Powermac G5 ispadanje iz mreže/smrzavanje
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Powermac G5 ispadanje iz mreže/smrzavanje

23.11.2011 | 21:10
Pozdrav svima.

Prvo se ispričavam ako je post u krivom dijelu foruma jer obuhvaća više stvari i nisam bio siguran gdje staviti.

Radi se o dvoprocesorskom (2GHz) PowerMacu G5 (PowerMac7,2) iz 2003.god. na kojeg se spajam preko Screen Sharinga (komp nema nikakve periferije). Problem je u tome da nakon par minuta od paljenja i logiranja u sustav ispadne iz mreže. Izbaci me iz Screen Sharinga, pinganje veli Host is down, više se ne mogu spojiti, a u roku par minuta se svi ventilatori pojačaju na maksimum.

Ispadanje se događa nasumično (nekad i minutu od logiranja, drugi put čak izdrži i 10ak minuta), ali sam primjetio da se "zblesira" nakon pojačane mrežne aktivnosti, primjerice, ako pokrenem neki download ili Software Update. Na mreži je još samo iMac kod kojeg download radi uredno. Probao sam zamijeniti ethernet portove iMaca i Powermaca, sve je ostalo isto, tako da ne sumnjam da je problem u mreži.

Ima li netko kakvu ideju?
23.11.2011 | 21:32
Moglo bi biti svašta. Kreni od najjednostavnijeg/najjeftinijeg pa redom dalje dok ne riješiš problem:

1. probaj zamijeniti ethernet kabel od tog PowerMaca
2. probaj umjesto ScreenSharinga da li radi ako koristiš npr. TeamViewer
3. probaj ga bootati u target modu (firewire kabel na onaj drugi mac pa s tog drugog maca probaj napraviti repair permissiona, verify diska, repair diska)
4. probaj od nekog posuditi onaj USB to Ethernet interface o kojem se upravo piše u drugom topicu pa vidi da li se isti problem dešava i s njim. Ako s njim nema problema, zamijeni ethernet karticu (ako je nabavljiva) ili kupi takav USB to Ethernet.
5. ako nije ništa od toga, skini ovaj programčić (košta dolar-dva) i pusti najdetaljnije moguće testiranje memorije (ovisno o tome koliko je imaš, može trajati i danima)
23.11.2011 | 22:59
Situacija je sljedeća:

1. Probao sam zamjeniti kabel (kako mi to nije palo na pamet!) ali nije pomoglo.

2. Probao sam se spojiti preko iPada sa Screens aplikacijom i ista priča. Pretpostavljam da onda nije problem u aplikaciji za remote pristup

3. Nisam siguran kako točno napraviti bootanje u Target mode (Google, pomoć! ;D), ali budem probao. Ako to ne upali, onda idem na sljedeću točku.

Smayoo, hvala na odgovoru (i trudu)!
23.11.2011 | 23:07
Ad 2. Ne znam što je Screens, ali ako nije zahtijevao nikakvo dodatno instaliranje softvera na PowerMacu, to znači da koristi isti sw kao i Screen Sharing. Trebaš probati s nečim potpuno drugim. Zato sam rekao TeamViewer, Logmein, tako nešto. Meni je TeamViewer najjednostavniji. Vjerojatno ćeš za to morati provizorno spojiti tipkovnicu, miša i monitor.

Ad 3. Reset PowerMac (moraš imati spojenu tipkovnicu) i prije nego se čuje akord, moraš držati pritisnutu tipku T. Pojavi ti se firewire logo. Firewire kabel, spoji oba maca njime. Na drugom Macu ti se pojavi disk od PowerMaca kao da je vanjski firewire drive.
23.11.2011 | 23:49
Meni kao prvi sumnjivac smrdi mrežna kartica, i to hardverski kvar. Možda ne bi bilo loše probati utaknuti neku PCI mrežnu karticu (taj stroj ima običan PCI?) i probati preko nje. Mislim da su se klasično PC kartice sa određenim chipsetime prepoznavale bez problema, treba pronjuškati. Kartica je 50tak kuna pa bi se možda isplatilo probati. Imaš li wireless i ponaša li se on isto?
24.11.2011 | 00:00
Slažem se da je mrežna kartica najsumnjivija, ali ovo drugo su isto mogućnosti koje je jednostavnije i jeftinije probati.

PCI mrežne kartice više i nisu tako lako dobavljiva roba (jer praktički sve matične zadnjih godina dolaze s ugrađenim jednim ili dva etherneta), a još ako moraš nabaviti neku baš s konkretnim chipsetom...
24.11.2011 | 00:27
Bacio oko na nabava.net, ima ih koliko hoćeš od 35 kuna pa na više...a chipset mu i tako treba što češći. Mislim da rade one...e sad da mi se sjetiti...RealTek! Evo i potvrde: www.tonymacx86.com/wiki/index.php/Ethernet_Chipset_Database
Ako se ne varam Canyon kartice znaju dolaziti sa OS X driverima.
24.11.2011 | 00:30
Ajde... Još bolje, onda to i nije tako komplicirano za probati...
24.11.2011 | 09:28
Jučer sam napravio bootanje u Target Mode-u i u Disk Utilityju pustio sve (verify, repair, disk permissions). Nakon reboota, ista priča.

Screens je VNC aplikacija i ne zahtjeva nikakav dodatni softver. Prije igranja s TeamViewerom, budem probao s novom mrežnom (kad se vratim s posla).

Hvala vam na pomoći
24.11.2011 | 23:17
Probao sam sa PCI karticom (koja 100% radi, posudio od frenda) i opet se smrzavao. Onda me ulovilo "windowsoidno" rješenje (reinstalacija OS-a). Napravio sam novi account i pod njim sve uredno radi, već 4h. Više ništa ne diram, glavno da je problem riješen.

Zahvaljujem se svima na savjetima i pomoći
24.11.2011 | 23:22
Novi account je obično prva stvar koju probam ali u ovom slučaju mi nije zvučalo kao vjerojatno rješenje. Nema veze, glavno da je problem riješen!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 14 sati, 16 minuta
  • Piko: Samo da velim da sam "ukrao" ideju za vikalicu .... i napravio svoju implementaciju na [link] ....
  • Soffoklo: Apple odustaje od Mac Proa - [link]
  • Yonkis: @CoffeePod koristiš li ono punjenje do 80% ili si light user? Moj iPhone 15 je nakon 26 mj izgubio samo 6% a 2 različita SIMa (priv posl). Tako da 1% je sasvim ok.
  • drlovric: @Coffe: Po gruboj racunici moze ti trajati do kraja stoljeca taj telefon. Nista ne azuriraj :)
  • CoffeePod: Ja sqm i dalje na iOS18 i ne planiram jos updejtat. Nakon 9 mjeseci baterija na 16PRO pala je samo za 1% od max kapaciteta
  • ZoPaj: eh, da je bar više tih OS updatea bez novih featuresa:) optimiziranih i očišćenih od bugova pored famoznih sigurnosnih patcheva.. mislim da Snow Leopard nije imao ni jednu jedinu novost? 26.4 mi se čini brz i stabilan...
  • miomika: 26.4 je vani, ali ništa od Geminija. Samo APlle Music i fora s koncertima. Neznam dal je vrijedno i skidati
  • Borisone: [link]
  • Borisone: Jel to Apple MD dostupan od 14.4. u HR? [link]
  • zoranowsky: @rak21, ja nisam, upravo sam dobio info da mi je narudžba stornirana zbog ograničenih količina. Netko je očito zeznuo kalkulaciju...
  • Yonkis: WWDC26 June 8–12, 2026 [link]
  • rak21: Je li netko ulovioacbook pro M5 pro za 2200 u instaru? Baš me zanima jel prošla narudžba ili su stornirali jjer su bili jeftiniji 500€ i više od drugih.
  • smayoo: Ja sam nedavno imao tako raspadnut prikaz oglasa u Firefoxu, ispalo je da je problem bio u Ghosteryju
  • CoffeePod: Probao sam Tahoe na M4 MBP i M2 Airu i ono je sramotno na sto lici i kako performa
  • CoffeePod: Ima netko da i dalje odbija preci na Tahoe i iOS26?
  • drlovric: Na iPadu u Sagari oglasnik se raspao. Tekst se preklapa i necitljiv je ispod fotografije artikla.
  • zoranowsky: Kod mene na firefoxu i safariju sve ok s oglasima
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Jedino na Braveu izgledaju normalno. Firefox, Edge, Safari ne.
  • smayoo: Što se desilo? Meni izgledaju normalno.
  • Yonkis: Što se desilo sa Oglasima? Npr.[link]
  • superstric: obavljeno
  • Yonkis: Obavio svoje
  • dpasaric: Imenso, obavljeno! :)
  • Djuro genijalac: rješeno. Bilo bi lakše da si objavio i točne odgovore, but here we are ;-)
  • imenso: Hvala!
  • Sarek: Riješeno i podijeljeno dalje
  • zoranowsky: Ispunjena anketa
  • smayoo: ispunjena
  • imenso: Svaki glas je važan i hvala unaprijed svakome na rješavanju i(ili) dijeljenju linka. To mi je za sina, za diplomski
  • Yonkis: Nema nas 200 ovdje, samo 300!!!
  • imenso: Ekipa, molio bih ako imate pet minuta vremena da riješite anketu, ne treba više od 5 minuta, moraju skupiti barem 200 odgovora: [link]
  • Djuro genijalac: Meni najbolje: Sori kume, samo Hajduk živi vječno!
  • Ender: chuck norris je pobedio zivot :)
  • smayoo: Rak je prebolio Chucka Norrisa... :)
  • Yonkis: [link] P.U.M Carlos Ray Norris
  • zoranowsky: R.I.P. Chuck Norris
  • Yonkis: generative AI apps paid Apple close to $900 million in App Store fees last year - [link]
  • cariblanco: [link]
  • drlovric: Team MacBook Pro M. Deremo. Ovo je jedna od rijetkih situacija gdje sam ja u vecini :)
  • dpasaric: Anketa je ažurirana novim modelom, znači i dalje ima smisla, govori nam što tko koristi ovdje.
  • Yonkis: p.s. kad će neka nova anketa? :)
  • Yonkis: Može netko Tim Apple pitati što je sa ovim AirDropom, jesu magneti u pitanju ili atmosferski pritisak u pitanju da radi kako je oglašavano?
  • dpasaric: Juhu za Poguea! :)
  • Yonkis: Ajde napokon da se tu nešto slatko pojede, neka bude i kalorijska bomba, preživjeti ćemo :)
  • Performita: Javio mi se David Pogue, pripremam poslasticu za Jabučnjak ????????
  • Yonkis: Ovo nije mjesec ovo je jutro [link]
  • Air: Ha ha, evo radi sa iPhonea - pitam se kad će već ova čuda implementirati u ozbiljnije fotoaparate?
  • Air: [link]
  • Air: probao sam samo C/P, probao sam C/P foru kojom ubacujem link u post, ali nefunkcionira kod mene

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.55 Seconds

Provided by iJoomla SEO