Lacie network disk spor
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Lacie network disk spor

03.10.2012 | 23:34
Pozdrav!

Posjedujem Lacie network disk 500GB i primjećujem da je u zadnje vrijeme jaaaako spor. Spojen je na Siemens SE555 router te na njega pristupam wirelessom. Svjestan sam da bi u svemu tome usko grlo bio router, tj. wireless prijenos. Čini se da problem nije u tome.

Disk sam do sada koristio isključivo kao storage, ali u zadnje vrijeme streamam video sa njega. Obični video (ne mislim na HD) opako šteka. I to odmah nego tek nakon nekog vremena. Disk počne kopati čak i kada je video u pauzi. Čujem ga kako radi iako se ništa na njemu ne radi. Ne razumijem što radi kada se sa njega ništa čita ili piše.

Mountan je u sistemu preko upnp-a. AFP mi ne radi baš dobro, a SMB je nekako usporen.

Ima netko nekakvu ideju zašto dolazi do toga?
03.10.2012 | 23:52
Opterećen je drugim taskovima.

Torrent client?

Diskovi u RAIDu unutra? Ako je jedan neispravan, to može jako usporiti.

Jesi se spojio na web interface od diska i provjerio statusne poruke? Možda on sam javlja neku grešku?
04.10.2012 | 09:28
Smayoo, hvala na odgovoru.
Nema drugih taskova, barem ne kojih sam ja zadao. Niti torrent ne skida na njega.

Pretpostavljam da nema RAID unutra, čisto po veličini samog kučišta. Ne čini mi se da bi 2 diska mogla stati.

Gledao sam bio log, ali nisam pronašao ništa zabrinjavajuće. Eventualno nekao poruka vezana uz samu mrežu kada mi se zblesira router. Provjeriti ću još jednom kada dodjem doma.

Također, zaboravio sam napomenuti da disk je oko 60% pun pa nije da je zakrcan do kraja.
04.10.2012 | 10:20
Probaj najjednostavnije i najjeftinije: Probaj preštekati na drugi ethernet port na routeru. Ako ne pomaže, kupi drugi, ganc novi ethernet kabel, najkraći koji ti može odgovarati. Ako ne pomogne ni jedno, ni drugo, treba posumnjati na crkavajući disk. Napravi backup hitno.

Disk možeš istestirati tako da ga spojiš na neku Linux kantu (svi ti NASovi su neki embedded linuxi i koriste ext3 ili ext4 format diska) i zavrtiš provjeru standardnim disk checkerom.

Ali isto se može dogoditi da disk crkava, a da mu je S.M.A.R.T. status OK, a niti alat za testiranje ne nađe problema. Međutim, ako ga izvadiš iz NAS-a, spojiš na linux kantu i pokušaš kopirati cijeli sadržaj na drugi disk (dd komanda iz terminala) i vidiš da to ide jako jako kilavo, onda sigurno crkava.
04.10.2012 | 21:31
Probao sam nekoliko kabela, ni jedan nije imao pozitivan učinak. Ista stvar i sa drugim portom.

Ovo sa linuxom mi trenutno nije dostupno. Moram neki live dići pa cu probati (vikend:)) Da li je problem što je disk isključivo ethernet (nema usb)? Da li se svejedno može napraviti test?

Disk je većinu vremena bio isključen i nije se koristio. Kada je i radio, 99% vremena je bio idle. Znam da to ništa ne znači što se tiče izdržljivosti, ali opet...

Ima neke poruke u logu, ali nisam dovoljno stručan da ih dešifriram. Možda mi vi možete nešto više reći o tome?

