Transfer podataka sa starog Macbooka na novi MBP
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Transfer podataka sa starog Macbooka na novi MBP

23.08.2012 | 00:08
Situacija je sljedeća, imam Macbook 4.1, early 2008 i na njemu sve instalirano što mi treba (aplikacije, podaci).
Isti prodajem i kupujem novi Macbook PRO (zadnji model).

Na koji način prebaciti sve podatke na novi laptop da ne moram ponovo instalirati aplikacije?

Mislim da fizička zamjena diska nije rješenje (driveri?) iako bi to bilo najelengantnije rješenje pošto je u starom Macbooku novi disk, čak bolji od defaultnog u novom MBP.
Migration assistent nisam nikad koristio, što on točno prebaci?

THX!
23.08.2012 | 00:18
Disk ne možeš prebaciti jer bus više nije isti. Migration Assistant je sve što ti treba, ako novi Mac ima firewire nabavi odgovarajući kabel, ako ne možeš i preko mreže (tako sam ja nedavno). Kada uključiš novi Mac, pitat će te onih par instalacijskih pitanja i odmah želiš li prebaciti podatke migration assistantom, ali to možeš uvijek nanadno.
Migration assiatnt prebaci ono što odabereš, dakle ako treba i baš sve. MOguće da u to ne ulaze neki driveri i slične stvari koje se instaliraju u sam sistem van tvojeg user foldera ali to lako reinstaliraš.
23.08.2012 | 00:19
ok, znači on teoretski napravi 'disk clone' odnosno clone aplikacija, podataka i sl. osim samog OSa?
23.08.2012 | 00:20
Tako je, u osnovi prekopira sve, u prvom redu tvoj user folder i sve postavke, nakon što je gotov prijaviš se kao i na starom stroju i sve je tamo.
23.08.2012 | 00:21
THX Riba!
Još samo nešto, nema veze ukoliko je na novom stroju Mountain Lion, a na starom Lion?
23.08.2012 | 00:25
Ne, sa starijeg na noviji sistem to ide. Ako ideš na firewire opciju trebat će ti FW400->FW800 adapter.
23.08.2012 | 00:27
ok, sve jasno, puno hvala!

Postoji li kakav način 'migracije' ukoliko sa starog računala imam samo HDD?
23.08.2012 | 10:10
Staviš HDD u USB ili FW eksterno kućište.
23.08.2012 | 10:47
Riba kaže:
Disk ne možeš prebaciti jer bus više nije isti. Migration Assistant je sve što ti treba, ako novi Mac ima firewire nabavi odgovarajući kabel, ako ne možeš i preko mreže (tako sam ja nedavno). Kada uključiš novi Mac, pitat će te onih par instalacijskih pitanja i odmah želiš li prebaciti podatke migration assistantom, ali to možeš uvijek nanadno.
Migration assiatnt prebaci ono što odabereš, dakle ako treba i baš sve. MOguće da u to ne ulaze neki driveri i slične stvari koje se instaliraju u sam sistem van tvojeg user foldera ali to lako reinstaliraš.

Ke?

Ako ne kupuje Retinu, onda je bus itekako isti, SATA su i jedan i drugi disk. Samo prebacis disk i to je to, nikakvi driveri nisu potrebni jer OSX ima sve drivere za sve podrzane uredjaje vec stavljene. Mozes selit disk iz MBa u MBP i obrnuto bez problema.

Osobno sam selio diskove vise puta izmedju MBPova 5.5, 7.1 i MBa 3.1, sto obicne, sto SSDove. Jedino sto MB podrzava samo SATA 1.5 gbps a MBPovi podrzavaju 3 gbps. Al to nema veze s diskom.

Isto tako sam MBP instalaciju na 2.5'' disku skopirao na 3.5'' disk koji sam ubacio u hackintosh i instalirao bootloader, i sve radi.

Frend je pricao da je MBP kopiju diska ubacio u iMac i isto tako da radi bez greske odmah na prvom bootu.
23.08.2012 | 11:07
Nema li MBP 2008 PATA disk? Ako nema, ispričavam se.
23.08.2012 | 11:42
Nije PATA, već SATA 1.5 gbps na Macbooku 4,1.
Riječ je o novom SSD disku, Corsair Force GT koji bi na novom MBP trebao raditi na 6gbps, zar ne?

