Graficki tablet
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Graficki tablet

20.11.2004 | 12:19
Eto, s dolaskom mjeseca sudenog odlucio sam konacno baciti misha u ropotarnicu povijesti. I vrata joj zakljucati. Navalit' cu i par balvana, da se slucajno ne otvore vise.
Selim se na graficki tablet. (Priroda posla se promijenila i vise visim u Photoshopu, no da i nije toga ...).
Koncem je rujna Wacom izbacio novi graficki tablet, Intuos 3, i po Internetu gledam i citam razne recenzije; hvalospjevi i himne, ode radosti i aleluje.
Tu je takodjer i Wacomov Graphire 3 graficki tablet, nesto skromnijih mogucnosti, ali ipak zanimljiv.
Sad pitam korisnike Jabucnjaka -- ne sumnjam da je Intuos 3 pravi izbor no zelio bih neka iskustva iz prve ruke, ako se nekom posrecilo i vec nabavio spravicu. Ima li takvih? Netko tko je isprobao Intuos ili Graphire? Kojeg ste nabavili? Maleckog? A5? A4? Utisci?
Ovo je koncni lakmus prije posjete ducanu.
20.11.2004 | 12:35
Mi u firmi imamo Wacoma, ali ne tako novi model (mislim da se čak vidi na jednoj od ovih zadnjih fotki s G5). Najviše ga koristi Đipi - vjerojatno će ti napisati koju kada nađe vremena. Super se ponaša u Painteru i Photoshopu, a ugodno su iznenadili i neki programi kao Shake i AfterFX. Fora je i Inkwell, ali ipak samo za igru.

Inače, mislim da to nikada ne može biti potpuna zamjena za miša - srećom Mac lijepo tolerira paralelne ulazne uređaje.
20.11.2004 | 15:47
Inače, mislim da to nikada ne može biti potpuna zamjena za miša - srećom Mac lijepo tolerira paralelne ulazne uređaje.

Izgleda da Intuos 3 mijenja stosta. To vise nije obican graficki tablet -- ima inteligentne dodatke sastrane - programabilne tipkice (dodijelis im funkciju koju zelis) i senzitivnu vrpcu ala Star Trek. Kad po njoj povlacis prstom (ili olovkom) softwer recimo automatski mijenja velicinu kista. Takodjer su dva puceta na olovci programabilna, pa mogu biti lijevi i desni klik misem ako hoces. Ako nakosis olovku, mijenja se oblik kista takodjer.
Zbog svih ovih divnih noviteta, i dvostruko vece osjetljivosti podloge, zanimalo me jel' tko iz Jabucnjaka skocio u Intuos 3 vode. Ovo bi trebao biti izniman dodatak racunalu, vjerojatno najpametniji i najzdraviji komad ulaznog uredjaja dosad napravljen. Nadilazi i misha i klasicni graficki tablet.
  • tfotak
  • Posjetitelj
21.11.2004 | 18:30
Na poslu koristim Intuos 2 velicine A4 i nemam vise prikopcanog misa jer je tablet toliko dobra stvar da nemam potrebe za misom. Ne mogu vise zamisliti da sve te montaze i retuseve u photoshopu radim s misem. Takoder u Illustratoru je puno brze raditi s olovkom nego s misom - npr. razvlacenje beizerovih krivulja.

Probal sam i Graphire 3 A6 velicine i to je losije od Intuos serije. Intuos je finiji na dodir i nije tako "tvrd" kao Graphire.
Graphire 3 A5 verzija je vjerojatno zbog velicine upotrebljiviji od A6 varijante.

Sto se tice cijene Intuos 3 A5 je cca 320 Eura, a Graphire A5 je cca 200 Eura tako da za svakodnevni posao malo prisparati i svakako investirati u Intuos, a za po doma moze proci i Graphire. Ako se skupi vise novaca, Intuos A4 za cca 450 Eura je idealni izbor.

Sto se tice dodatnih tipki ja nemam potrebe mijenjati svoj Intuos 2 samo zbog toga. I tipke na intuos olovci rijeko koristim jer mi ih je nespretno pritiskati. Dvostruki klik je dva puta pritisak s olovkom na plocu i to je brze od stiskanja malog gumba na olovci. (Desni gumb misa je CTRL+pritisak olovke na plocu). Brzi sam s kraticama na na tikovnici nego s tipkama na olovci i ploci.

Doma sam probao i jeftinjak tablet (Aiptek ili Trust) i to ne vrijedi niti to malo kuna ulozenog u njega. Rad s njim je bio toliko frustrirajuci da sam doma odustao od koristenja tableta i vratio se misu.

Wacom je skup, ali ce vratiti svaku kunu ulozenu u njega pa preporucam.
21.11.2004 | 20:11
ne sumnjam da je Intuos 3 pravi izbor no zelio bih neka iskustva iz prve ruke, ako se nekom posrecilo i vec nabavio spravicu. Ima li takvih? Netko tko je isprobao Intuos ili Graphire? Kojeg ste nabavili? Maleckog? A5? A4? Utisci?

Najkrace receno: o Intuosu sve najbolje. Koristim ga (Intuos2) otkako se pojavio iako sam ga na par mjeseci morao umiroviti zbog kronicnog nedostatka mjesta na starom stolu i pomanjkanja radnih zadataka na kojima se moze iskazati. Cemu trpanje u ormar? Kad stoji na stolu, covjek tesko moze odoljeti ulasku u Photoshop i spontanom doodlanju. A kako me za doodlanje nitko ne placa...

