q: ftp cat6 kabel?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

q: ftp cat6 kabel?

23.03.2009 | 12:19
ima li netko ideju gdje se može kupiti 50 - 100 metara ftp cat6 kabla?
gdje god pitah - svi imaju samo role od 500 m...

fala
23.03.2009 | 13:10
FTP Cat6 je profesionalni instalaterski kabel koji se koristi za dionice dulje od 90 m (jer norma propisuje da se Cat5E smije razvlačiti do 90 m, a Cat6 do 330 m, za brzinu od 1 Gb/s). Također, Cat6 kabel ne znači ništa bez Cat6 patch panela, Cat6 utičnice, Cat6 patch kabela... Tako da se postavlja pitanje zašto uopće trebaš baš FTP Cat6 i zašto tako kratak komad?

Moja je pretpostavka da ga nećeš nigdje naći takav mali komadić osim kod neke električarske firme kojoj je ostao "restl" s nekog gradilišta. A i oni ti to neće moći prodati "na bijelo".
23.03.2009 | 16:11
dobih odgovor na drugom forumu, ako nekome zatreba povoljni s/ftp cat7:
www.elmaz.hr

btw, smayoo - ovo "profesionalni" zvuci kao sa tv-prodaje, mozda bi "futureproof" bio zgodniji termin, a ujedno i dogovor na pitanje koje se postavlja...?
23.03.2009 | 16:54
Drago mi je da si riješio svoj problem. BTW, Cat7 još nije važeći standard, tako da u ovom času bilo tko može proizvoditi bilo kakav kabel i nazvati ga da je kategorije 7. Tako da si možda ipak sigurniji s Cat 6.

Ali, molim te, zadovolji moju znatiželju pa mi objasni zašto ti treba Cat6 kabel duljine 50-100 m, odnosno zašto misliš da ti Cat 5e ne bi bio dovoljno dobar?

Inače, neovisno o tome kako to tebi zvuči, "profesionalni" znači da nije "konzumni", tj. nije namijenjen potrošačima, niti DIY kupcima, nego profesionalcima koji ga koriste u projektima koje implementiraju zato što su za to plaćeni, odnosno od toga žive.

Poanta je u tome da se Cat6 kabel ne može spojiti (kako kažu mrežisti - "nabaciti" ) na terminalnu pasivnu opremu bez profesionalnog alata, a da i dalje zadovolji atest po standardu za Cat6.
23.03.2009 | 17:23
smayoo je napisao:
Drago mi je da si riješio svoj problem. BTW, Cat7 još nije važeći standard, tako da u ovom času bilo tko može proizvoditi bilo kakav kabel i nazvati ga da je kategorije 7. Tako da si možda ipak sigurniji s Cat 6.

tja, ako pod "vazeci standard" ne smatras "ISO/IEC 11801:2002" - onda i nije.

Ali, molim te, zadovolji moju znatiželju pa mi objasni zašto ti treba Cat6 kabel duljine 50-100 m, odnosno zašto misliš da ti Cat 5e ne bi bio dovoljno dobar?

zato sto u dogledno vrijeme nemam namjeru ponovo stemat zidove.

Inače, neovisno o tome kako to tebi zvuči, "profesionalni" znači da nije "konzumni", tj. nije namijenjen potrošačima, niti DIY kupcima, nego profesionalcima koji ga koriste u projektima koje implementiraju zato što su za to plaćeni, odnosno od toga žive.

kao ni knauf kazete za klizna vrata, mreze za elektricno podno grijanje i jos par proizvoda sa moje recentne soping-liste

Poanta je u tome da se Cat6 kabel ne može spojiti (kako kažu mrežisti - "nabaciti" ) na terminalnu pasivnu opremu bez profesionalnog alata, a da i dalje zadovolji atest po standardu za Cat6.

slicno kao i hidromasazne kade - moras platit majstora... zbilja neobicno za danasnje drustvo.
23.03.2009 | 17:45
ISO/IEC 11801:2002 je važeća norma i ona ne obuhvaća Cat7. Cat.7 je obuhvaćena draftom iste norme koji još nije prihvaćen (trenutno je final draft). Upućen sam, s obzirom da sam aktivan član HZN-a i nekih tehničkih odbora.

Ali, po tvom tonu zaključujem kako je to svejedno, jer smatraš da ti ionako znaš najbolje.

