External disk problemi kod ucitavanja
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

External disk problemi kod ucitavanja

17.10.2012 | 00:29
Dragi jabucnjaci!
Kupio sam novi macbook air na kojeg sam spojio svoj vanjski hard disk ( kojeg innace spajam na svoj imac i ocitava ga bez problema) ...no medjutim sta god spojim na macbook air nece procitati...sa strane ga ne pokazuje...ja sam inace ne pretjerano spretan sa kompom pa molim lijepo da mi se objasni amaterski jezikom:))) hvala...btw ja sam gledao sve one stvari u system preference ali sta sam ja uspio kuziiti ...nista!
17.10.2012 | 01:06
Vanjski hard je USB?
Možda vuče previše struje, koliko mu Air ne može dati? Da li se čuje (kad nasloniš uho na njega) da se vrti i da radi inicijalizacija. Trebao bi čuti više-manje istu sekvencu zvukova kad ga spojiš na iMac, kao i kad ga spojiš na Air. Ako ne čuješ, onda na Airu ne dobije dovoljno struje.
Imaš običan USB kabel ili onaj tzv. Y-kabel koji se na kompu može uštekati u 2 USB porta? Probaj nabaviti Y kabel i uštekati na 2 porta.
Ako ni to ne pomogne, probaj nabaviti neki mali USB hub s vanjskim napajačem pa vidi da li se disk pojavljuje kad ga spojiš preko takvog huba.

Ako si siguran da nema veze s tim, onda još možeš otvoriti Disk Utility (Applications, pa Utilities, tamo je Disk utility) pa gledaj tamo što se vidi kad spojiš disk. Ako se u Disk Utilityju disk pojavi kad ga spojiš, a na desktopu ne, probaj kliknuti na njega u Disk Utility, pa onda na ikonu "Mount" u toolbaru (na vrhu prozora od Disk Utility).
17.10.2012 | 09:28
Ili je samo potrebno u Finder-Preferences-General-čekirati -Show....External disks.
17.10.2012 | 13:15
I to sam sve napravio koliko god blesav sa kompjuterima bio...pa to je najnormalniji vanjski hard disk wd passport.... svi zivi ga prepoznaju i citaju...na frendovom netbooku kojeg ja zovem kalkulator najnormalnije radim...i sve....samo na macbookairu ne....uzas...i da cuje se unutra da se disk pokrenuo...svijetli i radi...samo se nigdje ne vidi ...ni u disk utilityu ni u finderu....da nije mozda neka zastita u system preferenceu...i tamo sam ja gledao lai sta kada pola toga ne kuzim sta znaci
17.10.2012 | 13:25
evo opet sam ga danas stavio da vidim... posto je baterija na 100%... disk utility nada de nada... i isto tako stavio sam u finder preferences sve kvacice ali nista...usb radi ...jer sve svijetli i vrti i cak mi se nokia puni ali nista se nigdje ne vidi ...ni amo ni tamo...i btw...makar ne spada u tu temu...na macbook tipkovniici neznam koja tipka radi kao delete ...hvala na pomoci unaprijed
17.10.2012 | 15:37
Zvao sam istyle servis....nisu mi mogli nikako pomoci...rekli su mi da im posaljem macbook postom..svasta...jucer sam kupio air da bi ga sada slao u zagreb postom...presmijesno...isto su spominjali disk utility i finder options... koja suluda situacija... spojim wd passport od 500gb na oba usba i nece citati ni usb mali od 4b...... ne cita nista...nesto je sto posto u nekakvim opcijama...a nitko nezna nista
17.10.2012 | 15:49
Evo jedna nategnuta mogucnost... Koliko sam skuzio, na windows-ima se prikazuje...?
Probaj ga spojit na windows, i samo odabrat safely remove hardware... nakon toga ga istekat i pokusat ponovo na Air-u...
Znam da je to ponekad bio problem... u svakom slucaju vrijedi pokusat...
  • mileni
  • Posjetitelj
17.10.2012 | 16:03
Evo jedno banalno pitanje:
Dal je disk NTFS ili pak OS Journaled? Oprobaj instalirati ovo pa javi dal ucitava disk:
www.paragon-software.com/home/ntfs-mac/

Restartaj nakon installa, pa kad se macos pokrene onda prikljuci disk.
17.10.2012 | 16:06
Probaj u finderu u preferances uključiti da ti pokaže na deskopu vanjski disk...stavi tamo
kvačicu.

