Pomoc oko refreshanja 24" iMac "Core 2 Duo" 2.8
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Pomoc oko refreshanja 24" iMac "Core 2 Duo" 2.8

01.11.2012 | 23:34
Pozdrav ekipa,

evo nakon dugog vremena odlucio se opet poigrat s 24" iMacom. No trebam vašu pomoć prije toga. Radi se o sljedećem modelu:
www.everymac.com/systems/apple/imac/spec...08-penryn-specs.html

Dosta je star, no srecom jos uvijek sve pristojno radi. Za početak me zanima sljedeće:

- aluminij je malo izgubio na boji, jel ga moguce s necime ocistiti da dobije nazad svoj sjaj?
- ispod stakla na gornjoj sredini i gornji desni kut ima onih mrlja, staklo se već vadilo van no mrlja se ne nalazi na prvo sloju, nego ispod njega (dakle ne moze se obrisat samo s izvadjenim staklom, nego se treba i LCD vadit, kao). Kako se to rjesava i znate li cijenu?

Zatim, htio bi ga malo ubrzat, pa na red dolazi:
- Ugradnja SSD 120.0 GB INTEL Series 520
- Ugradnja 6GB RAM memorije
- Čišćenje iznutra (ventovi itd)
- Micanje Leoparda i ažuriranje OS-a na Mountain Lion

Sad, koliko bi bilo pametno na stariji stroj stavljati Mountain Lion?
I, naravno, preporuka osobe koja bi mogla očistit stroj i ubacit gornje komponente. Sjecam se prije dok sam bio ovdje aktivan da se kretala neka osoba u Zagrebu, no nazalost zagubio broj...

Eto, hvala!
01.11.2012 | 23:49
Bez brige, novi OS vrti bez problema. Moj je stariji i slabiji i ML mi stabilno radi. Za servisera koji ti to može srediti , već će se netko javiti. Da si na Hvaru, to bih ti i ja napravio.
03.11.2012 | 20:13
Imam isti iMac i radi kao violina. Nema prašine, boja mu je očuvana, nisam dao zapaliti cigaretu u prostoriju u kojoj se nalazi Također razmišljam o nadogradnji SSD-a ali u prostor gdje se nalazi DVD Drive, a klasični HDD bih zadržao zbog kapaciteta jer vrtim puno videa. Ne znam je li ovakva nadogradnja moguća kod spomenutog modela. Čuo sam da kod 27" iMacova ide bez problema.
03.11.2012 | 20:40
Koliko mi je ostalo u pamćenju, zbog PATA ili IDE konekcije SSD na mjestu optike ti neće pomoći puno u brzini. Možda se i varam, treba provjeriti. HDD bi ostavio na njegovom mjestu kao skladišni disk, samo bih SATA produžnim kabelom spojio umjesto njega SSD a njega spojio na konektor optike sa drugim produžnim kablom. Samo kod optike ubacim adapter IDE to SATA. Već sam si posložio, samo čekam da mi dođu kablovi. Mjesta za njih ima a dužina koja je dovoljna je 30cm. Stanu i od 50cm ali ih treba više puta previjat, pa ako ima kraćih ( takve sam i naručio) je bolje. Netko će već reći koja je razlika u brzini za Sata i Ide.
04.11.2012 | 11:44
Jzelko hvala na savjetima.

cavarovobrdo kaže:
Imam isti iMac i radi kao violina. Nema prašine, boja mu je očuvana, nisam dao zapaliti cigaretu u prostoriju u kojoj se nalazi Također razmišljam o nadogradnji SSD-a ali u prostor gdje se nalazi DVD Drive, a klasični HDD bih zadržao zbog kapaciteta jer vrtim puno videa. Ne znam je li ovakva nadogradnja moguća kod spomenutog modela. Čuo sam da kod 27" iMacova ide bez problema.

