mac mini - graficka priprema
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

mac mini - graficka priprema


23.02.2005 | 09:54
razmisljam o nabavci jaceg modela mac minija sa 1 gb rama. nabavka nekog polovnog power g4 dp postala je mission impossible. je li mi takav mini dovoljan za graf. pripremu, prijelom, design? inace, ovo bi mi bio prvi susret s macom.
23.02.2005 | 12:35
je. apsolutno. imaš par rasprava na tu temu, i na jabučnjaku i na hr.comp.mac.

eventualno razmisli o tome što sve želiš spojit na minija - ako su u igri i tablet, i printer (ili dva), i skener, i eksterni hard, neki dongle, usb flash disk, etc. - razmisli o kupovini USB/firewire huba.

također, negdje na jabučnjaku imaš post o problemima pri spajanju minija na neke monitore, pa prouči i tu problematiku.
23.02.2005 | 14:10
je li mi takav mini dovoljan za graf. pripremu, prijelom, design? inace, ovo bi mi bio prvi susret s macom.

Nije dovoljan. Ako ces na Minija nabacit Photoshop CS i InDesign CS i nove narastaje programa, Mini ce se naprezat do granica. Jer 1GB nije dosta za *lijep* i ugodan rad i setanje izmedju tih aplikacija dok radis. 2GB su vec mnogo bolja .. ali mozes li to utrpat u Minija?

U biti, mnogi ce ti rec da Mini bez problema sve to vuce i poteze. No to je glupost -- racunalo za pripremu mora raditi besprijekorno i brzo, i mora biti spremno udomiti mnostvo U/I uredjaja, s vremenom u nj moras ugraditi veci disk, utrpat memorije i sl.
Mini je slijepa ulica.
Kupi si Powermaca.

Neces pozalit.
23.02.2005 | 14:24
Nije dovoljan. Ako ces na Minija nabacit Photoshop CS i InDesign CS i nove narastaje programa, Mini ce se naprezat do granica. Jer 1GB nije dosta za *lijep* i ugodan rad i setanje izmedju tih aplikacija dok radis. 2GB su vec mnogo bolja .. ali mozes li to utrpat u Minija?


tako je. moj dual 2.0 G5 sa giga rama ima problema sa full resolution previewom u indesignu, pogotovo kada su paralelno otvoreni (a to je uvijek), safari, mail, msn, fetch, bit torrent, photoshop, distiller (koji nešto rošta), konfabulator (sa gro widgeta), suitcase, word, script editor, text wrangler, RIP za designjet, itunesi (sa upaljenim radiom)... dakle, trebao bih ubost još minimum giga rama. a i greška je što nisam pričekao dual 2.5...

jedini je problem, što kad dođem doma sjednem za sawtootha (g4 466, 768 mb rama, geforce2 32mb) upalim osx i radim. bez ikakvih problema.

dakle, po mojem skromnom mišljenju (i deset godina iskustva u grafici), mac mini je i više nego dovoljan za grafički dizajn. a o pripremi i prijelomu da ne govorim.
23.02.2005 | 16:21
moj dual 2.0 nema problema s tim... full resolution prieview u indesignu, ilustrator (povremeno), iTunsi, mail, ichat, safari, torrenti, word, maya, modo i sve radi bezprijekorno, eh da... ako sam fakat u poslu onda su još otvoreni i photoshop i dreamweaver i transmit i Solitare forever, al mi malo C&C generals trza kad ne pogasim te programe, a dođe mi preko 60 junita na ekran, jel mi može neko reć zašto?! nije mi jasno?????
2.5 Gb rama
Mini bi trebo biti dosta za "samo" indesign i ilustratora....
24.02.2005 | 01:54
Ima bit da ovdje netko ne shvaca da ako se Mini nabavi radi posla, da je to slijepa ulica jer je taj mali stroj skoro pa neprosiriv. Imalo zahtjevniji Photoshop fajl ce pojesti sve resurse. Racunalo se ne kupuje zato sto moze zadovoljiti potrebe za mjesec dana. Vec sljedeci apdejt operativnog sustava (Tigar) ili aplikacija koje koristis ucinit ce ga neupotrebljivim i sporim. Jer obim posla, valjda, raste, sve vise klijenata dolazi koji traze sve ludje stvari i sve se vise radi, a time se sve vise oslanja na racunalo i njegovu snagu.
Kad kupujes, valjda bi bilo pametno kupiti nesto sto ce vuci posao bar 3-4 godine. PowerMacovi to mogu -- no Mini nece ni 4 mjeseca.
24.02.2005 | 02:02
tako je. moj dual 2.0 G5 sa giga rama

