Powermac G5 ispadanje iz mreže/smrzavanje
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Powermac G5 ispadanje iz mreže/smrzavanje

23.11.2011 | 21:10
Pozdrav svima.

Prvo se ispričavam ako je post u krivom dijelu foruma jer obuhvaća više stvari i nisam bio siguran gdje staviti.

Radi se o dvoprocesorskom (2GHz) PowerMacu G5 (PowerMac7,2) iz 2003.god. na kojeg se spajam preko Screen Sharinga (komp nema nikakve periferije). Problem je u tome da nakon par minuta od paljenja i logiranja u sustav ispadne iz mreže. Izbaci me iz Screen Sharinga, pinganje veli Host is down, više se ne mogu spojiti, a u roku par minuta se svi ventilatori pojačaju na maksimum.

Ispadanje se događa nasumično (nekad i minutu od logiranja, drugi put čak izdrži i 10ak minuta), ali sam primjetio da se "zblesira" nakon pojačane mrežne aktivnosti, primjerice, ako pokrenem neki download ili Software Update. Na mreži je još samo iMac kod kojeg download radi uredno. Probao sam zamijeniti ethernet portove iMaca i Powermaca, sve je ostalo isto, tako da ne sumnjam da je problem u mreži.

Ima li netko kakvu ideju?
23.11.2011 | 21:32
Moglo bi biti svašta. Kreni od najjednostavnijeg/najjeftinijeg pa redom dalje dok ne riješiš problem:

1. probaj zamijeniti ethernet kabel od tog PowerMaca
2. probaj umjesto ScreenSharinga da li radi ako koristiš npr. TeamViewer
3. probaj ga bootati u target modu (firewire kabel na onaj drugi mac pa s tog drugog maca probaj napraviti repair permissiona, verify diska, repair diska)
4. probaj od nekog posuditi onaj USB to Ethernet interface o kojem se upravo piše u drugom topicu pa vidi da li se isti problem dešava i s njim. Ako s njim nema problema, zamijeni ethernet karticu (ako je nabavljiva) ili kupi takav USB to Ethernet.
5. ako nije ništa od toga, skini ovaj programčić (košta dolar-dva) i pusti najdetaljnije moguće testiranje memorije (ovisno o tome koliko je imaš, može trajati i danima)
23.11.2011 | 22:59
Situacija je sljedeća:

1. Probao sam zamjeniti kabel (kako mi to nije palo na pamet!) ali nije pomoglo.

2. Probao sam se spojiti preko iPada sa Screens aplikacijom i ista priča. Pretpostavljam da onda nije problem u aplikaciji za remote pristup

3. Nisam siguran kako točno napraviti bootanje u Target mode (Google, pomoć! ;D), ali budem probao. Ako to ne upali, onda idem na sljedeću točku.

Smayoo, hvala na odgovoru (i trudu)!
23.11.2011 | 23:07
Ad 2. Ne znam što je Screens, ali ako nije zahtijevao nikakvo dodatno instaliranje softvera na PowerMacu, to znači da koristi isti sw kao i Screen Sharing. Trebaš probati s nečim potpuno drugim. Zato sam rekao TeamViewer, Logmein, tako nešto. Meni je TeamViewer najjednostavniji. Vjerojatno ćeš za to morati provizorno spojiti tipkovnicu, miša i monitor.

Ad 3. Reset PowerMac (moraš imati spojenu tipkovnicu) i prije nego se čuje akord, moraš držati pritisnutu tipku T. Pojavi ti se firewire logo. Firewire kabel, spoji oba maca njime. Na drugom Macu ti se pojavi disk od PowerMaca kao da je vanjski firewire drive.
23.11.2011 | 23:49
Meni kao prvi sumnjivac smrdi mrežna kartica, i to hardverski kvar. Možda ne bi bilo loše probati utaknuti neku PCI mrežnu karticu (taj stroj ima običan PCI?) i probati preko nje. Mislim da su se klasično PC kartice sa određenim chipsetime prepoznavale bez problema, treba pronjuškati. Kartica je 50tak kuna pa bi se možda isplatilo probati. Imaš li wireless i ponaša li se on isto?
24.11.2011 | 00:00
Slažem se da je mrežna kartica najsumnjivija, ali ovo drugo su isto mogućnosti koje je jednostavnije i jeftinije probati.

