G3 400 Blue & White i operativni sistem
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

G3 400 Blue & White i operativni sistem

04.05.2005 | 08:28
Trebam jedan savjet. Da li netko ima iskustva direktnog ili indirektnog te mi može preporučiti koji sitem metnuti na ovaj G3. Najme, konačno se moram odreći ove ljepotice, u korist moje druge ljepotice, kćeri! Dao bih joj G3 da može ići na Internet, da može imati mail, office, photoediting... i još par light verzija nekih programčića koji su potrebni studentici.

E sad se rađaju pitanja, na koja ipak moram imati odgovore prije neg joj uvalim probleme umjesto pomoći:
1. da li ostati na 9.2 koji radi već na dotičnom Macu
2. da li joj ipak instalirati OSX, da uz latinski i grčki ne mora učiti još jedan mrtvi jezik, a i da joj se možda to dopadne (OSX) pa imamo još jednu novu macovku i za ubuduće
3. Ja sam probal uz 9.2 instalirati OS 10 već prije, i nije mi uspjevalo, stari firmwar... ili sam uspio, ali se to rušilo da sam odustal. No to su bili čuveni slavni počeci OSX, koje rado i na G5 zaboravim!
4. Da li bi joj OSX bil nesnošljivo spor, ako se i da instalirati, i koliko bi bil pouzdan
5. Neki vaš savjet pete dimenzije (osim da gledam Izgubljeni u svemiru)

Znam vi koji imate bolje strojeve, kao i ja, razmaženi smo, bit će i ono \"kupi joj novi\"..., ali možda ima i onih koji mogu pomoć u ovim dilemama! Hvala unaprijed!
04.05.2005 | 10:15
1. Ne.
2. Da, ali prije toga svakako natrpati unutra sto vise rama. Nakon toga ce ta masina biti sasvim upotrebljiva. OS X ce joj zivot uciniti puno laksim i jednostavnijima nego da vrti OS 9.
3. Provjeri da imas zadnji firmware. Nakon toga ne bi smjelo biti nikakvih problema. Ako se i dalje rusi postoje male sanse da je problem u ram modulima.
4. Sporost je uglavnom subjektivan dozivljaj, no svakako nece biti \"nesnosljivo spor\". Ja sam vise od godinu dana koristio OS X na Powerbooku na 333MHz i 384 MB RAM-a bez problema. Pouzdan ce biti jednako kao i na najnovijoj G5 masini.
5. Kupiti RAM-a.
04.05.2005 | 12:01
RAM-a ima preko 700 mega!!! To je valjda dosta!?! Nego kako i gdje da provjerim firmware, ili gdje da ga skinem s obzirom na oldies mašinu?
04.05.2005 | 14:02
Odes na apple software updaters i downloadas firmware (imas tablicu sa svim mogucim strojevima)
ja vrtim na nekoliko starih strojeva, g3-g4 sa 0.5 - 1 gige rama osx bez ikakvih problema i nis nije presporo, a narocito za lite programe

... e pa ako sam mogla ja, zemska, mos i ti
04.05.2005 | 14:08
Sudeci po ovome firmware za tu masinu ipak nije neophodan za OS X:
docs.info.apple.com/article.html?artnum=58374

Memorije svakako ima dovoljno za normalnu upotrebu.
04.05.2005 | 14:41
Na identicnom stroju G3 Blue and White 400 MHz sa 768 MB RAM-a smo instalirali OS X (10.3) i vrti se bez ikakvih problema. prije nekoliko tjedana na istom tom stroju se vrtio OS 9 i to sa velikim problemima. naime, nije se ni internet mogao koristiti kako treba jer je su i explorer i netscape javljali stalno greske u ucitavanju strana (plugin greske itd...). sistem se vukao se sporo kao puz! od kada smo instalirali 10.3 ovaj stroj je ponovo kao nov! jucer je kolega updatirao na 10.3.9 i izgleda da i dalje vozi i vise nego dobro!

znaci, istaliraj slobodno, a ja bih rekao i obavezno OS X!
mi nismo imali potrebu za updatiranjem firmware-a!
RAM-a imas (uskoro \"ima\" ) sasvim dovoljno za komotan rad!

Pozdrav!
04.05.2005 | 18:37
vidilica je napisao:
... e pa ako sam mogla ja, zemska, mos i ti

Nemreš bilivit i ona je (kćerca), zemska(!!)..

...Šala,

joj kak sam neozbiljan, još kad mi podmladci, skorašnji Jabučari to vide

sve mi obrazi od srama bride,
no dragi Riba, morfnaom, vidilica, miomika,
jasno mi je sad sve, ko slika,
a na podršci vam, veliko

...fala!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 3 sati
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!
  • Zdravac: Ali ok, svaki privatnik u svome restoranu može svojevoljno određivati cijene, a na nama je opet volja hoćemo li ići u taj restoran ili ne.
  • Zdravac: Shvatite da NIJE ilegalno instalirati Kodi na AppleTV

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

BigMac, Ender, Gjuroo, Riba, tino1, Anonimci (750)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.58 Seconds

Provided by iJoomla SEO