time capsule (pomoć, molim vas)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

time capsule (pomoć, molim vas)

09.02.2009 | 20:05
okej, ne kužim što trebam odabrati u setup assistantu pri podešavanju time capsulea-imam macbook pro i imac g4 i želim njih bežično umrežiti i koristiti tcapsule dakle i za backup i za umrežavanje i kao externi hard. Spojio sam ga na postojeći router(siemens 555) doduše mrežnim kablom, a ne bežično jer nisam baš shvatio kako to izvesti i sad ne znam što dalje. da li da biram ono nešto " replace existing base station" , da li "join wireless network" , da li " connect using ethernet cable..nešto nešto",... ne kužim jer mi se sve čini da je ispravno. I ne kužim koju će ulogu time capsule imati glede neta, bit će kao router ili što jer čitao sam neke komentare ljudi koji kažu da im je veza postala brža otkad imaju Tc.
Aj molim vas da mi pomognete jer imam Tc već par dana i već par dana sam zbunjen i glup očito. Pa netko tko ima volje i znanja(Riba recimo, ili netko tako drag i učen) da mi onako u maniri TC for dummies primi za ruku i povede kroz tih par koraka da konačno pokrenem to čudo.
Hvala unaprijed
09.02.2009 | 20:39
Ajde da vidimo kad sam prozvan!
Bezicno ne spajas Time Capsule na Siemensa, dakle taj dio si dobro napravio. Onda pokrenes Airport Setup spojis se ja Time Capsule, kazes mu da zelis kreirati novu wireless mrezu (I don't have a wireless network and I want to create one, iako je ovo laz, jer jedan wireless vec imas ), upisi one passworde i daj ime mrezi, onda *nemoj* odabrati bridge mode, zatim "I use DSL modem with static IP or DHCP", pa "Configure using DHCP", it o bi bilo to. Moguce d aima jos koja opcija specificna za Time Capsule jer sam ovo provjerio na Airport Expressu. Nakon toga ako ti radi Net, mozes iskljuciti wireless na Siemensu jer ces se i tako spajati preko Airporta.
Ajde sad!
09.02.2009 | 20:52
ovako, slijedio sam tvoje korake i došao do zadnjeg, kaže mi kao u priloženom imageu....ne kužim..jel to zato što je mrežnim spojen u siemens router ili što,,,,,?
Picture_1-6db76674c939ba971b5f59cd241dd74f.png
09.02.2009 | 20:56
Pa pise ti sve.... Airport je podesen da se moze konfigurriati preko WAN mreznog porta (onaj kojim je spojen na Siemens) i upozorava te da to smanjuje sigurnost. Iskljuci ili ostavi ukljuceno, kako god zelis.
09.02.2009 | 21:04
što se mijenja selectanjem ili deselectanjem, ne kužim? mislim, koja je bolja opcija, mreže ne kužim pa mi malo više treba da sjedne na svoje mjesto, ne zamjeri......
da li će ionako time capsule biti router?
09.02.2009 | 21:11
U biti ne mijenja nista sto se tice onoga sto tebi treba. Iskljuci, recimo.
09.02.2009 | 21:26
e riba, brate, hvala ti mnogo..znam da te ovako početnička priprosta komunikacija oduševljava ali s vremena na vrijeme uvijek se nađe netko tko o nečemu manje zna....obećavam da će moje iduće pitanje biti mnogo kompleksnije..
pozdrav
09.02.2009 | 21:35
ja imam time capsule kojeg sam ipak bežično spojila s ruterom, međutim, nisam ga mogla konfigurirati preko airport utility-a jer mi je tamo manual setup bio grayed out, pa sam onda otišla na network, upalila assistant i od tamo kreirala mrežu

Click for full size - Uploaded with plasq's Skitch

zatim odabrala airport to connect to the internet wiressly

zatim odabereš od ponuđenih svoju mrežu

09.02.2009 | 21:38
i da, ja sam išla na "join a wireless network"
09.02.2009 | 22:01
Da, vjerojatno je ovo ispravniji nacin ako vec imas wireless mrezu. jeidno sto onda radis backup sa jednog wireless uredjaja na drugi wireless uredjaj, ne znam koliko je to dobro...ali ako radi...

A nisi ga mogla konfigurirati bezzicno jer je spajanjem na postojecu wireless mrezu on bio prebacen u klijent nacin rada i nije vise mogao primati wireless konekcije na sebe.
09.02.2009 | 22:04
Riba je napisao:
Da, vjerojatno je ovo ispravniji nacin ako vec imas wireless mrezu. jeidno sto onda radis backup sa jednog wireless uredjaja na drugi wireless uredjaj, ne znam koliko je to dobro...ali ako radi...

radi, radi, i do sada nije bilo nikakvih problema
09.02.2009 | 22:07
E ja imam tako i dogadja se bas to da mi backup ide sa jednog na drugi uredjaj i to je sporo za poludit jer mi Zyxel 660 nema n standard.
09.02.2009 | 22:22
Riba je napisao:

A nisi ga mogla konfigurirati bezzicno jer je spajanjem na postojecu wireless mrezu on bio prebacen u klijent nacin rada i nije vise mogao primati wireless konekcije na sebe.

vjerojatno sam se krivo izrazila;)
pošto je pepe spomenuo da je bežični router spojio mrežnim kablom na TC, samo sam htjela reći da mi je TC spojen na router wirelessly
09.02.2009 | 22:54
ssuba je napisao:
Riba je napisao:

vjerojatno sam se krivo izrazila;)
pošto je pepe spomenuo da je bežični router spojio mrežnim kablom na TC, samo sam htjela reći da mi je TC spojen na router wirelessly

Dobro si se izrazila, i kako sam rekao, buduco da je wirelessom spojen na postojeci ruter to automatski znaci da se sam ne moza ponasati kao access point, tj. ne moze primati konekcije od drugih klijenata.
09.02.2009 | 23:04
to stoji, shvaćam te i slažem se u potpunosti
10.02.2009 | 13:29
ok, ja sam spojio kako je riba sugerirao i radi mi, mislim što se airporta tiče. spajam se preko time capsule-a. sad, trebaju li oba biti na ON, ok, TC se ni ne može gasiti, ali siemens router? mora biti uključen svo vrijeme? danas sam ga isključio na tren i vidim da ne ide baš..
nisam ni pokušao umrežiti kompove doma jer mi je imac G4 ostao bez harddiska pa dok ne kupim novi, ništa od umrežavanja.
btw, preporučujete li samostalnu zamjenu harda u "lampi" ili da ju ipak odnesem nekome sa kupljenim hardom?
10.02.2009 | 13:40
Siemens router ti mora biti on
10.02.2009 | 14:47
Pozdrav !
Imam isto laganu igru sa TC, samo što sam na DLinku 684T.Isključio sam bežičnu vezu jer je sporiji (ima g)
pa bih koristio TC koji je na n.Problem mi je to konfigurirat jer sa vezama nisam na TI.Ako može po pučki lagano objašnjenje postupka , bio bi mučo zahvalan.
10.02.2009 | 14:54
Pa ovo gore su ti upravo instrukcije za to sto tebi treba.
10.02.2009 | 14:59
pepe je napisao:
btw, preporučujete li samostalnu zamjenu harda u "lampi" ili da ju ipak odnesem nekome sa kupljenim hardom?

Po ovome sto vidim:
www.xlr8yourmac.com/systems/imac_g4/imacg4_takeapart.html

...ako nisi vican tih stvarima bolje daj nekom drugom.
10.02.2009 | 15:11
ja sam lampu rastavaljao samo jednom, i to kad sam instalirao dodatni ram, sad ići još dublje u rastavljanje i seciranje, hm..po ovim fotografijama, nekako sam skeptičan, ne bih htio krivi vijak odšerafiti..kupit ću ja hard u dućanu a onda sve odnijeti već negdje, nemam pojma di...možda u sv.nedjelju ili ako netko zna neko bliže mjesto di se to radi bezbolno i efikasno, slobodno preporučite..jer "lampa" mora uvijek da sija..!
btw, riba, stvarno si ljudina, evo sam sinoć curi nahvalio kako ima dobrog svijeta, koji će pomoći u bilo kojem trenutku i oko bilo čega, zaista junak.
I mochusa moram malo nahvaliti, i on spada među Vas, goodguyse....
e, da, kako da isključim bežično na routeru ako već imam mrežnim spojen na Tc?
to je preporučljivo, poželjno?

"
10.02.2009 | 15:25
Upoznaj ti nas s curom.
Sto se tice gasenja wirelessa, to ovisi od routera do routera, moras se posjiti na njega i preko web konfoghuracije to iskljuciti. Pritom ce ti trebati password i login za to, pretpostavljam da ti to T-Com da pri instalaciji? Ne znam, jer ja sam sam stavio bezicni router.
Inace da, pozeljno je sikljuciti, svako radio zracenje, pogotovo ako je suvisno, dobro je ukloniti.
10.02.2009 | 15:35
EVO spojeno !
sad još podesiti brzinu na TCu na n.Prvo trbam doći do Tca da mogu podešavat.
10.02.2009 | 15:51
TC sad bejkapa i sporiji je osjetno nego WD na 800.
Druga stvar da je i puno tiši od WDa.Ova kombinacija je dobra i zbog toga što više nisam vezan kablom za router, premda sam i prije koristio bežični dio DLinka ali je bio osjetno sporiji.
Čekam samo upute za podešavanje TCa za bržu vožnju i bio bih zadovoljan "mučo" !
10.02.2009 | 16:14
Pa vjerujem da se to sve radi sa Airport Assistantom. Samo pazi, ako imas i jedan uredjaj koji ti se na Tima Capsule spaja sa sporijim wireless standardom, svi ostali ce takodjer raditi sporije, neovisno o tome podrzavaju li 'n' ili ne. Mozda ja u tome stvar.
10.02.2009 | 16:49
Možda nisi vidio da je cosmos napisao i čak poslao screenshot podešavanja na 5G.
Svakako se isplati.Samo ja to neznam iskopati pa me treba malo pogurati.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 sati, 5 minuta
  • Gjuroo: Nema za Mac...
  • drlovric: [link]
  • jura22: E da, gdje je to “begišu”?
  • jura22: Izgleda kako ce ova sezona ipak biti bolja od one 2020.!
  • cariblanco: Moj omiljeni bend Guns N’ Roses večeras u begišu....bilo bi fora da kažu "pumpaj" :D
  • Junuz: Yonkis, riješeno.Ubio sam icloud/face time na svim uređajima.Iako se problem manifestovao na 16e.Svakako nekoristim face/imesage.Hvala
  • Yonkis: @Junuz - ti si u USA? Na čijoj si mreži? Vidiš li ti te poruke koje su poslane? Da nemaš USA Apple account? Ne znam, puno informacija nedostaje za ikakvo pojašnjenje. Ili otvori remu/post.
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.88 Seconds

Provided by iJoomla SEO