (593)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.84 Seconds

Provided by iJoomla SEO