Transfer podataka sa starog Macbooka na novi MBP
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Transfer podataka sa starog Macbooka na novi MBP

23.08.2012 | 00:08
Situacija je sljedeća, imam Macbook 4.1, early 2008 i na njemu sve instalirano što mi treba (aplikacije, podaci).
Isti prodajem i kupujem novi Macbook PRO (zadnji model).

Na koji način prebaciti sve podatke na novi laptop da ne moram ponovo instalirati aplikacije?

Mislim da fizička zamjena diska nije rješenje (driveri?) iako bi to bilo najelengantnije rješenje pošto je u starom Macbooku novi disk, čak bolji od defaultnog u novom MBP.
Migration assistent nisam nikad koristio, što on točno prebaci?

THX!
23.08.2012 | 00:18
Disk ne možeš prebaciti jer bus više nije isti. Migration Assistant je sve što ti treba, ako novi Mac ima firewire nabavi odgovarajući kabel, ako ne možeš i preko mreže (tako sam ja nedavno). Kada uključiš novi Mac, pitat će te onih par instalacijskih pitanja i odmah želiš li prebaciti podatke migration assistantom, ali to možeš uvijek nanadno.
Migration assiatnt prebaci ono što odabereš, dakle ako treba i baš sve. MOguće da u to ne ulaze neki driveri i slične stvari koje se instaliraju u sam sistem van tvojeg user foldera ali to lako reinstaliraš.
23.08.2012 | 00:19
ok, znači on teoretski napravi 'disk clone' odnosno clone aplikacija, podataka i sl. osim samog OSa?
23.08.2012 | 00:20
Tako je, u osnovi prekopira sve, u prvom redu tvoj user folder i sve postavke, nakon što je gotov prijaviš se kao i na starom stroju i sve je tamo.
23.08.2012 | 00:21
THX Riba!
Još samo nešto, nema veze ukoliko je na novom stroju Mountain Lion, a na starom Lion?
23.08.2012 | 00:25
Ne, sa starijeg na noviji sistem to ide. Ako ideš na firewire opciju trebat će ti FW400->FW800 adapter.
23.08.2012 | 00:27
ok, sve jasno, puno hvala!

Postoji li kakav način 'migracije' ukoliko sa starog računala imam samo HDD?
23.08.2012 | 10:10
Staviš HDD u USB ili FW eksterno kućište.
23.08.2012 | 10:47
Riba kaže:
Disk ne možeš prebaciti jer bus više nije isti. Migration Assistant je sve što ti treba, ako novi Mac ima firewire nabavi odgovarajući kabel, ako ne možeš i preko mreže (tako sam ja nedavno). Kada uključiš novi Mac, pitat će te onih par instalacijskih pitanja i odmah želiš li prebaciti podatke migration assistantom, ali to možeš uvijek nanadno.
Migration assiatnt prebaci ono što odabereš, dakle ako treba i baš sve. MOguće da u to ne ulaze neki driveri i slične stvari koje se instaliraju u sam sistem van tvojeg user foldera ali to lako reinstaliraš.

Ke?

Ako ne kupuje Retinu, onda je bus itekako isti, SATA su i jedan i drugi disk. Samo prebacis disk i to je to, nikakvi driveri nisu potrebni jer OSX ima sve drivere za sve podrzane uredjaje vec stavljene. Mozes selit disk iz MBa u MBP i obrnuto bez problema.

Osobno sam selio diskove vise puta izmedju MBPova 5.5, 7.1 i MBa 3.1, sto obicne, sto SSDove. Jedino sto MB podrzava samo SATA 1.5 gbps a MBPovi podrzavaju 3 gbps. Al to nema veze s diskom.

Isto tako sam MBP instalaciju na 2.5'' disku skopirao na 3.5'' disk koji sam ubacio u hackintosh i instalirao bootloader, i sve radi.

Frend je pricao da je MBP kopiju diska ubacio u iMac i isto tako da radi bez greske odmah na prvom bootu.
23.08.2012 | 11:07
Nema li MBP 2008 PATA disk? Ako nema, ispričavam se.
23.08.2012 | 11:42
Nije PATA, već SATA 1.5 gbps na Macbooku 4,1.
Riječ je o novom SSD disku, Corsair Force GT koji bi na novom MBP trebao raditi na 6gbps, zar ne?

Znači samo uvalim novi disk i to je to? Bunili su me driveri, ipak je riječ o hardwareskoj razlici od 5 god...
23.08.2012 | 11:47
To s driverima u pravilu nema problema, ali u pravu si, u ovom slučaju bi moglo biti piz... Ja bi da taj disk staviš u vanjski dock pa bootaš s njega i vidiš da li radi. Ako ne radi, ili se nešto čudno ponaša, onda bootaš s original harda, Migration assistantom povučeš sve dokumente i ostalo s SSD-a i onda na kraju Carbon Copy Clonerom prepeglaš sve s original diska natrag na SSD, ubaciš SSD u novu mašinu i to je to.
23.08.2012 | 12:45
Riba kaže:
Nema li MBP 2008 PATA disk? Ako nema, ispričavam se.

Koliko ja znam, nijedan MacBook Pro nema PATA disk, a ni MacBook. Zadnja PATA je bila u PB i iBook-ovima.
23.08.2012 | 12:47
papittovenga kaže:
Nije PATA, već SATA 1.5 gbps na Macbooku 4,1.
Riječ je o novom SSD disku, Corsair Force GT koji bi na novom MBP trebao raditi na 6gbps, zar ne?

Znači samo uvalim novi disk i to je to? Bunili su me driveri, ipak je riječ o hardwareskoj razlici od 5 god...

Nemaju veze driveri, osim ako nisi nesto naknadno stavljao, no to u prijenosnicima i nije cesto slucaj.

Svi driveri postoje i za novije laptope ako imas pravilnu verziju OSa.

Recimo, ne bi mogao uzeti mountain lion disk iz novog laptopa i stavit ga u taj Macbook jer ML ne podrzava X3100 grafiku. A i vjerojatno ne bi mogao uzeti originalnu Leopard instalaciju i ubacit u novi MBP. Ali ako imas Lion, bez problema ce radit na ovim novim, jer su i oni originalno dolazili s lionom.
23.08.2012 | 16:17
Ali, zašto bi, POBOGU!?, selio hard iz starog laptopa u novi? Lijepo napraviš kaj ti je rekel Riba, digneš migration assist navečer (ako ideš preko WLAN-a) i ujutro imaš SVE na svojem mjestu. Kraj priče.
Preko FW-a to ide za dvije vure, maks.

A imaš i opciju s time mashine diskom; napraviš backup, pa onda s MA to povučeš na novi stroj i svi sretni i zadovoljni
23.08.2012 | 16:28
???

Iz jednostavnog razloga što je SSD Corsair Force GT 240GB kao primarni disk ziljun puta bolje rješenje od defaultnog HDD 750GB 5400 RPM koji dolazi s novim....
23.08.2012 | 18:57
papittovenga kaže:
???

Iz jednostavnog razloga što je SSD Corsair Force GT 240GB kao primarni disk ziljun puta bolje rješenje od defaultnog HDD 750GB 5400 RPM koji dolazi s novim....

Upravo tako. I jos si uzmi na ebayu

www.ebay.com/itm/9-5mm-SATA-Serial-ATA-O...;hash=item45fab3f23d

i

www.ebay.com/itm/bn-External-USB-Enclosu...;hash=item3f1ac6854a

i spreman si na sve

Ak ti treba toliko diska u laptopu naravno.
23.08.2012 | 19:08
To i je plan
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 10 sati, 55 minuta
  • cariblanco: Moj omiljeni bend Guns N’ Roses večeras u begišu....bilo bi fora da kažu "pumpaj" :D
  • Junuz: Yonkis, riješeno.Ubio sam icloud/face time na svim uređajima.Iako se problem manifestovao na 16e.Svakako nekoristim face/imesage.Hvala
  • Yonkis: @Junuz - ti si u USA? Na čijoj si mreži? Vidiš li ti te poruke koje su poslane? Da nemaš USA Apple account? Ne znam, puno informacija nedostaje za ikakvo pojašnjenje. Ili otvori remu/post.
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, Riba, robee, tino1, Anonimci (374)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.80 Seconds

Provided by iJoomla SEO