Ubrzavanje macminija
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ubrzavanje macminija

19.07.2008 | 09:36
Poštovana gospodo,

Na posao su stigli neki macminiji i ljudi koji na njima rade se žale da su lijeni u odzivu. Kad je aplikacija podignuta, onda sve radi ko grom (procesorske snage ima), ali da dižu programe dosta sporo. Pretpostavljam da je to zbog hard diska koji je unutra. Bi li upgrade na neki hard sa 7200/min umanjio problem? Pretpostavljamd a unutra idu 2,5" SATA diskovi za laptope?

Hvala unaprijed
19.07.2008 | 12:18
a gle, koristim ga i ja, nadogradil sam ram i to je to
ne gasim ga, samo ga pustim spavati tako da su mi aplikacije koje koristim već mauntane kad ga budim
odaziv je naravno trenutan
e sad, koliko bi se grijao taj brži disk?
nisam probal i ne treba mi jer i ovako sve fino radi
19.07.2008 | 13:26
Ja isto mislim da je disk glavni krivac...da, unutra idu 2.5 diskovi, no pogledaj malo po netu sto kazu ljudi za 7200 diskove, ne vjerujemd a ima problema ali nemam ni minija pa ne zelim pricati napamet...
19.07.2008 | 15:08
Riba je napisao:
Ja isto mislim da je disk glavni krivac...da, unutra idu 2.5 diskovi, no pogledaj malo po netu sto kazu ljudi za 7200 diskove, ne vjerujemd a ima problema ali nemam ni minija pa ne zelim pricati napamet...

gledal sm nekaj o tom prije, i žalili su se na grijanje diskova, a pošto je kučište tako koncipirano dolazi do večeg zagrijavanja cijelig sistema
ako nađem di sam to čital okačim link tu
19.07.2008 | 15:37
Da, ako stroj ima dovoljno RAM-a, usko grlo na Miniju je spor disk. Da li je razlika vrijedna zezancije - nisam siguran. Kome je spor, radije neka razmotri iMac.
19.07.2008 | 17:06
Možda razmisliti o eksternoj firewire kutiji koja paše uz Mini, ima ih nekoliko, a onda unutra utrpaš bilo koji 3.5 disk bez straha od pregrijavanja.
19.07.2008 | 20:10
Djuro koji su tocno strojevi? RAM gadno ubrzava stvar u slucaju da ga ima manje od gige ali ako kazu da se aplikacije sporo dizu onda je diskic spor iako OSX ima fantasticno napravljen cacahe i kad prvi put dignes aplikcaiju drugi put to ide puno brze naravno pod uvjetom da u medjuvremenu nisi restartao ili gasio stroj sto se na Macu u pravilu ni ne radi.
20.07.2008 | 12:08
Ja koristim Mini, RAM je podebljan (2 GB ), disk nije, radim shutdown svaki dan, nisam nezadovoljan brzinom dizanja aplikacija. O kojim se aplikacijama radi?

Mislim - ako se radi o aplikacijama koje su neprikladno "teške" za Mini - onda nema smisla razmišljati na ovakav način. To je onda isto kao da natrpaš 6 vreća cementa u Renault 4 i žališ se što ne može povući 60 u trećoj uz 8% uzbrdicu.
20.07.2008 | 21:14
Ja sam u minija Core Duo 1.66GHz stavio segate momentus 7200.2 200GB disk i bome se razlika osjetila. Najviše se osjetilo kod podizanja malo težih aplikacija, (CS3, mail, iPhoto...)
Disk je tih i brz i nije se grijao ništa više od originalnog. Bio je 4 mjeseca u miniju i onda sam ga prodao, a disk si ostavio jer sam ga platio kao četvrtinu minija
Sada ga prodajem pa ako se odlučiš možemo se i dogovorit
20.07.2008 | 21:30
Ja ne radim na tim strojevima. Znam da s ena jednom (iako se to tajiB) ) diže i PS CS2. Kako ga dotična osoba ima tamo iz osobnog gušta, BMK. Znam za Rosettu i PPC aplikaciju pa se pravim blesav. Drugi je problem Office 2004 koji ej opet PPC aplikacija i mislim da korisnici zapravo ne razlikuju startanje rosette pa same aplikacije. Jednom sam im počel pričati o intelu i PPC- u pa su me gledali tip: tele se pita zašto su vrata šarena? i odustah. Nije mi posao održavanje sistema, nego to radim iz puke kolegijalnosti/mazohizma/težnje za novim saznanjima. Dosad su gospoda radila na G4 (867 Mhz i manje) i nisu se žalili pa mislim da je stvar samo u zajebavanju jer sad imaju 'mali kompjuter' (kraj citata). Samo me zanimalo moguće rješenje ako je dosiat spor komp, pa mi se činilo daje 7200 HD možda izlaz iz situacije kad je komp doista spor pri podizanju. Inače, radi se o C2D 1,83 MHz strojevima s 1 Giga Rama...

Hvala svima na savjetima i iskustvima
20.07.2008 | 22:26
Ma zvekni im koju iz uha, nema tu sta biti sporo
Nauci ih da se na Macu program ne gasi ako se koristi svaki cas i neka stavljaju masinu u Sleep na kraju radnog vremena i gotovo!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 10 sati, 13 minuta
  • dpasaric: Osvrt je na naslovnici...
  • dpasaric: Ja bih samo Siri koja radi kako treba.
  • stefanjos: pa nije da ikome treba, ali radije bi to nego iakkav AI image generator haha
  • drlovric: Top je stvar. Razmazi oci i plus dobijes par sat i baterije usput.
  • dpasaric: Kome to uopće treba? :)
  • drlovric: Slazem se. Natjerala ih AI blamaza a ne dobra volja :)
  • stefanjos: 120hz na obicnom iphoneu. Napokon!
  • stefanjos: Drpongrac. Nema uvrede. Autoagnostik sam ali volim svoj polo :)
  • drpongrac23: Bez uvrede, isprika svakome, imao san bekutanera kockici m3, golfa 4 i polo sdi - sve redom šrot!!!!
  • drpongrac23: @stefanjos - fauwe = krampwagen! Hyundai rulez!!!!
  • drpongrac23: Uskoro event! Euforija počinje!!!! Gemišti na hlađenju!!!!
  • stefanjos: @yonkis, a stvarno je tino haha. samo fauve :P
  • Borisone: [link]
  • Borisone: Kao i svake godine u rujnu, nova generacija iPhona, te eventualno AirPodsi, Apple TV, i sl.
  • Yonkis: A što se predstavlja?
  • dpasaric: Danas Appleov Keynote u 19 sati po našem vremenu!
  • Yonkis: tino1 mora pješke jer ga izdao Bayerische Motoren Werke :)
  • stefanjos: ?
  • Yonkis: [link] tužno
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Bip, Borisone, Riba, suba87, VanjusOS, Yonkis, Anonimci (748)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.43 Seconds

Provided by iJoomla SEO