Zato se dualu rola disk sve u sesnaest. I na mom dualu G4, koji ne moze stati uz bok G5, sve klizi jer ima 2 Giga. Poanta brzog i udobnog rada na OS X nije toliko procesor koliko kolicina memorije. Minijev maksimum od 1 Giga je za sada okej, ali ima li smisla sutra?
24.02.2005 | 03:17
Više je nego dovoljan. Da, naravno da je uvijek bolje brže i veće, ali Mini uopće nije tako mini kako izgleda. Donedavno sam radio grafičku pripremu na G3/500 sa 768 RAM-a i nisam imao nikakvih problema. Većina tiskara i studija koje znam još uvijek sve vrte na strojevima klase G4/700 ili u najboljem slučaju Dual G4 1 GHz. U tom smislu je 1.42 GHz Mac mini super stroj. Dodaš mu eksterni FW disk za veći kapacitet i vozi. Osobno, mislim da je najvažnija stvar za grafičku pripremu dobar i velik monitor.
24.02.2005 | 11:55
Ima bit da ovdje netko ne shvaca da ako se Mini nabavi radi posla, da je to slijepa ulica...

dakle, moj gorespomenuti sawtooth star je 4 godine. u njega su ubačeni novi hard,512 mb memorije i nova grafička ("nova" samo uvjetno - mladja je od sawtootha godinu dana). i, kaoštorekoh, radim s njim bez problema. u mac mini verziji ove priče, to bi značilo externi firewire disk, giga rama, a grafička karta sasvim zadovoljava quartz extreme zahtjeve (a nekak mi se čini da nešto iznad QE još nije na horizontu).
btw, ljudi još uvijek rade na devetki (i to rade vrlo dobar posao, puno bolji od hrpe šminkera sa novim peticama...). btw2, sawtooth je koštao 15-ak tisuća kuna...

e, sad... ako si frik koji čezne isključivo za zadnjom verzijom os-a i svake aplikacije, onda ćeš mijenjat/apgrejdat komp svakih mjesec dana.
no, ako ti je komp alat sa kojim ćeš odrađivat posao, a dovoljno poznaješ softver sa kojim radiš - onda ti zadnje verzije i nisu najbitnija stvar na svijetu. pogotovo, ako za pregršt upitnih poboljšanja izgubiš na brzini.

s druge strane, makar 50% onoga što se otisne u hrvatskoj je toliko nezahtjevno da bi se bez beda odradilo sa najslabijom četvorkom os-om 8.5, quarkom 3.11, freehandom 4 i photoshopom 5. meni se čini da je problem je što večina dizajnera/grafičara više pažnje posvečuje alatu nego poslu...

uzgredbudirečeno, www.barefeats.com/mini01.html
25.02.2005 | 18:14
Ne posvećuju designeri/grafičari više pažnje alatu, nego njihovi IT manageri.
Designerima je bitno da im se stroj ne ruši u pola posla i da je dovoljno brz da tu i tamo mogu popit kavicu dok se distila PS ili parsa neki EPS u photoshopu.
27.02.2005 | 08:48
dakle, moj gorespomenuti sawtooth star je 4 godine. u njega su ubačeni novi hard,512 mb memorije i nova grafička ("nova" samo uvjetno - mladja je od sawtootha godinu dana). i, kaoštorekoh, radim s njim bez problema.

* *
Konacno smo dosli do pante ove price -- sto netko shvaca pod grafickom pripremom i grafickim dizajnom. Svaki profesionalac ovdje radi nesto drukcije, i trebaju mu drukcije stvari. Ja ne mogu zamisliti zivot pod OS 9 i Quarkom 3. Jedan Undo (koji uopce ne radi), i rusenje sustava nisu moj djir.

Recimo, u zadnje vrijeme ne mogu zivjeti bez Unicodea u prirpemi. Samo taj uvjet postavlja da moram koristiti Panthera, InDesign CS i OpenType fontove. Meni je Mini jos i dovoljan, ali je PowerMac kudikamo bolji na dulje staze. Jer me zanima Spotlight i Automator tehnologija koja ce vec sutra doci s Tigrom. Zbrajajuc dva i dva, nesto mi sapce da ce Spotlight biti sjajna stvar, ali i prozdrljivac resursa. Memorije narocito. Automator ce biti deset puta bolja stvar od bilo kojeg Photoshop Batch procesa, koji su, uzgred receno, nedovoljno inteligentni.

