Pažnja: Macbook Air 2010-2012 NEMA IR reciever
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Pažnja: Macbook Air 2010-2012 NEMA IR reciever

03.09.2012 | 22:22
Evo samo upozorenje da netko ne postupi nepromišljeno kao ja. Kupio sam novi Apple Remote, no potpuno mi je beskorisan budući da Macbook Air mid 2011 nema ugrađen IR reciever (te svi modeli Aira od 2010. do danas).

Naravno, kriv sam budući da sam podrazumijevao da će remote raditi na Airu. Air smatram prezentacijskim strojem te mi uopće nije palo na pamet da se može dogoditi ovakav slučaj. Mislio sam da ne radi stari (plastični) remote, ali za ovaj novi "alu" nisam ni sumnjao. 189 kn bye bye.

OK, bar imam lijepi komad aluminija na stolu
03.09.2012 | 22:30
Meni prezentacije pomoću IR daljinca nisu baš neka sreća. Puno sam sretniji s bluetooth daljincem. S IR-om jako ovisiš o tome kakva je dispozicija u prostoru. Gdje si ti, gdje je laptop, gdje su ljudi... Drugi je problem što svi imamo naviku daljinac uperiti u sliku dok "šaltamo". Ako je slika projicirana na platno, obično je to na "krivu stranu" od laptopa.
03.09.2012 | 22:33
Pa za prezentacije i takve stvari uvijek mozes koristiti Apple Remote app, radi istu stvar kao fizicki daljinac, naravno, u slucaju da posjedujes iPhone.
03.09.2012 | 22:42
@smayoo
Ne znam postoji li bluetooth daljinac za Air. Da sam posumnjao da Air nema IR reciever (i da sam provjerio prije kupnje) naravno da bih potražio drugo rješenje. Ni na kraj pameti mi nije palo da ga nema. To mi je u rangu provjeravanja ima li računalo USB port. No, krivica je isključivo moja, tu nemam što reći. Fail.

@Teddy
Imam iPhone i aplikaciju Remote. Isprobao sam to sa iPadom i to radi, međutim vrlo je nepraktično jer je iPhone nezgodan da ga se cijelo vrijeme predavanja drži u ruci. Osim toga, potrebno ga je isključiti prije prezentacije kako se ne bi dogodilo da zvoni ili prima notifikacije usred prezentacije.
Edit: pod isključiti mislim pozive i wifi.
03.09.2012 | 23:27
Da, bilo je govora o ovoj temi i na supportu od Applea, pa se jedan lik zalio da je totalno razocaran workaroundom od Applea odnosno ovim linkom kojeg su mu poslali:
store.apple.com/us/product/TK703LL/A?mco=MTY3ODQ5OTY

A sto se tice Remote aplikacije, da, imas totalno pravo, jos ako ti se i dlanovi znoje onda si nagrabusao.
04.09.2012 | 11:42
A ovo:
www.logitech.com/en-us/support/mice/3443
Naziv je u skladu s Macom, a i cijena je Apple-ovska. LOL
Inače je prokleta stvar i treba je isprobati.
04.09.2012 | 12:42
Amazon kaže:
We're sorry. This item can't be shipped to your selected destination. You may either change the shipping address or delete the item from your order.

Šteta, jer za $6,75 bi si odmah kupio 3 komada.
04.09.2012 | 12:50
Evo, najpovoljnije što se nudi, a da se isporučuje u Hrvatsku:

www.ebay.com/itm/Targus-Bluetooth-Wirele...;hash=item35b662c125
04.09.2012 | 13:47
Znači, ipak ima riješenja. A toliko ili nešto više je DrAle platio. Šteta, ali možda nađe kupca za svoj.
04.09.2012 | 15:30
Ovi Targus modeli mi se čine OK. Pogledat ću malo po ebayu, možda se nađe nešto.

BTW uz rizik da ispadnem sllijepi Apple obožavatelj, moram primijetiti da je (za mene!) Apple remote prekrasan, jednostavan, sa onoliko funkcija koliko mi treba, bez nepotrebnih džidža i mogu samo plakati što ne radi na mom Airu
Bolji za tri koplja od Targusa!

Hvala svima za savjete i sugestije.
04.09.2012 | 15:46
Uz rizik da (opet) ispadnem gunđalo i Apple mrzitelj, moram ovdje ispričati jednu priču iz stvarnog života, s vrlo jasnom parabolom na Apple remote (ili Apple nešto drugo) nasuprot 3rd party rješenja.

Prije sam radio u jednoj firmi koja je često izlagala na poslovnim sajmovima u regiji, i to uvijek na relativno velikim štandovima. Svaki put se za te sajamske nastupe angažiralo i neke hostese, tj. cure koje bi pozdravile posjetitelja i malo ga zadržale kavom, sokom, osmijehom i ćakulom o vremenu, sportu i muzici (da ne ode dalje) dok se ne oslobodi netko tko bi ga preuzeo za poslovni razgovor. Radilo se uglavnom o studenticama, koje su uvijek bile fair plaćene i rado bi na kraju dana pomogle i s pospremanjem, odnošenjem smeća i sl. Kriterij odabira nije nikad bio duljina (kratkoća) suknje, noktiju, kose, dubina dekoltea, visina peta ili debljina namaza šminke. Samo volja za odraditi to za što su plaćene. I uvijek smo bili zadovoljni.

Jedne godine se odlučilo napraviti sajamski nastup na visokoj razini pa se unajmilo neke "profesionalne" (hm) "modele". Koje su izgledale prekrasno i ispunjavale isključivo funkcije "hostesa" (noge do poda, suknja do p..., dekolte do pupka, trepavice do stropa, nokti do koljena, osmijeh oko glave). Koštale su bolje da ne znam koliko, a kad se od njih tražilo da operu dvije šalice, to je završilo kao bombastičan naslov u nekom tabloidu.

