PCgraficka->Mac Pro..MOLIM POMOC
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

PCgraficka->Mac Pro..MOLIM POMOC

24.04.2009 | 20:03
Imam par pitanja koja sam vec postavio na jednom drugom forumu no
ne stize odgovor pa se nadam da cu ovdje imati vise srece..

Ovako,

imam MacPro stroj sa bijednom 7300GT grafičkom a imam snažne gamerske porive.
Preko BOOT CAMPa sam instalirao Vistu i sve radi i iznad očekivanja..osim novijih igara
koje zahtjevaju jaču grafičku od moje. Čuo sam da pod windows okruženjem u Macu
rade sve grafičke kartice za PC! To je savršeno ukoliko je istina no pošto se ne
razumijem previše u hardware zanima me slijedeće:

1. Da li je bitno u koju je uštekan monitor? Ako da, što se događa kad rebootam
natrag u OSX iz Viste a spojen je na novu (PC) grafičku koju OSX ne podržava?

2. Da li će OSX jednostavno ignorirati PC grafu ili će nastati neki problemi?

3. Pošto imam Win kompatibilne drivere za sadašnju 7300GT i ona radi kako treba
iako je prilično slaba, ukoliko stavim još jednu da li će raditi obje ili moraju
biti dvije identične da bi to bilo moguće?

Molim neku dobru dušu da mi odgovori što detaljnije..hvala unaprijed
24.04.2009 | 21:58
Joj daj, ne kompliciraj. Kupi normalnu karticu za Mac Pro koja radi i pod Macom i pod Windowsima, tih par kuna više vrijedi razlike - čisto da ne moraš svaki puta prespajati monitor na drugu karticu.

Ako kažeš da imaš 7300GT, onda vjerojatno imaš Clovertown seriju. Za nju trebaš kupiti 1st gen verziju 8800GT. Naruči u PowerComu i dobiješ je za 10-ak dana. Cijena je 1581 kn + PDV. Radi super.

Druga opcija ti je čekati još malo, da izađe 10.5.7 u kojem se očekuju driveri za odličan Radeon 4870. Prve informacije govore da se i PC verzija kartice može flashati i da radi i na Clovertownu. Problem je u kabelu za napajanje koji je za Mac Pro različit od onog koji dolazi s PC karticom. Cijena Mac verzije je 2212 kn + PDV, ali još se ne isporučuju.

Treća opcija je uzeti stariji Radeon 3870 putem OWC-a za 217$ + shipping i troškovi uvoza.

Što se tiče pitanja:

1) Ne događa se ništa, imaš mrak na ekranu.

2) Ignorirati će je jer neće prepoznati firmware i neće je moći inicijalizirati.

3) Koja bi bila korist bila da staviš još jednu 7300GT?

I bitna stvar koju možda zaboravljaš - SVE suvisle PC kartice jače klase traže dodatno napajanje. Bitna stvar je da je konektor različit i ne može se spojiti bez Mac kabela, a njega je prilično teško nabaviti, a u Hrvatskoj nikako - AFAIK. Kada karticu kupiš od Applea dobiješ potreban kabel.
24.04.2009 | 22:58
..puno hvala na odgovorima..a ne radi se bas o par
kuna razlike, zašto nebih uštedio ako mogu jer mi
za rad u OSXu ne treba neka posebna grafa, sadašnja
mi je sasvim dovoljna..8800GT je bila cca 1900kn
kad sam gledao, dakle može se nabavit i za manje,
SUPER. Mislim da ću si onda svakako uzet 8800GT
jednog lijepog dana..toga za prespajanje monitora
sam se i bojao..iako mi je pri ruci ipak je bed..
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 sati, 9 minuta
  • drlovric: Bas tako Mario. Ja sam bio u USA i kupio MBP M1 Pro 16" i najmanju potrebu nemam da ga mijenjam. Pogrijesio sam jedino sto nisam uzeo 14" :)
  • marioart: uredjaji su predobri i predugo traju :)
  • Riba: Zalosno je vidjeti kako mac prodaja stagnira.
  • Yonkis: Ili ovako nešto? [link]
  • Yonkis: Gdje staviti ovakve vijestice? [link]
  • gladhr2: [link] ima li netko pametan da mi malo pomogne sa ovim problemom..?
  • dpasaric: Nema indoor mapa kod nas AFAIK.
  • Yonkis: Jeste li znali za bolji anti-reflective sloj na 17ici? [link]
  • Yonkis: Ima li u Rijeci ili igdje u HR ovo implemetirano? [link]
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi