SSD MBP late 2011
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

SSD MBP late 2011

24.11.2012 | 11:49
Nažalost, ne znam ti nikoju pametnu predložiti na tu temu, osim da u Sys Preferences pod Startup disk odabereš nešto drugo (makar neki vanjski disk), pa rebootaš i vidiš da li se onda što promijenilo, pa onda vratiš na ovaj SSD.
24.11.2012 | 16:50
Nema veze, hvala svejedno.

Evo, čisto ako se tino1 ili neki drugi znalac javi, da vidi slike.
Ovo mi je kod starta
photo-59fca7de1061e21674156972566aad14.JPG
24.11.2012 | 16:51
A ovo u postavkama izbor diska

photo_1-046699798969fb5656f6bc3ed36c3882.JPG
24.11.2012 | 17:03
Elem, uzmi neki vanjski disk koji ima nešto bootabilno. Može i Carbon Copy Clone od ovog SSD, pa ga prištekaj, pa će ti onda u Sys Prefs ponuditi i njega, pa njega odaberi kao startup. Pa rebootaj. Pa vidi da li onda staje da te pita što bi bootao, ili direktno boota s njega. Pa onda vrati na SSD. Pa vidi onda.
24.11.2012 | 18:28
Probaj kod starta izabrati Recovery i onda u Recovery-ja zadaj da će ti startvolumen biti SSD OSX 10.8.2, pa ga restartaj. Javi da li radi.
24.11.2012 | 22:47
@ tino1

Upravo probao, opet isto.

Nije mi jedino jasno kako može na dva računala sa istim operativnim sistemom, instaliranim na identičan način, biti razlika.
Na iMac-u imam istu stvar i tamo mi sistem ide direktno bez ikakvih pitanja a ako hoću izbor startup-a moram klasično držati stisnut alt.

Ne kužim.
24.11.2012 | 23:24
probaj PRAM-Reset. To radiš nakon uljučivanja od jedanput pritisni alt, cmd, p i r dok ne čuješ startni ton ponovo.
24.11.2012 | 23:34
Aleluja.

Hvala majstore.
24.11.2012 | 23:37
Molim.
24.11.2012 | 23:38
Usput, s obzirom da mi je ovo prvi susret sa SSD diskom, koliko bi bilo otprilike normalno vrijeme potrebno za boot na MacBook-u 7.1, 2.4 core2duo, 8 GB RAM?

Nisam radio nikakve testove brzine pa čisto pitam-

SSD je navodno ~ 550 MB/sec.
24.11.2012 | 23:51
to varira od SSD-a do SSD-a, ja imam Kingston 256 i meni treba od pritiska na Power do spremnog Decktop-a cca 20 sekundi.
Ali u svakom slučaju je munjevito brzo.
  • mileni
  • Posjetitelj
24.11.2012 | 23:55
Tih 550 neces vidjeti. Ni blizu. Pokreni blackmagic disk speed test pa provjeri. Ako se ne varam, tvoj mac ima sataII, a za 500mb+ potrebna je sataIII.
25.11.2012 | 00:02
nikad nisam imao ono čime su se falili, ali nije mi to ni toliko bitno. Nekad se pitam pod kojim uvjetima rade te njihove Bench-ove.
25.11.2012 | 00:05
Ma nije mi to toliko bitno, neću pokretati te testove prema savjetima od ranije, čisto me zanima informativno.
Pod sata kontrolerom u system prefs mi piše
Link Speed: 3 Gigabit
Negotiated Link Speed: 3 Gigabit
Znači Sata II

Meni je do potpuno spremnog desktopa, znači spojen skype, wifi, svi pozadinski programi, isto oko 20 sec.

Ja sam s tim prezadovoljan, samo me zanimalo jel to ok.
  • mileni
  • Posjetitelj
25.11.2012 | 00:33
Otprilike slicno sam imao sa iMacom, dakle ok je
25.11.2012 | 09:45
velejaj kaže:
Ma nije mi to toliko bitno, neću pokretati te testove prema savjetima od ranije, čisto me zanima informativno.
Pod sata kontrolerom u system prefs mi piše
Link Speed: 3 Gigabit
Negotiated Link Speed: 3 Gigabit
Znači Sata II

Meni je do potpuno spremnog desktopa, znači spojen skype, wifi, svi pozadinski programi, isto oko 20 sec.

Ja sam s tim prezadovoljan, samo me zanimalo jel to ok.

Ista stvar je i na Macbooku 3,1 sa sata 1.5 Gigabit, i SSD diskom, jednom od prvih samsungovih SLCova, transfer je 90/70, sporije od mehanickog diska, pa svejedno dize u 20 sec.

