Processor Performance
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Processor Performance

19.02.2005 | 03:55
Prije par dana sam u Energy Saveru probe radi stavio "Processor Performance" na opciju "Reduced". Mogu vam reći da sam na to potpuno zaboravio i da mi niti u jednom trenu nije nedostajalo brzine. S druge strane, u tom modu ventilatori gotovo nikada ne ubrzavaju i stroj je ugodno tih 100% vremena. Danas sam išao mjeriti razliku u brzini i razlika i nije velika - Fractal test koji se inače obavi za 7 sekundi u "Reduced" načinu rada izračuna se za 9.3 sekunde. Sve skupa uopće nije vrijedno stroj držati u brzom načinu rada osim ako se ne radi nekakav heavy-weight posao. Ovako troši manje energije (a G5 inače cucla gomilu struje) i daleko je tiši. "Automatic" mod je super zamišljen, ali još uvijek ima česte situacije kada krivo zaključi što se zbiva i digne paniku u rashladnom sustavu bez pravog razloga.
20.02.2005 | 01:50
Meni je na Powerbooku razlika u brzini primjeta, dovoljno da ga drzim stalno na Maximum osim ako nisam na bateriji. Ljudi su se zalili na sporost novih iMacova jer su neki dolazili podeseni tvornicki na Reduced a to nisu skuzili....
20.02.2005 | 03:30
Vjerojatno PowerBook drastičnije ruši brzinu radi štednje baterije, a možda je samo razlika u tome što G5 ima debelo veću "zalihu" snage, pa se to ne osjeti u mom slučaju. Danas sam probao čak i neke igre - teško da se može vidjeti neka razlika... valjda bi se vidjelo u Doomu 3 ili nečem sličnom što je nezasitno.
20.02.2005 | 05:48
.. a možda je samo razlika u tome što G5 ima debelo veću "zalihu" snage ..

Jedina prednost koju G5 ima jest njegov FSB koji je mahnito brz. No u usporedbi G4 protiv G5, bez okruzenja, takta i FSB-a .. G4 je ipak bolji.
Uleti li G5 u Powerbooka, taj ce se proizvod prestati razvijati, jer ce lupiti u gigahercni zid i sve nepremostiviji toplinski izazov sa svakim sljedecim narastajem/apdejtom.
20.02.2005 | 11:32
U kojem smislu misliš bolji? U uštedi energije?
20.02.2005 | 14:20
U kojem smislu misliš bolji? U uštedi energije?

Energija je prva stvar.

Druga je AltiVec -- G4 zadnjih narastaja ima dvaput bolji AltiVec. G5 ima samo rudimentarni, na razini prvog G4 procesora (7400, 7410). Buduci da je G5 izveden iz serverskog procesora, koji nema vektorsku jedinicu, Altivec u G5 je sklepan radi kompatibilnosti s G4 i mnostvom aplikacija vec napisanih. Zato Altivec u G5 ima puno vecu latenciju od G4 procesora.

Takodjer, G4 ima kraci pipeline -- kad se usporedjuje s G5 procesorom koji koristi isti set instrukcija, G4 napravi svoje zadatke brze. I jos, G4 ima L2 i (nekad) L3 cache.

Tako, bok uz bok, G4 i G5 na istom taktu, recimo 1.6 GHz, G4 ispada ucinkovitiji. Bolji. No u racunalu, s ultrabrzim FSBom, brzim diskovima i ostalim djakonijama, G5 je zakon. To je sirova snaga koja trosi puno struje.

Kad pogledamo unatrag, Mac korisnici su ljuti na Motorolu, ali s krivim razlogom. G4 je jedan IZVANREDAN procesor, koji je na trzistu vec godinama. Dvije trecine Appleovih racunala koristi taj procesor jos uvijek (svi laptopi, eMac i novi Mac Mini)!

Neka se samo malo redizajnira, i neka podrzi brzi FSB, taj ce procesor u svakom trenu pregaziti bilo kojeg sadasnjeg G5. A nece se pri tom niti oznojiti, jer ce biti hladan ko spricer

Savrsen proc za prijenosnike. Hajmo Motorola/Freescale, dajte nam dostojnog nasljednika Ge Cetvorke!
20.02.2005 | 18:06
Zvone mislim da si se malo zaletio u hvaljenju G4. Prije svega imamo razliku u arhitekturi - 32 vs 64 bita. Istina da za sada od toga nema puno koristi, ali to vrijeme dolazi - slično kada se nekada davno prešlo s 8 na 16. Altivec je doživio zapravo minimalne promjene, a to da je tek "sklepan" ne stoji. Osim toga, pogledaj testove koji se zasnivaju čisto na vektorskoj jedinici (govorim relativno, znači uzevši u obzir i razliku u taktu). Ne stoji da je G4 u ikakvoj prednosti u praksi po tom pitanju.

