Lacie network disk spor
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Lacie network disk spor

03.10.2012 | 23:34
Pozdrav!

Posjedujem Lacie network disk 500GB i primjećujem da je u zadnje vrijeme jaaaako spor. Spojen je na Siemens SE555 router te na njega pristupam wirelessom. Svjestan sam da bi u svemu tome usko grlo bio router, tj. wireless prijenos. Čini se da problem nije u tome.

Disk sam do sada koristio isključivo kao storage, ali u zadnje vrijeme streamam video sa njega. Obični video (ne mislim na HD) opako šteka. I to odmah nego tek nakon nekog vremena. Disk počne kopati čak i kada je video u pauzi. Čujem ga kako radi iako se ništa na njemu ne radi. Ne razumijem što radi kada se sa njega ništa čita ili piše.

Mountan je u sistemu preko upnp-a. AFP mi ne radi baš dobro, a SMB je nekako usporen.

Ima netko nekakvu ideju zašto dolazi do toga?
03.10.2012 | 23:52
Opterećen je drugim taskovima.

Torrent client?

Diskovi u RAIDu unutra? Ako je jedan neispravan, to može jako usporiti.

Jesi se spojio na web interface od diska i provjerio statusne poruke? Možda on sam javlja neku grešku?
04.10.2012 | 09:28
Smayoo, hvala na odgovoru.
Nema drugih taskova, barem ne kojih sam ja zadao. Niti torrent ne skida na njega.

Pretpostavljam da nema RAID unutra, čisto po veličini samog kučišta. Ne čini mi se da bi 2 diska mogla stati.

Gledao sam bio log, ali nisam pronašao ništa zabrinjavajuće. Eventualno nekao poruka vezana uz samu mrežu kada mi se zblesira router. Provjeriti ću još jednom kada dodjem doma.

Također, zaboravio sam napomenuti da disk je oko 60% pun pa nije da je zakrcan do kraja.
04.10.2012 | 10:20
Probaj najjednostavnije i najjeftinije: Probaj preštekati na drugi ethernet port na routeru. Ako ne pomaže, kupi drugi, ganc novi ethernet kabel, najkraći koji ti može odgovarati. Ako ne pomogne ni jedno, ni drugo, treba posumnjati na crkavajući disk. Napravi backup hitno.

Disk možeš istestirati tako da ga spojiš na neku Linux kantu (svi ti NASovi su neki embedded linuxi i koriste ext3 ili ext4 format diska) i zavrtiš provjeru standardnim disk checkerom.

Ali isto se može dogoditi da disk crkava, a da mu je S.M.A.R.T. status OK, a niti alat za testiranje ne nađe problema. Međutim, ako ga izvadiš iz NAS-a, spojiš na linux kantu i pokušaš kopirati cijeli sadržaj na drugi disk (dd komanda iz terminala) i vidiš da to ide jako jako kilavo, onda sigurno crkava.
04.10.2012 | 21:31
Probao sam nekoliko kabela, ni jedan nije imao pozitivan učinak. Ista stvar i sa drugim portom.

Ovo sa linuxom mi trenutno nije dostupno. Moram neki live dići pa cu probati (vikend:)) Da li je problem što je disk isključivo ethernet (nema usb)? Da li se svejedno može napraviti test?

Disk je većinu vremena bio isključen i nije se koristio. Kada je i radio, 99% vremena je bio idle. Znam da to ništa ne znači što se tiče izdržljivosti, ali opet...

Ima neke poruke u logu, ali nisam dovoljno stručan da ih dešifriram. Možda mi vi možete nešto više reći o tome?

Feb  2 02:12:17 (none) user.warn kernel: Active:972 inactive:1005 dirty:0 writeback:0 unstable:0 free:135 slab:649 mapped:1790 pagetables:139
Feb  2 02:12:17 (none) user.warn kernel: DMA free:540kB min:512kB low:640kB high:768kB active:3888kB inactive:4020kB present:16384kB pages_scanned:653 all_unreclaimable? no
Feb  2 02:12:17 (none) user.warn kernel: lowmem_reserve[]: 0 0 0
Feb  2 02:12:17 (none) user.warn kernel: Normal free:0kB min:0kB low:0kB high:0kB active:0kB inactive:0kB present:0kB pages_scanned:0 all_unreclaimable? no
Feb  2 02:12:17 (none) user.warn kernel: HighMem free:0kB min:128kB low:160kB high:192kB active:0kB inactive:0kB present:0kB pages_scanned:0 all_unreclaimable? no
Feb  2 02:12:17 (none) user.warn kernel: DMA: 5*4kB 1*8kB 2*16kB 1*32kB 3*64kB 2*128kB 0*256kB 0*512kB 0*1024kB 0*2048kB 0*4096kB = 540kB
Feb  2 02:12:17 (none) user.warn kernel: Normal: empty
Feb  2 02:12:17 (none) user.warn kernel: HighMem: empty
Feb  2 02:12:17 (none) user.warn kernel: Swap cache: add 90924258, delete 90924183, find 4962566/17028530, race 86+119
Feb  2 02:12:17 (none) user.warn kernel: Free swap  = 0kB
Feb  2 02:12:17 (none) user.warn kernel: Total swap = 128448kB
Feb  2 02:12:17 (none) user.err kernel: Out of Memory: Killed process 7308 (twonkymediaserv).
Feb  2 02:16:50 (none) daemon.err mDNSResponder: ERROR: getOptRdata - unknown opt 4
Feb  2 02:16:55 (none) daemon.err mDNSResponder: ERROR: getOptRdata - unknown opt 4
Feb  2 02:16:56 (none) daemon.err mDNSResponder: ERROR: getOptRdata - unknown opt 4
Feb  2 02:16:58 (none) daemon.err mDNSResponder: ERROR: getOptRdata - unknown opt 4
Feb  2 02:17:02 (none) daemon.err mDNSResponder: ERROR: getOptRdata - unknown opt 4
Feb  2 02:17:10 (none) daemon.err mDNSResponder: ERROR: getOptRdata - unknown opt 4
Feb  2 02:17:26 (none) daemon.err mDNSResponder: ERROR: getOptRdata - unknown opt 4
Feb  2 02:21:33 (none) local0.info udhcpc[704]: Lease of 192.168.1.241 obtained, lease time 1800
Feb  2 02:36:33 (none) local0.info udhcpc[704]: Lease of 192.168.1.241 obtained, lease time 1800 
04.10.2012 | 21:48
Ništa bitno nema u tom logu. NAS treba otvoriti, disk iznutra izvaditi i staviti u neku eksternu ladicu (USB, FW, što god), ili (ako se radi o PC kanti) spojiti direktno na unutarnju SATA sabirnicu.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 12 sati
  • Yonkis: "obaviti", pobjeglo mi, naletio sam na šaht u vožnji.
  • Yonkis: Kloba, ne možemo ti ga MI aktivirati, to moraš sam bavi
  • Kloba: Pozdrav ekipa ima neki znalac da mi aktivira whats app?
  • smayoo: A propos smještanja konektora... :P
  • smayoo: U Beogradu ulazi stari deda sa štapom, klimavo i s mukom u gradski autobus, obrati se vozaču: "Mladiću reci mi gde bih mogao da smestim kosti...?", a vozač na to skoči ljutito: "Nemoj da tebi Kosta smesti!" :D
  • Bertone: Bolje i straga nego kad ga Apple smjesti ispod :D
  • jura22: I smjestila ga straga.
  • smayoo: To je sve EU standardizirala na USB-C. :D
  • jura22: Izgleda da mora biti više od dva konektora!
  • jura22: Landtag Brandenburg ih ke nabrojao: Gejevi, lezbijke, androgini, birodne osobe, trans muškarci, trans žene, rodno promjenjive osobe, rodno kvir osobe, interseksualne osobe, interseksualne žene, interseksualni muškarci, transseksualne osobe, transseksualne žene, transseksualni muškarci, trans osobe, transmuške osobe, transženske osobe, rodno fluidne osobe, panrodne osobe, osobe s dva duha (
  • jura22: Misliš da se smiju stavljati samo muški ili ženski konektori?
  • smayoo: :D
  • Riba: Po muskim i zenskim konektorima.
  • jura22: Zašto ženski robot mora imati sise? U stvari, zašto uopće postoje muški i iženski roboti? Kako ih tazlikovati?
  • smayoo: @bbosnjak, otvori temu u forumu pa pitaj da ti se jave jabučari iz Zagreba ili okolice koji imaju monitor iz te generacije da probaš s njihovom ciglom
  • smayoo: Aha, to ima vanjsku ciglu za napajanje? Pa da, onda svakako treba probati s drugom ciglom prije ikakvog servisa.
  • jura22: Sumnjam. Rekoi su neka nabavim nateriju i onda je budu zamijenili. U stvari, trebao sam je nabaviti, sam zamijeniti i inda njima odnjeti novce.
  • dpasaric: Za Cinemu 23 prvo provjeri da nije samo napajanje, 90% slučajava bude to.
  • Riba: Vjerojatno su pretrpani poslom kao i svi.
  • jura22: Vidim hvalite RAM servis. Ja sam ih pitao za promjenu baterije pa su poceli kolutati s ocima. Kao da su me htjeli otpiliti.
  • jura22: Jok, Ludbreg je centar svijeta.
  • bbosnjak: Jbg. mi Zagrebčani mislimo da smo u cetru svijeta. Hvala na linku.
  • Riba: Kad ljudi ne kazi lokaciju obicno se radi o Zagrebu. :) U tom slucaju preporuka za [link]
  • Riba: A gdje se nalazis?
  • bbosnjak: Imam Apple Cinema Display 23-Inch. Radio je ok do prije mjesec dana i prekrasan je. Imao je jednu crtu mrtvih pisela po sredini ali koga briga kad je tako elegantan i dobru sliku ima. I onda je prestao raditi. Ima li igdje servis koji bi to mogao pogledati i možda popraviti ili bi to možda netko udomio pa se time pozabavio. Ne mogu se natjerati da ga odnesem na glomaznni otpad ko da je neki šte
  • smayoo: [link]
  • Pongy75: Meni se čini i jedno i drugo, app šema. A vaditi se na bilesnu djecu, ako je to uopće istina je krajnje bezobrazno. Ovo mjesto nikad nije bila takva zajednica.
  • drlovric: Ja sam slab na djecu i radio bih pomogao i u ovom konkretnom slucaju. Vec sam to radio ovdje. Samo nisam shvatio kakvu pomoc on ocekuje konkretno. Da skupimo pare za M4 ili da mu ga nekako nadjemo unutar njegovog budzeta. Taj dio mi nije jasan...
  • Pongy75: Napad je najbolja obrana - kad te uberu!
  • Sarek: I stvarno mu nitko nije ništa loše napisao, a on je odmah krenuo u neke obrambene teze
  • Sarek: Meni je isto bilo čudno da na jasno postavljeno pitanje krenu traktati nečega što nema veze s pitanjem. Dva su moguća scenarija ili se čovjek pogubio u svemu i samo se krivo izrazio ili je stvarno neka muljaža. U svakom slučaju trebalo bi objašnjenje od dotičnog člana ili ako je ovo drugo u pitanju neka admini reagiraju
  • jura22: Tu je pitao nesto za MacMini M4 > M4 Pro
  • jura22: [link]
  • Pongy75: Avioni, milioni. kamioni
  • matijazx: -- to je bila prevara. Kolega forumaš mu je htio posuditi svoj Mac, al ovaj nije htio. Scammer.
  • Pongy75: Malo popratiti postove, sve je bez logike. Šarena priča, ima svega.
  • jura22: 8.2.2025. Pise da je sve prebacio s M4 na M4 Pro, ne znam tko je ovdje lud?
  • jura22: Cijela prića je čudna. Pošto se radi o bolesnom djetetu ne želim griješiti dušu.
  • marioart: izgelda da je obrisana... ja sam se ponudio za pomoc dvaput, ali sam izignoriran... cudna situacija
  • jura22: Gdje je tema o M4 MM za onu curicu?
  • Gjuroo: @Yonkis: Otvori temu... :D
  • Yonkis: Zašto su plavuše a onda nakon njih riđokose tako upečatljive?
  • smayoo: RIP :(
  • Yonkis: John C. Dvorak dies aged 80
  • 1v@n: Uzmem ih sa sobom onda idući put kad opet idem za HR
  • dpasaric: Pa nemojte baciti, mogu uvijek biti izloženi ako su ok očuvani.
  • 1v@n: Jel vam za muzej odgovaraju iCloud zaključani uređaji? Dobio sam iPhone 5 i iPad 2 koji su zaključani. Djeca praznila kuću od preminulih baka/djedova i nemaju nikakav pristup mailovima/passwordima. Probali smo kontaktirati Apple, ali nisu ni odgovorili. Ispravno i očuvano, ali cigla
  • dpasaric: Zadnji model koji imamo u muzeju je 5c! :)
  • drlovric: Zasto bi itko kupovao iPhone 3GS a da nije neki muzej? :/ Ja imam svoj iPhone 3G negdje u stvarima. Dao bih ga besplatno ako nekome vrijedi. Nisam uopce znao da to ljudi kupuju i traze.
  • smayoo: Odgovarajuća "tema" je oglasnik. Za cijenu potraži slične uređaje na e-bayu, poprati na kojem iznosu završavaju licitacije pa korigiraj cijenu s obzirom na trošak dostave iz te zemlje.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.60 Seconds

Provided by iJoomla SEO