IDE to SATA adapter iMac
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

IDE to SATA adapter iMac

20.09.2012 | 18:31
Pozdrav svima!
Nosim se mišlju da u Alu iMac 7.1 kraj 2007g. ubacim SSD a umjesto optike stavim HD. Međutim optika je na IDE konektoru i trebao bih adapter da mogu priključiti SATA HD. Već se o tome tu pričalo , ali nisam našao ništa konkretno. Ako netko zna , molio bi da mi kaže gdje mogu nabaviti taj adapter. Nešto kao ovaj www.sabrent.com/category/mac-compatible/SBT-STDB/, ali nisam siguran da paše, ili www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16812232004 . te još www.rosewill.com/products/1432/ProductDetail_Overview.htm.
Drugo, isplati li mi se to stavljati u taj stroj, premda još radi OK uz čarobiranje sa grafičkom ? Imam već jedan SSD 60GB od Corsaira ( CSSD- F60GB2-BRKT-A) za OS , dok bi ostalo imao na drugom. Nisam se još usudio probati ugraditi SSD a dodatni koristiti preko FW800 na vanjskom kučištu. Nisam siguran kako bi to radilo jer mi se čini da kompatibilnije kad je i drugi unutar stroja.
20.09.2012 | 19:15
Mislim da ne može biti "kompatibilnije" ni ovako, ni onako. Na IDE sabirnici vjerojatno ne bi bio niti bitno brži nego je na vanjskom FW800. Samo bi bilo malo "čistije" jer bi imao jednu kutiju i jedan kabel manje.

Ali moje je iskustvo s tim adapterima IDE/SATA da (1) moraš paziti da ne uzmeš krivi (ima adapter IDE kontroler na SATA disk i IDE disk na SATA kontroler) i (2) ne radi svaki adapter sa svakim kontrolerom, sa svakim diskom. Čini mi se (nisam siguran) da su problemi sa SATA 2 i SATA 3 diskovima koji se ne uspiju automatski spustiti na SATA 1 brzinu, jer im adapter ne zna odglumiti SATA 1. No i to je možda problem samo s nekim adapterima. Ili samo s nekim diskovima...
20.09.2012 | 20:42
Pa nešto o tome ima i na Youtubeu: , a pišu po forumima ono što kažeš. Nije kompatibilno ni sa svakom matičnom pločom (PC) i treba biti siguran. Zato me zanima iskustvo onih koji su to napravili, i gdje treba paziti. Za tehnička riješenja mi nije problem, ali mi informatika nije jača strana.
20.09.2012 | 21:04
A, gle, ako si baš navro , razmisli onda o ovom sa macsalesa - ako oni prodaju, za pretpostaviti je da će raditi s Macom...

eshop.macsales.com/item/Addonics/ADSAIDE/
20.09.2012 | 21:38
To bi moglo biti. Ima i mjesta za spojit, a nije ni preskupo. Sad, rečeno je bilo da se HDD ne mora premjestit, nego ostane gdje je a SSD se spoji na mjesto optike i da se uredno boota. Hvala, možda i nekom drugom bude koristilo.
20.09.2012 | 21:47
Moraš jedino vidjeti što je s brzinom. SATA 1 je već drama spor za SSD (150 MB/s), a IDE postiže deklarativno toliko tek na UltraDMA7 (s obzirom da je namijenjen za optiku, možda ni ne podržava tu, najveću moguću brzinu).
22.09.2012 | 17:50
Jzelko, sve sam pretražio na tu temu, i došao sam do zaključka da ti to ne bi ništa donjelo više konfora nego što sad imaš.
Provjeravam da li bi mogao dobiti nešto sa Hibridnom to je miješavina SSD i HDD ima nešto od Seagate Momentus XT , ako je sa tim nešto moguće javljam ti odmah.
22.09.2012 | 19:26
@tino1, hvala, po svemu sudeći, ne isplati se trkeljati s time. Žao mi SSD diska, da stoji neiskorišten, pa sam zbog toga htio to izvesti. Da ga prodam ili imate kakav drugi prijedlog?
22.09.2012 | 19:51
U taj stroj ti ga se ne isplati staviti. Druge upotrebe su otvorene, možda ti nekad u nekom drugom stroju dobro dođe?
23.09.2012 | 20:56
jzelko kaže:
Pozdrav svima!
Nosim se mišlju da u Alu iMac 7.1 kraj 2007g. ubacim SSD a umjesto optike stavim HD. Međutim optika je na IDE konektoru i trebao bih adapter da mogu priključiti SATA HD. Već se o tome tu pričalo , ali nisam našao ništa konkretno. Ako netko zna , molio bi da mi kaže gdje mogu nabaviti taj adapter. Nešto kao ovaj www.sabrent.com/category/mac-compatible/SBT-STDB/, ali nisam siguran da paše, ili www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16812232004 . te još www.rosewill.com/products/1432/ProductDetail_Overview.htm.
Drugo, isplati li mi se to stavljati u taj stroj, premda još radi OK uz čarobiranje sa grafičkom ? Imam već jedan SSD 60GB od Corsaira ( CSSD- F60GB2-BRKT-A) za OS , dok bi ostalo imao na drugom. Nisam se još usudio probati ugraditi SSD a dodatni koristiti preko FW800 na vanjskom kučištu. Nisam siguran kako bi to radilo jer mi se čini da kompatibilnije kad je i drugi unutar stroja.