Graphire sam iz nekog razloga (ne sjecam se vise kojeg, ali pazljivo sam prostudirao materiju - iako ga uzivo nisam nikad sreo) iskljucio iz konkurencije za kupovinu i dvoumio se izmedju skupog A4 i bezobrazno skupog A3 modela da bih na kraju, vidjevsi koliki je A5 "uzivo" - kupio njega. Jedna od pametnijih odluka u zivotu.

Jedina stvar koju mu danas mogu zamjeriti je "zicanost" ploce. No, kad sam ga kupio, presavsi sa Digi-pena koji je, osim zicom spojene ploce, imao i zicom spojenu olovku (na plocu), Intuos je bio preporod.

Super se ponaša u Painteru i Photoshopu, a ugodno su iznenadili i neki programi kao Shake i AfterFX. Fora je i Inkwell, ali ipak samo za igru.

Ovo sto Davor kaze uglavnom stoji. Zasto uglavnom? Olovka sasvim uredno radi na nivou sistema pa moze mijenjati misa onima kojima je "prirodnija". Meni je prirodnija samo kad moram potegnuti crtu, prostorucno, a za sve drugo i dalje urednom koristim misa. Osim Paintera i Photoshopa, svi programi koji u sebi sadrze bilo kakvo prostorucno crtanje (raster/vektor) danas uglavnom idu u smjeru podrzavanja osjetljivosti pritiska i nagiba olovke pa je postalo jednako "normalno" moci to iskoristiti i u programima za compositing.

Davor spominje i Inkwell pa cu reci i to da mu je Apple pronasao korisnu primjenu. Ukomponirali su ga u Motion, tako da ovaj prepoznaje komandne glyphove. U usporedbi s radom u AE, Motion s Intuosom djeluje kao scena iz StarTreka.

Izgleda da Intuos 3 mijenja stosta. To vise nije obican graficki tablet -- ima inteligentne dodatke sastrane - programabilne tipkice (dodijelis im funkciju koju zelis) i senzitivnu vrpcu ala Star Trek. Kad po njoj povlacis prstom (ili olovkom) softwer recimo automatski mijenja velicinu kista. Takodjer su dva puceta na olovci programabilna, pa mogu biti lijevi i desni klik misem ako hoces. Ako nakosis olovku, mijenja se oblik kista takodjer.

Sve to, osim "senzitivne vrpce" uveo je jos Intous2. Lijen sam skociti na Wacomove stranice i pogledati da li je trica doista bezicna, ali pretpostavit cu da je i ponovo punim ustima ishvaliti kako Intous tako i Wacom za bezbolnu integraciju s Macom.

A sad se ispricavam, idem psovati Logitech i njihove drivere za bezicnog misa pod OS Xom.
18.11.2007 | 23:10
Ej ljudi.. naime mene zanima.. Dal je iMac (novi model od 2.8 GHz-a) dovoljan za pro upotrebu u grafičko-dizajnersko-ilustratorsko-animacijske svrhe, a pitam to ovdje zato sto me ujedno zanima i njegova usklađenost sa Intuosom 3 jer planiram i kupnju tog Bogom danog uređaja. Tablet mi je jako potreban i trenutno mi je moj jeftinjak rikno pa se osječam ko invalid te sam odlucio prec na nesto suvislo... samo se nadam da ce iMac moc fino surađivat sa njim.. Ima li ko iskustva?
23.01.2008 | 16:55
Tvoj mac je i više nego dovoljan za pro upotrebu a intuos radi sa macom ko podmazan.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 dana, 7 sati
  • stefanjos: airpods 2 pro a da mu fale slusalice. Meni treba samo charging case?
  • stefanjos: Ima li tko
  • IgorD: Imam ja VMWare od malena ali nemam Win 11 licencu
  • Borisone: Pa besplatni su od negdje kad ih je preuzeo Broadcom. [link]
  • IgorD: Unutar VMWare, naravno
  • IgorD: Ja razmišljam o tom već mjesecima ali nikako da kupim licencu i krenem u to
  • VanjusOS: ljudi, da otvaram temu ili ne - da li netko stavio Windows 11 na Macbook sa intel procesorima..?
  • Bertone: *ćeš
  • Bertone: Ja sretan što ste Vi sretni,... di žeš bolji početak dana ;)
  • Tomek: I sad vidio rješenje problema sa keyboardom... :D
  • Tomek: Hvala Bertone...
  • Tomek: Sad sam skužio da sam i ja pisao u toj temi... :D E sad, još da se ne pali na bilo koji pritisak tipkovnice...
  • miomika: Hvala ti Bertone. KONAČNO!!! :)
  • smayoo: Ae. Hvala, Bertone! Ovo nisam ni upratio. :)
  • Bertone: Ima tema: [link] i ima rješenje od samog Apple-a (zadnji moj post u temi)
  • Tomek: :'(
  • smayoo: ima tema, nema rješenja :(
  • Tomek: Pozdrav svima, prije nego pokrenem temu, da li je možda obrađeno pitanje automatskog "Power on" na MacBook PRO M4 kad takneš tipkovnivu ili ga otvoriš?? To me užano živcira... Nemrem očistiti tipkovnicu a da ga ne upalim...
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Tomek, zvone, Anonimci (332)

Novo na Jabučnjaku

Teme