Feb  2 02:12:17 (none) user.warn kernel: Active:972 inactive:1005 dirty:0 writeback:0 unstable:0 free:135 slab:649 mapped:1790 pagetables:139
Feb  2 02:12:17 (none) user.warn kernel: DMA free:540kB min:512kB low:640kB high:768kB active:3888kB inactive:4020kB present:16384kB pages_scanned:653 all_unreclaimable? no
Feb  2 02:12:17 (none) user.warn kernel: lowmem_reserve[]: 0 0 0
Feb  2 02:12:17 (none) user.warn kernel: Normal free:0kB min:0kB low:0kB high:0kB active:0kB inactive:0kB present:0kB pages_scanned:0 all_unreclaimable? no
Feb  2 02:12:17 (none) user.warn kernel: HighMem free:0kB min:128kB low:160kB high:192kB active:0kB inactive:0kB present:0kB pages_scanned:0 all_unreclaimable? no
Feb  2 02:12:17 (none) user.warn kernel: DMA: 5*4kB 1*8kB 2*16kB 1*32kB 3*64kB 2*128kB 0*256kB 0*512kB 0*1024kB 0*2048kB 0*4096kB = 540kB
Feb  2 02:12:17 (none) user.warn kernel: Normal: empty
Feb  2 02:12:17 (none) user.warn kernel: HighMem: empty
Feb  2 02:12:17 (none) user.warn kernel: Swap cache: add 90924258, delete 90924183, find 4962566/17028530, race 86+119
Feb  2 02:12:17 (none) user.warn kernel: Free swap  = 0kB
Feb  2 02:12:17 (none) user.warn kernel: Total swap = 128448kB
Feb  2 02:12:17 (none) user.err kernel: Out of Memory: Killed process 7308 (twonkymediaserv).
Feb  2 02:16:50 (none) daemon.err mDNSResponder: ERROR: getOptRdata - unknown opt 4
Feb  2 02:16:55 (none) daemon.err mDNSResponder: ERROR: getOptRdata - unknown opt 4
Feb  2 02:16:56 (none) daemon.err mDNSResponder: ERROR: getOptRdata - unknown opt 4
Feb  2 02:16:58 (none) daemon.err mDNSResponder: ERROR: getOptRdata - unknown opt 4
Feb  2 02:17:02 (none) daemon.err mDNSResponder: ERROR: getOptRdata - unknown opt 4
Feb  2 02:17:10 (none) daemon.err mDNSResponder: ERROR: getOptRdata - unknown opt 4
Feb  2 02:17:26 (none) daemon.err mDNSResponder: ERROR: getOptRdata - unknown opt 4
Feb  2 02:21:33 (none) local0.info udhcpc[704]: Lease of 192.168.1.241 obtained, lease time 1800
Feb  2 02:36:33 (none) local0.info udhcpc[704]: Lease of 192.168.1.241 obtained, lease time 1800 
04.10.2012 | 21:48
Ništa bitno nema u tom logu. NAS treba otvoriti, disk iznutra izvaditi i staviti u neku eksternu ladicu (USB, FW, što god), ili (ako se radi o PC kanti) spojiti direktno na unutarnju SATA sabirnicu.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.
  • drpongrac23: Ovaj novi MacOS - bye, bye Apple!!! Ćesme od svega!
  • drpongrac23: PC za 400 EUR iz Pevexa žvače taj prastari MacPro za gablec :)
  • drpongrac23: U PC svijetu je DDR5 RAM polako standard - o čemu vi pričate?!?
  • BigMac: i ja kažem, prvo bolja pasta, nego zadnji put, i nižaa temperatura, očito prvi put nisam dobro stegao hladnjake, pa su procesori radili na nižem taktu :(
  • dpasaric: Odlično! :)
  • BigMac: Promjenio pastu na starom mac pro, osvježenje ....
  • smayoo: plus je sigurno problematičan, ali nije jedini
  • dpasaric: Više sam zaboravio koji su sve znakovi u pitanju, ali u tome je stvar.
  • dpasaric: I meni se često dogodi na nešto napišem i samo PUF!
  • dpasaric: Jura, na Vikalici se "progutaju" neki komentari jer postoje neki karakteri koje modul Vikalice ne podnosi i onda to sve samo ode u crnu rupu!
  • jura22: Mozda nezasitan?
  • VanjusOS: evo ja sam isprobao i radi! na A1 je moguće sa fizičke SIM prebaciti se na e-SIM na samom telefonu..
  • Borisone: Jer je gladan!
  • jura22: Zasto Jabucnjak guta komentare?
  • smayoo: :D
  • Borisone: Kako prebacuješ eSIM između moba za koji žena smije i za koji ne smije znat?
  • VanjusOS: ali bravo drlovric, nekad su najjednostavnija rješenje i najbolja!
  • VanjusOS: hahaha, problem je što imam službenu SIM karticu, pa ako mi se sjebe moram tražiti od firme da mi šalju novu...
  • drlovric: Pa probas i samo ce ti se kazati jbt. Sta je najgore sto se moze dogoditi? :)
  • VanjusOS: pitam da li je to itko isprobao?
  • VanjusOS: u iphoneu sa fizičkom sim karticom se pojavila opcija da se prebaci ta fizička sim u e-sim
  • VanjusOS: niste me shvatili, očito
  • miomika: na A1 ti samo pošalju na mail/sms ili putem aplikacije Moj A1 i to je to
  • rusty: Prije jedno 3 godine na Tmobile. u 22h navečer putem supporta jer se u protivnom trebalo ići u poslovnicu
  • VanjusOS: da li je netko isprobao funkciju konvertiranja SIM u e-SIM, i na kojoj mreži?
  • ZoPaj: ha ha, nisu li usbC isforsirali upravo radi štednji na punjačima:)
  • dpasaric: I bez punjača... :(
  • Borisone: Danas najavljeni novi iPad Pro, Vision Pro i MacBook Pro 14-inch. Sve s M5 procesorima (bez Pro i Max varijanti).
  • Air: Veliko priznanje Fedora našem Filipoviću - pozvao ga je na boksački meč.
  • Air: Taj pc laptop je imao cijenu cca 800 eura što nije malo
  • Air: Mislio sam da su se malo pomakli u tom smjeru, ali jok
  • Air: trackpad je... hm...
  • Bertone: Rekao sam ti da je kvaliteta izrade loša, ali sam CPU je brži od CPU-a iz MBP 2014/2015,... stavi na njega LinuxMint pa ćeš vidjeti da nije spor ;)
  • Air: Moj MBP 2014 je ferari / Bentley za usporedbu...
  • Air: Moj utisaK da sam ga platio 100-150 eura plakao bi što nisam dao još 150 za MBP 2014 - 2016 godište.
  • Air: Samo da javim, na kraju sam dobio laptop od frenda. Nije htio čuti za nikakve pare. Skro smo se posvađali ali eto pametniji popušta ;)
  • hal9000: Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno! [link]
  • hal9000: Kakva pizdarija: [link]
  • drpongrac23: Meni onaj sa uzorkom krzna leoparda
  • hal9000: @Bertone: Da, jedan od najdražih Wallpapera ikad.
  • Bertone: 5k [link] i 6k [link]
  • Bertone: ... kojeg rado koristim
  • Bertone: Na stranu sad brzina i ispeglenost OS-a ali mom oku je najljepši i najugodniji bio Mac OS X 10.4 Tiger, a nativni Aqua wallpaper mi je i dan danas jedan od nesmetajućih wallpapera.
  • Air: RIP otišao je i HALID...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Ender, Jedro, robertM, tino1, VanjusOS, yvann11, Anonimci (713)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.10 Seconds

Provided by iJoomla SEO