Izbacis optiku, ubacis SATA disk u ovo:

www.ebay.com/itm/12-7mm-Optical-Bay-2nd-...;hash=item43af7324ba

zaserafis i vozis. Mozda ti treba 9.5mm verzija, nisam siguran. Ali ima i toga za slicnu ili istu cijenu.

Nemre bit jednostavnije.

Macbook 3,1 late 2007 sa SSDom na mjestu HDDa i HDDom na mjestu optike s ovim adapterom radi savrseno. Sa 6 GB rama koliko maksimalno stane, i sa koji mjesec manje od 5 godina jos radi sve sto je potrebno, boota se za 15-18 sec, vrti virtualne masine, i vanjski fullHD monitor.
23.09.2012 | 21:49
@ lukarak, hitil si mi bubicu. Budem progruntal. Razmišljam i da umirovim iMac i da uzmem Minija + monitor. Naravno novo ili skoro novo. Kak bu mi ministar dozvolil. Ako ga ostavim još koju godinu (mada sumnjam) onda vjerovatno ubacim. Hvala i do javljanja !
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.
  • drpongrac23: Ovaj novi MacOS - bye, bye Apple!!! Ćesme od svega!
  • drpongrac23: PC za 400 EUR iz Pevexa žvače taj prastari MacPro za gablec :)
  • drpongrac23: U PC svijetu je DDR5 RAM polako standard - o čemu vi pričate?!?
  • BigMac: i ja kažem, prvo bolja pasta, nego zadnji put, i nižaa temperatura, očito prvi put nisam dobro stegao hladnjake, pa su procesori radili na nižem taktu :(
  • dpasaric: Odlično! :)
  • BigMac: Promjenio pastu na starom mac pro, osvježenje ....
  • smayoo: plus je sigurno problematičan, ali nije jedini
  • dpasaric: Više sam zaboravio koji su sve znakovi u pitanju, ali u tome je stvar.
  • dpasaric: I meni se često dogodi na nešto napišem i samo PUF!
  • dpasaric: Jura, na Vikalici se "progutaju" neki komentari jer postoje neki karakteri koje modul Vikalice ne podnosi i onda to sve samo ode u crnu rupu!
  • jura22: Mozda nezasitan?
  • VanjusOS: evo ja sam isprobao i radi! na A1 je moguće sa fizičke SIM prebaciti se na e-SIM na samom telefonu..
  • Borisone: Jer je gladan!
  • jura22: Zasto Jabucnjak guta komentare?
  • smayoo: :D
  • Borisone: Kako prebacuješ eSIM između moba za koji žena smije i za koji ne smije znat?
  • VanjusOS: ali bravo drlovric, nekad su najjednostavnija rješenje i najbolja!
  • VanjusOS: hahaha, problem je što imam službenu SIM karticu, pa ako mi se sjebe moram tražiti od firme da mi šalju novu...
  • drlovric: Pa probas i samo ce ti se kazati jbt. Sta je najgore sto se moze dogoditi? :)
  • VanjusOS: pitam da li je to itko isprobao?
  • VanjusOS: u iphoneu sa fizičkom sim karticom se pojavila opcija da se prebaci ta fizička sim u e-sim
  • VanjusOS: niste me shvatili, očito
  • miomika: na A1 ti samo pošalju na mail/sms ili putem aplikacije Moj A1 i to je to
  • rusty: Prije jedno 3 godine na Tmobile. u 22h navečer putem supporta jer se u protivnom trebalo ići u poslovnicu
  • VanjusOS: da li je netko isprobao funkciju konvertiranja SIM u e-SIM, i na kojoj mreži?
  • ZoPaj: ha ha, nisu li usbC isforsirali upravo radi štednji na punjačima:)
  • dpasaric: I bez punjača... :(
  • Borisone: Danas najavljeni novi iPad Pro, Vision Pro i MacBook Pro 14-inch. Sve s M5 procesorima (bez Pro i Max varijanti).
  • Air: Veliko priznanje Fedora našem Filipoviću - pozvao ga je na boksački meč.
  • Air: Taj pc laptop je imao cijenu cca 800 eura što nije malo
  • Air: Mislio sam da su se malo pomakli u tom smjeru, ali jok
  • Air: trackpad je... hm...
  • Bertone: Rekao sam ti da je kvaliteta izrade loša, ali sam CPU je brži od CPU-a iz MBP 2014/2015,... stavi na njega LinuxMint pa ćeš vidjeti da nije spor ;)
  • Air: Moj MBP 2014 je ferari / Bentley za usporedbu...
  • Air: Moj utisaK da sam ga platio 100-150 eura plakao bi što nisam dao još 150 za MBP 2014 - 2016 godište.
  • Air: Samo da javim, na kraju sam dobio laptop od frenda. Nije htio čuti za nikakve pare. Skro smo se posvađali ali eto pametniji popušta ;)
  • hal9000: Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno! [link]
  • hal9000: Kakva pizdarija: [link]
  • drpongrac23: Meni onaj sa uzorkom krzna leoparda
  • hal9000: @Bertone: Da, jedan od najdražih Wallpapera ikad.
  • Bertone: 5k [link] i 6k [link]
  • Bertone: ... kojeg rado koristim
  • Bertone: Na stranu sad brzina i ispeglenost OS-a ali mom oku je najljepši i najugodniji bio Mac OS X 10.4 Tiger, a nativni Aqua wallpaper mi je i dan danas jedan od nesmetajućih wallpapera.
  • Air: RIP otišao je i HALID...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Ender, Jedro, robertM, tino1, VanjusOS, yvann11, Anonimci (712)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.18 Seconds

Provided by iJoomla SEO