Lacie network disk spor
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Lacie network disk spor

03.10.2012 | 23:34
Pozdrav!

Posjedujem Lacie network disk 500GB i primjećujem da je u zadnje vrijeme jaaaako spor. Spojen je na Siemens SE555 router te na njega pristupam wirelessom. Svjestan sam da bi u svemu tome usko grlo bio router, tj. wireless prijenos. Čini se da problem nije u tome.

Disk sam do sada koristio isključivo kao storage, ali u zadnje vrijeme streamam video sa njega. Obični video (ne mislim na HD) opako šteka. I to odmah nego tek nakon nekog vremena. Disk počne kopati čak i kada je video u pauzi. Čujem ga kako radi iako se ništa na njemu ne radi. Ne razumijem što radi kada se sa njega ništa čita ili piše.

Mountan je u sistemu preko upnp-a. AFP mi ne radi baš dobro, a SMB je nekako usporen.

Ima netko nekakvu ideju zašto dolazi do toga?
03.10.2012 | 23:52
Opterećen je drugim taskovima.

Torrent client?

Diskovi u RAIDu unutra? Ako je jedan neispravan, to može jako usporiti.

Jesi se spojio na web interface od diska i provjerio statusne poruke? Možda on sam javlja neku grešku?
04.10.2012 | 09:28
Smayoo, hvala na odgovoru.
Nema drugih taskova, barem ne kojih sam ja zadao. Niti torrent ne skida na njega.

Pretpostavljam da nema RAID unutra, čisto po veličini samog kučišta. Ne čini mi se da bi 2 diska mogla stati.

Gledao sam bio log, ali nisam pronašao ništa zabrinjavajuće. Eventualno nekao poruka vezana uz samu mrežu kada mi se zblesira router. Provjeriti ću još jednom kada dodjem doma.

Također, zaboravio sam napomenuti da disk je oko 60% pun pa nije da je zakrcan do kraja.
04.10.2012 | 10:20
Probaj najjednostavnije i najjeftinije: Probaj preštekati na drugi ethernet port na routeru. Ako ne pomaže, kupi drugi, ganc novi ethernet kabel, najkraći koji ti može odgovarati. Ako ne pomogne ni jedno, ni drugo, treba posumnjati na crkavajući disk. Napravi backup hitno.

Disk možeš istestirati tako da ga spojiš na neku Linux kantu (svi ti NASovi su neki embedded linuxi i koriste ext3 ili ext4 format diska) i zavrtiš provjeru standardnim disk checkerom.

Ali isto se može dogoditi da disk crkava, a da mu je S.M.A.R.T. status OK, a niti alat za testiranje ne nađe problema. Međutim, ako ga izvadiš iz NAS-a, spojiš na linux kantu i pokušaš kopirati cijeli sadržaj na drugi disk (dd komanda iz terminala) i vidiš da to ide jako jako kilavo, onda sigurno crkava.
04.10.2012 | 21:31
Probao sam nekoliko kabela, ni jedan nije imao pozitivan učinak. Ista stvar i sa drugim portom.

Ovo sa linuxom mi trenutno nije dostupno. Moram neki live dići pa cu probati (vikend:)) Da li je problem što je disk isključivo ethernet (nema usb)? Da li se svejedno može napraviti test?

Disk je većinu vremena bio isključen i nije se koristio. Kada je i radio, 99% vremena je bio idle. Znam da to ništa ne znači što se tiče izdržljivosti, ali opet...

Ima neke poruke u logu, ali nisam dovoljno stručan da ih dešifriram. Možda mi vi možete nešto više reći o tome?