L3 navoditi kao prednost je krivo - to je kao da na 2.0 V6 Turbo autu kažeš da je u velikoj prednosti jer ima i intercooler, a atmosferski 3.0 V6 nema. Nema jer je to suvišna stvar.

Pokaži mi samo jedan test gdje se G4 pokazao učinkovitiji od G5! Uzmi za primjer nešto ful jednostavno i što maksimalno koristi AltiVec - znači iTunes enkodiranje MP3-ija. Kada svedemo na isti nazivnik razliku u taktu G5 je još uvijek u tom zadatku 2.76 puta brži. iMovie rendering također - razlika nije tolika, ali je G5 i dalje 1.43 puta brži. Još je najmanja razlika u poslovima koji ne traže Altivec, a ne da mu je to slaba točka - kako si ti predstavio situaciju.

"U svakom trenu pregaziti G5"?!!? Zvone, G5, što si također totalno ignorirao, ima dvostruki FPU, a već samo to radi razliku ogromnom. Uzmi za primjer nešto vrlo sirovo kao npr. rendering u Bryceu. G5 dual je tu DVOSTRUKO brži od dual Xeon 3.6 GHz radne stanice što je fantastičan rezultat, a G4 je u toj priči pri dnu tablice...

Svaka čast G4-ci, ali G5 je druga klasa, a pogotovo kada se u priču uzme i okolina procesora - G4 je tu bio vrlo sputan.
21.02.2005 | 01:08
.. Još je najmanja razlika u poslovima koji ne traže Altivec, a ne da mu je to slaba točka - kako si ti predstavio situaciju..

Kao procesor per se, G4 ima svojih prednosti koje ga i danas cine vitalnim. Rjesenje koje vidim za buducnost Powerbooka jest (A) dizajn nasljednika G4 procesora sa 64-bitnom arhitekturom i brzim FSBom ili ( redizajniranje G5ice, da trosi jako malo i da se ne grije. U svakom slucaju treba dosta rada, a kojim ce putem krenuti, to valjda samo Apple zna.

Apple je bio jako zadovoljan G4-kom (samo su priznali, IBM to citirao), ali je vrag odnio salu kad su skuzili da Motorola ne moze proizvesti novi procesor, jer vise nemaju para. Zato je G5 izbacen, u jako kratkom roku, da se spasi brod u potonucu. Jer najednom nijedno Appleovo racunalo vise nije bilo hi-end.
21.02.2005 | 02:43
Mene toliko ne zanima low-power CPU klase G5 koliko još brži high-end. Multi-core izgleda kao put kojim će se krenuti...
21.02.2005 | 13:14
Mene toliko ne zanima low-power CPU klase G5 koliko još brži high-end.

Buducnost racunala su upravo malene kutijice tipa Mac Mini i prijenosnici svih oblika i velicina. Takodjer je sve izrazeniji trend za proizvodnjom sto ucinkovitijih, stedljivih i hladnih procesora.

A velike desktop kante postat vremenom dosadni koncept, koji ce kupovati samo profesionalci koji se bave digitalnim medijima da bi zaradili kruh. Njih je jako malo. Predvidjam da ce za 3-4 godine Powermac biti najslabije prodavano racunalo u Appleovoj liniji!

Dakle, Davore, u manjini si

Multi-core izgleda kao put kojim će se krenuti...

Zivi bili pa vidjeli. Sada sve to zvuci kao znanstvena fantastika. Jedva su i G5 skrpili .. a sad pricaju o visestrukim jezgrama. Prevelik skok u nimalo vremena. No neka, vidjet cemo.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 1 sat
  • Soffoklo: Vše o svemu ovdje - [link]
  • Soffoklo: CoreGraphics propust, za koji je objavljen PoC s malicioznim PDF-om, zakrpan je u iOS-u/iPadOS-u 26.7.1, macOS-u Tahoe 26.7.1 i Sequoia 15.8.1.
  • Junuz: Yonkis, dobro je dok te neupozorava.Znači da si vitalan pa sva 4 parametra
  • Junuz: Yonkis, nemožeš zanemariti poruke ove vrste, iskaču upozorenje.Medicinski gledano to ti je defacto massimo.Da nedetaljišem da je gps valjda stalno upaljen, nema veze zgrada drveće itd pogotovo u poređenju sa amazfit i xiaomi do trex 2 koje sam imao.Meni nesmeta puniti naveče pred spavanje.Ostalo procijeni sam.
  • Yonkis: Imam AW9 ali me samo zanimalo čime tj na koji način te upozorilo. Da znam i ja gledati jer dosta sam toga “isključio” ili zanemarujem. :)
  • Junuz: Yonkis, app zdravlje.Defaultna na watchu.Istina sat te prvih sedam dana skuplja podatke i radi kalibraciju.No za vrijeme boravka sam testirao dostupne funkcije i komparaciju sa medicinskim uređajima gdje je podudaranje u rezultatima umalo ili identičnoć
  • Yonkis: E to to pitam, kojom funkcijom/aplikacijom. Vrlo dobra stvar!
  • Junuz: Yonkis, upozorio me narušenim vitalnim funkcijama, za pluća znam da je naglasio broj udisaja naspram prosječnog i temperatura 1 od prosječne.Za kamenac se nesjećam ali je poruka bila da posjetim liječnika
  • Riba: Huawei GT Runner, dok mi ne dodje Pebble Round 2.
  • Krehacro: Riba koji nosis
  • Riba: Osim ago ga zaboravi napuniti. :) Meni je izbor jednostavan jer mi ne dolazi u obzir nista sto moram puniti cesce od jednom tjedno.
  • drlovric: Za normalan zivot kupi Apple watch. Ako si hardcore sportas, uzmi Garmin. Prvi put kada zaboravis novcanik ili mobitel, a imas Apple watch, bice ti drago sto nisi kupio Garmin :)
  • Krehacro: pa nije samo trcanje
  • Riba: Ako ti se ne puni sat svaki dan i treba ti za trcanje onda Garmin bez razmisljanja. Ako su ti bitne 'smart' funkcije i ne smeta te cesto punjenje, onda Apple.
  • Krehacro: I fitness i daily use
  • Riba: Za koju primarnu namjenu?
  • Krehacro: Mislim se izmedju garmin venu 4 ili apple watch 12
  • Yonkis: Sa čime te upozorio?
  • Junuz: Krehacro, apple svaka preporuka.Dva puta me upozorio na posjet liječnika.Koje sam naravno ignorirao i obadva puta završio u bolnici po 4 dana.Jednom upala pluče drugi put kamenac
  • Krehacro: Isplati li se uzet apple watch ili pak neki drugi smartwatch da gledam
  • Junuz: Yonkis, još 4 zadaće i lakiranje klupa po oprobam.Izgleda čekam radni dan da odmorim.
  • Yonkis: Jel’ upalilo?
  • Junuz: Hvala
  • Yonkis: Evo ovdje Junuz [link]
  • Yonkis: @Junuz pošaljem ti poruku ali možeš otvoriti i novu temu u Forumu
  • Riba: Junuz, pisi u forum.
  • Junuz: Pozz, zna li neko kako da deinstaliram apple int u os u 27 (MacBook neo).Bespotrebno mi je zauzeto 20 GB
  • CoffeePod: [link]
  • CoffeePod: Pokrenuo sam subreddit za Apple HR
  • Yonkis: Apple Intelligence Taking Up 30GB on Some Macs Running macOS 27
  • Yonkis: 1 i 2TB iPhonei su sporiji tj koriste sporiju memoriju nego 256 i 512GB [link]
  • Yonkis: Novosti od Applea: [link]
  • mbp2009: meni je odmah nakon updatea na 27 rc baterija dosta bolje
  • Yonkis: CoffeePod - drži ga prikopčanog na punjaču, bez LowPowerModea. I što manje ga koristiti, prčkati po iPhoneu.
  • Yonkis: navodno prijašnja 2 updatea, 26.5.1 je već započeo pripremu indexiranja, 26.5.2 popravio bug da se update može skinuti preko non-WiFi mreže, a indexiranje može potrajati 2-3 dana, ovisi o količini aplikacija i podataka
  • CoffeePod: iOS27 fenomenalan. Baterija loša dok se ne indexira
  • ping: Kad klikneš na tipku odaberi kod iPhone DUO. Na kratko se pojavi cijena. 999.999,99 €
  • Yonkis: Nisu se još usaglasili koliko bubrega će koštati. 6 ili 9, a možda čak i 11.
  • stefanjos: jel tako tesko istyleu cijenu izbaciti za duo. haha mislim nije mi zivotne vaznosti
  • Borisone: Iako je puni broj, update nije tako značajan kao prošlih godina. Da nema Siri AI (za neka tržišta, ne i naše) ne bi imali o čemu pisati.
  • Yonkis: Jel’ se netko ažurirao na iOS 27?
  • stefanjos: to im je goalgetter pa su trebali
  • Borisone: Čudno da je samo Apple TV stigao. Obično regionalno postane dostupan s još nekim od Apple media servisa (One, Books, ...)
  • CoffeePod: Zna neko kako dobit novu siri na Golden Gate?
  • CoffeePod: Uf odmah sam se pretplatio!
  • Pongy75: Bez HR titlova
  • matijazx: Apple TV je stiglaaaa
  • mbp2009: Reduce transparency zapravo ukloni veliku vecinu tog. Jos ima taj stakleni dio na npr semaforu, ali ukloni se transparentnost opcenito
  • mbp2009: lijepo to sve izgleda, ali generalno mi se cini da trosi bateriju ipak vise
  • mbp2009: instalirao sam ja, iskreno, malo je dosadno pa sam skratio i stavio ono reduce transparency

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.85 Seconds

Provided by iJoomla SEO