Osvjetljenje iMac 24" ekrana
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Osvjetljenje iMac 24" ekrana

28.06.2008 | 22:02
Konačno sam se odlučio pridružiti iMac obitelji korisnika, ali imam problem.

Prvo sam mislio kupiti iMac 24", ne zadnju seriju, pa mi je rečeno da ima nejednako osvjetljenje ekrana. Pogledao sam u dučanu na dva ekrana i stvarno istina. (ne nova serija nego ona prije.)

Odlučim se za 20" i pročitam na ovim stranicama da ima nešto "oskudniji" gamut, što mi je neprihvatljivo jer namjeravam obraditi pokoju fotku.

Može li mi netko reći kakav je slučaj sa novim iMac računalima (ekranima)?
Dali je riješen problem sa nejednakim osvjetljenjem?

Ja zaista želim nakon desetlječa PCa preć na Mac pa s nebih volio "spržit" kod prve kupnje.
28.06.2008 | 22:34
Svaki iMac ima ekran consumer klase, dakle ako si zbilja takav pro da ti to smeta - nećeš kupiti iMac. Zadnja serija (2.8) ima jednak ekran kao prethodna (2.4). Nama se u firmi pokazao (2.4) kao više nego dobar i dovoljan za grafičke poslove.

iMac 20" nema ekran za obradu fotografija, a i inače ga nikome ne bih preporučio jer je razlika u cijeni premalena da bi imalo smisla kupiti ulazni model.
28.06.2008 | 23:01
Naravno da nisam pro. ali sjene koje sam vidio na ekranu koji je bio izložen u dučanu su vidljive golim okom i odvratne, trgovkinja je bila ljubazna i potvrdila je da ta serija ima takvo osvjetljenje na svim monitorima. A kako je novac koji namjeravam potrošiti ipak moj mogu se interesirati.

Za taj novac može se sastaviti opasna pila sa 24" DELL monitorom predobre kvalitete, ali ipak bi volio Apple.

Kada kažeš da ga koristite za grafičke poslove, o kakvim se poslovima radi? Nije isto raditi grafiku za web i grafiku za, recimo Gloriju. Kada imaš fleke po čoškovima ekrana koje su tamnije za 5 do 10% od ostatka slike, a k tome su i nepravilnih oblika pa ih se lako izgubi iz vida dok obrađuješ fotku za naslovnu stranu... to je nešto što si ne želiš priuštiti.
Što se tiće performansi samog računala,...
28.06.2008 | 23:06
... one zadovoljavaju potrebe grafičke redakcije časopisa poput Glorije, ili sličan časopis sa puno fotki i to VRLO. Zapravo toliko da ga želim kupiti.
Jedino, što mi je bio "mali" šok kada sam saznao za problem sa ekranom.

Pomislio sam da je greška u seriji, a ovo je najbolje mjesto za saznati istinu.
28.06.2008 | 23:54
Da, radi se pretežno web i televizijska grafika, ali radi se i za tisak (ponekad i za kakvu zaista kvalitetnu brošuru), ali tada stvari provjerimo na nekoj Cinemi 30". Mislim da je tu mnogo i do samog korisnika. Iskusan grafičar, ako zna za neku urođenu manu monitora, to lako kompenzira i provjeri. Ionako je sve bez pravog kalibratora "li-la". Vidio sam da na iMacu ekran nije savršeno homogen, ali kolega dizajner se niti jednom nije bunio da ima neki problem s time.

Ako ti lova nije problem, uzmi lijepo Mac Pro i Cinemu 30" i miran si.
29.06.2008 | 00:02

Lova je uvjek problem.
Ni ja se inače ne bunim kad dođem u neki studio pa radim na koječmu, ali razumjet ćeš me ako picajzliram kad namjeravam potrošiti 15ak iljada

Hvala u svakom slučaju.

Odlučio sam gnjaviti trgovkinju da izloži komad koji kupujem pa da odvagnem okom robu prije kupnje.
29.06.2008 | 00:28
Ja iskreno ne vidim po cemu je 24" ekran u iMacu los? Graficar sam otprilike kao i Davor tj. video produkcija tako da sigurno imam osjetljivije oko od prosjecnog consumera ali meni je taj ekran skroz dobar. 20" Alu je los i to se vidi ali dosta vremena sam proveo ispred frendovog novog 24" i nista me nije zasmetalo, imamo u firmi i 24" Dellove i ovako na prvi pogled ovaj na iMacu mi je bolji iako priznajem da nisam bas gledao povecalom po coskovima.
Ako ti to bas tako smeta a nemas love za novi Pro slobodno razmisli o rabljenom Prou jer su to strojevi koji ce jos dosta dugo biti i vise nego dovoljni za graficare
05.07.2008 | 08:08
Ja imam tog 24" iMaca .. i radim sa fotografijom i grafikom ... i to primarno za print - tisak.
I meni je dojam odlican na ovome, razlike koje vidim izmedju tiskane slike i na ekranu su zbog cinjenice da nemam kalibiriran ekran prema konkretnom printeru/stroju jer stvari koje radim ne idu uvijek na isti stroj . Jedini ekran koji sam vidio a da stvarno nisam vidio neku razliku izmedju slike na ekranu i finalnom printu je na onim Lacie 30" sa Hoodom, ali tko ocekuje nesto takvo od iMaca ???
Zbog prica na webu sam isao jako pazljivo promatrati to neujednaceno osvjetljenje na ekranu ... i istina i nasao sam ga ...samo je to cca tri milimetra od desnog ruba pri dnu ... dakle u predjelu u kojem rijetko stoji ono sto radim ... a nije da se sad ta razlika postupno prelijeva pa utjece i na ono udaljenije od samog ruba. Zapravo i ovo je toliko da jedva to vidim tak da .... ?!?!
Mislim na youtubeu sam vidio stvarno losih ekrana na tim iMacovima ... npr jedna osoba ima na ekranu mrlju duguljastu ... duzine cca 15 cm koja se pojavljuje i nestaje ... al ta mrlja je stvarno mrlja .. onak 50% siva u odnosu na recimo bijelu.
Kad stavim desktop da bude bijel ili srednje siv .... onda tek i to tek kad se stvarno time bavim vidim tu malu razliku na rubu...
Mislim da se sa tim ekranom moze sasvim korektno raditi stvari za tisak...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 23 sati
  • stefanjos: airpods 2 pro a da mu fale slusalice. Meni treba samo charging case?
  • stefanjos: Ima li tko
  • IgorD: Imam ja VMWare od malena ali nemam Win 11 licencu
  • Borisone: Pa besplatni su od negdje kad ih je preuzeo Broadcom. [link]
  • IgorD: Unutar VMWare, naravno
  • IgorD: Ja razmišljam o tom već mjesecima ali nikako da kupim licencu i krenem u to
  • VanjusOS: ljudi, da otvaram temu ili ne - da li netko stavio Windows 11 na Macbook sa intel procesorima..?
  • Bertone: *ćeš
  • Bertone: Ja sretan što ste Vi sretni,... di žeš bolji početak dana ;)
  • Tomek: I sad vidio rješenje problema sa keyboardom... :D
  • Tomek: Hvala Bertone...
  • Tomek: Sad sam skužio da sam i ja pisao u toj temi... :D E sad, još da se ne pali na bilo koji pritisak tipkovnice...
  • miomika: Hvala ti Bertone. KONAČNO!!! :)
  • smayoo: Ae. Hvala, Bertone! Ovo nisam ni upratio. :)
  • Bertone: Ima tema: [link] i ima rješenje od samog Apple-a (zadnji moj post u temi)
  • Tomek: :'(
  • smayoo: ima tema, nema rješenja :(
  • Tomek: Pozdrav svima, prije nego pokrenem temu, da li je možda obrađeno pitanje automatskog "Power on" na MacBook PRO M4 kad takneš tipkovnivu ili ga otvoriš?? To me užano živcira... Nemrem očistiti tipkovnicu a da ga ne upalim...
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi