q: ftp cat6 kabel?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

q: ftp cat6 kabel?

23.03.2009 | 12:19
ima li netko ideju gdje se može kupiti 50 - 100 metara ftp cat6 kabla?
gdje god pitah - svi imaju samo role od 500 m...

fala
23.03.2009 | 13:10
FTP Cat6 je profesionalni instalaterski kabel koji se koristi za dionice dulje od 90 m (jer norma propisuje da se Cat5E smije razvlačiti do 90 m, a Cat6 do 330 m, za brzinu od 1 Gb/s). Također, Cat6 kabel ne znači ništa bez Cat6 patch panela, Cat6 utičnice, Cat6 patch kabela... Tako da se postavlja pitanje zašto uopće trebaš baš FTP Cat6 i zašto tako kratak komad?

Moja je pretpostavka da ga nećeš nigdje naći takav mali komadić osim kod neke električarske firme kojoj je ostao "restl" s nekog gradilišta. A i oni ti to neće moći prodati "na bijelo".
23.03.2009 | 16:11
dobih odgovor na drugom forumu, ako nekome zatreba povoljni s/ftp cat7:
www.elmaz.hr

btw, smayoo - ovo "profesionalni" zvuci kao sa tv-prodaje, mozda bi "futureproof" bio zgodniji termin, a ujedno i dogovor na pitanje koje se postavlja...?
23.03.2009 | 16:54
Drago mi je da si riješio svoj problem. BTW, Cat7 još nije važeći standard, tako da u ovom času bilo tko može proizvoditi bilo kakav kabel i nazvati ga da je kategorije 7. Tako da si možda ipak sigurniji s Cat 6.

Ali, molim te, zadovolji moju znatiželju pa mi objasni zašto ti treba Cat6 kabel duljine 50-100 m, odnosno zašto misliš da ti Cat 5e ne bi bio dovoljno dobar?

Inače, neovisno o tome kako to tebi zvuči, "profesionalni" znači da nije "konzumni", tj. nije namijenjen potrošačima, niti DIY kupcima, nego profesionalcima koji ga koriste u projektima koje implementiraju zato što su za to plaćeni, odnosno od toga žive.

Poanta je u tome da se Cat6 kabel ne može spojiti (kako kažu mrežisti - "nabaciti" ) na terminalnu pasivnu opremu bez profesionalnog alata, a da i dalje zadovolji atest po standardu za Cat6.
23.03.2009 | 17:23
smayoo je napisao:
Drago mi je da si riješio svoj problem. BTW, Cat7 još nije važeći standard, tako da u ovom času bilo tko može proizvoditi bilo kakav kabel i nazvati ga da je kategorije 7. Tako da si možda ipak sigurniji s Cat 6.

tja, ako pod "vazeci standard" ne smatras "ISO/IEC 11801:2002" - onda i nije.

Ali, molim te, zadovolji moju znatiželju pa mi objasni zašto ti treba Cat6 kabel duljine 50-100 m, odnosno zašto misliš da ti Cat 5e ne bi bio dovoljno dobar?

zato sto u dogledno vrijeme nemam namjeru ponovo stemat zidove.

Inače, neovisno o tome kako to tebi zvuči, "profesionalni" znači da nije "konzumni", tj. nije namijenjen potrošačima, niti DIY kupcima, nego profesionalcima koji ga koriste u projektima koje implementiraju zato što su za to plaćeni, odnosno od toga žive.

kao ni knauf kazete za klizna vrata, mreze za elektricno podno grijanje i jos par proizvoda sa moje recentne soping-liste

Poanta je u tome da se Cat6 kabel ne može spojiti (kako kažu mrežisti - "nabaciti" ) na terminalnu pasivnu opremu bez profesionalnog alata, a da i dalje zadovolji atest po standardu za Cat6.

slicno kao i hidromasazne kade - moras platit majstora... zbilja neobicno za danasnje drustvo.
23.03.2009 | 17:45
ISO/IEC 11801:2002 je važeća norma i ona ne obuhvaća Cat7. Cat.7 je obuhvaćena draftom iste norme koji još nije prihvaćen (trenutno je final draft). Upućen sam, s obzirom da sam aktivan član HZN-a i nekih tehničkih odbora.

Ali, po tvom tonu zaključujem kako je to svejedno, jer smatraš da ti ionako znaš najbolje.

