Pomoc oko refreshanja 24" iMac "Core 2 Duo" 2.8
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Pomoc oko refreshanja 24" iMac "Core 2 Duo" 2.8

01.11.2012 | 23:34
Pozdrav ekipa,

evo nakon dugog vremena odlucio se opet poigrat s 24" iMacom. No trebam vašu pomoć prije toga. Radi se o sljedećem modelu:
www.everymac.com/systems/apple/imac/spec...08-penryn-specs.html

Dosta je star, no srecom jos uvijek sve pristojno radi. Za početak me zanima sljedeće:

- aluminij je malo izgubio na boji, jel ga moguce s necime ocistiti da dobije nazad svoj sjaj?
- ispod stakla na gornjoj sredini i gornji desni kut ima onih mrlja, staklo se već vadilo van no mrlja se ne nalazi na prvo sloju, nego ispod njega (dakle ne moze se obrisat samo s izvadjenim staklom, nego se treba i LCD vadit, kao). Kako se to rjesava i znate li cijenu?

Zatim, htio bi ga malo ubrzat, pa na red dolazi:
- Ugradnja SSD 120.0 GB INTEL Series 520
- Ugradnja 6GB RAM memorije
- Čišćenje iznutra (ventovi itd)
- Micanje Leoparda i ažuriranje OS-a na Mountain Lion

Sad, koliko bi bilo pametno na stariji stroj stavljati Mountain Lion?
I, naravno, preporuka osobe koja bi mogla očistit stroj i ubacit gornje komponente. Sjecam se prije dok sam bio ovdje aktivan da se kretala neka osoba u Zagrebu, no nazalost zagubio broj...

Eto, hvala!
01.11.2012 | 23:49
Bez brige, novi OS vrti bez problema. Moj je stariji i slabiji i ML mi stabilno radi. Za servisera koji ti to može srediti , već će se netko javiti. Da si na Hvaru, to bih ti i ja napravio.
03.11.2012 | 20:13
Imam isti iMac i radi kao violina. Nema prašine, boja mu je očuvana, nisam dao zapaliti cigaretu u prostoriju u kojoj se nalazi Također razmišljam o nadogradnji SSD-a ali u prostor gdje se nalazi DVD Drive, a klasični HDD bih zadržao zbog kapaciteta jer vrtim puno videa. Ne znam je li ovakva nadogradnja moguća kod spomenutog modela. Čuo sam da kod 27" iMacova ide bez problema.
03.11.2012 | 20:40
Koliko mi je ostalo u pamćenju, zbog PATA ili IDE konekcije SSD na mjestu optike ti neće pomoći puno u brzini. Možda se i varam, treba provjeriti. HDD bi ostavio na njegovom mjestu kao skladišni disk, samo bih SATA produžnim kabelom spojio umjesto njega SSD a njega spojio na konektor optike sa drugim produžnim kablom. Samo kod optike ubacim adapter IDE to SATA. Već sam si posložio, samo čekam da mi dođu kablovi. Mjesta za njih ima a dužina koja je dovoljna je 30cm. Stanu i od 50cm ali ih treba više puta previjat, pa ako ima kraćih ( takve sam i naručio) je bolje. Netko će već reći koja je razlika u brzini za Sata i Ide.
04.11.2012 | 11:44
Jzelko hvala na savjetima.

cavarovobrdo kaže:
Imam isti iMac i radi kao violina. Nema prašine, boja mu je očuvana, nisam dao zapaliti cigaretu u prostoriju u kojoj se nalazi Također razmišljam o nadogradnji SSD-a ali u prostor gdje se nalazi DVD Drive, a klasični HDD bih zadržao zbog kapaciteta jer vrtim puno videa. Ne znam je li ovakva nadogradnja moguća kod spomenutog modela. Čuo sam da kod 27" iMacova ide bez problema.

Ja sam u jednu ruku zacudjen koliko dobro radi. Samo da jos ubacim ssd i ram-e mislim da ce radit jos bolje, trenutno muku muci s multitaskanjem medju flashom i HD video materijalom, no to je vjerojatno zbog dvije godine starog OS-a koji se uopce nije micao s njega. Vjerujem da ce ssd i dodatna memorija rijesit taj problem.