Elem, između "skupo, prekrasno i radi samo to što piše" i "jeftinije i radi i ponešto više po potrebi", ja uvijek biram ovo drugo.
04.09.2012 | 18:40
Kad su hostese u pitanju, nisam previse izbirljiv

Jos ako je free cuga, ihhh
04.09.2012 | 19:10
Zar niste znali da pro hostese znaju sve ostale radnje koji počinju sa "P" osim "P"ranja šoljica.
04.09.2012 | 19:10
Sklon sam proizvodima koji imaju mali broj funkcija i njih odrađuju kako treba. Još ako su pritom dobro dizajnirani (po mom ukusu) - puna šaka brade.

Ne krivim Apple za svoju pogrešku, ali ih krivim što mijenjaju takvu stvar kao što je mogućnost korištenja daljinca na Airu 2010.-2012. (daljinac uredno radi na svim ostalim Mac modelima od 2005. na ovamo). I to na računalu kojem je jedna od osnovnih namjena - izvođenje prezentacija (bar ja tako vidim Macbook Air)!

Od sada ću za svaki proizvod morati detaljno čitati specifikacije i pitati se jesam li štogod preskočio. Za taj potez - Appleu ide veliki minus sa moje strane.
04.09.2012 | 19:21
Neznam da li je kome palo na pamet ova improvizacija; USB IR receiver.

Znači, uštekati u USB port na Air-u IR receiver? Nisam googlo, pa neznam da li je to moguće, samo mi je palo na pamet!

?
04.09.2012 | 20:07
Koliko sam razumio, jer meni to ne treba, prezentacija, (duboka mirovina), IR se mora usmjeravati prema uređaju, dok BT ne mora. Sad, zašto nisu prešli na to (Apple), pa omogućili ljudima daljnje korištenje te mogućnosti, je vjerovatno njihov gaf. Ovako se moraš snalaziti !
05.09.2012 | 00:03
jzelko kaže:
Koliko sam razumio, jer meni to ne treba, prezentacija, (duboka mirovina), IR se mora usmjeravati prema uređaju, dok BT ne mora. Sad, zašto nisu prešli na to (Apple), pa omogućili ljudima daljnje korištenje te mogućnosti, je vjerovatno njihov gaf. Ovako se moraš snalaziti !

Upravo tako. Čudno je da za Air koji je prezentacijski stroj i više nego Macbook Pro serija laptopa (lakši je od njih, nečujan, više nego dovoljne procesorske snage, dakle, izuzetno pogodan za nošenje po prezentacijama) nisu osmislili BT remote (kao što i sam kažeš) ili bilo što drugo što bi zamijenilo nefunkcionirajući IR remote.
05.09.2012 | 00:28
Kužiš, jbt... Kad to ne treba. To ti ne treba. Ne treba. Ne treba. Ponavljaj za mnom. Ne treba. Ne treba. Ne treba...

Ti bi htio Air koristiti za neku profesionalnu zadaću, a oni ga zamislili da se njima ekipa frajeriše po kafićima. Q faktor. Kuiš?
05.09.2012 | 08:20
DrAle kaže:
Sklon sam proizvodima koji imaju mali broj funkcija i njih odrađuju kako treba. Još ako su pritom dobro dizajnirani (po mom ukusu) - puna šaka brade.

Ne krivim Apple za svoju pogrešku, ali ih krivim što mijenjaju takvu stvar kao što je mogućnost korištenja daljinca na Airu 2010.-2012. (daljinac uredno radi na svim ostalim Mac modelima od 2005. na ovamo). I to na računalu kojem je jedna od osnovnih namjena - izvođenje prezentacija (bar ja tako vidim Macbook Air)!

Od sada ću za svaki proizvod morati detaljno čitati specifikacije i pitati se jesam li štogod preskočio. Za taj potez - Appleu ide veliki minus sa moje strane.

Nema ni retina. Sto znaci da sljedece godine nece imat nitko. Dosad svatko normalan iovako ima iphone, i tamo ima kontroler.
05.09.2012 | 09:00
@smayoo
LOL!

@lukarak
U tvojim bi se riječima mogao nazrijeti pravi razlog. Možda zato ne žele povećavati iPhone - ne bi bio dobar daljinac
05.09.2012 | 16:37
Da li je netko uspio skužit koji remote kontroler koristi Apple na svojim prezentacijama?
I onaj na TED sceni izgleda jako zanimljiv, ali ne uspijeva se vidjet koji je.
U zadnje vrijeme na TED prezentacijama viđam nekakav crni sa žutom crtom unaokololo.
Zna netko koji je to remote model?
05.09.2012 | 17:44
Mislim da na TED-u koriste MicroCue2.

interspaceind.com/component/virtuemart/?...e&category_id=13
05.09.2012 | 17:54
A Jobs je navodno koristio PerfectCueMini.

perfectcue.com/CueLights/PerfectCueMini.asp
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 11 sati
  • cariblanco: Moj omiljeni bend Guns N’ Roses večeras u begišu....bilo bi fora da kažu "pumpaj" :D
  • Junuz: Yonkis, riješeno.Ubio sam icloud/face time na svim uređajima.Iako se problem manifestovao na 16e.Svakako nekoristim face/imesage.Hvala
  • Yonkis: @Junuz - ti si u USA? Na čijoj si mreži? Vidiš li ti te poruke koje su poslane? Da nemaš USA Apple account? Ne znam, puno informacija nedostaje za ikakvo pojašnjenje. Ili otvori remu/post.
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, robee, tino1, Anonimci (370)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi