Lacie network disk spor
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Lacie network disk spor

03.10.2012 | 23:34
Pozdrav!

Posjedujem Lacie network disk 500GB i primjećujem da je u zadnje vrijeme jaaaako spor. Spojen je na Siemens SE555 router te na njega pristupam wirelessom. Svjestan sam da bi u svemu tome usko grlo bio router, tj. wireless prijenos. Čini se da problem nije u tome.

Disk sam do sada koristio isključivo kao storage, ali u zadnje vrijeme streamam video sa njega. Obični video (ne mislim na HD) opako šteka. I to odmah nego tek nakon nekog vremena. Disk počne kopati čak i kada je video u pauzi. Čujem ga kako radi iako se ništa na njemu ne radi. Ne razumijem što radi kada se sa njega ništa čita ili piše.

Mountan je u sistemu preko upnp-a. AFP mi ne radi baš dobro, a SMB je nekako usporen.

Ima netko nekakvu ideju zašto dolazi do toga?
03.10.2012 | 23:52
Opterećen je drugim taskovima.

Torrent client?

Diskovi u RAIDu unutra? Ako je jedan neispravan, to može jako usporiti.

Jesi se spojio na web interface od diska i provjerio statusne poruke? Možda on sam javlja neku grešku?
04.10.2012 | 09:28
Smayoo, hvala na odgovoru.
Nema drugih taskova, barem ne kojih sam ja zadao. Niti torrent ne skida na njega.

Pretpostavljam da nema RAID unutra, čisto po veličini samog kučišta. Ne čini mi se da bi 2 diska mogla stati.

Gledao sam bio log, ali nisam pronašao ništa zabrinjavajuće. Eventualno nekao poruka vezana uz samu mrežu kada mi se zblesira router. Provjeriti ću još jednom kada dodjem doma.

Također, zaboravio sam napomenuti da disk je oko 60% pun pa nije da je zakrcan do kraja.
04.10.2012 | 10:20
Probaj najjednostavnije i najjeftinije: Probaj preštekati na drugi ethernet port na routeru. Ako ne pomaže, kupi drugi, ganc novi ethernet kabel, najkraći koji ti može odgovarati. Ako ne pomogne ni jedno, ni drugo, treba posumnjati na crkavajući disk. Napravi backup hitno.

Disk možeš istestirati tako da ga spojiš na neku Linux kantu (svi ti NASovi su neki embedded linuxi i koriste ext3 ili ext4 format diska) i zavrtiš provjeru standardnim disk checkerom.

Ali isto se može dogoditi da disk crkava, a da mu je S.M.A.R.T. status OK, a niti alat za testiranje ne nađe problema. Međutim, ako ga izvadiš iz NAS-a, spojiš na linux kantu i pokušaš kopirati cijeli sadržaj na drugi disk (dd komanda iz terminala) i vidiš da to ide jako jako kilavo, onda sigurno crkava.
04.10.2012 | 21:31
Probao sam nekoliko kabela, ni jedan nije imao pozitivan učinak. Ista stvar i sa drugim portom.

Ovo sa linuxom mi trenutno nije dostupno. Moram neki live dići pa cu probati (vikend:)) Da li je problem što je disk isključivo ethernet (nema usb)? Da li se svejedno može napraviti test?

Disk je većinu vremena bio isključen i nije se koristio. Kada je i radio, 99% vremena je bio idle. Znam da to ništa ne znači što se tiče izdržljivosti, ali opet...

Ima neke poruke u logu, ali nisam dovoljno stručan da ih dešifriram. Možda mi vi možete nešto više reći o tome?