Ako ti vjeruješ u vlastitu sposobnost i vještinu, vjerujem i ja, zašto da ne? No postoji i manje arogantan način da to izraziš.
23.03.2009 | 17:51
smayoo - hvala na komentarima.

admini, moze lock?
25.09.2013 | 15:18
Hvala Wizzy i ja sam se pitao isto pitanje.
25.09.2013 | 17:13
Ako se bojiš zastarijevanja, potegni optički kabel.
25.09.2013 | 18:59
smayoo kaže:
FTP Cat6 je profesionalni instalaterski kabel koji se koristi za dionice dulje od 90 m (jer norma propisuje da se Cat5E smije razvlačiti do 90 m, a Cat6 do 330 m, za brzinu od 1 Gb/s). Također, Cat6 kabel ne znači ništa bez Cat6 patch panela, Cat6 utičnice, Cat6 patch kabela...
.

Jok ...

90m je max za Cat.6 ( i Cat.5e)

Fluke DTX ti ga nece niti mjeriti/certificirati ( class E) ako je cm vise od toga...

Brojka ti je tocna, ali si fulao jedinicu mjere.... Treba biti "feet" kod tebe
25.09.2013 | 19:20
90m je max po TIA/EIA (američka telekomunikacijska norma) zaboravio sam koji broj. Po toj normi se samo povećava brzina s kategorijom, ali max duljina bakrene instalacije je uvijek ograničena na 90m. Fluke tester koji spominješ je po američkoj normi, ili je podešen da atestira po američkoj normi.
ISO/IEC norma je napisana drugačije, dozvoljava se veća duljina instalacije uz redukciju brzine. Sad tipkam s mobitela pa nemam točne podatke ali mogu izvaditi kad dođem doma, ako nekog zanima.
25.09.2013 | 20:04
jok..opet

standard ISO/IEC 11801, EN 50173-1 (Cenelec EN 50173)

iliti jednostavno rečeno: po normama u strukturnom kabliranju ne postoji link duži od max 90m (permanent link) tj. max 100m ( channel) za class D i E po gore navednim standardima

btw. u praksi (80% slučajeva) je ionako prosječna dužina linka 45-55m, pa to nije nikada problem
25.09.2013 | 21:34
Naravno, nisam 100% siguran dok ne provjerim. Možda sam krivo zapamtio, možda sam nešto pobrkao, možda jednostavno griješim. Provjerit ću.
U svakom slučaju, slažem se da u nekoj standardnoj zgradi 90 m nije neko ograničenje. Ja sam imao projekata gdje, međutim, postizanje linka kraćeg od 180 m bez značajnog (višestrukog) poskupljenja cijelog projekta nije moguće. Nogometni stadion. Pomorska luka. Objekti bitno veći od neke obične zgrade.
25.09.2013 | 21:38
smayoo kaže:
Naravno, nisam 100% siguran dok ne provjerim. Možda sam krivo zapamtio, možda sam nešto pobrkao, možda jednostavno griješim. Provjerit ću.
U svakom slučaju, slažem se da u nekoj standardnoj zgradi 90 m nije neko ograničenje. Ja sam imao projekata gdje, međutim, postizanje linka kraćeg od 180 m bez značajnog (višestrukog) poskupljenja cijelog projekta nije moguće. Nogometni stadion. Pomorska luka. Objekti bitno veći od neke obične zgrade.

Pa zar se u takvim slučajevima vuće bakar?
25.09.2013 | 21:45
A zašto ne? Telekom operateri vuku bakar kilometrima do krajnjih korisnika. Čak i ne uvijek ukopan, nego po zraku.
25.09.2013 | 21:54
Jasno mi je to jer ima stotine tisuća korisnika i očito bi/je oprema skupa koja bi optiku na bakar prebacila. Međuveza ismeđu udaljenih lokacija nebi bila bolja s optikom (čak možda i jeftinija)?
25.09.2013 | 22:15
Pa ne govorim ja o međuvezama, nego o kapilarnim vezama. Međuveze su, naravno, na optici.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 44 minuta
  • stefanjos: ?
  • Yonkis: [link] tužno
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Bertone, Ender, Riba, rusty, temeljnik, ZeljkoB, Anonimci (802)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.18 Seconds

Provided by iJoomla SEO