Ja sam u jednu ruku zacudjen koliko dobro radi. Samo da jos ubacim ssd i ram-e mislim da ce radit jos bolje, trenutno muku muci s multitaskanjem medju flashom i HD video materijalom, no to je vjerojatno zbog dvije godine starog OS-a koji se uopce nije micao s njega. Vjerujem da ce ssd i dodatna memorija rijesit taj problem.

Poslao mail na par servisa kad vec nikog ovdje nisam uspio nac, pa cemo vidjet sto ce odgovorit
04.11.2012 | 16:22
Što se aluminija tiče, moje je mišljenje da je najpametnije ne prtljati s njim. Aluminij, isto kao svi poluplemeniti metali, dobije s vremenom patinu oksida. Ako ti je baš baš baš jako stalo, onda moraš te aluminijske površine ispolirati (polir-pastom i nekom mini kutnom brusilicom s polir-pločom). Ali, po mom mišljenju, radi se o preosjetljivom stroju i tim vibracijama (koje proizvodi polirka) dosta riskiraš.
04.11.2012 | 21:04
Mislim kako aluminij oksidira i to trenutno. Ovo kaj mislimo da je aluminij, je zapravo aluminijev oksid. Njega je nemoguće trajno očistiti jer aluminij gotovo trenutno oksidira.
Apple koristi anodizirani aluminij koji procesom anodizacije stvara sloj koji je vrlo tvrd, tvrđi od samog alominija (onaj sloj oksida od početka je vrlo tanak, dok je sloj oksida koji prelazi u aluminijev hidrat deblji i tvrđi).
To bi trebalo značiti kako sama površina Al MAC-a ne bi nikako trebala dobiti patinu koja se ne bi dala jednostavno skinuti. Ja bi probao s nekim blagim otapalom kao detrđent i to negdje malo skriveno (ne bi koristio lužnate otopine jer budu uništile aluminij). Ako ti je baš ono stalo očistiti kućište, pogledaj specijalizirana sredstva: www.henkel.hr/cps/rde/xchg/SID-960DAA4A-...redDotUID=00000002M7
04.11.2012 | 21:24
Imaš pravo, Žabac. Zabrijao sam.
05.11.2012 | 10:31
Dobio sam odgovor da mrlje unutar slojeva LCD-a nije moguce maknuti, ima li tko informaciju iz prve ruke oko toga?

Dakle, ponavljam, nije na staklu
05.11.2012 | 13:29
@syZyGy pogledaj ovaj tutorial
www.macserbia.org/index.php?option=com_s...=20&limitstart=0
05.11.2012 | 14:13
Odlično je slikama objašnjeno, ali svaka čast dečku - Treba imati hrabrosti za takav pothvat!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 3 sati
  • VanjusOS: ovo lasersko graviranje izgleda odlično, nikakve naljepnice!
  • Bertone: ... i da, mislim da je sad graviranje oko 20€
  • Bertone: Lasersko graviranje, baci oko na [link] , ovako izgleda na T14s koji sam nosio kod njih s time da nisam htio baš sve znakove nego samo par osnovnih, tipkovnica je isto bila DE [link]
  • jura22: Radije kupi naljepnice. Ima ih na oglasniku: [link]
  • Riba: Puno, jer ako se ne varam mora se mijenjati kuciste.
  • CoffeePod: Kupio MBP16" M4, al tipkovnica je njemacka. Zna li se koliko bubvrega dode zamjena tipki da mi bude HR?
  • Soffoklo: Misliš bravo retardirana EU birokracija
  • drpongrac23: Bravooo Apple, super!!!
  • m@xym: a evo i pojašnjenja: [link]
  • Yonkis: In iOS 26.2, Wi-Fi network synchronization between iPhone and Apple Watch will no longer be available in the EU.
  • hal9000: HAHAHAHAHAHA: [link]
  • dpasaric: Iskreno, i meni Liquid Glass ide na živce i nije im to trebalo. Srećom barem se na iPhoneu lako ugasi u onim opcijama za invalidne osobe.
  • Borisone: Ne znam što su se svi uspuhali oko Liquid Glass, a tragediju od prikaza UI-a na ne-retina ekranima se tolerira više od desetljeća.
  • CoffeePod: Dyeovog odlazak je mozda najbolja stvar. Racunam da ce implementirat malo nazad Mavericks draži i da će utišat Liquid Glass gimmick. Apple se stvarno mora sjetiti da ljudi vole Apple upravo radi blenda vrhunskog hardware i software koji je funkcionalna koliko i lijepo izgleda. Liquid Glass je form over function 101.
  • Yonkis: Sa novim WApp updateom funkcionalan WhatsApp app na Apple Watchu.
  • IgorD: Zašto ne bi bilo istina? O tom se govori danima, neki ljudi slave što je Dye otišao. Trebao si otvoriti temu
  • Djuro genijalac: Sve mi se čini da je ovo istina..?
  • Djuro genijalac: [link]
  • IgorD: ovo je bilo na 17
  • IgorD: [link]
  • IgorD: Meni radi paste, iPhone Max 15, nije zadnji ios
  • smayoo: Ne možeš s iphonea
  • Djuro genijalac: Jbm, kak se pastea link u vikalicu?
  • Djuro genijalac: Ne znam jel ovo istina, ali....
  • Air: Ja sam u Zg, reci što i kada trebaš?
  • drlovric: Ima li neka dobra dusa iz Zagreba da mi preuzme hedan mali paket i preusmjeri ga na paketomat ili kakogod u Zupanju? :)
  • smayoo: [link]
  • ydrea: @Vanjuška - imamo! Poslao sam ti pp ;)
  • drlovric: Akom znate nekoga da prodaje SteamDeck, ja bih to kupio...
  • Piko: Zašto WP ? .... ima .... samo ja radim u Laravelu, no WP mi nije stran.. što konkretno treba ?
  • dpasaric: Svi otišli u keramičare. Naš ex-voditelj weba radi s mramorom sada. :)
  • Vanjuška: Imamo li na Jabučnjaku ikoga tko je vičan WordPressu i općenito web hokus pokus?
  • Riba: Anker ili Baseus i na miru si.
  • drlovric: Ja vjerujem Ankeru. Godinama bez problema
  • dpasaric: Ne kupuj nikada jeftine punjače za auto, gomila je uništenih iPhonea na taj način.
  • Yonkis: ima netko za preporučiti autopunjač a da ima USB C i USB A? Ne vjerujem ovima ovim artiklima od 5€.
  • zvone: Vrhunski. Moj prvi OS je 7.5. Digao ga i igrao Sim Tower satima. Kao u stara dobra vremena.
  • smayoo: Evo stavio sam ja [link]
  • dpasaric: To je vrijedan link, nemoj da se izgubi na Vikalici, imamo u forumu grupu MacOS Classic, pa ostavi tamo da ostane
  • IgorD: Da, mogao bih nekom to amjestit full scree da se šokira kad se vrati a komp
  • smayoo: hvala!
  • drlovric: Ovo je tako cool. Svaka cast!!
  • Ender: @IgorD: ovo je sjajno! hvala!
  • IgorD: > Infinite Mac is a collection of classic Macintosh and NeXT system releases and software, all easily accessible from the comfort of a web browser
  • IgorD: Upravo otkrio: [link]
  • m@xym: RIP Deajn Ristanović, jedan od rijetkih koji je postao legenda još za svog života (barem nama koji smo pratili same početke kompjuterizacije u bivšoj državi.
  • smayoo: :(
  • IgorD: Računari itd. RIP
  • Yonkis: Zar Apple nije mogao napraviti bolji emoji za miša, tj za magic mouse?
  • Miro Spiro: Umro Dejan Ristanović :( RIP

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.96 Seconds

Provided by iJoomla SEO