17.10.2012 | 20:02
Da, i meni smrdi da je to problem... Prouči malo finder i preferencese.. Zapravo, jel se mounta USB stick ako ga turiš u komp? I ja imam air i radi normalno, baš imam i WD passport.....
17.10.2012 | 22:17
Nije to problem, jer ga ne vidi ni u disk utilities.

NTFS disk bi isto trebao prikazati, samo ne da pisati po njemu.

ivanbugy, nabavi vanjski usb hub s posebnim napajanjem i probaj spojiti na njega, a hub na Mac. Naravno, napajač od huba u struju.
17.10.2012 | 23:02
Svasta sam probao...no ziveci u porecu jedva sam nasao nekog koga se kuzi u apple...Ispalo je da sve cita normalno samo ne taj moj hard disk passport koji je u fat32 inace..
zasto? nitko nema pojma...dobio sam savjet da ga formatiram ponovo itd....gluposti...nemam gdje sve staviti ono sta je na njemu a i ono sta je na njemu mi je predrago...
jedina meni cudna stavka...i to jako cudna...znaci..ja imam imac stolni koji isto radi sa najnovijim mountain lionom...znaci sve isto kao air...ali...air ne zeli prepoznati i prikazati ga u finderu...ja sam sve opcije iz stolnog postavio da budu identicne i u airu...i opet nista....vrti ga vrti i u njemu se cuje da sa napajanjem nije problem....a uostalom sve druge stvari cita....tudje hard diskove...usb...itd samo ne taj moj....isto tako...tog mog citaju svi drugi....sta je u njemu nemam pojma...svakako hvala svima koji ste pokusali pomoci...jer tu di ja zivim osim tog foruma se mogu prosto slikati za podrsku:(
17.10.2012 | 23:24
Sa fat32 diskovima se znaju javljat problemi ako je na njima neka greška, znači uštekat ga na win stroj, napravit provjeru stanja diska iz command prompta; najbolje komandom chkdsk /f /x - nakon toga ga probaj ponovno na air-u. Ako ga disk utility ne prikazuje u popisu definitivno je problem struja. Meni se taj problem događa sa diskom na koji snimam s dvb-t prijemnika pa kasnije prebacujem u komp. Inače linux otvara takav disk uvijek pa je i to jedna od solucija kad se disk neće mountati. Inače ni ntfs, ni fat32 nisu najspretnije rješenje za vanjski disk koji se koristi na mac-u. Ja sam sve formatirao na hfs+ , a na pc-u stavio macdrive da mogu pisat po njima s tim da mi macdrive još ni jednom nije ništa zbrčkao po diskovima s hfs+ file sistemom.
17.10.2012 | 23:31
Nije u tome stvar jer ga ne vidi u disk utilityju. Kad disk ne vidi u disk utilityju, to znači da se disk nije inicijalizirao nakon spajanja na usb (nije se zavrtio na nazivnu brzinu i nije prošetao glave od A do Ž).

Da je problem taj kojeg Smet opisuje, onda bi disk bio vidljiv u Disk Utlityju, ali nemountan, a Mac bi izbacio alert kako je disk nečitak, i pitao da li da ga formatira.

ivanbugy, ja sam ponekad u Poreču. Ali i da jesam upravo sad, uzalud je kad ne čitaš pažljivo nego šiziš bez veze i istresaš ovdje nervozu.

Uzmi
HUB
s vanjskim napajanjem
i spoji disk
preko njega.

Pa vidi onda što se događa.

Kužiš?
17.10.2012 | 23:47
Disk se ne vidi u disk utility-u i kad pukne particijska tablica, disk se zavrti, žmigne, a komp ga nigdje ne prikaže, vide ga samo speijalizirani programi za povrat obrisanih podataka i sl. Ovdje je najvjerojatnije problem sa strujom i rješenje koje smayoo spominje je najbolje.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 7 sati, 16 minuta
  • cariblanco: Moj omiljeni bend Guns N’ Roses večeras u begišu....bilo bi fora da kažu "pumpaj" :D
  • Junuz: Yonkis, riješeno.Ubio sam icloud/face time na svim uređajima.Iako se problem manifestovao na 16e.Svakako nekoristim face/imesage.Hvala
  • Yonkis: @Junuz - ti si u USA? Na čijoj si mreži? Vidiš li ti te poruke koje su poslane? Da nemaš USA Apple account? Ne znam, puno informacija nedostaje za ikakvo pojašnjenje. Ili otvori remu/post.
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

drpongrac23, Riba, robee, Anonimci (445)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.72 Seconds

Provided by iJoomla SEO