Feb  2 02:12:17 (none) user.warn kernel: Active:972 inactive:1005 dirty:0 writeback:0 unstable:0 free:135 slab:649 mapped:1790 pagetables:139
Feb  2 02:12:17 (none) user.warn kernel: DMA free:540kB min:512kB low:640kB high:768kB active:3888kB inactive:4020kB present:16384kB pages_scanned:653 all_unreclaimable? no
Feb  2 02:12:17 (none) user.warn kernel: lowmem_reserve[]: 0 0 0
Feb  2 02:12:17 (none) user.warn kernel: Normal free:0kB min:0kB low:0kB high:0kB active:0kB inactive:0kB present:0kB pages_scanned:0 all_unreclaimable? no
Feb  2 02:12:17 (none) user.warn kernel: HighMem free:0kB min:128kB low:160kB high:192kB active:0kB inactive:0kB present:0kB pages_scanned:0 all_unreclaimable? no
Feb  2 02:12:17 (none) user.warn kernel: DMA: 5*4kB 1*8kB 2*16kB 1*32kB 3*64kB 2*128kB 0*256kB 0*512kB 0*1024kB 0*2048kB 0*4096kB = 540kB
Feb  2 02:12:17 (none) user.warn kernel: Normal: empty
Feb  2 02:12:17 (none) user.warn kernel: HighMem: empty
Feb  2 02:12:17 (none) user.warn kernel: Swap cache: add 90924258, delete 90924183, find 4962566/17028530, race 86+119
Feb  2 02:12:17 (none) user.warn kernel: Free swap  = 0kB
Feb  2 02:12:17 (none) user.warn kernel: Total swap = 128448kB
Feb  2 02:12:17 (none) user.err kernel: Out of Memory: Killed process 7308 (twonkymediaserv).
Feb  2 02:16:50 (none) daemon.err mDNSResponder: ERROR: getOptRdata - unknown opt 4
Feb  2 02:16:55 (none) daemon.err mDNSResponder: ERROR: getOptRdata - unknown opt 4
Feb  2 02:16:56 (none) daemon.err mDNSResponder: ERROR: getOptRdata - unknown opt 4
Feb  2 02:16:58 (none) daemon.err mDNSResponder: ERROR: getOptRdata - unknown opt 4
Feb  2 02:17:02 (none) daemon.err mDNSResponder: ERROR: getOptRdata - unknown opt 4
Feb  2 02:17:10 (none) daemon.err mDNSResponder: ERROR: getOptRdata - unknown opt 4
Feb  2 02:17:26 (none) daemon.err mDNSResponder: ERROR: getOptRdata - unknown opt 4
Feb  2 02:21:33 (none) local0.info udhcpc[704]: Lease of 192.168.1.241 obtained, lease time 1800
Feb  2 02:36:33 (none) local0.info udhcpc[704]: Lease of 192.168.1.241 obtained, lease time 1800 
04.10.2012 | 21:48
Ništa bitno nema u tom logu. NAS treba otvoriti, disk iznutra izvaditi i staviti u neku eksternu ladicu (USB, FW, što god), ili (ako se radi o PC kanti) spojiti direktno na unutarnju SATA sabirnicu.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 8 minuta
  • CoffeePod: [link]
  • CoffeePod: Pokrenuo sam subreddit za Apple HR
  • Yonkis: Apple Intelligence Taking Up 30GB on Some Macs Running macOS 27
  • Yonkis: 1 i 2TB iPhonei su sporiji tj koriste sporiju memoriju nego 256 i 512GB [link]
  • Yonkis: Novosti od Applea: [link]
  • mbp2009: meni je odmah nakon updatea na 27 rc baterija dosta bolje
  • Yonkis: CoffeePod - drži ga prikopčanog na punjaču, bez LowPowerModea. I što manje ga koristiti, prčkati po iPhoneu.
  • Yonkis: navodno prijašnja 2 updatea, 26.5.1 je već započeo pripremu indexiranja, 26.5.2 popravio bug da se update može skinuti preko non-WiFi mreže, a indexiranje može potrajati 2-3 dana, ovisi o količini aplikacija i podataka
  • CoffeePod: iOS27 fenomenalan. Baterija loša dok se ne indexira
  • ping: Kad klikneš na tipku odaberi kod iPhone DUO. Na kratko se pojavi cijena. 999.999,99 €
  • Yonkis: Nisu se još usaglasili koliko bubrega će koštati. 6 ili 9, a možda čak i 11.
  • stefanjos: jel tako tesko istyleu cijenu izbaciti za duo. haha mislim nije mi zivotne vaznosti
  • Borisone: Iako je puni broj, update nije tako značajan kao prošlih godina. Da nema Siri AI (za neka tržišta, ne i naše) ne bi imali o čemu pisati.
  • Yonkis: Jel’ se netko ažurirao na iOS 27?
  • stefanjos: to im je goalgetter pa su trebali
  • Borisone: Čudno da je samo Apple TV stigao. Obično regionalno postane dostupan s još nekim od Apple media servisa (One, Books, ...)
  • CoffeePod: Zna neko kako dobit novu siri na Golden Gate?
  • CoffeePod: Uf odmah sam se pretplatio!
  • Pongy75: Bez HR titlova
  • matijazx: Apple TV je stiglaaaa
  • mbp2009: Reduce transparency zapravo ukloni veliku vecinu tog. Jos ima taj stakleni dio na npr semaforu, ali ukloni se transparentnost opcenito
  • mbp2009: lijepo to sve izgleda, ali generalno mi se cini da trosi bateriju ipak vise
  • mbp2009: instalirao sam ja, iskreno, malo je dosadno pa sam skratio i stavio ono reduce transparency
  • Yonkis: Mislim da stakleni efekt ostaje do sljedećeg desetljeća. Onda možda pređu na kromi ili polirani čelik look. :)
  • smayoo: Što se mene tiče, za taj "fićr" imam zero tolerance. "Podnošljivo" nije dovoljno dobro. :/
  • dpasaric: Ublažili su ga dosta, pa je navodno podnošljivo.
  • smayoo: Ako jesu, možda bih se za odvažio instalirati ga pa testirati
  • smayoo: Jesu li odustali od onog horror liquid shit UI-ja?
  • dpasaric: Za Golden Gate je potreban Appleov M hardver, a ja sam još na Intelu, tako da nemam načina to osobno testirati.
  • dpasaric: Nismo imali recenziju nekog MacOS-a jako jako dugo, valjda je zadnji koji je to zaista zaslužio bio 10.6 Snow Leopard! :)
  • IkoIko: Hoćemo li dobiti osvrt na macos golden gate?
  • dpasaric: Eto osvrt na naslovnici, pa komentirajte, baš me zanima tko će ga prvi kupiti na Jabučnjaku! :)
  • dpasaric: Ma ok, to nije ništa novo, i prije su imali to tako, ali da, slažem se da je to pretjerano i jako "američki"... :)
  • m@xym: Ovaj keynote, k'ooo da ga je pisao Trump... svaka druga riječ im je: "amazing".
  • drlovric: I ja isto. Bas se radujem :)
  • IkoIko: Gledat ću, a i popratiti obvezni članak ovdje ;)
  • dpasaric: Ali ovaj bi konačno mogao biti zanimljiv! :) Mene zanima HomePad kao novi hardver za domomatiku!
  • smayoo: Jedva čekam da ga propustim, kao i sve prethodne. :)
  • dpasaric: Večeras u 19h Apple Keynote! :)
  • smayoo: Heto. Mikrofon ocvikan. Precizno. Elektroničarskim cvikama... :)
  • smayoo: Hvala ti, istražit ću.
  • Yonkis: Hocu reći zvuk dopire do mikrofona i preko vibracija drugih površina, plastika, ne samo preko rupice od mikrofona. Vidi na 52 minuti [link]
  • Yonkis: Mislim da ti to neće biti dovoljno. To kao kad začepiš uho prstom, ti svejedno možeš prepoznati riječi a taj mikrofon je jaaaako osjetljiv, prepozna govor iz druge sobe.
  • smayoo: Imam ja, hvala ti na infomaciji. Korištenje mikrofona sam isključio u postavkama odmah out of the box, a za svaki slučaj mikrofon pokrio UHU patafixom. :)
  • Yonkis: Ima li netko doma LG-ev smart TV? [link]
  • IkoIko: Za powermacove, idem ih danas pogledati pa vam javim!
  • Borisone: Na hrvatskom jeziku: [link]
  • Borisone: About Spotlight indexing and search results on Apple devices [link]
  • Miki9890: Poz! ima li smisla skinuti 26.6.1 na iPhoneu 13 mini radi spotlight indexinga? Da li je to samo za siri Ai kojeg ionako neću imati i hoće li indexirati opet kad prijeđem na 27? trenutno sam na 18-ici
  • Piko: ja bi drugi .... da li rade ?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.69 Seconds

Provided by iJoomla SEO