IDE to SATA adapter iMac
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

IDE to SATA adapter iMac

20.09.2012 | 18:31
Pozdrav svima!
Nosim se mišlju da u Alu iMac 7.1 kraj 2007g. ubacim SSD a umjesto optike stavim HD. Međutim optika je na IDE konektoru i trebao bih adapter da mogu priključiti SATA HD. Već se o tome tu pričalo , ali nisam našao ništa konkretno. Ako netko zna , molio bi da mi kaže gdje mogu nabaviti taj adapter. Nešto kao ovaj www.sabrent.com/category/mac-compatible/SBT-STDB/, ali nisam siguran da paše, ili www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16812232004 . te još www.rosewill.com/products/1432/ProductDetail_Overview.htm.
Drugo, isplati li mi se to stavljati u taj stroj, premda još radi OK uz čarobiranje sa grafičkom ? Imam već jedan SSD 60GB od Corsaira ( CSSD- F60GB2-BRKT-A) za OS , dok bi ostalo imao na drugom. Nisam se još usudio probati ugraditi SSD a dodatni koristiti preko FW800 na vanjskom kučištu. Nisam siguran kako bi to radilo jer mi se čini da kompatibilnije kad je i drugi unutar stroja.
20.09.2012 | 19:15
Mislim da ne može biti "kompatibilnije" ni ovako, ni onako. Na IDE sabirnici vjerojatno ne bi bio niti bitno brži nego je na vanjskom FW800. Samo bi bilo malo "čistije" jer bi imao jednu kutiju i jedan kabel manje.

Ali moje je iskustvo s tim adapterima IDE/SATA da (1) moraš paziti da ne uzmeš krivi (ima adapter IDE kontroler na SATA disk i IDE disk na SATA kontroler) i (2) ne radi svaki adapter sa svakim kontrolerom, sa svakim diskom. Čini mi se (nisam siguran) da su problemi sa SATA 2 i SATA 3 diskovima koji se ne uspiju automatski spustiti na SATA 1 brzinu, jer im adapter ne zna odglumiti SATA 1. No i to je možda problem samo s nekim adapterima. Ili samo s nekim diskovima...
20.09.2012 | 20:42
Pa nešto o tome ima i na Youtubeu: , a pišu po forumima ono što kažeš. Nije kompatibilno ni sa svakom matičnom pločom (PC) i treba biti siguran. Zato me zanima iskustvo onih koji su to napravili, i gdje treba paziti. Za tehnička riješenja mi nije problem, ali mi informatika nije jača strana.
20.09.2012 | 21:04
A, gle, ako si baš navro , razmisli onda o ovom sa macsalesa - ako oni prodaju, za pretpostaviti je da će raditi s Macom...

eshop.macsales.com/item/Addonics/ADSAIDE/
20.09.2012 | 21:38
To bi moglo biti. Ima i mjesta za spojit, a nije ni preskupo. Sad, rečeno je bilo da se HDD ne mora premjestit, nego ostane gdje je a SSD se spoji na mjesto optike i da se uredno boota. Hvala, možda i nekom drugom bude koristilo.
20.09.2012 | 21:47
Moraš jedino vidjeti što je s brzinom. SATA 1 je već drama spor za SSD (150 MB/s), a IDE postiže deklarativno toliko tek na UltraDMA7 (s obzirom da je namijenjen za optiku, možda ni ne podržava tu, najveću moguću brzinu).
22.09.2012 | 17:50
Jzelko, sve sam pretražio na tu temu, i došao sam do zaključka da ti to ne bi ništa donjelo više konfora nego što sad imaš.
Provjeravam da li bi mogao dobiti nešto sa Hibridnom to je miješavina SSD i HDD ima nešto od Seagate Momentus XT , ako je sa tim nešto moguće javljam ti odmah.
22.09.2012 | 19:26
@tino1, hvala, po svemu sudeći, ne isplati se trkeljati s time. Žao mi SSD diska, da stoji neiskorišten, pa sam zbog toga htio to izvesti. Da ga prodam ili imate kakav drugi prijedlog?
22.09.2012 | 19:51
U taj stroj ti ga se ne isplati staviti. Druge upotrebe su otvorene, možda ti nekad u nekom drugom stroju dobro dođe?
23.09.2012 | 20:56
jzelko kaže:
Pozdrav svima!
Nosim se mišlju da u Alu iMac 7.1 kraj 2007g. ubacim SSD a umjesto optike stavim HD. Međutim optika je na IDE konektoru i trebao bih adapter da mogu priključiti SATA HD. Već se o tome tu pričalo , ali nisam našao ništa konkretno. Ako netko zna , molio bi da mi kaže gdje mogu nabaviti taj adapter. Nešto kao ovaj www.sabrent.com/category/mac-compatible/SBT-STDB/, ali nisam siguran da paše, ili www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16812232004 . te još www.rosewill.com/products/1432/ProductDetail_Overview.htm.
Drugo, isplati li mi se to stavljati u taj stroj, premda još radi OK uz čarobiranje sa grafičkom ? Imam već jedan SSD 60GB od Corsaira ( CSSD- F60GB2-BRKT-A) za OS , dok bi ostalo imao na drugom. Nisam se još usudio probati ugraditi SSD a dodatni koristiti preko FW800 na vanjskom kučištu. Nisam siguran kako bi to radilo jer mi se čini da kompatibilnije kad je i drugi unutar stroja.