Ako ti vjeruješ u vlastitu sposobnost i vještinu, vjerujem i ja, zašto da ne? No postoji i manje arogantan način da to izraziš.
23.03.2009 | 17:51
smayoo - hvala na komentarima.

admini, moze lock?
25.09.2013 | 15:18
Hvala Wizzy i ja sam se pitao isto pitanje.
25.09.2013 | 17:13
Ako se bojiš zastarijevanja, potegni optički kabel.
25.09.2013 | 18:59
smayoo kaže:
FTP Cat6 je profesionalni instalaterski kabel koji se koristi za dionice dulje od 90 m (jer norma propisuje da se Cat5E smije razvlačiti do 90 m, a Cat6 do 330 m, za brzinu od 1 Gb/s). Također, Cat6 kabel ne znači ništa bez Cat6 patch panela, Cat6 utičnice, Cat6 patch kabela...
.

Jok ...

90m je max za Cat.6 ( i Cat.5e)

Fluke DTX ti ga nece niti mjeriti/certificirati ( class E) ako je cm vise od toga...

Brojka ti je tocna, ali si fulao jedinicu mjere.... Treba biti "feet" kod tebe
25.09.2013 | 19:20
90m je max po TIA/EIA (američka telekomunikacijska norma) zaboravio sam koji broj. Po toj normi se samo povećava brzina s kategorijom, ali max duljina bakrene instalacije je uvijek ograničena na 90m. Fluke tester koji spominješ je po američkoj normi, ili je podešen da atestira po američkoj normi.
ISO/IEC norma je napisana drugačije, dozvoljava se veća duljina instalacije uz redukciju brzine. Sad tipkam s mobitela pa nemam točne podatke ali mogu izvaditi kad dođem doma, ako nekog zanima.
25.09.2013 | 20:04
jok..opet

standard ISO/IEC 11801, EN 50173-1 (Cenelec EN 50173)

iliti jednostavno rečeno: po normama u strukturnom kabliranju ne postoji link duži od max 90m (permanent link) tj. max 100m ( channel) za class D i E po gore navednim standardima

btw. u praksi (80% slučajeva) je ionako prosječna dužina linka 45-55m, pa to nije nikada problem
25.09.2013 | 21:34
Naravno, nisam 100% siguran dok ne provjerim. Možda sam krivo zapamtio, možda sam nešto pobrkao, možda jednostavno griješim. Provjerit ću.
U svakom slučaju, slažem se da u nekoj standardnoj zgradi 90 m nije neko ograničenje. Ja sam imao projekata gdje, međutim, postizanje linka kraćeg od 180 m bez značajnog (višestrukog) poskupljenja cijelog projekta nije moguće. Nogometni stadion. Pomorska luka. Objekti bitno veći od neke obične zgrade.
25.09.2013 | 21:38
smayoo kaže:
Naravno, nisam 100% siguran dok ne provjerim. Možda sam krivo zapamtio, možda sam nešto pobrkao, možda jednostavno griješim. Provjerit ću.
U svakom slučaju, slažem se da u nekoj standardnoj zgradi 90 m nije neko ograničenje. Ja sam imao projekata gdje, međutim, postizanje linka kraćeg od 180 m bez značajnog (višestrukog) poskupljenja cijelog projekta nije moguće. Nogometni stadion. Pomorska luka. Objekti bitno veći od neke obične zgrade.

