Macbook Pro HR tipkovnica i upgrade memorije
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Macbook Pro HR tipkovnica i upgrade memorije

06.08.2012 | 12:36
Kupih u Americi prije mjesec dana MBP 15 late 2011 i sad bih želio "instalirati" HR tipkovnicu umjesto ovog US layouta. Meni ne smeta al zbog ukućana bi to riješio.
U servisu mijenjaju cijeli top case s tipkovnicom (cca 1600kn) što ne mislim dati. E sad, imam pitanje jel se mogu samo fizički izmjeniti tipke ČŠĐĆŽ i neke numreičke tipke s nekog novijeg razbijenog Macbooka s HR tipkovnicom. Jel su tipke s Aira iste il? Trenutno sam to riješio transparent naljepnicama al mi nije to to...

Također, vidim da ima dva utora za RAM pa bih stavio 2x4GB umjesto sadašnjih 2x2GB. U servisu traže 1700kn, ne znam jel to set od dva keksa ili je cijena za jedan keks RAMA takva ali je preskupo. U Americi (OWC) košta 60USD 2x4GB...
Kakva su iskustva s OWC memorijom u usporedbi s "original" memorijom koju ugrađuju u MBP?

Hvala unaprijed svima na infu il sugestijima...
Pozdrav
mb_tipke.jpg
06.08.2012 | 12:41
Od kud ti te nalkepnice?
06.08.2012 | 12:48
Mislim da su na Airu tipke iste kao na MBP (alu unibody). MacBook (plastični) ne dolazi u obzir. Navodno se te tipke daju zamijeniti, samo treba paziti kod skidanja, da se ne polomi mehanizam.

OWC RAM je cool, isto kao i lokalno kupljeni. Samo se drži specifikacije (brzine).
06.08.2012 | 12:56
Nalkepnice!? Nalkepnice su s ebaya, 2USD komplet HR stickera... Malo sam ih izrezao na samo veličinu slova. Tko ima živaca može to lijepo skalpelom izrezat uz slova tako da ima što manje prozirnog dijela al to onda otežava montažu.
06.08.2012 | 13:15
smayoo kaže:
Mislim da su na Airu tipke iste kao na MBP (alu unibody). Navodno se te tipke daju zamijeniti, samo treba paziti kod skidanja, da se ne polomi mehanizam.

Nisu iste. Razlike su milimetarske u prihvatnom mehanizmu tipke, ali postoje. Tipku po tipku nije problem zamijeniti, ali trebaš imati s čim.....
Otkako Apple isporučuje kompove s odgovarajućim tipkovnicama (prije su dolazile tipke u kitu koje je onda zastupnik mijenjal za naše) nema tipki kao zamjenskog dijela....
06.08.2012 | 13:27
Znači moraju bit tipke s Macbook Pro unibody-ja!? Na netu prodaju tipke i uglavnom pišu da su i za Air i za Pro unibody iste. Al HR tipke je naći super teško...
06.08.2012 | 13:36
Bolje ti to zaboravi. Dobre su ti i te naljepnice.
06.08.2012 | 13:43
Naći ću ja te tipke, volim izazove...Probat ću s unibody Aira za početak da vidim jel su iste tipke.
2x4GB ću naručiti od OWC, dostava je stvarno smiješna (ispod 5 USD) samo me zanima zašto Apple kaže da upgrade ide samo do 8GB?
06.08.2012 | 13:46
Po meni, najlakše i najbrže bi bilo da se nađe dobavljač za tipke i onda njega izravno pita za isporuku. Foxconn, ako se ne varam, sastavlja kompove za Apple, pa onda on mora imati poddobavljače itd....
  • mileni
  • Posjetitelj
06.08.2012 | 13:47
Apple kaze i da za moj iMac mid 2010 ide samo 16GB. No ide uredno do 32GB. Prije te 2-3 godine valjda je najveci keks rama bio od 4GB, pa zato valjda i specifikacije da ide samo 16GB. Do nedavno sam imao 16GB, trenutacno imam 24GB i sve uredno radi. Za laptope ne znam, ali ne vidim razloga zasto ne bi moglo ici 2x8gb.
06.08.2012 | 15:27
Ma nije toliko napeto za memoriju... Bit će dosta meni 8GB al me baš zanimalo jer vidim da ima memorije i od 8GB/modul... 2x8GB je 150USD
06.08.2012 | 17:02
mileni kaže:
Apple kaze i da za moj iMac mid 2010 ide samo 16GB. No ide uredno do 32GB. Prije te 2-3 godine valjda je najveci keks rama bio od 4GB, pa zato valjda i specifikacije da ide samo 16GB. Do nedavno sam imao 16GB, trenutacno imam 24GB i sve uredno radi. Za laptope ne znam, ali ne vidim razloga zasto ne bi moglo ici 2x8gb.

Mislim da i danas kazu za MBPove da idu samo do 8 GB, jer toliko nude kao opciju kad kupujes od njih.

A zapravo svi Core iNesto MBPovi mogu do 16 GB, znaci svi 2011 i kasnije.

Sto se tice tipkovnice, mene puno vise zivcira US enter nego sami znakovi. A to je vec malo teze promijenit.
06.08.2012 | 20:00
gole kaže:
Znači moraju bit tipke s Macbook Pro unibody-ja!? Na netu prodaju tipke i uglavnom pišu da su i za Air i za Pro unibody iste. Al HR tipke je naći super teško...

Ne mora biti isto,ja na svom air_u imam onaj okomiti enter koji zauzima dva reda i imam isto kao ti oznake naših slova (imam švedsku tipkovnicu i znam napamet di je koje slovo)s tim da mi je ž dole.Jedino sam zamjenio mjesta y i z jel se nisam mogao rješiti sindroma s windowsa Tipke na airu nije teško zamjeniti,dostatna je obična mala turpijice za nokte....vjerovatno imaš na youtube puno filmića di se šta i kako mjenja,pa pogledaj.
06.08.2012 | 21:30
ide ti 16gb rama ja sam sebi stavio 2x8 i imam američku tipkovnicu i iste naljepnice kao ti i super
08.08.2012 | 08:28
iLeo kaže:
ide ti 16gb rama ja sam sebi stavio 2x8 i imam američku tipkovnicu i iste naljepnice kao ti i super

Jel se osjeti tih 16GB RAM-a da oprevda uloženo? Šta moraš radit na MBP da iskoristiš 16GB?
08.08.2012 | 09:44
gole kaže:

Jel se osjeti tih 16GB RAM-a da oprevda uloženo? Šta moraš radit na MBP da iskoristiš 16GB?

Ako ne znaš što bi radio, onda ti gotovo sigurno niti ne treba toliko rama, tj. nećeš ga stvarno koristiti.

U svoj MBP sam stavio 8 GB (2x4) zbog Win7 pod Parallelsima i taman je dovoljno.
10.08.2012 | 15:32
Ja bi stavio 2x8GB jer volim multitasking i isto mislim stavit Win7 preko Parallelsa al me hebe što traži odmah šifru kod instalacije Win7. Kak da to "preskočim"!?
10.08.2012 | 15:42
Pa zar se uz WIn 7 ne dobije sifra ili si windoze ukrao?
10.08.2012 | 23:13
Da, Gole, kad kupiš Win 7, dobiješ uz njih serijski broj ("šifru" ) i uneseš je. Nakon instalacije ide online aktivacija i to je to. Savjete kako da to "preskočiš" nemoj tražiti na ovom forumu.
23.08.2012 | 01:04
Ma sve 5... Zapravo se ne treba odmah unijeti serial kod instalacije Parallelsa već može i kasnije. Zbunilo me što se mora ostavit express opcija a nsam vidio da ima kvačica za serial. Nego, jel mi može netko ukratko objasnit kako aktivirat strujanje medijskih sadržaja sad iz win7 preko virtualne mašine. Ne radi mi kad uključim strujanje kao na PC tj. ne vidi mi se MBP.

PS uzeo sam OWC i radi dobro memorija, a HR tipke su izgleda nemoguća misija
23.08.2012 | 01:22
Mislim da za to ne može virtualna mrežna kartica od windowsa biti u shared modu, nego mora biti u bridged modu. Ali pričam napamet jer nemam trenutno kako probati.
23.08.2012 | 10:41
smayoo kaže:
Mislim da za to ne može virtualna mrežna kartica od windowsa biti u shared modu, nego mora biti u bridged modu. Ali pričam napamet jer nemam trenutno kako probati.

Na VMWareu je tako, moras koristiti bridge mod jer na onom NAT ne radi.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 39 minuta
  • stefanjos: airpods 2 pro a da mu fale slusalice. Meni treba samo charging case?
  • stefanjos: Ima li tko
  • IgorD: Imam ja VMWare od malena ali nemam Win 11 licencu
  • Borisone: Pa besplatni su od negdje kad ih je preuzeo Broadcom. [link]
  • IgorD: Unutar VMWare, naravno
  • IgorD: Ja razmišljam o tom već mjesecima ali nikako da kupim licencu i krenem u to
  • VanjusOS: ljudi, da otvaram temu ili ne - da li netko stavio Windows 11 na Macbook sa intel procesorima..?
  • Bertone: *ćeš
  • Bertone: Ja sretan što ste Vi sretni,... di žeš bolji početak dana ;)
  • Tomek: I sad vidio rješenje problema sa keyboardom... :D
  • Tomek: Hvala Bertone...
  • Tomek: Sad sam skužio da sam i ja pisao u toj temi... :D E sad, još da se ne pali na bilo koji pritisak tipkovnice...
  • miomika: Hvala ti Bertone. KONAČNO!!! :)
  • smayoo: Ae. Hvala, Bertone! Ovo nisam ni upratio. :)
  • Bertone: Ima tema: [link] i ima rješenje od samog Apple-a (zadnji moj post u temi)
  • Tomek: :'(
  • smayoo: ima tema, nema rješenja :(
  • Tomek: Pozdrav svima, prije nego pokrenem temu, da li je možda obrađeno pitanje automatskog "Power on" na MacBook PRO M4 kad takneš tipkovnivu ili ga otvoriš?? To me užano živcira... Nemrem očistiti tipkovnicu a da ga ne upalim...
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

drlovric, songoku, zvone, Anonimci (532)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.14 Seconds

Provided by iJoomla SEO