Takodjer me zanima rad s Final Cut Expressom HD. Tu jedino G5 dolazi do izrazaja.

Davor redovito pegla B2 postere. G3 i spori G4 je tu van igre. Ako koristi Panthera, onda treba dosta memorije i jos brzi procesor. Recimo, moj Pismo na 500 MHz postao je troma baba otkako sam na nj stavio Panthera. Pod OS 9 je letio!

Video je takodjer vrsta graficke pripreme. Tu je skoro svaki G4 na dulje staze otpisan. Treba G5 i brdo memorije.

I tako dalje.

Mioni je dobar samo ako ces neko dulje vrijeme raditi uvijek jedno te isto i ne micati se s mjesta. Svaka promjena zelja i okoline ucinit ce simpaticnog malisu neprikladnim za nove poslovne izazove. Nazalost!

Takodjer, u svom radu najvise zelim da je softwer iznimno pametan i da mi moze olaksati brdo manualnog posla. Zato radije radim u Pantheru nego u OS 9 ili Windozama. Ili pak u InDesignu a ne u starom Quarku. Ili u FCP a ne u necem bezveznom.

Ako Automator u Tigru donese ono sto zelim, jedno veliko brdo u mom poslu postat ce ravnica. A to je automatizam do daske, da se stotine malih stvari i dosadnih klikanja naprave sami od sebe, da samo racunalo brine o tom a ne i ja.

Svaka promjena donosi cijenu sa sobom, a to je zrtva i ucenje novih stvari. Radije cu prijec na novu stvar i saznat nesto novo, negoli ostati u parafinu vremena. Beskrajno zalim dizajnere i kreativce cije je razmisljanje ostalo na razini Quarka 3, OS 9 i pripreme iz proslog stoljeca. Jednako tako zalim i PC korisnike koji pojma nemaju kako je dobro imati modernog Maca i na njemu iLife. Da znaju sto im iLife na racunalu moze dati, pali bi u nesvjest!

Jer kad ne znas sto novoga ima, i kad ne znas makar teoretski kako to iskoristiti, rad ti postane nezanimljiv, postanes nekreativan i zarobljen u uvijek jedne te iste ideje. Poput nekog politicara koji je jednom procitao Kapital ili ekonomiste koji se nije makao sa Smithove teorije bogatstva naroda.
01.03.2005 | 12:42
e moji jebaci rumene kadulje...

ima moj kolega novi bmw sa stotinu i pedeset konja(a ja staru alfu iz 96) pa mi moze popusit kurac na zagreb - split starom cestom.

isto tako i vecina vas pizdeka. tatice su im kupile nove g5 kompjutercice i sad u svojem osX rade tatici vizitke...
ma nabijem vas...
01.03.2005 | 12:57
Borane, kao moderator ću te lijepo zamoliti neka ovo bude prvi i zadnji put da koristiš vulgarne izraze na ovom forumu. Kao što si jasno mogao pročitati na ekranu pri pisanju poruke: "Pozivamo sve na toleranciju, poštivanje sugovornika i nekorištenje vulgarnih izraza."

