Vizija skore budućnosti
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Vizija skore budućnosti

06.01.2009 | 17:12
Raspravljali smo nešto mailom pa sam ja napisao kako vidim konvergenciju svih uređaja konzumne elektronike u kući, a Davor je konstatirao da bi bilo lijepo to staviti ovdje na forum i čuti još mišljenja... Evo, prenosim svoj tekst iz maila:

Meni je fakat obična wireless tipkovnica prilično beskorisna stvar koja može služiti jedino tome da u nekom high-end uredu ostavi dobar vizualan dojam (nema žica, samo elegantna tipkovnica na staklenom stolu itd.). Ali u svakom slučaju, to je nešto što samo direktor smije imati jer čim su dvije u istom prostoru, odmah rusvaj...

Ali ovako nešto je upravo to što ti treba ako ti je kompjuter multimedijalni centar kuće (stana), kao što će to za koju godinu definitivno biti normalna stvar. I sad već, kad pogledaš, ekipa u dnevnu sobu naslaže LCD TV od 32, 35, 40, 42" za 700-1000 EUR, pa DVD recorder s HDDom za 300-500 EUR, pa (ako su kupili jeftiniji TV) dodatno DVB-T receiver za 50 EUR, pa neki cable TV ili sat TV receiver, pa neko kućno kino, pa...

Za istu količinu novca bi trebali imati all-in-one box koji je k tome i kompjuter prikladan za kućnu uporabu (surfanje, mailovi, videotelefoniranje) koji kao periferiju prima SIP telefone u WLAN ili žičanoj verziji (i, naravno, bluetooth slušalice). I to je to. I onda ti uz to treba (makar za surfanje i mailanje) kompaktna, ali QWERTY bluetooth tipkovnica s touchpadom, da sjedneš u fotelju i imaš ono što ti treba u krilu, a ostalo na "televizoru" (tj. 42" ili kolikom već monitoru).

A za jednostavnije zadaće (slušanje muzike, gledanje filmova) je i nešto kao sadašnji Apple remote čisto OK.
06.01.2009 | 18:17
Sve je to super i siguran sam da ce za par godina svi to imati u dnevnom boravku.

Ali glavni problem danas je cijena. Ne visina iste, vec psiholoski moment.

Kada kupujes jedno po jedno (ma koliko to glupo zvucalo) ukupna cifra je nekako mentalnom sklopu prihvatljivija, nego da moram dati 3500€ za neki media centar za dnevni boravak.

Ja sada imam Sony Bravia 42" (750€), dvd player (50€), max tv (50€), surround zvucnike (100€), iMac24" (1500€), wlan, suprugin laptop (600€) koji je negdje po kutovima sobe, sve to nakrcano u dnevnom boravku od 25m2.

Puno stvari kupljenih neovisno jedna o drugoj, i sigurno kostaju vise (svi skupa) od nekog all-in-box rjesenja koje bi radilo sve to.

Medjutim meni je puno lakse (i draze) bilo kupovati jednu po jednu stvar, nego lupiti par tisuca eura za tu jednu jedinu, bez obzira sto bi mi zivot nakon toga bio puno ljepsi i ugodniji

I sada da netko (Apple recimo) ponudi na trziste taj neki media centar na steroidima, sumnjam da bi ga kupio, jer se postavlja pitanje sta sa vec kupljenim uredjajima.

Mislim da bi velika vecina nas imala slican problem i cekali bi da ovo sto vec imamo bar malo tehnoloski zastari
06.01.2009 | 19:21
Ne moraš dugo čekati. Sva je konzumna elektronika danas jako precizno baždarena da se pokvari točno onda kad su dizajneri zamislili.

Što se mene osobno tiče, ne moram čekati da mi to što imam zastari. Već je zastarjelo. Moja je taktika da uvijek kupujem tehnologiju koja nije najnovija i koliko je moguće preskačem svaku drugu stepenicu.
06.01.2009 | 20:45
Nece od svega toga biti nista dok ne postoji standard koji ce to sve povezati...to sve je cista utopija.
06.01.2009 | 22:50
Hehe, zamislite samo sto se dogodi kad vam taj uredjaj krepa
Ako cemo jos crniji scenario uredjaj je napravio Apple pa treba prvo naruciti dio preko PowerComma i to kosta cca 1500eura i ceka se 2 mjeseca )
07.01.2009 | 00:12
@ Moschus: A što sad radiš ako ti krepa TV? Imaš drugi rezervni ili živiš bez njega. U čemu je razlika? Ljudska civilizacija je povijest otuđivanja ljudi od prirode i uvođenja stalno novih stvari o kojima su ljudi ovisni iako nema stvarnog razloga za to. Najprije su postali ovisni o vatri, pa o kotaču, pa.... 10.000 godina kasnije o mobitelu itd.

