”Nevidljivi” externi hard
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

”Nevidljivi” externi hard

02.05.2012 | 12:28
Kad sam prije godinu dana kupila novi Power Mac, iz starog (MacPro G5) sam izvadila hard, stavila ga u ladicu (ili kako se to vec zove) i na taj način ga prikopčala na novi komp. Eksterni hardovi su mi uglavnom isključeni, palim ih prema potrebi tako da sem tek jučer sam skužila da se taj hard ne može dignuti (prije par mjeseci radio je bez problema). U disk utility-ju se taj hard vidi. Uglavnom, nekon Verify-ja je ispalo da ima nekih problema pa sam kliknula Repair i dobila poruku da je popravljen (prilažen print screen). No, ni nakon restartanja taj hard se ne diže. Da li se može spasiti? Ako ne, da li se mogu spasiti bar neki podaci? U kompu imam 4 mjesta za diskove, dva su već popunjena. S obzirom da je ovaj koji ne radi iz starog Mac-a i ima na sebi sustav, da li se uopće smije staviti u komp? Ili da izvadim novi sa sustavom i stavim ovaj stari i prekopiram podatke? Jer, palo mi je na pamet, možda nešto s ladicom ne štima, a disk je ok. I da, na koji god USB da ga prikopčam, stvari se ne mijenjaju. Što da radim?

Hvala.
komp_1.jpg
02.05.2012 | 12:45
Što se dogodi ako klikneš na zasjenjeni particiju "Macintosh HD" i onda probaš "Mount" opciju u Disk utilityju?
02.05.2012 | 12:54
Dobijem poruku da se ne može dignuti. A onaj ”mount” na gornjoj traci (mislim na onaj 4. plavi gumb između burn i eject) je zajenjen i ne može se kliknuti. First Aid predlaže Repair, koji mi opet kaže da je s diskom sve ok. Što se tiče ovog što predlaže s istalacijskim diskom, imam jedan, ali nije 10.6.8 koji trenutno vrtim, nego 10.4 ili čak manje. Da probam s tim?
komp_3.jpg
02.05.2012 | 12:55
First aid predlaže...
komp_4.jpg
02.05.2012 | 13:27
Rona kaže:
Dobijem poruku da se ne može dignuti. A onaj ”mount” na gornjoj traci (mislim na onaj 4. plavi gumb između burn i eject) je zajenjen i ne može se kliknuti. First Aid predlaže Repair, koji mi opet kaže da je s diskom sve ok. Što se tiče ovog što predlaže s istalacijskim diskom, imam jedan, ali nije 10.6.8 koji trenutno vrtim, nego 10.4 ili čak manje. Da probam s tim?

Ne, to je bitno samo ako je problematični disk onaj s kojeg je dignut sistem. trebalo bi pogledati što piše u prozoru od Console.app kada pokušaš Mount koji ne uspije.
02.05.2012 | 14:09
Dobijem samo onaj prozor koji sam već stavila, dolje nema nikakvog teksta, ili nešto krivo radim??
02.05.2012 | 14:37
Jesi li pokrenula aplikaciju Console?
02.05.2012 | 15:15
Evo, jesam, nakon MOUNT dobijem

kernel jnl: disk2s3: open: journal magic is bad (0x0 != 0x4a4e4c78)02.05.2012. 12:34:13
kernel hfs: late jnl init: failed to open/create the journal (retval 0).

Što dalje?
02.05.2012 | 17:31
Nekija je pomoglo kada su isključili journaling na disku. Pokušaj to - pokreni Terminal aplikaciju i napiši:
diskutil disableJournal /dev/disk2s3

...i onda ga probaj mountati. Ako ti se na gornju naredbu požali da nemaš dopuštenje onda napravi:
sudo diskutil disableJournal /dev/disk2s3

...i upiši svoju lozinku kada te traži.
02.05.2012 | 17:37
Nažalost, nije pomoglo, javlja

An error occurred journaling the filesystem: Could not mount disk (-9954)

Postoji li drugi način?
02.05.2012 | 18:02
KOpala sam po netu, netko je predložio da napravim ”dismount” (koja je hrvatska riječ?? da ga srušim?)

sudo diskutil disableJournal force /dev/disk2s3

na što mi je odgovorio:

An error occurred journaling the filesystem: The underlying task reported failure on exit

No, tad sam ponovno pokušala s tvojom idejom

diskutil disableJournal /dev/disk2s3

i upalilo je!

Hvala puno, sad me čeka back up.
02.05.2012 | 18:30
Hura!
02.05.2012 | 19:12
A najjača fora je ta da ono što sam tražila uopće nije na tom hardu, dapače, na njemu nema niš korisnog. Koji vic, a zafrkavam se s tim dva dana. Al dobro, makar sam nešto naučila ))
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 dana
  • dpasaric: Nema indoor mapa kod nas AFAIK.
  • Yonkis: Jeste li znali za bolji anti-reflective sloj na 17ici? [link]
  • Yonkis: Ima li u Rijeci ili igdje u HR ovo implemetirano? [link]
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)
  • Borisone: Sretna vam 2026-ta godina!
  • Gjuroo: Sretna i berićetna 2026.!
  • smayoo: SRETNAAAAAAAA!!! :D
  • Borostef: Sretna Nova godina!!! :)
  • Air: Sretna i uspješna nova!
  • drpongrac23: Sretna nova 2026. svima!!!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.60 Seconds

Provided by iJoomla SEO