Feb  2 02:12:17 (none) user.warn kernel: Active:972 inactive:1005 dirty:0 writeback:0 unstable:0 free:135 slab:649 mapped:1790 pagetables:139
Feb  2 02:12:17 (none) user.warn kernel: DMA free:540kB min:512kB low:640kB high:768kB active:3888kB inactive:4020kB present:16384kB pages_scanned:653 all_unreclaimable? no
Feb  2 02:12:17 (none) user.warn kernel: lowmem_reserve[]: 0 0 0
Feb  2 02:12:17 (none) user.warn kernel: Normal free:0kB min:0kB low:0kB high:0kB active:0kB inactive:0kB present:0kB pages_scanned:0 all_unreclaimable? no
Feb  2 02:12:17 (none) user.warn kernel: HighMem free:0kB min:128kB low:160kB high:192kB active:0kB inactive:0kB present:0kB pages_scanned:0 all_unreclaimable? no
Feb  2 02:12:17 (none) user.warn kernel: DMA: 5*4kB 1*8kB 2*16kB 1*32kB 3*64kB 2*128kB 0*256kB 0*512kB 0*1024kB 0*2048kB 0*4096kB = 540kB
Feb  2 02:12:17 (none) user.warn kernel: Normal: empty
Feb  2 02:12:17 (none) user.warn kernel: HighMem: empty
Feb  2 02:12:17 (none) user.warn kernel: Swap cache: add 90924258, delete 90924183, find 4962566/17028530, race 86+119
Feb  2 02:12:17 (none) user.warn kernel: Free swap  = 0kB
Feb  2 02:12:17 (none) user.warn kernel: Total swap = 128448kB
Feb  2 02:12:17 (none) user.err kernel: Out of Memory: Killed process 7308 (twonkymediaserv).
Feb  2 02:16:50 (none) daemon.err mDNSResponder: ERROR: getOptRdata - unknown opt 4
Feb  2 02:16:55 (none) daemon.err mDNSResponder: ERROR: getOptRdata - unknown opt 4
Feb  2 02:16:56 (none) daemon.err mDNSResponder: ERROR: getOptRdata - unknown opt 4
Feb  2 02:16:58 (none) daemon.err mDNSResponder: ERROR: getOptRdata - unknown opt 4
Feb  2 02:17:02 (none) daemon.err mDNSResponder: ERROR: getOptRdata - unknown opt 4
Feb  2 02:17:10 (none) daemon.err mDNSResponder: ERROR: getOptRdata - unknown opt 4
Feb  2 02:17:26 (none) daemon.err mDNSResponder: ERROR: getOptRdata - unknown opt 4
Feb  2 02:21:33 (none) local0.info udhcpc[704]: Lease of 192.168.1.241 obtained, lease time 1800
Feb  2 02:36:33 (none) local0.info udhcpc[704]: Lease of 192.168.1.241 obtained, lease time 1800 
04.10.2012 | 21:48
Ništa bitno nema u tom logu. NAS treba otvoriti, disk iznutra izvaditi i staviti u neku eksternu ladicu (USB, FW, što god), ili (ako se radi o PC kanti) spojiti direktno na unutarnju SATA sabirnicu.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 13 sati, 41 minuta
  • stefanjos: airpods 2 pro a da mu fale slusalice. Meni treba samo charging case?
  • stefanjos: Ima li tko
  • IgorD: Imam ja VMWare od malena ali nemam Win 11 licencu
  • Borisone: Pa besplatni su od negdje kad ih je preuzeo Broadcom. [link]
  • IgorD: Unutar VMWare, naravno
  • IgorD: Ja razmišljam o tom već mjesecima ali nikako da kupim licencu i krenem u to
  • VanjusOS: ljudi, da otvaram temu ili ne - da li netko stavio Windows 11 na Macbook sa intel procesorima..?
  • Bertone: *ćeš
  • Bertone: Ja sretan što ste Vi sretni,... di žeš bolji početak dana ;)
  • Tomek: I sad vidio rješenje problema sa keyboardom... :D
  • Tomek: Hvala Bertone...
  • Tomek: Sad sam skužio da sam i ja pisao u toj temi... :D E sad, još da se ne pali na bilo koji pritisak tipkovnice...
  • miomika: Hvala ti Bertone. KONAČNO!!! :)
  • smayoo: Ae. Hvala, Bertone! Ovo nisam ni upratio. :)
  • Bertone: Ima tema: [link] i ima rješenje od samog Apple-a (zadnji moj post u temi)
  • Tomek: :'(
  • smayoo: ima tema, nema rješenja :(
  • Tomek: Pozdrav svima, prije nego pokrenem temu, da li je možda obrađeno pitanje automatskog "Power on" na MacBook PRO M4 kad takneš tipkovnivu ili ga otvoriš?? To me užano živcira... Nemrem očistiti tipkovnicu a da ga ne upalim...
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi