Koji vrag!? Problemi na iMacu
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Koji vrag!? Problemi na iMacu

04.11.2008 | 12:57
Prilikom iskljucenja iMaca, ali ne samo tada, nego i prilikom rada, na iMacu mi se pojavi neka plava mreza. Ako misem zaokruzim tu mrezu, ona nestane. Smeta, brate. O cemu se radi? da li neko zna?
Destop.jpg
04.11.2008 | 15:03
Imao sam isti takav problem.
Ovdje možeš vidjeti slične fotke i što su ljudi odgovorili.

Uglavnom, nista strašno.. kad ti se to pojavi pokreni widgete oni će ti isprazniti video cache.
Svega nekoliko puta mi je izbacio ovakav screen i hvala bogu od tada je sve ok.

Popravilo se samo...
05.11.2008 | 16:18
E, sada sam otkrio da svaki put kada odem na File - > Find.,. pojavi se ta plava mreza.
06.11.2008 | 11:07
Onda koristi apple + F
06.11.2008 | 13:37
Ideš!!!
06.11.2008 | 17:47
Eto to se i meni događalo pa mi je sada na popravku u ZG i kažu otišao ekran. haha
Imaš sliku kako je nakraju izgledao kad je skroz crko pod temom "Veliki problemi"
06.11.2008 | 19:14
To nije povezano. Ako ti je "crkao ekran", što vjerojatno i jest ako je servis tako rekao, to nema veze s ovim. Ovo je čisto softverski "glitch" u zadnjim grafičkim driverima i benigan je. Pojavljuje se na mnogim strojevima i nije vezan za iMac.
06.11.2008 | 19:17
Nece valjda! Jupi i Davor smatraju da to nije tako opasno. Uglavnom, evo, neko vrijeme sve je u redu. A ti iz servisa izgleda jedva cekaju da nesto cackaju. Moj iMac je kupljen preko crte, pa je pitanje i da li mu vazi garancija.
06.11.2008 | 20:40
14.11.2008 | 19:40
Pa evo da se i ja nadovežem. Moram priznati da sam se malo uljuljao u pouzdanost svog iMaca, ali me već dva puta u zadnjih mjesec dana izbacio iz takta (zanimljivo kako mi je sad manji prag tolerancije, a prije na windowsima je bilo normalno da sve crkava...).
Naime, pri otvaranju nekog pdf-a koji se po defaultu otvaraju u preview-u sve se zablokira. Nema lijeka, ne radi nista, mis, tipkovnica, force quit, nista. Samo zamrznuti ekran. Restart je jedina opcija...
To mise dogodilo ukupno 3-4 puta otkada ga posjedujem.

Kako, zašto, pobogu!???

iMac je alu prvi model, 2.0 GHz, 20", zadnja verzija OS-a.
14.11.2008 | 22:14
Znaš li pouzdano da nije problem u PDF-u? Da li netko drugi na nekom drugom Macu otvara taj isti PDF normalno? Ili na windowsima?
14.11.2008 | 22:31
Uvijek to kažem i ponovo ću - od kada se prešlo na OS X, Mac se u 99% slučajeva NE MOŽE smrznuti ako je sve u redu. Ako se to ipak dogodi, upućuje na problem s hardverom, s perferijom ili na bug u nekom low-level driveru - obično grafički podsustav. Kernel Panic ili smrzavanje je nešto što se jako rijetko događa. Valjda sam u zadnjih pet godina to vidio svega par puta - i to na svim strojevima zajedno s kojima radim svakodnevno - njih desetak.

Zadnji put kada smo imali smrzavanje, a da nije bio hardver, bio je driver od NVidia grafičke i to u jednoj ludoj kombinaciji - LightWave + vrlo kompleksni 3D model. Uvijek je pucao i uvijek na istom mjestu. Na kraju smo smanjili broj poligona i radili dalje. Smrzavanje može biti prouzročeno i pregrijavanjem, ali onda se opet vraćamo na hardver...

Smrzavanje kod PDF-a?! Prvi put čujem. Što napravi Adobe Reader?
15.11.2008 | 00:18
Smrdi na problem sa fontovima.
15.11.2008 | 10:46
Davore, meni se dešavalo to nekoliko dana nakon updatea na 10.5.5. kad god bi u Finderu imao Cover Flow i kad bi naletio na puno PDF-ova (šareni disk i - pedala).

Mislio sam da je do softwarea od scannera, pa da je do Opere, pa ovo, ono... Ali problem je nestao nakon idućeg Apple updatea (par dana kasnije).
15.11.2008 | 17:56
Prvi put kad otvaram takav neki "problematicni" PDF se iMac zamrzne, nakon reboota otvara taj isti PDF bez problema, a Acrobat reader ga isto otvara bez problema. Na iMacu je inace jos uvijek 10.4.
Ok, pretpostavimo da je neki problem u PDF-u, ali zasto se zamrzne? Neka ga ne otvori, napise neki error ili sl., ali ne zamrzavanje...

Nisam instalirao nikakve dodatne fontove, a stroj koristim za uobicajeni uredski posao, nista zahtjevno i neuobicajeno. Napominjem da mi se zamrzavanje dogodilo nekoliko puta u ovih godinu dana koliko radim na njemu!

Mogu napraviti neki test s hrpom razlicitih PDFova pa da vidimo...

Hvala, pozdrav svima.
16.11.2008 | 10:38
Ono sto treba napraviti je pogledati kernel panic log file u /Library/Logs/panic.log
Nazalost mislimda vecina infomracija nije citljiva normalnom korisniku, ali tko zna, mozda nam pomogne otkriti sto je izazvalo crash. Da li ti se srusi samo kada gledas PDF Previewom ili i sa Adobe readerom?
16.11.2008 | 13:59
Decki, a meni se u poslednje vrijeme pojavi ponekada i ono zasjencenje odozgo prema dole, zatim jedan prozor sa kineskim slovima i... zamrzavanje. Iskljuciti iMac mogu samo na glavni prekidac.
17.11.2008 | 11:37
To je kernel panic o kojem govorimo...
17.11.2008 | 11:52
Hm... Nema tog panic log file-a.
17.11.2008 | 11:55
Nema...
Picture_2-4012f48abca1d86a48caa3f1dc667993.png
17.11.2008 | 14:26
Vjerojatno gledas u user Library folderu a ne u root /Library. Kod mene je jedan panic log u /Library/Logs/PanicReporter
Odaberi u finderu Go -> Go to folder i utipkaj /Library/Logs/PanicReporter
17.11.2008 | 15:33
nema... ne postoji taj folder