Znači samo uvalim novi disk i to je to? Bunili su me driveri, ipak je riječ o hardwareskoj razlici od 5 god...
23.08.2012 | 11:47
To s driverima u pravilu nema problema, ali u pravu si, u ovom slučaju bi moglo biti piz... Ja bi da taj disk staviš u vanjski dock pa bootaš s njega i vidiš da li radi. Ako ne radi, ili se nešto čudno ponaša, onda bootaš s original harda, Migration assistantom povučeš sve dokumente i ostalo s SSD-a i onda na kraju Carbon Copy Clonerom prepeglaš sve s original diska natrag na SSD, ubaciš SSD u novu mašinu i to je to.
23.08.2012 | 12:45
Riba kaže:
Nema li MBP 2008 PATA disk? Ako nema, ispričavam se.

Koliko ja znam, nijedan MacBook Pro nema PATA disk, a ni MacBook. Zadnja PATA je bila u PB i iBook-ovima.
23.08.2012 | 12:47
papittovenga kaže:
Nije PATA, već SATA 1.5 gbps na Macbooku 4,1.
Riječ je o novom SSD disku, Corsair Force GT koji bi na novom MBP trebao raditi na 6gbps, zar ne?

Znači samo uvalim novi disk i to je to? Bunili su me driveri, ipak je riječ o hardwareskoj razlici od 5 god...

Nemaju veze driveri, osim ako nisi nesto naknadno stavljao, no to u prijenosnicima i nije cesto slucaj.

Svi driveri postoje i za novije laptope ako imas pravilnu verziju OSa.

Recimo, ne bi mogao uzeti mountain lion disk iz novog laptopa i stavit ga u taj Macbook jer ML ne podrzava X3100 grafiku. A i vjerojatno ne bi mogao uzeti originalnu Leopard instalaciju i ubacit u novi MBP. Ali ako imas Lion, bez problema ce radit na ovim novim, jer su i oni originalno dolazili s lionom.
23.08.2012 | 16:17
Ali, zašto bi, POBOGU!?, selio hard iz starog laptopa u novi? Lijepo napraviš kaj ti je rekel Riba, digneš migration assist navečer (ako ideš preko WLAN-a) i ujutro imaš SVE na svojem mjestu. Kraj priče.
Preko FW-a to ide za dvije vure, maks.

A imaš i opciju s time mashine diskom; napraviš backup, pa onda s MA to povučeš na novi stroj i svi sretni i zadovoljni
23.08.2012 | 16:28
???

Iz jednostavnog razloga što je SSD Corsair Force GT 240GB kao primarni disk ziljun puta bolje rješenje od defaultnog HDD 750GB 5400 RPM koji dolazi s novim....
23.08.2012 | 18:57
papittovenga kaže:
???

Iz jednostavnog razloga što je SSD Corsair Force GT 240GB kao primarni disk ziljun puta bolje rješenje od defaultnog HDD 750GB 5400 RPM koji dolazi s novim....

Upravo tako. I jos si uzmi na ebayu

www.ebay.com/itm/9-5mm-SATA-Serial-ATA-O...;hash=item45fab3f23d

i

www.ebay.com/itm/bn-External-USB-Enclosu...;hash=item3f1ac6854a

i spreman si na sve

Ak ti treba toliko diska u laptopu naravno.
23.08.2012 | 19:08
To i je plan
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 9 sati, 11 minuta
  • stefanjos: airpods 2 pro a da mu fale slusalice. Meni treba samo charging case?
  • stefanjos: Ima li tko
  • IgorD: Imam ja VMWare od malena ali nemam Win 11 licencu
  • Borisone: Pa besplatni su od negdje kad ih je preuzeo Broadcom. [link]
  • IgorD: Unutar VMWare, naravno
  • IgorD: Ja razmišljam o tom već mjesecima ali nikako da kupim licencu i krenem u to
  • VanjusOS: ljudi, da otvaram temu ili ne - da li netko stavio Windows 11 na Macbook sa intel procesorima..?
  • Bertone: *ćeš
  • Bertone: Ja sretan što ste Vi sretni,... di žeš bolji početak dana ;)
  • Tomek: I sad vidio rješenje problema sa keyboardom... :D
  • Tomek: Hvala Bertone...
  • Tomek: Sad sam skužio da sam i ja pisao u toj temi... :D E sad, još da se ne pali na bilo koji pritisak tipkovnice...
  • miomika: Hvala ti Bertone. KONAČNO!!! :)
  • smayoo: Ae. Hvala, Bertone! Ovo nisam ni upratio. :)
  • Bertone: Ima tema: [link] i ima rješenje od samog Apple-a (zadnji moj post u temi)
  • Tomek: :'(
  • smayoo: ima tema, nema rješenja :(
  • Tomek: Pozdrav svima, prije nego pokrenem temu, da li je možda obrađeno pitanje automatskog "Power on" na MacBook PRO M4 kad takneš tipkovnivu ili ga otvoriš?? To me užano živcira... Nemrem očistiti tipkovnicu a da ga ne upalim...
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi