Mac mini - miš uplašio slona
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mac mini - miš uplašio slona

18.01.2005 | 02:30
Otvorio bih zanimljivu temu...

I do sada je bilo trenutaka kada je Apple nekim novim serijama računala u consumer segmentu drastično utjecao na pad cijene starijih profesionalnih strojeva. Dobar primjer je bio eMac koji je ne tako davno pomutio račune mnogim vlasnicima starijih G4 strojeva. Ipak, njegovo ograničenje je bio 17" monitor, pa su ipak fleksibilniji toweri bolje držali cijenu.

Dolaskom Mac minija stvar se jako zakomplicirala. Malac se može spojiti i na veliku 23" Cinemu i time ulazi ring s igračima kao što su G4 MDD 1.25 GHz single, Dual G4 867, a za neke zadatke čak i s Dual G4 1 GHz. Ako se ne radi o tiskari koja mora imati SCSI skener stari tower gubi gotovo sve prednosti. S druge strane, znam za vise grafičkih firmi koje to ne zamara - kupili su stare 7500 i slične Macove za par sto kuna i koriste ih samo kao skener-stanice.

Ako je cijena Minija kod nas 4500 kuna s PDV-om (+ par sto kuna za tastaturu i miša), onda se postavlja pitanje koliko vrijedi G4 1.25 GHz tower? Koliko vrijedi Dual 867 tower? Ili single 867?

A onda tek počinje zabava... koliko vrijedi npr. G4/733 tower? 1500 kuna? A što ćemo s 533 modelom? Ili kako vrednovati Dual 450?
18.01.2005 | 09:36
koliko vrijedi npr. G4/733 tower? 1500 kuna? A što ćemo s 533 modelom? Ili kako vrednovati Dual 450?

Vrijede manje ili jednako kao Mini (uz hrpicu dodatne opremice). Mini je konacno demokratizirao Mac trziste, Bogu hvala. Pa mi tako necedu prodavat 3 godine star stroj ko suho zlato, samo zato sto je Mac.

Izvrstan potez Steve, pa koliko god ovo upropastilo prodaju iMacova i ostale "sve u jednom" brace. Valjda nece .. iako .. eh .. sumnjicav sam ...
18.01.2005 | 09:48
po meni za godinu/dvije dolazimo do danasnje situacije na PC trzistu u nekim segmentima... procesori od 333-1Ghz, graficke TNT - GF2 kostaju priblizno isto a samo o stanju na trzistu i raspolozenosti prodavaca ovisi da li ih ima u ponudi...

tako ce biti i sa mac strojevima... G4/450dual - G4/1Ghz ce vjerojatno kostat +-100kn razlike ali ce dobavljivost biti daleko otezana jer se nitko nece htjet rijesit stroja za neke sitne novce...
18.01.2005 | 17:27
Zasto uvijek promatramo bitku s ramena prodavaca, pa pitamp koliko ce oni dobiti za stare kante? Ovim ce Mini potezom blagodariti kupci, od malih do velikih, i to je ono najljepse.
18.01.2005 | 19:56
Ja promatram stvar iz perspektive onih najskromnijeg budžeta koji bi željeli malo moderniji Mac, a Mini im je preskup. Oni koji bi sada kupili kakav polovni G4 tower...
18.01.2005 | 23:54
Slazem se. Makar meni je ovo olaksalo situaciju, jer sad za udrugu vise ne ganjam 12 milja za iMac5, nego 7 za mini+CRT+kb+mis.
A oglas tipo onaj neki dan o G4 + skener za 11 milja je mogao proci samo mjesec dana prije, ali sada tesko.
A reselleri u Hrvatskoj bi se mogli zapitati malo zasto ljudi kupuju Macove po Amerikama, Italijama ili Njemackama (ili cak i dalje). Kakva je uopce Cupertino politika (ima li je) prema toliko visim cijenama u Hr?
19.01.2005 | 12:40
Ni vrag da san pital nec ca se ne sme pitat, pa niki ne odgovara??
20.01.2005 | 06:18
Kakva je uopce Cupertino politika (ima li je) prema toliko visim cijenama u Hr?

Ima.
Prvo pravilo je da dolar, čim prijeđe Atlantik, postaje euro.
Drugo je da se naše cijene, polako, u 10 godina sve više izjednačavaju s Europskim, među kojima su u Francuskoj bile (ali više nisu) najviše u EU. Sad su malo manje najviše, a ima i tamo svakakvih akcija i popusta, pa čitanje po webu ili reklamama ne odražava stvarno stanje.
iMac mini će - to malo tko vidi - ozbiljno uzdrmati dilere. Morat će ih prodati puno uz mali rabat. Neki će viknuti "Ua! You are killing me!" i otići iz posla. Poanta nije u tome da ih Apple hoće ubiti, nego da oni ne žele promijeniti naviku da dobro žive od malo prodanih skupih strojeva. Od siječnja ove godine (a u SAD i šire s Apple Storeovima, o online AppleStoreu da ne govorim), dileri koji se ne prešaltaju na to da guraju svoj proizvod, i da ih prodaju puno s malim rabatom, izumrijet će. I trebaju.

Ali, kad sam vidio koju je temu Davor pokrenuo, pomislio sam na nešto sasvim drugo: prvi je na pojavu Mac minija javno graknuo, tko? Michael Dell! (pogledajte koliko god hoćete referenci u nekoj tražilici)
MD (ružno odjeven kao i obično) kaže da je to bez veze i da će to propasti (to je govorio i kad je prestao prodavati iPoda). Mislim da se pravi javio, jer maliMac polako načinje tržište na kojemu se on osjećao najbolje: kao posljednji koji ne bi smio izgubiti tržište, jer proizvodi najjeftinije, a cijene mu nisu baš kao delanci, te ima i neki - kakav takav brand.
Sada se ispostavlja da Apple uspijeva organizirati proizvodnju na znatno manjim "nakladama"... Hmm, ima u Applea neki trik koji MD ne razumije, ali instiktivno osjeća da je to napad na NJEGOV - lavovski - dio tržišta. Kako stvari izgledaju s Longhornom, trebao bi za glavnoga neprijatelja vidjeti MS i svoje kante isključivo opremati linuxom.
Gešeftsmajster MD je instiktivno osjetio o čemu se tu radi. A radi se o tome da će do Longhorna svaki WIndowsaš kupiti Mac minija bar triput, da instalira nove divote s novim OS-om (onako kako su navikli kod njega) dok ne shvate da je možda pametnije kupovati stroj na kojemu će se moći bezbrižno raditi nekoliko godina...
Sa cjenovnim razredom od 500 dolara po kanti, ljudima se više ne da upisivati Format C: i prolaziti muku postavljanja svega softvera jednom godišnje. Kupe drugi. Sad to nije ni delanac ni Dell, nadajmo se.
20.01.2005 | 16:29
.. Vidi pod > Shutruk Nahunte
(nova nit u forumu)
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 5 sati
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!
  • Zdravac: Ali ok, svaki privatnik u svome restoranu može svojevoljno određivati cijene, a na nama je opet volja hoćemo li ići u taj restoran ili ne.
  • Zdravac: Shvatite da NIJE ilegalno instalirati Kodi na AppleTV

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

BigMac, Riba, tino1, Anonimci (718)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.29 Seconds

Provided by iJoomla SEO