evo Library iz root-a
Picture_4-f5410a274da9a4c99021874c6dfcf3bb.png
17.11.2008 | 15:35
Možda to nije bio panic pa nema ni tog log-a.
Iako bi to bilo čudno, morao sam izgasiti stroj preko on/off tipke, sve se zamrzlo...
17.11.2008 | 16:17
Ako nisi dobio sivi visejezicni ekran onda zaista nije bio kernel panic.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 19 sati, 44 minuta
  • vjeko1: Realno me ne čudi ovo za Mac Pro jer desktop lineup nije imao previše smisla sa Studio i Pro. S druge strane, arhitektura sa Apple Silicon je takva da nema previše mjesta za expanziju tako da.. RIP
  • Piko: Samo da velim da sam "ukrao" ideju za vikalicu .... i napravio svoju implementaciju na [link] ....
  • Soffoklo: Apple odustaje od Mac Proa - [link]
  • Yonkis: @CoffeePod koristiš li ono punjenje do 80% ili si light user? Moj iPhone 15 je nakon 26 mj izgubio samo 6% a 2 različita SIMa (priv posl). Tako da 1% je sasvim ok.
  • drlovric: @Coffe: Po gruboj racunici moze ti trajati do kraja stoljeca taj telefon. Nista ne azuriraj :)
  • CoffeePod: Ja sqm i dalje na iOS18 i ne planiram jos updejtat. Nakon 9 mjeseci baterija na 16PRO pala je samo za 1% od max kapaciteta
  • ZoPaj: eh, da je bar više tih OS updatea bez novih featuresa:) optimiziranih i očišćenih od bugova pored famoznih sigurnosnih patcheva.. mislim da Snow Leopard nije imao ni jednu jedinu novost? 26.4 mi se čini brz i stabilan...
  • miomika: 26.4 je vani, ali ništa od Geminija. Samo APlle Music i fora s koncertima. Neznam dal je vrijedno i skidati
  • Borisone: [link]
  • Borisone: Jel to Apple MD dostupan od 14.4. u HR? [link]
  • zoranowsky: @rak21, ja nisam, upravo sam dobio info da mi je narudžba stornirana zbog ograničenih količina. Netko je očito zeznuo kalkulaciju...
  • Yonkis: WWDC26 June 8–12, 2026 [link]
  • rak21: Je li netko ulovioacbook pro M5 pro za 2200 u instaru? Baš me zanima jel prošla narudžba ili su stornirali jjer su bili jeftiniji 500€ i više od drugih.
  • smayoo: Ja sam nedavno imao tako raspadnut prikaz oglasa u Firefoxu, ispalo je da je problem bio u Ghosteryju
  • CoffeePod: Probao sam Tahoe na M4 MBP i M2 Airu i ono je sramotno na sto lici i kako performa
  • CoffeePod: Ima netko da i dalje odbija preci na Tahoe i iOS26?
  • drlovric: Na iPadu u Sagari oglasnik se raspao. Tekst se preklapa i necitljiv je ispod fotografije artikla.
  • zoranowsky: Kod mene na firefoxu i safariju sve ok s oglasima
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Jedino na Braveu izgledaju normalno. Firefox, Edge, Safari ne.
  • smayoo: Što se desilo? Meni izgledaju normalno.
  • Yonkis: Što se desilo sa Oglasima? Npr.[link]
  • superstric: obavljeno
  • Yonkis: Obavio svoje
  • dpasaric: Imenso, obavljeno! :)
  • Djuro genijalac: rješeno. Bilo bi lakše da si objavio i točne odgovore, but here we are ;-)
  • imenso: Hvala!
  • Sarek: Riješeno i podijeljeno dalje
  • zoranowsky: Ispunjena anketa
  • smayoo: ispunjena
  • imenso: Svaki glas je važan i hvala unaprijed svakome na rješavanju i(ili) dijeljenju linka. To mi je za sina, za diplomski
  • Yonkis: Nema nas 200 ovdje, samo 300!!!
  • imenso: Ekipa, molio bih ako imate pet minuta vremena da riješite anketu, ne treba više od 5 minuta, moraju skupiti barem 200 odgovora: [link]
  • Djuro genijalac: Meni najbolje: Sori kume, samo Hajduk živi vječno!
  • Ender: chuck norris je pobedio zivot :)
  • smayoo: Rak je prebolio Chucka Norrisa... :)
  • Yonkis: [link] P.U.M Carlos Ray Norris
  • zoranowsky: R.I.P. Chuck Norris
  • Yonkis: generative AI apps paid Apple close to $900 million in App Store fees last year - [link]
  • cariblanco: [link]
  • drlovric: Team MacBook Pro M. Deremo. Ovo je jedna od rijetkih situacija gdje sam ja u vecini :)
  • dpasaric: Anketa je ažurirana novim modelom, znači i dalje ima smisla, govori nam što tko koristi ovdje.
  • Yonkis: p.s. kad će neka nova anketa? :)
  • Yonkis: Može netko Tim Apple pitati što je sa ovim AirDropom, jesu magneti u pitanju ili atmosferski pritisak u pitanju da radi kako je oglašavano?
  • dpasaric: Juhu za Poguea! :)
  • Yonkis: Ajde napokon da se tu nešto slatko pojede, neka bude i kalorijska bomba, preživjeti ćemo :)
  • Performita: Javio mi se David Pogue, pripremam poslasticu za Jabučnjak ????????
  • Yonkis: Ovo nije mjesec ovo je jutro [link]
  • Air: Ha ha, evo radi sa iPhonea - pitam se kad će već ova čuda implementirati u ozbiljnije fotoaparate?
  • Air: [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.64 Seconds

Provided by iJoomla SEO