Pomoc oko refreshanja 24" iMac "Core 2 Duo" 2.8
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Pomoc oko refreshanja 24" iMac "Core 2 Duo" 2.8

01.11.2012 | 23:34
Pozdrav ekipa,

evo nakon dugog vremena odlucio se opet poigrat s 24" iMacom. No trebam vašu pomoć prije toga. Radi se o sljedećem modelu:
www.everymac.com/systems/apple/imac/spec...08-penryn-specs.html

Dosta je star, no srecom jos uvijek sve pristojno radi. Za početak me zanima sljedeće:

- aluminij je malo izgubio na boji, jel ga moguce s necime ocistiti da dobije nazad svoj sjaj?
- ispod stakla na gornjoj sredini i gornji desni kut ima onih mrlja, staklo se već vadilo van no mrlja se ne nalazi na prvo sloju, nego ispod njega (dakle ne moze se obrisat samo s izvadjenim staklom, nego se treba i LCD vadit, kao). Kako se to rjesava i znate li cijenu?

Zatim, htio bi ga malo ubrzat, pa na red dolazi:
- Ugradnja SSD 120.0 GB INTEL Series 520
- Ugradnja 6GB RAM memorije
- Čišćenje iznutra (ventovi itd)
- Micanje Leoparda i ažuriranje OS-a na Mountain Lion

Sad, koliko bi bilo pametno na stariji stroj stavljati Mountain Lion?
I, naravno, preporuka osobe koja bi mogla očistit stroj i ubacit gornje komponente. Sjecam se prije dok sam bio ovdje aktivan da se kretala neka osoba u Zagrebu, no nazalost zagubio broj...

Eto, hvala!
01.11.2012 | 23:49
Bez brige, novi OS vrti bez problema. Moj je stariji i slabiji i ML mi stabilno radi. Za servisera koji ti to može srediti , već će se netko javiti. Da si na Hvaru, to bih ti i ja napravio.
03.11.2012 | 20:13
Imam isti iMac i radi kao violina. Nema prašine, boja mu je očuvana, nisam dao zapaliti cigaretu u prostoriju u kojoj se nalazi Također razmišljam o nadogradnji SSD-a ali u prostor gdje se nalazi DVD Drive, a klasični HDD bih zadržao zbog kapaciteta jer vrtim puno videa. Ne znam je li ovakva nadogradnja moguća kod spomenutog modela. Čuo sam da kod 27" iMacova ide bez problema.
03.11.2012 | 20:40
Koliko mi je ostalo u pamćenju, zbog PATA ili IDE konekcije SSD na mjestu optike ti neće pomoći puno u brzini. Možda se i varam, treba provjeriti. HDD bi ostavio na njegovom mjestu kao skladišni disk, samo bih SATA produžnim kabelom spojio umjesto njega SSD a njega spojio na konektor optike sa drugim produžnim kablom. Samo kod optike ubacim adapter IDE to SATA. Već sam si posložio, samo čekam da mi dođu kablovi. Mjesta za njih ima a dužina koja je dovoljna je 30cm. Stanu i od 50cm ali ih treba više puta previjat, pa ako ima kraćih ( takve sam i naručio) je bolje. Netko će već reći koja je razlika u brzini za Sata i Ide.
04.11.2012 | 11:44
Jzelko hvala na savjetima.

cavarovobrdo kaže:
Imam isti iMac i radi kao violina. Nema prašine, boja mu je očuvana, nisam dao zapaliti cigaretu u prostoriju u kojoj se nalazi Također razmišljam o nadogradnji SSD-a ali u prostor gdje se nalazi DVD Drive, a klasični HDD bih zadržao zbog kapaciteta jer vrtim puno videa. Ne znam je li ovakva nadogradnja moguća kod spomenutog modela. Čuo sam da kod 27" iMacova ide bez problema.

Ja sam u jednu ruku zacudjen koliko dobro radi. Samo da jos ubacim ssd i ram-e mislim da ce radit jos bolje, trenutno muku muci s multitaskanjem medju flashom i HD video materijalom, no to je vjerojatno zbog dvije godine starog OS-a koji se uopce nije micao s njega. Vjerujem da ce ssd i dodatna memorija rijesit taj problem.

Poslao mail na par servisa kad vec nikog ovdje nisam uspio nac, pa cemo vidjet sto ce odgovorit
04.11.2012 | 16:22
Što se aluminija tiče, moje je mišljenje da je najpametnije ne prtljati s njim. Aluminij, isto kao svi poluplemeniti metali, dobije s vremenom patinu oksida. Ako ti je baš baš baš jako stalo, onda moraš te aluminijske površine ispolirati (polir-pastom i nekom mini kutnom brusilicom s polir-pločom). Ali, po mom mišljenju, radi se o preosjetljivom stroju i tim vibracijama (koje proizvodi polirka) dosta riskiraš.
04.11.2012 | 21:04
Mislim kako aluminij oksidira i to trenutno. Ovo kaj mislimo da je aluminij, je zapravo aluminijev oksid. Njega je nemoguće trajno očistiti jer aluminij gotovo trenutno oksidira.
Apple koristi anodizirani aluminij koji procesom anodizacije stvara sloj koji je vrlo tvrd, tvrđi od samog alominija (onaj sloj oksida od početka je vrlo tanak, dok je sloj oksida koji prelazi u aluminijev hidrat deblji i tvrđi).
To bi trebalo značiti kako sama površina Al MAC-a ne bi nikako trebala dobiti patinu koja se ne bi dala jednostavno skinuti. Ja bi probao s nekim blagim otapalom kao detrđent i to negdje malo skriveno (ne bi koristio lužnate otopine jer budu uništile aluminij). Ako ti je baš ono stalo očistiti kućište, pogledaj specijalizirana sredstva: www.henkel.hr/cps/rde/xchg/SID-960DAA4A-...redDotUID=00000002M7
04.11.2012 | 21:24
Imaš pravo, Žabac. Zabrijao sam.
05.11.2012 | 10:31
Dobio sam odgovor da mrlje unutar slojeva LCD-a nije moguce maknuti, ima li tko informaciju iz prve ruke oko toga?

Dakle, ponavljam, nije na staklu
05.11.2012 | 13:29
@syZyGy pogledaj ovaj tutorial
www.macserbia.org/index.php?option=com_s...=20&limitstart=0
05.11.2012 | 14:13
Odlično je slikama objašnjeno, ali svaka čast dečku - Treba imati hrabrosti za takav pothvat!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.
  • drpongrac23: Ovaj novi MacOS - bye, bye Apple!!! Ćesme od svega!
  • drpongrac23: PC za 400 EUR iz Pevexa žvače taj prastari MacPro za gablec :)
  • drpongrac23: U PC svijetu je DDR5 RAM polako standard - o čemu vi pričate?!?
  • BigMac: i ja kažem, prvo bolja pasta, nego zadnji put, i nižaa temperatura, očito prvi put nisam dobro stegao hladnjake, pa su procesori radili na nižem taktu :(
  • dpasaric: Odlično! :)
  • BigMac: Promjenio pastu na starom mac pro, osvježenje ....
  • smayoo: plus je sigurno problematičan, ali nije jedini
  • dpasaric: Više sam zaboravio koji su sve znakovi u pitanju, ali u tome je stvar.
  • dpasaric: I meni se često dogodi na nešto napišem i samo PUF!
  • dpasaric: Jura, na Vikalici se "progutaju" neki komentari jer postoje neki karakteri koje modul Vikalice ne podnosi i onda to sve samo ode u crnu rupu!
  • jura22: Mozda nezasitan?
  • VanjusOS: evo ja sam isprobao i radi! na A1 je moguće sa fizičke SIM prebaciti se na e-SIM na samom telefonu..
  • Borisone: Jer je gladan!
  • jura22: Zasto Jabucnjak guta komentare?
  • smayoo: :D
  • Borisone: Kako prebacuješ eSIM između moba za koji žena smije i za koji ne smije znat?
  • VanjusOS: ali bravo drlovric, nekad su najjednostavnija rješenje i najbolja!
  • VanjusOS: hahaha, problem je što imam službenu SIM karticu, pa ako mi se sjebe moram tražiti od firme da mi šalju novu...
  • drlovric: Pa probas i samo ce ti se kazati jbt. Sta je najgore sto se moze dogoditi? :)
  • VanjusOS: pitam da li je to itko isprobao?
  • VanjusOS: u iphoneu sa fizičkom sim karticom se pojavila opcija da se prebaci ta fizička sim u e-sim
  • VanjusOS: niste me shvatili, očito
  • miomika: na A1 ti samo pošalju na mail/sms ili putem aplikacije Moj A1 i to je to
  • rusty: Prije jedno 3 godine na Tmobile. u 22h navečer putem supporta jer se u protivnom trebalo ići u poslovnicu
  • VanjusOS: da li je netko isprobao funkciju konvertiranja SIM u e-SIM, i na kojoj mreži?
  • ZoPaj: ha ha, nisu li usbC isforsirali upravo radi štednji na punjačima:)
  • dpasaric: I bez punjača... :(
  • Borisone: Danas najavljeni novi iPad Pro, Vision Pro i MacBook Pro 14-inch. Sve s M5 procesorima (bez Pro i Max varijanti).
  • Air: Veliko priznanje Fedora našem Filipoviću - pozvao ga je na boksački meč.
  • Air: Taj pc laptop je imao cijenu cca 800 eura što nije malo
  • Air: Mislio sam da su se malo pomakli u tom smjeru, ali jok
  • Air: trackpad je... hm...
  • Bertone: Rekao sam ti da je kvaliteta izrade loša, ali sam CPU je brži od CPU-a iz MBP 2014/2015,... stavi na njega LinuxMint pa ćeš vidjeti da nije spor ;)
  • Air: Moj MBP 2014 je ferari / Bentley za usporedbu...
  • Air: Moj utisaK da sam ga platio 100-150 eura plakao bi što nisam dao još 150 za MBP 2014 - 2016 godište.
  • Air: Samo da javim, na kraju sam dobio laptop od frenda. Nije htio čuti za nikakve pare. Skro smo se posvađali ali eto pametniji popušta ;)
  • hal9000: Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno! [link]
  • hal9000: Kakva pizdarija: [link]
  • drpongrac23: Meni onaj sa uzorkom krzna leoparda
  • hal9000: @Bertone: Da, jedan od najdražih Wallpapera ikad.
  • Bertone: 5k [link] i 6k [link]
  • Bertone: ... kojeg rado koristim
  • Bertone: Na stranu sad brzina i ispeglenost OS-a ali mom oku je najljepši i najugodniji bio Mac OS X 10.4 Tiger, a nativni Aqua wallpaper mi je i dan danas jedan od nesmetajućih wallpapera.
  • Air: RIP otišao je i HALID...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.18 Seconds

Provided by iJoomla SEO