Powermac G5 ispadanje iz mreže/smrzavanje
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Powermac G5 ispadanje iz mreže/smrzavanje

23.11.2011 | 21:10
Pozdrav svima.

Prvo se ispričavam ako je post u krivom dijelu foruma jer obuhvaća više stvari i nisam bio siguran gdje staviti.

Radi se o dvoprocesorskom (2GHz) PowerMacu G5 (PowerMac7,2) iz 2003.god. na kojeg se spajam preko Screen Sharinga (komp nema nikakve periferije). Problem je u tome da nakon par minuta od paljenja i logiranja u sustav ispadne iz mreže. Izbaci me iz Screen Sharinga, pinganje veli Host is down, više se ne mogu spojiti, a u roku par minuta se svi ventilatori pojačaju na maksimum.

Ispadanje se događa nasumično (nekad i minutu od logiranja, drugi put čak izdrži i 10ak minuta), ali sam primjetio da se "zblesira" nakon pojačane mrežne aktivnosti, primjerice, ako pokrenem neki download ili Software Update. Na mreži je još samo iMac kod kojeg download radi uredno. Probao sam zamijeniti ethernet portove iMaca i Powermaca, sve je ostalo isto, tako da ne sumnjam da je problem u mreži.

Ima li netko kakvu ideju?
23.11.2011 | 21:32
Moglo bi biti svašta. Kreni od najjednostavnijeg/najjeftinijeg pa redom dalje dok ne riješiš problem:

1. probaj zamijeniti ethernet kabel od tog PowerMaca
2. probaj umjesto ScreenSharinga da li radi ako koristiš npr. TeamViewer
3. probaj ga bootati u target modu (firewire kabel na onaj drugi mac pa s tog drugog maca probaj napraviti repair permissiona, verify diska, repair diska)
4. probaj od nekog posuditi onaj USB to Ethernet interface o kojem se upravo piše u drugom topicu pa vidi da li se isti problem dešava i s njim. Ako s njim nema problema, zamijeni ethernet karticu (ako je nabavljiva) ili kupi takav USB to Ethernet.
5. ako nije ništa od toga, skini ovaj programčić (košta dolar-dva) i pusti najdetaljnije moguće testiranje memorije (ovisno o tome koliko je imaš, može trajati i danima)
23.11.2011 | 22:59
Situacija je sljedeća:

1. Probao sam zamjeniti kabel (kako mi to nije palo na pamet!) ali nije pomoglo.

2. Probao sam se spojiti preko iPada sa Screens aplikacijom i ista priča. Pretpostavljam da onda nije problem u aplikaciji za remote pristup

3. Nisam siguran kako točno napraviti bootanje u Target mode (Google, pomoć! ;D), ali budem probao. Ako to ne upali, onda idem na sljedeću točku.

Smayoo, hvala na odgovoru (i trudu)!
23.11.2011 | 23:07
Ad 2. Ne znam što je Screens, ali ako nije zahtijevao nikakvo dodatno instaliranje softvera na PowerMacu, to znači da koristi isti sw kao i Screen Sharing. Trebaš probati s nečim potpuno drugim. Zato sam rekao TeamViewer, Logmein, tako nešto. Meni je TeamViewer najjednostavniji. Vjerojatno ćeš za to morati provizorno spojiti tipkovnicu, miša i monitor.

Ad 3. Reset PowerMac (moraš imati spojenu tipkovnicu) i prije nego se čuje akord, moraš držati pritisnutu tipku T. Pojavi ti se firewire logo. Firewire kabel, spoji oba maca njime. Na drugom Macu ti se pojavi disk od PowerMaca kao da je vanjski firewire drive.
23.11.2011 | 23:49
Meni kao prvi sumnjivac smrdi mrežna kartica, i to hardverski kvar. Možda ne bi bilo loše probati utaknuti neku PCI mrežnu karticu (taj stroj ima običan PCI?) i probati preko nje. Mislim da su se klasično PC kartice sa određenim chipsetime prepoznavale bez problema, treba pronjuškati. Kartica je 50tak kuna pa bi se možda isplatilo probati. Imaš li wireless i ponaša li se on isto?
24.11.2011 | 00:00
Slažem se da je mrežna kartica najsumnjivija, ali ovo drugo su isto mogućnosti koje je jednostavnije i jeftinije probati.

PCI mrežne kartice više i nisu tako lako dobavljiva roba (jer praktički sve matične zadnjih godina dolaze s ugrađenim jednim ili dva etherneta), a još ako moraš nabaviti neku baš s konkretnim chipsetom...
24.11.2011 | 00:27
Bacio oko na nabava.net, ima ih koliko hoćeš od 35 kuna pa na više...a chipset mu i tako treba što češći. Mislim da rade one...e sad da mi se sjetiti...RealTek! Evo i potvrde: www.tonymacx86.com/wiki/index.php/Ethernet_Chipset_Database
Ako se ne varam Canyon kartice znaju dolaziti sa OS X driverima.
24.11.2011 | 00:30
Ajde... Još bolje, onda to i nije tako komplicirano za probati...
24.11.2011 | 09:28
Jučer sam napravio bootanje u Target Mode-u i u Disk Utilityju pustio sve (verify, repair, disk permissions). Nakon reboota, ista priča.

Screens je VNC aplikacija i ne zahtjeva nikakav dodatni softver. Prije igranja s TeamViewerom, budem probao s novom mrežnom (kad se vratim s posla).

Hvala vam na pomoći
24.11.2011 | 23:17
Probao sam sa PCI karticom (koja 100% radi, posudio od frenda) i opet se smrzavao. Onda me ulovilo "windowsoidno" rješenje (reinstalacija OS-a). Napravio sam novi account i pod njim sve uredno radi, već 4h. Više ništa ne diram, glavno da je problem riješen.

Zahvaljujem se svima na savjetima i pomoći
24.11.2011 | 23:22
Novi account je obično prva stvar koju probam ali u ovom slučaju mi nije zvučalo kao vjerojatno rješenje. Nema veze, glavno da je problem riješen!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 20 sati, 51 minuta
  • cariblanco: Moj omiljeni bend Guns N’ Roses večeras u begišu....bilo bi fora da kažu "pumpaj" :D
  • Junuz: Yonkis, riješeno.Ubio sam icloud/face time na svim uređajima.Iako se problem manifestovao na 16e.Svakako nekoristim face/imesage.Hvala
  • Yonkis: @Junuz - ti si u USA? Na čijoj si mreži? Vidiš li ti te poruke koje su poslane? Da nemaš USA Apple account? Ne znam, puno informacija nedostaje za ikakvo pojašnjenje. Ili otvori remu/post.
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

iAnte, jura22, robee, ZeljkoB, Anonimci (194)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.72 Seconds

Provided by iJoomla SEO