Svoje stavove, s kojima se dijelom i ja slažem, možeš iznesti i normalnim rječnikom. Jabučnjak je prije svega zamišljen kao ugodno mjesto, a ne kao arena za prepucavanje kao što su newsi i slično. Tvoja poruka neće biti obrisana - neka ostane za primjer drugima, ali mogu ti reći da si prvi nakon dvije godine kojega sam morao upozoriti.
01.03.2005 | 14:37
Tjah, G5 se moze kupiti, ali osnovna kultura ocigledno ne.
01.03.2005 | 17:12
Mislim da Mac Mini nije za nekoga tko na njemu želi raditi profesionalnu grafičku pripremu. Eventualno za neki dodatni jednostavniji grafički posao. Jer ograničenost RAM memorije i grafičke kartice su takvi da profesionalce tjeraju na kupnju drugih i skupljih Mac računala. Mac Mini je divna stvar za switchere. Za nositi u torbi, recimo. Ali ne i za profesionalnu grafiku.
01.03.2005 | 21:04
Reci to 90% graficara koji rade na G4 400-1200MHz i Rage Pro ili Radeonima sa 32MB i super im je. Mac Mini 1,42GHz sa 1GB RAMa i vanjskim firewire diskom je odlican izbor za bilo kakav DTP ili dizajn. Za one rijetke prilike kada se priprema B1 plakat sa full fotkom na 250 DPI posuziti ce i virtualna.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 12 sati
  • Yonkis: Evo, prodajem i neke slušalice, one za u uho. iPhone i sluške, 200€. I nije to sve, one more thing...
  • Mislav2222: ima i 2K 27inca dell monitor, u top stanju na prodaju :D
  • Yonkis: prodao bih iPhone 8 Plus, mijenjao mu bateriju prije cca godinu dana, moram provjeriti, pa ako ima zainteresiranih da ne pišem oglasnik.. Zapravo pišem anyway, valjda tamo netko lurka :)
  • mbp2009: Smayoo riješio sam, nego sad nije za mene, nego nekog drugog
  • accom: O muziki nemam pojma, surfanje je o.k., gaming - isto nemam pojma. :)
  • Krehacro: Dj-ing...Netflix,surfanje i neki gaming :)
  • accom: @Krehacro: meni ne uspjeva koliko bih željeo. Ali je iPad super alat, i sve više mi je neophodan (ajde, navika). Najviše ovisi o tome, što želiš radit.
  • lucija: Dosta ih je uspjesno preslo na iPad.
  • lucija: Nisam no ima na YouTubeu dosta recenzija ljudi koji jesu.
  • Krehacro: Planiram preci sa MacBook air na iPad da koristim kao svoj primarni uredjaj...jel netko to još pokušao i kako mu ide :)?
  • smayoo: Pa zar još to nisi riješio?
  • smayoo: :D
  • mbp2009: Doslovno sam ju ja otvorio hahaha
  • smayoo: @mbp2009, imaš točno tu temu u forumu od prije par mjeseci
  • smayoo: Natrijeve baterije postoje u tzv. REDOX izvedbi već 30 godina, prvenstveno za stacionarne sustave, ali nisu bile pogodne za mobilne jer su bitno manje gustoće pohrane od litijevih, a i veće mase, jer su tekućinske. Velika im je prednost to što su ekološki neutralne, jednostavne za proizvesti i požarno nerizične.
  • m@xym: @Zdravac, OD otkrića nečega u laboratoriju do dolaska na tržište (ako se to upće dogodi) prođe između 5 i 10 godina
  • drlovric: O da. Jako veliko dan. Ljudi nisu svjesni bitnosti ali vrijeme ce polazati.
  • Zdravac: @drlovric, jesu, baš je lijepo danas pratiti HRT4 i live prijenos! :)
  • Zdravac: jel senzacionalizam ili ima nešto u ovoj tehnologiji da bi uskoro moglo i u praksu?
  • Zdravac: [link]
  • drlovric: Stigli Rafali ❤️????
  • mbp2009: Ekipa, treba mi preporuka za neki usb-c dongle za M1. Potreban je ulaz za SD karticu, HDMI ili DP (TB2), barem 2 Usb-a i ako je moguće jedan usb-c
  • smayoo: Funkcionalna zamjena je push notifikacija koja preko 5G ide po generičkom protokolu, samo aplikacija na mobitelu mora to podržavati
  • smayoo: Upozorili su me ljudi koji rade u toj branši, radi nekih telemetrijskih rješenja gdje nadzorni sustav SMSom šalje obavijesti korisniku
  • ZeljkoB: smayoo, odakle ti ova informacija za SMS?
  • smayoo: SMS poruke su phase-out. Znači, neki ih operateri više ne nude, niti omogućavaju njihovo slanje. Određen je neki krajnji rok, nakon kojeg više nijedan operater u EU nije dužan osigurati propagiranje SMS poruka. Probaj ručno promijeniti operatera (pretpostavljam da si u roamingu)
  • Matija klc: Ekipa, pomoc. Nalazim se u Rumunjskoj. Primam poruke normalno, no ne mogu poslati poruku. Pricam o obicnoj. Sve drugo radi najnormalnije. Sta napraviti?
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Anonimci (531)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.18 Seconds

Provided by iJoomla SEO