Macbook Pro wireless problem
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Macbook Pro wireless problem

05.10.2011 | 11:01
Imam MacBookPro 7,1 i nešto tipa ovaj problem: discussions.apple.com/thread/1352518?start=0&tstart=0
od kad sam ga kupio zeza s spajanjem bežično, imao sam iskon internet siemens wifi modem, sad vip mobile hotspot, definitivno nije stvar modema/veze jer istovremeno ibook i iphone rade bez greške, dakle macbook zeza, airport nemože naći mrežu, kad je odaberem ručno i upišem pass (wpa2-psk) uredno piše request timeout, pa onda palim gasim airport, pa se spoji, signal na maksimumu a nemože učitat google, drugi put sve radi, pa onda neće spojit iz 10 pokušaja, upalim ibook koji odmah radi i kad se on spoji macbook također odmah nađe mrežu, pa na jednom mjestu u stanu slab signal (uz prozor, gdje lovi više mreža izvana, modem na udaljenosti 2m), pomaknem ga par cm i radi normalno, pa dva-tri mjeseca sve radi savršeno, a sad, zadnjih tjedan-dva sve gore, trenutno radi savršeno, jučerprekjučer nikako... budući da mi garancija istječe za dva dana, zanima me jel ovo hardverski problem pa da ga nosim na servis ili softverski, trenutno imam 10.6.7, jel možda 10.6.8 ovo rješava? jel problem u wpa2 personal passu? u kanalima modema? 802.11n-u? sad vidim da se problem javlja i na lionu, jel postoji neko rješenje ako je softverski bag? hvala
05.10.2011 | 23:45
Meni zvuči kao HW problem i ja bi ga odnio u servis dok je pod jamstvom.
01.11.2011 | 17:55
Pošto je prošlo 3 tjedna od samo:c-ova uvodnog posta, a samo jedan je odgovor dobio iskoristiti ću prostor za svoje pitanje, da ne otvaram novu temu jer bi naslov bio isti.

Pošto sam imao dvojbe je li baterija odgovorna za čudne mirise koja dolaze iz mog MBP-a izvadio sam bio bateriju na neko vrijeme da se izlufta. BTW, još nisam siguran što točno isparava...

Nego, da se vratim na temu. Vratio sam bateriju jučer i sve radi normalno ali se ne mogu spojiti na net. Nakon cjelodnevnog driblanja nazvao T-Com i nisu mi mogli pomoći. Opet upisivanje IP adresa, PING-ali nešto... ništa. Na router sam se uredno spojio žično i bežično ali neda mi na net. Dakle, očito wirless konekcija radi ali neće da me spoji s internetom.

Restartam ga ili probudim i nanovo me traži WEP šifru. Ukucam šifru, spoji se na mrežu, dobijem kvačicu pored svoje mreže. Odmah krene i sa izmjenama statusa AirPort: On i Looking for Networks..., dobijem uskličnik na AirPort ikonici, i dalje se mogu spojiti bežično s routerom ali od surfanja ništa
Na System Preferences/Network pod AirPort postavkama mi uredno piše Status: Connected i piše koja mi je IP adresa, nakon što sam preko Advance unio IP adresu odredivši konfiguraciju DHCP with manual adress.

Može li mi pliz netko pomoći? Ne kužim šta mi može blokirati net ako bežična konekcija s routerom radi. Software?

Ovaj post pišem s desktop kompa koji se uredno bežično spaja.
01.11.2011 | 18:02
Kad dobiješ taj uskličnik, i pogledaš opet na Network, što tamo piše pod AirPort?

AirPort konekcija ne radi kako treba, to je očito, čim ti ne radi DHCP. To što si ručno unio adresu ništa ne znači.
01.11.2011 | 18:08
smayoo kaže:
Kad dobiješ taj uskličnik, i pogledaš opet na Network, što tamo piše pod AirPort?

Nakon uskličnika na System Preferences/Network pod AirPort postavkama mi piše
Status: Connected i piše koja mi je IP adresa (ona koju sam unio)
01.11.2011 | 18:23
Možda banalno, ali jesi li pokušao resetirati router i iznova instalirati. I on zna izvoditi gluposti.
01.11.2011 | 18:33
jzelko kaže:
Možda banalno, ali jesi li pokušao resetirati router i iznova instalirati. I on zna izvoditi gluposti.

Napravio sam jedino Restart preko njegovih postavki i preko prekidača On/Off. Nije pomoglo.
Nisam siguran na šta misliš niti kako se to izvodi:(
01.11.2011 | 18:34
Mislim da nije ovo do routera (s drugim Macom radi OK).

Član, ne štima mi to. Ako ti se pojavio uskličnik (gdje se to pojavio taj uskličnik? može neki screenshot?) ne štima mi da piše "connected" i IP adresa. Što ako opet IP prebaciš s manual na automatic (da dobije adresu DHCP-om)?
01.11.2011 | 18:52
Sorry, nisam naznačio da je drugi komp koji se spaja na net na Windowsima.

1. Uskličnik se pojavi pola minute nakon pokretanja spajanja na AirPort ikonici gore-desno.

2. kada kliknem na ikonicu otvori se prozorčić sa tri dijela. Gornji dio koji pokazuje status izgleda ovako:

Airport: malo On, malo Looking for Networks...
Alert: No Internet Connection...
Turn Airport Off (znači da je On)

U srednjem dijelu prozorčića nalaze se raspoložive mreže. Na vrhu je moja mreža pored koje je kvačica indicirajući da sam spojen na nju.

