Pregazilo me vrijeme
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Pregazilo me vrijeme

08.11.2011 | 22:27
ne zanimaju me ni telefoni ni tableti. epla ne zanimaju kompovi. tražim alternativu. pciji isključeni. lastane pomozi
08.11.2011 | 22:33
Nemoj prerano kukati, mislim da priča s kompovima kod Applea još uvijek nije gotova - iako pričaju o kraju PC ere.

Vidjet ćemo sve početkom iduće godine kada se pojavi ili ne pojavi novi Mac Pro ili njegova alternativa.
08.11.2011 | 22:38
ma nadam se da nije tako. al' kako objašnjavaš ponudu monitora i markentišku priču oko mogućnosti thunderbolta. meni je to sve spika na engri brds
08.11.2011 | 22:43
Jobs je do zadnjeg dana doma u radnoj sobi imao Mac Pro kao svoj komp, nekako bi mi bilo čudno da ubiju tek tako ono što i sami koriste.

Mislim da je vjerojatniji scenario da ga obnove na način da ne bude toliko skup i da možda u osnovnim verzijama ne koristi Xeone, nego neke jeftinije procesore... no, to je tema koju smo započeli ovdje:

www.jabucnjak.hr/forum/razno/76877-mac-pro-ide-u-mirovinu.html
08.11.2011 | 23:00
Mislim da ce prije zavrsiti na nekoj drugoj arhitekturi, nego ne koristit Xeone u high-end masinama, a mislim da im je najveci kamen spoticanja skupi razvoj i cijene Intelovih procesora, zbog cega i jest toliko skup pa samim time nezanimljiv siroj publici.
08.11.2011 | 23:05
znam, nešto sam i sudjelovao u tom topiku, al da vrag vraga hebe ne sviđa mi se apple više. da uz tu silnu lovicu ne mogu imat dio koji nije toliko profitabilan. logika je ista ko i kod provincijalne RBA banke. a di je tu dylan
08.11.2011 | 23:10
Da. Mislim da je vrijeme početi razmišljati o alternativi. Meni ne treba Mac Pro, ali procjenjujem da je samo pitnaje godine (2013. ili 2014.) kad će odustati od Macova kompletno. Ako prodaju cijeli Mac business nekom drugom, onda će to možda ostati upotrebljivo. Ako ne - trebat će naći alternativu. Trenutno - mislim da je nema. Dugoročno - vjerujem da će se pojaviti. Jednostavno - to je niša koja se nekom sigurno isplati.
09.11.2011 | 01:34
mislim da malo pretjerujete, jer macu prilicno dobro ide! zaprav, financijski nikada mu nije islo bolje! to sto je prije cinio vecinu prihoda za apple, a sada je na 20% (mozda i manje nisam siguran), nije uzrok pada maca, vec eto ogromne prodaje "novih" uredjaja!

isto tako cijeli medijski fokus se okrenuo na pametne telefona i tablete, pa se mozda stekne dojam da je mac zapostavljen, ali mislim da nije! sigurno ne u toj mjeri da ga misle prodati ili ne daj boze odbaciti!
vise je razloga zasto ce i dalje biti potreban appleu!
1. radi samog iOSa, jer developeri rade bas na macu, a appstore je jedna od glavnih uzdanica iOSa. tu je i iTunes.
2. 15ak % US trzista desktop i prijenosnih racunala bi odbacio samo ludjak! cak i da nema iOSa i cijelog tog biznisa, apple bi bio jak igrac sa MBPom, iMacom i airom!
3. svi ti ljudi koji rade u appleu nisu svemirci i mislim da im se navike ne razlikuju previse od nasih, a navike su takve da kad dodjem doma zelim imati neki ekran koji je veci od 10", i zelim tipkovnicu, moram odraditi nesto zahtjevnije, pohraniti nove slike u svoju povecu bazu i sl... sve stvari koje ne mogu obaviti na tabletu ili pametnom telefonu!
4. rade jednostavno najbolja prijenosna racunala! novi air je jos jedan dokaz tome! a i sama cinjenica da su razvijali air, redovite nadogranje MBP i iMac linije jasno govore da se nece povuci iz tog segmenta! to je jednostavno SF!