Jer najbitniji je seek time, a ne transfer speed.
25.11.2012 | 09:52
Šta, Lukarak imaš SLC- NAND-s? Koji ti je SSD?
25.11.2012 | 15:21
Koji bi mi SSD disk preporučili da stavim u mini mac...vidio sam da ih dosta hvali Intelove SSD ?
25.11.2012 | 17:44
koji Mac mini?
25.11.2012 | 20:06
tino1 kaže:
Šta, Lukarak imaš SLC- NAND-s? Koji ti je SSD?

www.ocztechnology.com/ocz-sata-ii-2-5-ssd-eol.html
25.11.2012 | 22:43
super SSD, samo da SATA propusti više onda bi se SLC isplatio.
25.11.2012 | 23:45
tino1 kaže:
koji Mac mini?
Mislim si uzeti najnoviji,s i7 procesorom.
26.11.2012 | 12:16
Ovisi o tome koliko love želiš potrošiti. Ali šta god staviš biti će jeftinije od Applovog "originala", ako želiš isto šta oni nude onda stavi Samsung 830 ili 840 seriju, ili nešto od Kingstona (ja Kingston osobno preferiram, to ne treba ništa značiti, neko drugi više voli neku drugu firmu).
Ja nekako najviše vjerujem Sandforce SF 2218 kontrolerima. Ali i drugi kontroleri su u zadnje vrijeme napravili prave skokove i iztriebili su svoje dječje bolesti tako da i njima treba dati šansu.
Evo lista najpopularnijih SSD-ova sa različitim kontrolerima:
OCZ stavlja u njegovu Vertex 4 Indilinx Everest 2
Crucial stavlja u RealSSD M4 Marvell-Controller
Samsung je 830seriji svoju elektroniku .
Intel u 520seriju, SanDisk u G25-G3,Patriot u Mac Series XT stavljaju SandForce-Chip-ove. Kingston isto SF.

Ali svejedno za šta se odlučiš trebat će ti ovo:
www.ifixit.com/Apple-Parts/Mac-Mini-Dual...ntent=required_tools
ili ovo:
eshop.macsales.com/item/OWC/DIYIMM11D2/
P.S. kod zadnjeg linka imaš i Video kako ugraditi.

Sretno.
26.11.2012 | 15:17
tino1 kaže:
super SSD, samo da SATA propusti više onda bi se SLC isplatio.

Ma to je stari nand i kontroler i mislim da sata nije ogranicenje. Al ce bar trajat godinama ako pozivi elektronika. Mislim da cu sad samo slozit fusion drive ak se moze s tim manjim Ssdovima
26.11.2012 | 15:42
Hvala tino1 na odgovoru Već sam to radio i nije nikakav problem.Kupio sam u čipoteci set onih odvijača za 80 kn,video sam vidio i po njemu sam zadnji put radio,tamo točno i piše koji je koji T vijak.
26.11.2012 | 16:32
lukarak kaže:

Ma to je stari nand i kontroler i mislim da sata nije ogranicenje. Al ce bar trajat godinama ako pozivi elektronika. Mislim da cu sad samo slozit fusion drive ak se moze s tim manjim Ssdovima

Ne znam dali CoreStorage to radi i sa SSD-HDD ovima kaji nisu oriđiđi? Ali svejedno mislim da bi ti SSD bio ipak malo mali, samo za Cache mu treba 4 GB, a i ne znam dali pri startu sve mora biti na SSD-u. Ako ti treba partitia (za penđere ili nešto drugo), ona ti neće biti dio fusion drive-ea.

EDIT: Radi bez problema, FusionDrive za starije Mac-ove. Napisat ću kako se to radi. Super.

@Jzelko to je riješenje za sve tvoje probleme. Tu se ne trebaš misliti gdje ćeš parkirati šta, to ti radi Mac sam, i to uvjek aktualno ispravlja šta ti najviše treba.

@Lukarak genialna ideja!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 12 sati, 21 minuta
  • stefanjos: airpods 2 pro a da mu fale slusalice. Meni treba samo charging case?
  • stefanjos: Ima li tko
  • IgorD: Imam ja VMWare od malena ali nemam Win 11 licencu
  • Borisone: Pa besplatni su od negdje kad ih je preuzeo Broadcom. [link]
  • IgorD: Unutar VMWare, naravno
  • IgorD: Ja razmišljam o tom već mjesecima ali nikako da kupim licencu i krenem u to
  • VanjusOS: ljudi, da otvaram temu ili ne - da li netko stavio Windows 11 na Macbook sa intel procesorima..?
  • Bertone: *ćeš
  • Bertone: Ja sretan što ste Vi sretni,... di žeš bolji početak dana ;)
  • Tomek: I sad vidio rješenje problema sa keyboardom... :D
  • Tomek: Hvala Bertone...
  • Tomek: Sad sam skužio da sam i ja pisao u toj temi... :D E sad, još da se ne pali na bilo koji pritisak tipkovnice...
  • miomika: Hvala ti Bertone. KONAČNO!!! :)
  • smayoo: Ae. Hvala, Bertone! Ovo nisam ni upratio. :)
  • Bertone: Ima tema: [link] i ima rješenje od samog Apple-a (zadnji moj post u temi)
  • Tomek: :'(
  • smayoo: ima tema, nema rješenja :(
  • Tomek: Pozdrav svima, prije nego pokrenem temu, da li je možda obrađeno pitanje automatskog "Power on" na MacBook PRO M4 kad takneš tipkovnivu ili ga otvoriš?? To me užano živcira... Nemrem očistiti tipkovnicu a da ga ne upalim...
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi