PROBLEM: SSD I MOUNTIAN LION
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

PROBLEM: SSD I MOUNTIAN LION

03.09.2012 | 17:57
Kad se pali mac podizanje sistema traje 2-3min i pokaze se ikona ( prekrizeni krug ) i tek onda se pokrene. Prije par dana sam kupio m.lion i instalirao na system disk, sve to klonirao na drugi disk i ugradio SSD vertex3 240gb. Kad se pali mac sve se ponavlja i traje 2-3min. Kad sam izcupao sve diskove osim SSD-a opet isto. Kad sam restartao mac i drzao Alt, nista se nije 10min događalo samo sivi ekran...
Što napraviti?
03.09.2012 | 18:21
Koji je Mac? Meni zvuči kao crkavajući kontroler? Jesi probao uštekati na drugi SATA kanal (umjesto optike ili tako nešto)?
03.09.2012 | 18:44
mac pro mid 2010
3.2 quad c
03.09.2012 | 19:20
Jesi probao drugi SATA kanal? Ili staviti HDD u vanjski dock ili kućište pa probati preko USB?
03.09.2012 | 19:34
Jesi li u postavkama ispravno označio koji ti je startni volumen?
03.09.2012 | 19:43
Da, u drugi SATA i opet isto. A na dock ne, to cu sutra nabaviti. Ovaj problem se vuce jos prije 4-5mj kad sam ugradio novi 3Tb green. Isko sam ga 3x formatirao. Probao sam i trim postavke ukljuciti ali pise da nije podrzano za OCZ
03.09.2012 | 19:44
Da i pise da je SSD start up
03.09.2012 | 20:20
Je li ti to novi SSD ili si ga i prije koristio? Da li ti je najnoviji FW na njemu?
03.09.2012 | 20:28
Koliko kužim, problem si isti imao i s običnim HDD prije ovog SSD, zar ne? Onda je problem definitivno u SATA kontroleru. Kako to ide na Mac Pro? Je li SATA kontroler na matičnoj? Ima li za kupiti SATA konotroler za uštekati u PCI (ili kakav već ima) slot?
03.09.2012 | 20:43
Ja isto mislim da za to nije uzrok SSD ili kombinacija SSD sa ML-om. Ako unatoč svemu je, onda predlažem "Secure-Erase" SSD-a i ponovo pegati sa Clonom to bi svakako treblo pomoći.
03.09.2012 | 20:46
u to se stvarno nerazumijem... a ti slotovi 3 i 4 nisu bili prije korišteni
03.09.2012 | 20:47
a kad sam izvadio sve diskove osim SSD-a opet se isto dogodilo
03.09.2012 | 21:09
slicnu sam situaciju imao i ja. Uzeo sam OWC SSD ali nakon stao sam ga koristio pola dana brzina je drasticno pala pa je bio neupotrebljiv. Da li je brz kada se boota OS ili je cijelo vrijeme sporo?
03.09.2012 | 21:14
nema razlike kao da neradi sistem preko SSd-a, nego HDD iako piše da je SSD start up
03.09.2012 | 21:29
kako dugo ti se pali safari kad ga upalis prvi puta nakon boota? jedan skok ikone ili vise?
03.09.2012 | 21:39
1
03.09.2012 | 21:42
Bumbar, ajde probaj ovo:
- otvori Disk Utility
- s lijeve strane oznaci Disk odnosno Volume koji ti zadaje probleme
- s desne strane lupi Verify Disk Permissions
- nakon sta Mac obavi svoje i izlista sve permissione koje treba fixati lupi Repair Disk Permissions
- nakon toga probaj restartat stroj i javi dojmove
03.09.2012 | 22:01
Probat cu ali mislim da nije do toga...
03.09.2012 | 22:17
The volume SSD appears to be OK.
03.09.2012 | 22:20
Ajde još jednom, ako se šum stišao.

Da li sam dobro shvatio da si isti problem imao i prije s običnim HDD?