Poslao mail na par servisa kad vec nikog ovdje nisam uspio nac, pa cemo vidjet sto ce odgovorit
04.11.2012 | 16:22
Što se aluminija tiče, moje je mišljenje da je najpametnije ne prtljati s njim. Aluminij, isto kao svi poluplemeniti metali, dobije s vremenom patinu oksida. Ako ti je baš baš baš jako stalo, onda moraš te aluminijske površine ispolirati (polir-pastom i nekom mini kutnom brusilicom s polir-pločom). Ali, po mom mišljenju, radi se o preosjetljivom stroju i tim vibracijama (koje proizvodi polirka) dosta riskiraš.
04.11.2012 | 21:04
Mislim kako aluminij oksidira i to trenutno. Ovo kaj mislimo da je aluminij, je zapravo aluminijev oksid. Njega je nemoguće trajno očistiti jer aluminij gotovo trenutno oksidira.
Apple koristi anodizirani aluminij koji procesom anodizacije stvara sloj koji je vrlo tvrd, tvrđi od samog alominija (onaj sloj oksida od početka je vrlo tanak, dok je sloj oksida koji prelazi u aluminijev hidrat deblji i tvrđi).
To bi trebalo značiti kako sama površina Al MAC-a ne bi nikako trebala dobiti patinu koja se ne bi dala jednostavno skinuti. Ja bi probao s nekim blagim otapalom kao detrđent i to negdje malo skriveno (ne bi koristio lužnate otopine jer budu uništile aluminij). Ako ti je baš ono stalo očistiti kućište, pogledaj specijalizirana sredstva: www.henkel.hr/cps/rde/xchg/SID-960DAA4A-...redDotUID=00000002M7
04.11.2012 | 21:24
Imaš pravo, Žabac. Zabrijao sam.
05.11.2012 | 10:31
Dobio sam odgovor da mrlje unutar slojeva LCD-a nije moguce maknuti, ima li tko informaciju iz prve ruke oko toga?

Dakle, ponavljam, nije na staklu
05.11.2012 | 13:29
@syZyGy pogledaj ovaj tutorial
www.macserbia.org/index.php?option=com_s...=20&limitstart=0
05.11.2012 | 14:13
Odlično je slikama objašnjeno, ali svaka čast dečku - Treba imati hrabrosti za takav pothvat!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 53 minuta
  • stefanjos: airpods 2 pro a da mu fale slusalice. Meni treba samo charging case?
  • stefanjos: Ima li tko
  • IgorD: Imam ja VMWare od malena ali nemam Win 11 licencu
  • Borisone: Pa besplatni su od negdje kad ih je preuzeo Broadcom. [link]
  • IgorD: Unutar VMWare, naravno
  • IgorD: Ja razmišljam o tom već mjesecima ali nikako da kupim licencu i krenem u to
  • VanjusOS: ljudi, da otvaram temu ili ne - da li netko stavio Windows 11 na Macbook sa intel procesorima..?
  • Bertone: *ćeš
  • Bertone: Ja sretan što ste Vi sretni,... di žeš bolji početak dana ;)
  • Tomek: I sad vidio rješenje problema sa keyboardom... :D
  • Tomek: Hvala Bertone...
  • Tomek: Sad sam skužio da sam i ja pisao u toj temi... :D E sad, još da se ne pali na bilo koji pritisak tipkovnice...
  • miomika: Hvala ti Bertone. KONAČNO!!! :)
  • smayoo: Ae. Hvala, Bertone! Ovo nisam ni upratio. :)
  • Bertone: Ima tema: [link] i ima rješenje od samog Apple-a (zadnji moj post u temi)
  • Tomek: :'(
  • smayoo: ima tema, nema rješenja :(
  • Tomek: Pozdrav svima, prije nego pokrenem temu, da li je možda obrađeno pitanje automatskog "Power on" na MacBook PRO M4 kad takneš tipkovnivu ili ga otvoriš?? To me užano živcira... Nemrem očistiti tipkovnicu a da ga ne upalim...
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Borisone, Ender, Gjuroo, tino1, zvone, Anonimci (648)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.06 Seconds

Provided by iJoomla SEO