@ Riba: što si ti zabrijao? Koji standard? Pa to ti sad sve radi. S V E. Jedini minus je što ne 24" premalo po današnjim mjerilima za gledanje filmova u išta većoj dnevnoj sobi (mi još uvijek imamo stari Trinitron CRT 25" ali primjećujem da nas ljudi sve više smatraju čudacima ). Ali sve ostalo što sam opisao radi, sada odmah. U čemu je problem?
07.01.2009 | 00:17
Ne radi sve. Evo stvar puca odmah na MaxTV prijemniku. Njega ne mogu zamijeniti nikakvim uredjajem.
Inace, jesi li razmisljao o tome da ti taj Trinitron zauzima oko 3000 eura stambenog prostora?
07.01.2009 | 09:53
smayoo je napisao:
(mi još uvijek imamo stari Trinitron CRT 25" ali primjećujem da nas ljudi sve više smatraju čudacima ).

znam kako ti je. oooooo, znam!
07.01.2009 | 10:57
Nedavno sam razmišljao da će se upravo nešto takvo i dogoditi, mislim da će računalo postati sastvni dio televizora, mislim da će svaki dnevni boravak imati tipkovnicu, to je jednostavmo logitechično!!
07.01.2009 | 11:45
Riba je napisao:
Ne radi sve. Evo stvar puca odmah na MaxTV prijemniku. Njega ne mogu zamijeniti nikakvim uredjajem.

Hej...

Think different.

Zašto misliš da je MaxTV jedina opcija? Meni se više sviđa koristiti internetske pay per view servise. I klasičnu DVB-S televiziju donekle. MaxTV je kuruzno polurješenje za međurazdoblje u kojem telekom operateri još uvijek mogu naplaćivati (čitaj: pljačkati) stvari koje se podrazumijevaju.

Inace, jesi li razmisljao o tome da ti taj Trinitron zauzima oko 3000 eura stambenog prostora?

Moj stambeni prostor nije toliko skup, a i imamo ga više nego nam je potrebno. Mi smo selaki. Tko je kriv vama gradskim šminkerima što se volite gužvati u neboderiziranim kokošinjcima. Uostalom, što se meni žališ. Tebi WC školjka zauzima oko 6000 EUR stambenog prostora.
07.01.2009 | 17:44
Mislim da Apple neće brzo skočiti u proizvodnju nekakvog "mega televizora/kućnog info centra". I dalje će raditi na AppleTV-u, ali ja se nekako nadam da će ga spojiti u jedno s Minijem, pa da uređaj može poslužiti i kao igrača konzola i ostalo što kućno računalo inače može raditi. AppleTV je ionako 80% Mac mini, a Mac mini je 95% Apple TV - samo mu nedostaju neki konektori iza. Tehnološki je gotovo neopravdano da su to razdvojeni proizvodi.

Apple bi napravio mega-kućni sustav samo onda kada bi imao super-asa u rukavu, nešto tipa 80" hologramski televizor, ono da budu prvi i revolucionarni... onda da.. ovako bi to bilo guranje s ostalima bez neke stvarne jake i ključne prednosti. AppleTV im je još uvijek preslab u mnogo toga da bi Apple njime bio ispred ostalih. Kada se s iPhoneom išao gurati među proizvođače mobitela imao je ključnu prednost, a ovdje je nema.

Isto tako, margina zarade na samom ekranu je malena. Apple svoj kolač traži u malome, u pameti, u koncetriranoj tehnologiji, a ne u "brodogradnji".

Zanimljivo da jedan Sony nikada nije spojio PS3 i velike TV-e? A surfati se može i na PS3, ima i tipkovnicu...

Evo moje 2 lipe na temu!
07.01.2009 | 18:32
Koliko su para zaradili na inim iPod-ima i sada na iPhone, ne bi me cudilo da se Apple sve vise okrene konzumnoj elektronici, pa da jednom i naprave taj TV na steroidima
07.01.2009 | 20:43
smayoo je napisao:
Moj stambeni prostor nije toliko skup, a i imamo ga više nego nam je potrebno. Mi smo selaki. Tko je kriv vama gradskim šminkerima što se volite gužvati u neboderiziranim kokošinjcima. Uostalom, što se meni žališ. Tebi WC školjka zauzima oko 6000 EUR stambenog prostora.

Ja zivim u rusevnom potkrovlju s golubovima.
07.01.2009 | 20:55
Nema veze to. Ako je u centru grada, više košta tvoje potkrovlje nego moja kuća.

Davore, to je možda istina što si napisao, no ja niti nisam mislio da je Apple jedini mogući proizvođač takvog uređaja. Ja bih, naravno, puno više volio kupiti takvo što od Applea, ali ako netko drugi bude bolji...

No, posve sam siguran da ćemo vidjeti prve ovakve proizvode već za nekoliko godina. Sada je to sve tehnički moguće, ali nitko ne želi potkopavati već razvijene i plasirane vlastite proizvode. Kako Apple, tako ni Sony, niti ostali. Čekaju da se trenutni proizvodi razvojno amortiziraju...
07.01.2009 | 21:49
smayoo je napisao:
@ Moschus: A što sad radiš ako ti krepa TV? Imaš drugi rezervni ili živiš bez njega. U čemu je razlika? ...

@smayoo: Pa razlika je upravo u onome što bi bila prednost kod spajanja svih tih funkcija u jedan uređaj.
Kad krepa TV, čekaš da se popravi ili da stigne novi TV! A ovako ostaješ istovremeno i bez TV-a, racunala (aka interneta ), telefona ... glazbe ... još ti samo fali da ti Rusi oduzmu plin za grijenje i da nestane struje i eo te nstrag u savršenu skladu sa majčicom prirodom ... fino u tom slučaju polako u ostavu po djedovo koplje valja poći i fino u lov po "ručak".
07.01.2009 | 23:14
Hm... osim što nas većina danas živi u okolišu u kojem bi kopljem mogli uloviti samo kojeg štakora ili mačku.

Naravno da sam svjestan nedostatka all-in-one rješenja, no poanta je u tome da je to samo stvar standarda koji si postaviš. Zato sam i rekao TV (a ne komp ili glazbena linija ili...) jer danas velika većina populacije ne može zamisliti dan bez TV. Dakle ili ima rezervni ili živi bez njega. Kako danas TV, tako sutra (nazovimo to tako) all-in-one mediabox. I, naravno da neće on koštati koliko danas koštaju svi uređaji koje će on zamijeniti, nego manje. Isto kao što smo prije 10 godina imali sat, organizer i pager, a danas imamo jednu stvar koja košta manje nego tada te tri, a radi više (puno više!) i zove se mobitel.

Tako su mi isto prije 10 godina govorili kolege kako je to glupa zamisao (kad sam pričao kako sanjam o danu kad ću imati samo jedno sokoćalo u džepu u kojem će mi biti i sat, i podsjetnik, i rokovnik, i adresar, i pager, i telefon - a ispalo je da je još i mail, i surfalica, i igralica, i daljinac za TV, i...) jer ako mi crkne ta jedna stvar crklo mi je sve i šta ću onda.

I? Što onda? Crko mobitel? Kupiš drugi. Ili čak imaš dva u džepu ionako. Heto...

Zašto misliš da će za par godina biti drugačije s all-in-one media boxom?
08.01.2009 | 21:21
Meni se onda cini vjerojatnijom ona prica sa podatcima i OS-om "in the cloud" i onda raznim malim uredjajima koji su zapravo periferije ... monitori (mali i veliki) tipkovnice ... ili monitori i tipkovnice u jednom (citaj iPhone) ali opet veliki za staticnu funkciju i mali kao moblini ... tak da se nemre pogubit sve neg samo krepa neki uredjaj - pomocu kojeg pristupas tome "svemu". Dakle nestanak lokalnog OS-a i fileova.
:?
09.01.2009 | 02:51
Brrrr.

Svjestan sam realnosti takvog scenarija i baš me to još više užasava. Nadam se da će ljudi ipak na vrijeme shvatiti da je nemoguće da netko dođe u poziciju imati takvu moć (upravljati tim "oblakom") a da je ne zloupotrijebi. Prije ili kasnije.

Puno sam puta u zadnjih 10 godina ustvrdio kako je Internet najlješi i najvažniji izum čovječanstva koji će doprinijeti njegovu razvoju više i od vatre, i od kotača, i od tranzistora - upravo zato što ga nitko ne može cijelog kontrolirati. Ljepota Interneta je u njegovoj raspršenosti i sveopćoj globalnoj prožetosti. Po mom mišljenju upravo treba ići prema tome da Internet bude mnoštvo malih raspršenih "privatnih" servera, da za 10 godina svako naše kućno računalo bude server na netu ako mi to poželimo. A ne obratno - da prepustimo svoje živote Matrici.
10.01.2009 | 18:22
Ja si zamišljam jednog iMaca 30" ili 32" s touch screenom ( i bežićnom tipkovnicom, naravno) kao više nego dovoljnog all in one uređaja jer meni je i sad ovaj ovaj od 24" više nego ugodno iznenađenje
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 8 sati, 48 minuta
  • Gjuroo: Nema za Mac...
  • drlovric: [link]
  • jura22: E da, gdje je to “begišu”?
  • jura22: Izgleda kako ce ova sezona ipak biti bolja od one 2020.!
  • cariblanco: Moj omiljeni bend Guns N’ Roses večeras u begišu....bilo bi fora da kažu "pumpaj" :D
  • Junuz: Yonkis, riješeno.Ubio sam icloud/face time na svim uređajima.Iako se problem manifestovao na 16e.Svakako nekoristim face/imesage.Hvala
  • Yonkis: @Junuz - ti si u USA? Na čijoj si mreži? Vidiš li ti te poruke koje su poslane? Da nemaš USA Apple account? Ne znam, puno informacija nedostaje za ikakvo pojašnjenje. Ili otvori remu/post.
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.79 Seconds

Provided by iJoomla SEO