Pa zar se u takvim slučajevima vuće bakar?
25.09.2013 | 21:45
A zašto ne? Telekom operateri vuku bakar kilometrima do krajnjih korisnika. Čak i ne uvijek ukopan, nego po zraku.
25.09.2013 | 21:54
Jasno mi je to jer ima stotine tisuća korisnika i očito bi/je oprema skupa koja bi optiku na bakar prebacila. Međuveza ismeđu udaljenih lokacija nebi bila bolja s optikom (čak možda i jeftinija)?
25.09.2013 | 22:15
Pa ne govorim ja o međuvezama, nego o kapilarnim vezama. Međuveze su, naravno, na optici.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 6 sati
  • VanjusOS: ovo lasersko graviranje izgleda odlično, nikakve naljepnice!
  • Bertone: ... i da, mislim da je sad graviranje oko 20€
  • Bertone: Lasersko graviranje, baci oko na [link] , ovako izgleda na T14s koji sam nosio kod njih s time da nisam htio baš sve znakove nego samo par osnovnih, tipkovnica je isto bila DE [link]
  • jura22: Radije kupi naljepnice. Ima ih na oglasniku: [link]
  • Riba: Puno, jer ako se ne varam mora se mijenjati kuciste.
  • CoffeePod: Kupio MBP16" M4, al tipkovnica je njemacka. Zna li se koliko bubvrega dode zamjena tipki da mi bude HR?
  • Soffoklo: Misliš bravo retardirana EU birokracija
  • drpongrac23: Bravooo Apple, super!!!
  • m@xym: a evo i pojašnjenja: [link]
  • Yonkis: In iOS 26.2, Wi-Fi network synchronization between iPhone and Apple Watch will no longer be available in the EU.
  • hal9000: HAHAHAHAHAHA: [link]
  • dpasaric: Iskreno, i meni Liquid Glass ide na živce i nije im to trebalo. Srećom barem se na iPhoneu lako ugasi u onim opcijama za invalidne osobe.
  • Borisone: Ne znam što su se svi uspuhali oko Liquid Glass, a tragediju od prikaza UI-a na ne-retina ekranima se tolerira više od desetljeća.
  • CoffeePod: Dyeovog odlazak je mozda najbolja stvar. Racunam da ce implementirat malo nazad Mavericks draži i da će utišat Liquid Glass gimmick. Apple se stvarno mora sjetiti da ljudi vole Apple upravo radi blenda vrhunskog hardware i software koji je funkcionalna koliko i lijepo izgleda. Liquid Glass je form over function 101.
  • Yonkis: Sa novim WApp updateom funkcionalan WhatsApp app na Apple Watchu.
  • IgorD: Zašto ne bi bilo istina? O tom se govori danima, neki ljudi slave što je Dye otišao. Trebao si otvoriti temu
  • Djuro genijalac: Sve mi se čini da je ovo istina..?
  • Djuro genijalac: [link]
  • IgorD: ovo je bilo na 17
  • IgorD: [link]
  • IgorD: Meni radi paste, iPhone Max 15, nije zadnji ios
  • smayoo: Ne možeš s iphonea
  • Djuro genijalac: Jbm, kak se pastea link u vikalicu?
  • Djuro genijalac: Ne znam jel ovo istina, ali....
  • Air: Ja sam u Zg, reci što i kada trebaš?
  • drlovric: Ima li neka dobra dusa iz Zagreba da mi preuzme hedan mali paket i preusmjeri ga na paketomat ili kakogod u Zupanju? :)
  • smayoo: [link]
  • ydrea: @Vanjuška - imamo! Poslao sam ti pp ;)
  • drlovric: Akom znate nekoga da prodaje SteamDeck, ja bih to kupio...
  • Piko: Zašto WP ? .... ima .... samo ja radim u Laravelu, no WP mi nije stran.. što konkretno treba ?
  • dpasaric: Svi otišli u keramičare. Naš ex-voditelj weba radi s mramorom sada. :)
  • Vanjuška: Imamo li na Jabučnjaku ikoga tko je vičan WordPressu i općenito web hokus pokus?
  • Riba: Anker ili Baseus i na miru si.
  • drlovric: Ja vjerujem Ankeru. Godinama bez problema
  • dpasaric: Ne kupuj nikada jeftine punjače za auto, gomila je uništenih iPhonea na taj način.
  • Yonkis: ima netko za preporučiti autopunjač a da ima USB C i USB A? Ne vjerujem ovima ovim artiklima od 5€.
  • zvone: Vrhunski. Moj prvi OS je 7.5. Digao ga i igrao Sim Tower satima. Kao u stara dobra vremena.
  • smayoo: Evo stavio sam ja [link]
  • dpasaric: To je vrijedan link, nemoj da se izgubi na Vikalici, imamo u forumu grupu MacOS Classic, pa ostavi tamo da ostane
  • IgorD: Da, mogao bih nekom to amjestit full scree da se šokira kad se vrati a komp
  • smayoo: hvala!
  • drlovric: Ovo je tako cool. Svaka cast!!
  • Ender: @IgorD: ovo je sjajno! hvala!
  • IgorD: > Infinite Mac is a collection of classic Macintosh and NeXT system releases and software, all easily accessible from the comfort of a web browser
  • IgorD: Upravo otkrio: [link]
  • m@xym: RIP Deajn Ristanović, jedan od rijetkih koji je postao legenda još za svog života (barem nama koji smo pratili same početke kompjuterizacije u bivšoj državi.
  • smayoo: :(
  • IgorD: Računari itd. RIP
  • Yonkis: Zar Apple nije mogao napraviti bolji emoji za miša, tj za magic mouse?
  • Miro Spiro: Umro Dejan Ristanović :( RIP

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.55 Seconds

Provided by iJoomla SEO