Izbacis optiku, ubacis SATA disk u ovo:

www.ebay.com/itm/12-7mm-Optical-Bay-2nd-...;hash=item43af7324ba

zaserafis i vozis. Mozda ti treba 9.5mm verzija, nisam siguran. Ali ima i toga za slicnu ili istu cijenu.

Nemre bit jednostavnije.

Macbook 3,1 late 2007 sa SSDom na mjestu HDDa i HDDom na mjestu optike s ovim adapterom radi savrseno. Sa 6 GB rama koliko maksimalno stane, i sa koji mjesec manje od 5 godina jos radi sve sto je potrebno, boota se za 15-18 sec, vrti virtualne masine, i vanjski fullHD monitor.
23.09.2012 | 21:49
@ lukarak, hitil si mi bubicu. Budem progruntal. Razmišljam i da umirovim iMac i da uzmem Minija + monitor. Naravno novo ili skoro novo. Kak bu mi ministar dozvolil. Ako ga ostavim još koju godinu (mada sumnjam) onda vjerovatno ubacim. Hvala i do javljanja !
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 22 sati
  • stefanjos: airpods 2 pro a da mu fale slusalice. Meni treba samo charging case?
  • stefanjos: Ima li tko
  • IgorD: Imam ja VMWare od malena ali nemam Win 11 licencu
  • Borisone: Pa besplatni su od negdje kad ih je preuzeo Broadcom. [link]
  • IgorD: Unutar VMWare, naravno
  • IgorD: Ja razmišljam o tom već mjesecima ali nikako da kupim licencu i krenem u to
  • VanjusOS: ljudi, da otvaram temu ili ne - da li netko stavio Windows 11 na Macbook sa intel procesorima..?
  • Bertone: *ćeš
  • Bertone: Ja sretan što ste Vi sretni,... di žeš bolji početak dana ;)
  • Tomek: I sad vidio rješenje problema sa keyboardom... :D
  • Tomek: Hvala Bertone...
  • Tomek: Sad sam skužio da sam i ja pisao u toj temi... :D E sad, još da se ne pali na bilo koji pritisak tipkovnice...
  • miomika: Hvala ti Bertone. KONAČNO!!! :)
  • smayoo: Ae. Hvala, Bertone! Ovo nisam ni upratio. :)
  • Bertone: Ima tema: [link] i ima rješenje od samog Apple-a (zadnji moj post u temi)
  • Tomek: :'(
  • smayoo: ima tema, nema rješenja :(
  • Tomek: Pozdrav svima, prije nego pokrenem temu, da li je možda obrađeno pitanje automatskog "Power on" na MacBook PRO M4 kad takneš tipkovnivu ili ga otvoriš?? To me užano živcira... Nemrem očistiti tipkovnicu a da ga ne upalim...
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Beli, Ender, korisnik, m@xym, tino1, Anonimci (280)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.93 Seconds

Provided by iJoomla SEO