externi hd
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

externi hd

29.11.2009 | 20:49
Molio bi sto moram napraviti da bi mi externi hd sluzio kao "read & write" naime sada mogu sa njega samo citati podatke a ne i seliti podatke na njega.

Pozdrav
29.11.2009 | 21:13
Vjerojatno ti je NTFS formatiran, zar ne? Ako ga kaniš koristiti i na Macu, i na PC-u, onda ga formatiraj kao FAT32, a ako ćeš ga koristiti samo na Macu, onda bolje kao HFS+ Journaled (Mac OS X Extended, Journaled).

PRIJE FORMATIRANJA SVE PODATKE S EKSTERNOG DISKA POHRANI NEGDJE DRUGDJE, JER SE FORMATIRANJEM GUBE SVI PODACI S DISKA!

Ispričavam se na CAPS-u, samo sam htio biti siguran da ćeš uočiti ovu napomenu.

Inače, postoji i alat koji se može instalirati na OS X tako da se može normalno pisati na NTFS diskove. Možeš ga skinuti ovdje. Priča se (nisam probao) da za Snow Leoparda nije potreban, nego da je dovoljno negdje neku opciju uključiti.

Uglavnom, ako se ne osjećaš vičan, ne upuštaj se baš u ovo, jer postoje neke kvake oko snimanja na vanjski NTFS disk pomoću navedenog alata (govorim iz iskustva). Ako možeš, radije preformatiraj disk u neki od gore navedenih formata.
02.12.2009 | 08:52
Rijeseno ! hvala
pozdrav
21.06.2023 | 21:09
Bog, Smayoo!
Nadam se da si dobro i svako dobro ti želim!

Ni Windowsi 10 Home ni macOS Big Sure 11.7.5 ne nude mi opciju FAT32.
Windowsi nude samo exFAT, a Mac OS ovo sa screenshota.

Screenshot2023-06-21at21.56.47.png

Trebao bih formatirati Toshibin Canvio Basic od 1T.
21.06.2023 | 21:36
Ključno pitanje je gdje će se disk koristiti. Ako će se koristiti samo na Macu, onda ga treba formatirati u MacOS Extended (Journaled) i to je to. Ako se mora u nekom trenu čitati i na PC-iju, onda ExFat, ako ga pak treba čitati neki "glupi" uređaj, kao lošiji SmartTV, onda je najsigurnije stari FAT (32).
22.06.2023 | 05:33
S tim što je na FAT32 veličina particije (jako) limitirana za današnje pojmove, a veličina jedne datoteke je limitirana na 2GB (ako dobro pamtim)
  • Daddo
  • Posjetitelj
22.06.2023 | 07:21
Ograničenje FAT32 datotečnog sustava je 2TB za veličinu particije i 4GB za veličinu datoteke.
Ono što je (danas) gotovo jednako bitno je ograničenje u broju znakova kod imenovanja datoteka - 8 znakova za ime i 3 za ekstenziju.

Kako je riječ o vanjskom disku, exFAT je “najsigurniji” izbor. Svi OS-ovi u zadnjih bar 10 godina prepoznaju i mogu čitati i pisati po diskovima pripremljenim na taj način.
22.06.2023 | 07:45
Ograničenje imena 8.3 je FAT16.
  • Daddo
  • Posjetitelj
22.06.2023 | 09:27
Smayoo, u pravu si. Ograničenje 8.3 je i za FAT16.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 9 minuta
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)
  • drpongrac23: Danas sam ušao u 5-u DEKADU ŽIVOTA!!! Živjeli svi!!!
  • hal9000: [link]
  • Riba: Odnio vrag prisu!
  • hal9000: Za 30-ak godina većina nas ni neće više biti živo pa koga briga za responsive site! :D
  • Borisone: Ma nije to, nego se sada početna stranica učita u tren oka. Treba bar 3-4 sekunde da bi bilo moderno.
  • Riba: Uostalom, nije Jabucnjak neresponsivan nego je vama ekran premalen! :-D
  • dpasaric: I nisi boomer, ti si gen X! :)
  • dpasaric: Zašto bi itko išao na ovaj tip weba s mobitela? :)
  • Riba: Hoce, vec je u pripremi godinama ali je implementacija malo zapela...plus sto ne pomaze sto ja boomer nikada ne idem na jabucnjak sa mobilnog uredjaja. :)
  • CoffeePod: Jabucnjak*
  • CoffeePod: Hoce li Jabuvnjak ikad dobit reponsive sajt?
  • cariblanco: Danas smo u Osijeku, možda shebali turističku sezonu :D
  • dpasaric: Slijedi uskoro osvrt na naslovnici...
  • Air: ...a Applevom slučaju iako te fore drugi telefoni imaju već godinama, ali kad to Apple napravi mi bi se trebali diviti tome kao toploj vodi.
  • Air: Meni Keynote izgleda kao kad Trum hvali samo sebe i svoje odluke kao ono baš najbolje, iako ga je cijeli Svijet popljuvao...
  • drlovric: Na Mac, Spotlight je odlican, kao i boja foldera (konacno) :)
  • drlovric: iPad je odlicno profitirao. Ako sve ovo ne zakljucaju za najnovije modele only :)
  • Riba: Keynote mi je kao neka epizoda Teletubbiesa.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.81 Seconds

Provided by iJoomla SEO