Probaj sutra s dockom. Ja mislim da je pokvaren SATA kontroler.
03.09.2012 | 22:28
A i to sta Smayoo kaze, ako ti se to ranije dogadjalo sa obicnim HDD-om nema sta drugo biti. U svakom slucaju, spoji SSD na neko drugo racunalo da potvrdis da je SSD ispravan i provjeri da je zadnji firmware na njemu, ako nije, instaliraj.
03.09.2012 | 22:34
u disk utt. kod SSD-a pod mount point nepiše ništa a ostali svi imaju /Volume/..., a kod 3tb koji je prvi radio probleme kad sam napravio repair disk piše: Updating boot support partitions for the volume as required.
03.09.2012 | 22:37
nema novi firmwire za mac (ocz Vertex) a Trim neda isto za mac jer je 3-kanalni i radi 50% brzine.
03.09.2012 | 22:39
Pa sta ni "/" (slash) ne stoji? Kod mene na Vertexu 3, a i na drugom Mac-u sa OWC-om 6G stoji samo slash. Oba su systemski diskovi.
03.09.2012 | 22:42
samo slash /,jeli to ok?
03.09.2012 | 22:43
Je.
03.09.2012 | 23:05
Ja ne vjerujem u pokvaren kontroler. Uzorak tih strojeva da im se pokvario kontroler je 0%. Da on rikne, ne bi to sve skupa nikako radilo, a ne da bi imalo taj hold pri bootu.

Imao sam sličan slučaj na jednom Mac Pro i na kraju se ispostavilo da je problem bio u pokvarenom RAM-u. Dakle, za početak ono što uvijek tupim... pokrenuti Hardware Test i prvo provjeriti sav hardver.

Nakon toga, ako je sve ok, išao bih metodom eliminacije disk po disk, da vidimo kada se problem pojavljuje.

BTW, ako je to čekanje samo pri bootu, pa i nije to neki "big deal", pa takav stroj se boota jednom mjesečno top.
03.09.2012 | 23:16
Na što se točno odnosi hardware test? Što da sve testiram? Malo mi je glupo ako već imam SSD i Mlion da nemogu imati dizanje sistema za 2-3sek!!!!!
03.09.2012 | 23:29
Ja isto ne vjerujem da je do Kontrolera. Stavi SSD u neki drugi stroj pa da vidimo kako se tamo ponaša.
03.09.2012 | 23:43
Hardware Test ti je na DVD-u koji si dobio uz stroj, pokreni ga i sve provjeri.

Ja imam SSD u Mac Pro i stroj se zaista pokreće za desetak sekundi, ali to mi ne znači mnogo jer ne pamtim kada sam ga zadnji put bootao, to uglavnom napravim samo kada nestane struje ili dođe neki update koji traži restart.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 sati, 55 minuta
  • stefanjos: airpods 2 pro a da mu fale slusalice. Meni treba samo charging case?
  • stefanjos: Ima li tko
  • IgorD: Imam ja VMWare od malena ali nemam Win 11 licencu
  • Borisone: Pa besplatni su od negdje kad ih je preuzeo Broadcom. [link]
  • IgorD: Unutar VMWare, naravno
  • IgorD: Ja razmišljam o tom već mjesecima ali nikako da kupim licencu i krenem u to
  • VanjusOS: ljudi, da otvaram temu ili ne - da li netko stavio Windows 11 na Macbook sa intel procesorima..?
  • Bertone: *ćeš
  • Bertone: Ja sretan što ste Vi sretni,... di žeš bolji početak dana ;)
  • Tomek: I sad vidio rješenje problema sa keyboardom... :D
  • Tomek: Hvala Bertone...
  • Tomek: Sad sam skužio da sam i ja pisao u toj temi... :D E sad, još da se ne pali na bilo koji pritisak tipkovnice...
  • miomika: Hvala ti Bertone. KONAČNO!!! :)
  • smayoo: Ae. Hvala, Bertone! Ovo nisam ni upratio. :)
  • Bertone: Ima tema: [link] i ima rješenje od samog Apple-a (zadnji moj post u temi)
  • Tomek: :'(
  • smayoo: ima tema, nema rješenja :(
  • Tomek: Pozdrav svima, prije nego pokrenem temu, da li je možda obrađeno pitanje automatskog "Power on" na MacBook PRO M4 kad takneš tipkovnivu ili ga otvoriš?? To me užano živcira... Nemrem očistiti tipkovnicu a da ga ne upalim...
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

drlovric, Ender, tino1, zvone, Anonimci (534)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.13 Seconds

Provided by iJoomla SEO