Zamjena HDDa sa SSD i zamjena RAMa
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Zamjena HDDa sa SSD i zamjena RAMa

23.05.2012 | 15:13
Pozdrav svima!

Zanima me to što piše u naslovu. Imam iMaca 27" i7 Quad Core 2.93 sa standardnih 4gb Rama i HDD je 1tb nekakvo glasno go*vno.

Poprilično mi je mac spor, a vjerovatno je radi činjenice što mi se skoro HDD pun. A možda i što je malo Rama.

Htio bih si ubaciti SSD od 256gb, a ovaj od 1tb izbaciti ili ga ostaviti kao storage unutar Maca.

1. Postoji li netko iz Osijeka tko bi to mogao napraviti ili samo u ZGu se to može napraviti.
2. Kakav SSD uopće uzeti? Po mogućnosti bi nešto što je dobavljivo kod nas, da ne moram preko neta (osim ako nije jeftinije).

Što se tiče RAMa, izbacio bih ova 2x2gb i stavio 2x8gb. Moram li izbacivati ove stare, jer je ipak drukčiji proizvođač?
Radi se o SO-DIMM DDR3 1333mhz memoriji. Kakva bi kod nas bila dobra? Jedino što sam našao jest G Skill, Corsair i Mushkin.

Evo zasad je to to, pa ako mognete pomoć, bit ću Vam mnooooogo zahvalan

Pozdrav!
23.05.2012 | 15:24
Osim na prvo, na sva ostala tvoja pitanja već postoje odgovori i vrlo detaljne diskusije tu na forumu. Koristi malo tražilicu foruma i naći ćeš puno linkova o SSD i RAMu.
03.06.2012 | 03:17
Evo nekih video uradaka:

SDD ugradnja:

http://eshop.macsales.com/item/OWC/DIYIM27SSD11

RAM ugradnja:
http://eshop.macsales.com/installvideos/imac_mid_2011_mem/
http://eshop.macsales.com/item/Other%20W...puting/1333DDR3S16S/

Jedino sad ne kontam da li je moguce u iMac ugraditi 2 diska (obicni HDD i SDD umjesto CD-a),
ili se mijenja iskljucivo HDD sa SDD-om !?
24.06.2012 | 09:43
Da ne otvaram novu temu i da nešto napišem o zamjeni memorije.Još je jako teško naći so dim memoriju od 8 GB keks,pročešljao sam nabavu net i zvao masu firmi i nigdje je namaju na lageru nego je treba naručivati,pa sam onda uzeo dva puta po 4 GB.Nije sad bitno gdje sam kupio,nego mi je prodavač ne svojom greškom dao dva različita keksa,mada je na memoriji koja je bila zapakirana pisalo sve isto.Jedan je keks bio od samsunga a jedan od hynix.Kad sam stavio module u minija slika na ekranu je počela treptati kao luda? Zamjenio sam memoriju i od tada sve normalno radi.Znam da je najbolje da budu identični moduli u stroju,ali zar je moguće da je mac tako osjetljiv na to.Prodavač mi je rekao da nema veze što moduli nisu isti,jel su kao oba ista ddr 3 na 1333 i da imaju iste latencije i sl. Jel moguće da jedan ram nije bio ispravan ili? Memoriju sam ispravno metnuo jel to nije teško na miniju napraviti.
24.06.2012 | 10:43
Ja sam kupio ram DDR3 1333 MHZ 2x8 gb za 100$ i radi super na MacBook pro
24.06.2012 | 13:04
@ cariblanco, moguće je da može biti RAM neispravan. Za probu stavi samo jedan i vidi da li radi. Onda ga izvadi i stavi drugi i probaj. Ako ne radi taj je defektan. Ako i drugi sam radi a kad staviš oba zeza, znači nisu kompatibilni. Probaj zamijeniti za isti.
24.06.2012 | 13:10
Već sam zamjenio za isti,samo se nisam sjetio da probam ram po ram pojedinačno probati,da sam to napravio onda bi točno znao u čemu je stvar.
24.06.2012 | 13:13
Glavno da radi !
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 dana, 22 sati
  • dpasaric: Nema indoor mapa kod nas AFAIK.
  • Yonkis: Jeste li znali za bolji anti-reflective sloj na 17ici? [link]
  • Yonkis: Ima li u Rijeci ili igdje u HR ovo implemetirano? [link]
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)
  • Borisone: Sretna vam 2026-ta godina!
  • Gjuroo: Sretna i berićetna 2026.!
  • smayoo: SRETNAAAAAAAA!!! :D
  • Borostef: Sretna Nova godina!!! :)
  • Air: Sretna i uspješna nova!
  • drpongrac23: Sretna nova 2026. svima!!!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.59 Seconds

Provided by iJoomla SEO