mac pro ce dobti neku svoju alternativu, siguran sam u to! i svo ovo pricanje koje se vodi oko toga je klasican primjer apple marketinga!
09.11.2011 | 09:52
Ja nisam ni rekao da će odustati kompletno od Macova sada, nego za 2-3 godine. U trenutku kad je IBM odustao od svog desktop/laptop programa isto je imao nezanemariv prihod od toga (dakle, nije prodao nešto na čemu gubi, samo su zaključili da se više ne žele time baviti) pa je svejedno odustao. I nisu radi toga propali, naprotiv.
09.11.2011 | 11:21
Hja, niš, onda bumo svi na linuxima ovim ili onim završili.... A hardveraj, tko zna?
09.11.2011 | 13:33
kakva je to pranoja usla u ove redove......cekajte ljudi da prezivimo 21.12.2012.....pa da vidimo posle sta ce biti.....a do tada ,ja uzivam u mom MacPro-ju....
09.11.2011 | 16:08
Baš sam maloprije vidio u novinama da nas najprije čeka "mali" smak svijeta već sad 11.11.11. a tek onda se moramo strpiti do 21.12.12.

Možda se ovaj asteroid koji nas je promašio za par centimetara zavrti zbog neke misteriozne sile i vrati za par dana. To bi bilo opasnje za Mac OS od svega ostalog.

Inače, mislim da tek sad Mac hardver dolazi na svoje, sitni procesori, sitni memorisjski i diskovni čipovi. PC izgleda identično već 20 godina. Tower koji je eto svake godine nešto brži nego prošle, malo veći disk, malo brža grafička i tako od kad je Compaq još bio živ.

Sad dolazi vrijeme Aira i Minija i za par godina će to biti glavnina tržišta. Sitno i dinamitno. Apple je tu glavni i nama razloga da to napuštaju.
09.11.2011 | 16:38
Bas me zanima kako ce proci prelazak sa MacPro na iMaca u firmi. Ulaganje od 25.000+ kuna za 1 komp nam vise ne izgleda privlacno kao prije par godina. Jos kad se doda i monitor cifra se penje na 30 tak tisuca kuna pa x 3... I zato sad radim na iMacu (i7). Znam da postoje poslovi di je MacPro zakon, ali kod grafickog dizajna, na srecu, nije tak, barem mislim da nije tako

P.S. Doma koristim iMac vec godinama i nemam nikakvih zamjerki (osim garancije - koja bi mogla biti koju godinu duza).
10.11.2011 | 08:50
Ako se ovih milijardu i 200-300 milja ljudi zahakla na Mac, onda mislim da ukidanje kompova ne dolazi u pitanje....

www.appleinsider.com/articles/11/11/09/a...ng_mac_purchase.html
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 5 sati
  • stefanjos: airpods 2 pro a da mu fale slusalice. Meni treba samo charging case?
  • stefanjos: Ima li tko
  • IgorD: Imam ja VMWare od malena ali nemam Win 11 licencu
  • Borisone: Pa besplatni su od negdje kad ih je preuzeo Broadcom. [link]
  • IgorD: Unutar VMWare, naravno
  • IgorD: Ja razmišljam o tom već mjesecima ali nikako da kupim licencu i krenem u to
  • VanjusOS: ljudi, da otvaram temu ili ne - da li netko stavio Windows 11 na Macbook sa intel procesorima..?
  • Bertone: *ćeš
  • Bertone: Ja sretan što ste Vi sretni,... di žeš bolji početak dana ;)
  • Tomek: I sad vidio rješenje problema sa keyboardom... :D
  • Tomek: Hvala Bertone...
  • Tomek: Sad sam skužio da sam i ja pisao u toj temi... :D E sad, još da se ne pali na bilo koji pritisak tipkovnice...
  • miomika: Hvala ti Bertone. KONAČNO!!! :)
  • smayoo: Ae. Hvala, Bertone! Ovo nisam ni upratio. :)
  • Bertone: Ima tema: [link] i ima rješenje od samog Apple-a (zadnji moj post u temi)
  • Tomek: :'(
  • smayoo: ima tema, nema rješenja :(
  • Tomek: Pozdrav svima, prije nego pokrenem temu, da li je možda obrađeno pitanje automatskog "Power on" na MacBook PRO M4 kad takneš tipkovnivu ili ga otvoriš?? To me užano živcira... Nemrem očistiti tipkovnicu a da ga ne upalim...
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, tino1, zvone, Anonimci (380)

Novo na Jabučnjaku

Teme