PCI mrežne kartice više i nisu tako lako dobavljiva roba (jer praktički sve matične zadnjih godina dolaze s ugrađenim jednim ili dva etherneta), a još ako moraš nabaviti neku baš s konkretnim chipsetom...
24.11.2011 | 00:27
Bacio oko na nabava.net, ima ih koliko hoćeš od 35 kuna pa na više...a chipset mu i tako treba što češći. Mislim da rade one...e sad da mi se sjetiti...RealTek! Evo i potvrde: www.tonymacx86.com/wiki/index.php/Ethernet_Chipset_Database
Ako se ne varam Canyon kartice znaju dolaziti sa OS X driverima.
24.11.2011 | 00:30
Ajde... Još bolje, onda to i nije tako komplicirano za probati...
24.11.2011 | 09:28
Jučer sam napravio bootanje u Target Mode-u i u Disk Utilityju pustio sve (verify, repair, disk permissions). Nakon reboota, ista priča.

Screens je VNC aplikacija i ne zahtjeva nikakav dodatni softver. Prije igranja s TeamViewerom, budem probao s novom mrežnom (kad se vratim s posla).

Hvala vam na pomoći
24.11.2011 | 23:17
Probao sam sa PCI karticom (koja 100% radi, posudio od frenda) i opet se smrzavao. Onda me ulovilo "windowsoidno" rješenje (reinstalacija OS-a). Napravio sam novi account i pod njim sve uredno radi, već 4h. Više ništa ne diram, glavno da je problem riješen.

Zahvaljujem se svima na savjetima i pomoći
24.11.2011 | 23:22
Novi account je obično prva stvar koju probam ali u ovom slučaju mi nije zvučalo kao vjerojatno rješenje. Nema veze, glavno da je problem riješen!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 1 sat
  • stefanjos: airpods 2 pro a da mu fale slusalice. Meni treba samo charging case?
  • stefanjos: Ima li tko
  • IgorD: Imam ja VMWare od malena ali nemam Win 11 licencu
  • Borisone: Pa besplatni su od negdje kad ih je preuzeo Broadcom. [link]
  • IgorD: Unutar VMWare, naravno
  • IgorD: Ja razmišljam o tom već mjesecima ali nikako da kupim licencu i krenem u to
  • VanjusOS: ljudi, da otvaram temu ili ne - da li netko stavio Windows 11 na Macbook sa intel procesorima..?
  • Bertone: *ćeš
  • Bertone: Ja sretan što ste Vi sretni,... di žeš bolji početak dana ;)
  • Tomek: I sad vidio rješenje problema sa keyboardom... :D
  • Tomek: Hvala Bertone...
  • Tomek: Sad sam skužio da sam i ja pisao u toj temi... :D E sad, još da se ne pali na bilo koji pritisak tipkovnice...
  • miomika: Hvala ti Bertone. KONAČNO!!! :)
  • smayoo: Ae. Hvala, Bertone! Ovo nisam ni upratio. :)
  • Bertone: Ima tema: [link] i ima rješenje od samog Apple-a (zadnji moj post u temi)
  • Tomek: :'(
  • smayoo: ima tema, nema rješenja :(
  • Tomek: Pozdrav svima, prije nego pokrenem temu, da li je možda obrađeno pitanje automatskog "Power on" na MacBook PRO M4 kad takneš tipkovnivu ili ga otvoriš?? To me užano živcira... Nemrem očistiti tipkovnicu a da ga ne upalim...
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, m@xym, superstric, tino1, zvone, Anonimci (267)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.90 Seconds

Provided by iJoomla SEO