3. Kada se prebacim sa DHCP with manual address na DHCP status (System Preferences/Network/AirPort) se promjeni sa Connected te ispod toga napisanom IP adresom na On sa self-assigned adresom te naznakom da nije moguće spajanje na internet.
01.11.2011 | 18:52
Naravno, previdio sam mu zadnju rečenicu. Isprika.
U ove bežične kerefeke se ni ja baš ne kužim.
01.11.2011 | 20:28
Mrežna veza ti ne radi, bez obzira što prijavljuje da se spojio. Čim ti DHCP ne radi, to znači da mreža ne radi. Ako želiš biti siguran, spoji se na web admin stranicu od routera (koristeći stolni PC) pa pogledaj na routeru koje on klijente vidi - vidjet ćeš da Maca nema.

Mreža je, pretpostavljam, zaštićena? Probaj je u network preferences pobrisati pa se ponovno spojiti i unijeti pristupni password.

Ako ne pomogne ni to, gotovo sam 100% siguran da je problem u tome što se Mac spaja na kanal koji je prezagušen smećem iz susjedstva. Nažalost, ne znam kako se na Macu ručno bira kanal. Ostaje ti da probaš fiksirati kanal na routeru.
01.11.2011 | 20:44
Pomoglo je isključenje Firewalla ali to rješenje nije i ne može biti trajno.
Kako već neko vrijeme nisam koristio Mac-a pokrenuo sam Update i trenutno mi se skida 600+ MB update-a. Nakon toga ću baciti oko na još neke druge stvari vezano uz problem i to što si ti smayoo rekao. Javim šta se događa. Ako imate još koji prijedlog slobodno vičite.
Nego, imam još jedan problem. Mac ne pamti WEP šifru kada ga stavim na spavanje ili ako ga ugasim. Sranju nikad kraja ljudima kao meni, koji očito pojma o pojmu nemaju.
01.11.2011 | 21:05
A čemu bi ti to trebao služiti firewall? Radije postavi firewall na routeru, kako i spada.

I WEP ti je isto banana od enkripcije. Radije onda skini enkripciju skroz pa se poštedi gnjavaže. Ili stavi WPA2 pa da bar ima svrhu.

Nije da Mac ne pamti WEP šifru. Pamti je sigurno, ali mu autorizacija ne prolazi od prve. Iz nekog razloga. I onda te traži password jer zaključi da onaj kojeg je zapamtio nije točan.
01.11.2011 | 21:28
smayoo kaže:
A čemu bi ti to trebao služiti firewall? Radije postavi firewall na routeru, kako i spada.

I WEP ti je isto banana od enkripcije. Radije onda skini enkripciju skroz pa se poštedi gnjavaže. Ili stavi WPA2 pa da bar ima svrhu.

Nije da Mac ne pamti WEP šifru. Pamti je sigurno, ali mu autorizacija ne prolazi od prve. Iz nekog razloga. I onda te traži password jer zaključi da onaj kojeg je zapamtio nije točan.

Ok! SVe radi sada!

Update se instalirao, ponovno sam uključio firewall (nemam pojma da li je uopće to imalo veze s problemom) i sada sve radi. Konektira se na net bez problema i to automatski se priključuje na mrežu bez ponovnog traženja WEP šifre.

Smayoo, pogledati ću too čemu pričaš ali danas više nemam niti snage niti volje.

Hvala na pomoći! ...tebi i jzelku.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 13 sati
  • stefanjos: airpods 2 pro a da mu fale slusalice. Meni treba samo charging case?
  • stefanjos: Ima li tko
  • IgorD: Imam ja VMWare od malena ali nemam Win 11 licencu
  • Borisone: Pa besplatni su od negdje kad ih je preuzeo Broadcom. [link]
  • IgorD: Unutar VMWare, naravno
  • IgorD: Ja razmišljam o tom već mjesecima ali nikako da kupim licencu i krenem u to
  • VanjusOS: ljudi, da otvaram temu ili ne - da li netko stavio Windows 11 na Macbook sa intel procesorima..?
  • Bertone: *ćeš
  • Bertone: Ja sretan što ste Vi sretni,... di žeš bolji početak dana ;)
  • Tomek: I sad vidio rješenje problema sa keyboardom... :D
  • Tomek: Hvala Bertone...
  • Tomek: Sad sam skužio da sam i ja pisao u toj temi... :D E sad, još da se ne pali na bilo koji pritisak tipkovnice...
  • miomika: Hvala ti Bertone. KONAČNO!!! :)
  • smayoo: Ae. Hvala, Bertone! Ovo nisam ni upratio. :)
  • Bertone: Ima tema: [link] i ima rješenje od samog Apple-a (zadnji moj post u temi)
  • Tomek: :'(
  • smayoo: ima tema, nema rješenja :(
  • Tomek: Pozdrav svima, prije nego pokrenem temu, da li je možda obrađeno pitanje automatskog "Power on" na MacBook PRO M4 kad takneš tipkovnivu ili ga otvoriš?? To me užano živcira... Nemrem očistiti tipkovnicu a da ga ne upalim...
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi